Ο Σημίτης, ο «Ιός» και το λόμπι


Ας μας επιτρέψουν οι αναγνώστες μας, τούτη τη φορά να περιαυτολογήσουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι μικρό πράγμα να πληροφορείται ολόκληρη Βουλή των Ελλήνων ότι στη δουλειά μας συμπυκνώνεται μια από τις βασικές αιτίες της πρόσφατης εθνικής συμφοράς -και ότι, ως ολετήρες του έθνους, ανταγωνιζόμαστε επάξια τον Κώστα Σημίτη, τους διαδηλωτές του «Πολυτεχνείου» ή τους ακτιβιστές του ΠΑΜΕ που κρέμασαν στην Ακρόπολη το γνωστό πανό κατά του Κόλιν Πάουελ.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Στις 3 Δεκεμβρίου, δύο διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής και Βιολογικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μιχάλης Γκιόκας και ο διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Νικόλαος Μωραΐτης, πρόεδρος και «μέλος θινκ τανκ» της «Εταιρείας Δημόκριτος Αμερικής» αντίστοιχα, ανέλαβαν να διαφωτίσουν το ελληνικό Κοινοβούλιο για τα αίτια της αναγνώρισης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ- και, φυσικά, να προτείνουν λύσεις στα εθνικά αδιέξοδα. Το κείμενό τους συνιστά ένα μάλλον τυπικό (και ως εκ τούτου ενδιαφέρον) δείγμα του επιπέδου λόγου και σκέψης που διακρίνει αυτού του είδους την υπερατλαντική ενασχόληση με τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. Για προφανείς λόγους, διατηρούμε αυτούσια τη σύνταξη και τις διατυπώσεις του πρωτοτύπου.

Για την «απότομη ψυχρολουσία των Ελλήνων στο ζήτημα ονόματος του FYROM», εξηγούν οι δυο επιστήμονες, φταίει, πρώτα και κύρια, η «μονοδιάστατη, τελείως Ευρωποκεντρική εξωτερική πολιτική της Ελλάδος». Αμέσως μετά, «σημαντικό σφάλμα ήταν η αδιαφορία της προηγούμενης Κυβέρνησης για το δυναμικό της Ομογένειας και ειδικά της Ιντελλιγκέντσιας». Ο «αποστασιακός ηγέτης» Κώστας Σημίτης, π.χ., «ποτέ δεν έκανε περιοδεία στην Αμερική, να μιλήσει σε μεγάλα ακροατήρια Ομογένειας, εξηγώντας Εθνικά θέματα». Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται -πού αλλού;- στον «άκρατο αντιαμερικανισμό» μας: «Οι συχνές πορείες στην Αμερικανική Πρεσβεία κάνουν τεράστια ζημιά. Μπορούμε να φαντασθούμε τις δικαιολογημένες αρνητικές αναφορές του Αμερικανού πρεσβευτού. Αλλά η κορωνίδα προσβολών ήταν στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Colin Powell, και την απαίσια αφίσσα στο βράχο της Ακροπόλεως, πανόραμα τουλάχιστο στην μισή ανθρωπότητα».

Κάπου εδώ χωράει και η «θανάσιμη» συμβολή «του ΙΟΣ» στην εθνική κατρακύλα: «Τα περισσότερα άρθρα των ΜΜΕ έχουν ζημιώσει τα Εθνικά θέματα. Ο Αντί-Αμερικανισμός δημοσιογράφων αριστερών τάσεων, με πύρινα άρθρα εναντίον Αμερικής και Ελληνο-Αμερικανών είναι θανάσιμος. Δημοσιεύματα στο ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας είναι εξωφρενικά για την Ελλάδα. Ο τίτλος ενός χυδαίου άρθρου στις 4/7/2004 ήταν: 'Ελληνο-Αμερικανοί Δολοφόνοι των Λαών, Γεννημένοι την 4η Ιουλίου'. Η ομάδα ονειρεύεται. Χιλιάδες στην Ομογένεια διαβάζουν τις ασυναρτησίες τους που δείχνουν την κατάντεια μερίδας του τύπου στην Ελλάδα».

Τι πρέπει να γίνει; Εκτός από οικονομικό πόλεμο κατά της ΠΓΔΜ, αφού «η Αμερική σέβεται τη δύναμη και βλέπει τα αδύναμα κράτη με αδιαφορία και περιφρόνηση» κι επιστροφή στα παλιά καλά συλλαλητήρια του 1992-94, οι δυο επιστήμονες δεν έχουν και πολλά πράγματα να προτείνουν. Αυτό που οραματίζονται είναι κυρίως μια «σθεναρή προσπάθεια από Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση, Εκκλησία και μη κυβερνητικούς Οργανισμούς για δραστική ελάττωση του Αντί-Αμερικανισμού που χαντακώνει την Ελλάδα, διότι τον εκμεταλλεύονται οι εχθροί της». Τονίζουν λ.χ. ότι «η πρόσφατη πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου ήταν σφάλμα» -ονειρευόμενοι προφανώς την απαγόρευσή της διά ροπάλου, όπως τον παλιό καλό καιρό.

Προκειμένου να εξιλεωθούμε ενώπιον της εθνικά ευαίσθητης ομογένειας, κι επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα, σπεύδουμε λοιπόν να προτείνουμε κι εμείς ένα μέτρο στην ίδια κατεύθυνση: τώρα που μας τέλειωσαν τα ντόπια δείγματα, μπορούμε να αρχίσουμε τα δημόσια μνημόσυνα για τους ομογενείς μας που πέφτουν θύματα των «τρομοκρατών» στο πολύπαθο Ιράκ.

 

(Ελευθεροτυπία, 18/12/2004)

 

www.iospress.gr