Καραμανλισμός σε μία μόνο χώρα


"Ενίσχυση της διαφάνειας επιχειρεί η κυβέρνηση"
        («Espresso», 7/12/2004)


Κάτι δεν πάει καλά με τα νέα μέτρα κατά της διαπλοκής. Είτε ο κ. Καραμανλής αρχίζει να χτίζει έναν πρωτότυπο σοσιαλισμό στη χώρα μας, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλους τους διεθνείς κανόνες του κεφαλαίου, ή απλώς μας δουλεύει, αναδιαρθρώνοντας υπέρ των «γαλάζιων» επιχειρηματικών τζακιών και της νομενκλατούρας ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Πίσω από τις μεγάλες κουβέντες περί της αναβάθμισης των ΜΜΕ προς όφελος της δημοκρατίας (βλ. σχετικά: «Η διαφάνεια ...των τεράτων», «Ιός», 23/10/2004), επιδιώκεται μια μεγάλη ανατροπή στη διανομή του δημόσιου χρήματος.

Ας δούμε λοιπόν την άλλη πλευρά του λόφου, όχι εκείνη με τα ασυμβίβαστα των ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης. Με όλες αυτές τις ασύμβατες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο ρυθμίσεις και τις ανεφάρμοστες (ή επιλεκτικά εφαρμοζόμενες) διατάξεις, το ΕΣΡ προάγεται σε έναν ισχυρό μηχανισμό διανομής «πιστοποιητικών», η κατοχή των οποίων θα ανοίγει μόνο στις «διαφανείς» επιχειρήσεις την πόρτα για μπίζνες με το Δημόσιο.

Εκτός παιχνιδιού θα μείνουν εξ ορισμού οι αλλοδαπές επιχειρήσεις και όσες ημεδαπές δεν είναι σε θέση να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους - εταιρείες με μεγάλη διασπορά μετοχών, εισηγμένες σε χρηματιστήρια κ.ά. Πιστοποιητικά διαφάνειας δεν θα μπορούν να πάρουν κι εκείνες οι χιλιάδες εταιρείες που στο κεφάλαιό τους συμμετέχουν τράπεζες, ασφαλιστικές, αμοιβαία κεφάλαια ή θυγατρικές τους, οι οποίες είναι επίσης πρακτικά αδύνατο να ονομαστικοποιήσουν τα εκατομμύρια των μετοχών τους, όπως απαιτεί ο νέος νόμος. Τι άμεση επίπτωση θα υπάρξει; Οι μεν τράπεζες θα πουλήσουν τα μερίδια της συμμετοχής τους ώστε να ...διευκολύνουν τους συνεταίρους τους να συνάψουν συμβάσεις με το Δημόσιο (με αποτέλεσμα να μαζέψουν οι τράπεζες ορισμένα δισεκατομμύρια), οι δε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και οι εγχώριες πολυμετοχικές, εισηγμένες στα χρηματιστήρια, θα αποθαρρυνθούν να εμπλακούν σε συναλλαγές με το Δημόσιο. Συνεπώς θα υπάρξει χώρος για τη δημιουργία ενός ανερχόμενου στρώματος νέων προμηθευτών του Δημοσίου. Κι εκεί ο ρόλος του ΕΣΡ θα είναι καθοριστικός. Από το ισχυροποιημένο με πολλές δεκάδες νέους ελεγκτές διαφάνειας ΕΣΡ θα ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα της διανομής των δημόσιων κεφαλαίων. Και ποιος θα διορίσει αυτούς τους ειδικούς περί τη «διαφάνεια» υπαλλήλους του ΕΣΡ;

Είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί με την οικονομία ή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους συμμετέχει, όταν μάλιστα στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της υπογραμμίζεται τόσο η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων όσο και η ελευθερία της επιχειρηματικότητας - με όλο και μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους της εργασίας, φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ του κεφαλαίου και ραγδαία μείωση του όποιου κοινωνικού κράτους έχει απομείνει.

Είναι, λοιπόν, στάχτη στα μάτια μας η διαφημιζόμενη μάχη «με τους διαπλεκομένους των ΜΜΕ». Ενα ωραίο τρικ, για να ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη στα «τηλεπαράθυρα» (των διαπλεκομένων...) ότι κάποιοι δεν τους αφήνουν να κυβερνήσουν, ενώ παρασκηνιακά θα οργανώνεται και θα χρηματοδοτείται με άφθονο δημόσιο χρήμα η πολιτική νομενκλατούρα. Μια διετία, όσο δηλαδή περίπου απαιτείται να κριθεί αυτός ο νόμος περί βασικού μετόχου από τα κοινοτικά όργανα, θα είναι αρκετή για να πραγματοποιηθεί η -κατά Μαρξ- πρωταρχική συσσώρευση.

Θα μας ρωτήσετε, «καλά, και σας τι σας νοιάζει που η κυβέρνηση θα ευνοήσει τα δικά της τζάκια;». Πράγματι δεν θα μας έπεφτε λόγος, αν στο μεταξύ δεν βλέπαμε ορισμένα σοβαρά κοινωνικά μεγέθη να επιδεινώνονται (φτώχεια, ακρίβεια και ανεργία, μετ' αυταρχισμού) και δεν διαπιστώναμε ότι η επαγγελλόμενη αναγέννηση των «ελεύθερων» -ιδίως των ηλεκτρονικών- ΜΜΕ πισωγυρίζει οριστικά σε ένα μεταμοντέρνο Μεσαίωνα (και εργασιακό) με όλα τα άθλια χαρακτηριστικά του: φανατισμό, κινδυνολογίες, ασημαντότητες, ανούσιους καβγάδες, φτηνά θεάματα κ.ο.κ.

Και γι' αυτά οι σκηνοθέτες της μάχης κατά της διαπλοκής κάνουν ...βασικά το παγόνι.

 

(Ελευθεροτυπία, 11/12/2004)

 

www.iospress.gr