Δυο φορές κίτρινος τύπος


"Μια αήθης επίθεση του 'Ιού' στην εκπομπή μας"
        (Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, «Κίτρινος Τύπος», Alter 24/10/04)


Πήγε να διορθώσει την γκάφα του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, και κατάφερε να κάνει μια ακόμα μεγαλύτερη. Είχε παρουσιάσει την Κυριακή 17/10 ως μεγάλη αποκάλυψη δύο σκίτσα από το «Εψιλον» του 2001, τα οποία χαρακτήρισε προφητικά για την επίθεση στους δίδυμους πύργους και προκάλεσε μεταξύ των καλεσμένων του μια απίστευτη συνωμοσιολογία που είχε στόχο τον δημιουργό των σκίτσων.

Οταν κατάλαβε ότι το μόνο που έκανε ήταν να αντιγράφει (εν γνώσει του ή όχι, αδιάφορο) τον Γιώργο Καρατζαφέρη, και μάλιστα μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, τότε άλλαξε βιολί. Την περασμένη Κυριακή στράφηκε κατά του «Ιού» που τόλμησε να ασχοληθεί με την υπόθεση («Διαβολικές Συμπτώσεις», 23/10). Εκεί που μας μιλούσε για πλήρη ταύτιση των σκίτσων με την επίθεση, τώρα εμφανίστηκε ως προστάτης του δημιουργού και κατάγγειλε την «απίστευτη, αήθη, ανήθικη επίθεση του Ιού». Το επιχείρημά του ήταν ότι δεν επικοινωνήσαμε με τον γραφίστα για να πληροφορηθούμε πόσα τράβηξε από τις αρχές ασφαλείας.

Κατά κακή τύχη του τηλεπαρουσιαστή, εμείς, πριν γράψουμε, είχαμε μιλήσει αναλυτικά με τον γραφίστα και μάλιστα του είχαμε θέσει υπόψη το κείμενό μας πριν σταλεί στο τυπογραφείο! Αρα όσα γράφουμε ήταν εν γνώσει του άμεσα θιγόμενου. Και το σημαντικότερο: η συνέντευξη που του πήρε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/10, όταν είχε ήδη κυκλοφορήσει το κείμενό μας. Ομως ούτε μια ερώτηση σχετική δεν έγινε. Γιατί άραγε;

Αντιθέτως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να έρθει σε επαφή με τον δημιουργό πριν από την πρώτη εκπομπή. Ο λόγος είναι προφανής. Η παρουσία του γραφίστα θα εμπόδιζε τους συνομιλητές της εκπομπής να αποδυθούν σ' αυτή την άκρατη συνωμοσιολογία. Αρα ο ίδιος ο λόγος της εκπομπής θα εξέλιπε. Τώρα επικαλείται ότι «επί 15 μέρες δεν τον έβρισκε», αφήνοντας και πάλι υπονοούμενο ότι κάτι κρύβει η υπόθεση. Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε ότι αυτό το τσακάλι της δημοσιογραφίας δεν μπορούσε να βρει έναν art director γνωστού περιοδικού. Αλλά ακόμα κι αν αυτό ίσχυε, τότε γιατί δεν καθυστέρησε την εκπομπή; Στο κάτω κάτω της γραφής την είχε καθυστερήσει τρία χρόνια.

Μέσα στον πανικό του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος (που συνελήφθη να κλέβει καρατζαφερικές οπώρες) αντέδρασε όπως εκείνος ξέρει. Εψαξε να βρει κάτι από το παρελθόν της ομάδας του «Ιού» για να αντισταθμίσει την υπόθεση και να μας υποχρεώσει να σιωπήσουμε. Και τι αποκόμισε; Οτι προερχόμαστε, λέει, από τη νεολαιίστικη οργάνωση της Αριστεράς Β’ Πανελλαδική και ότι κάποιοι εργάστηκαν σε εκδοτικό οίκο. Ολα αυτά πριν το 1980! Κρίμα τις κρυφές κάμερες, τις υποκλοπές και τους κουκουλοφόρους πληροφοριοδότες. Εμείς οι ίδιοι έχουμε δημοσιεύσει το φάκελο της Ασφάλειας για την Πανελλαδική (19/01/03), όπου περιλαμβάνονται και ονόματα του «Ιού». Οσο για τις σχέσεις μας με εκδόσεις, κάποιοι από μας έχουν γράψει βιβλία και άλλοι έχουν εκδώσει βιβλία και περιοδικά. Στείλε μωρέ Μάκη την κρυφή κάμερα και σε κανένα βιβλιοπωλείο...

Επειδή, όμως, έξις δευτέρα φύσις, ακόμα και στη δεύτερη εκπομπή ο Κίτρινος Τύπος και η παρέα του δεν άντεξαν. Παρά το γεγονός ότι φιλοξένησαν τη συνέντευξη του γραφίστα, όπου ο Κώστας Αγγελετάκης τους εξήγησε ότι άλλο πράγμα απεικονίζουν τα σκίτσα, άρχισαν και πάλι να αναρωτιούνται «αν είναι στο κόλπο ο σκιτσογράφος», «αν είναι όργανο ή όχι», «αν είναι τηλεκατευθυνόμενος», «αν είναι πράκτορας ή έχει ευαισθησία;»

Η συνωμοσιολογία όμως δεν έχει πάτο. Στο τέλος στόχος της έγινε και ο ίδιος ο οικοδεσπότης του Κίτρινου Τύπου. «Είναι άραγε τυχαία η 'αναμόχλευση' της υπόθεσης τρία χρόνια αργότερα και 15 μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές;» θα αναρωτηθεί μια από τις συνεργάτριές του, υπονοώντας ότι κι αυτός είναι στο κόλπο!

Ο τηλεοπτικός μύλος αλέθει τις δημοσιογραφικές πατάτες.

 

(Ελευθεροτυπία, 30/10/2004)

 

www.iospress.gr