Κομαντάντε ...Σουφλιάς


"Ανήμπορη η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τις διακοπές ρεύματος"
        ("ΤΑ ΝΕΑ", 22/9/04)Προχθές κόπηκε το ρεύμα στην Ανατολική Αττική. Λίγο πριν είχε πλημμυρήσει και έχασε το "φως" της η Θεσσαλονίκη, η ίδια που στις αρχές του μήνα "δίψασε" για τέσσερις ολόκληρες μέρες. Και όπου να 'ναι έρχονται τα πρωτοβρόχια στη νοτιότερη Ελλάδα για να δοκιμαστούν -όπως όλα δείχνουν- και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου από τις προαναγγελθείσες "αστοχίες" των αποχετευτικών συστημάτων.

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στις επαναλαμβανόμενες -σε τέτοιες συμφορές- κοκορομαχίες των "συναρμοδίων φορέων" (αν και κατά πόσο φταίει το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η πολιτική προστασία, ο περιφεριάρχης, η νομαρχία, ο "2004", ο δήμος, ο εργολάβος ή, συλλήβδην, η τσαπατσουλιά του έθνους).

Ξεχνώντας τις βασικές οικονομικές επιλογές των κυβερνήσεων, των τελευταίων χρόνων του νεοφιλελευθερισμού, άκρη δεν θα βγάλουμε, όσο κι αν φουντώνει η (ανέξοδη) οργή των δημαγωγών στα τηλεπαράθυρα και καλούνται όλο και πιο συχνά οι εισαγγελείς να "βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο".

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ΟΝΕ δούλεψε (με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ) το σχέδιο της αποκρατικοποίησης ολόκληρου σχεδόν του τομέα της Κοινής Ωφέλειας. Πουλώντας όσο όσο τη δημόσια περιουσία και εκχωρώντας στα κερδοσκοπικά συμφέροντα την ευθύνη της κοινωνικής προστασίας και τη διαχείριση κοινωνικών αγαθών, υποτίθεται ότι το κράτος θα εκσυγχρονιζόταν, θα βελτίωνε τα ελλείμματά του και ταυτόχρονα θα απαλλασσόταν από τις διαρκείς δαπάνες αμοιβών των "υπεράριθμων" εργαζομένων του δημόσιου τομέα -έστω κι αν οι υπάλληλοι του δημοσίου αποτελούν μόλις το 12,6% του συνόλου των μισθωτών της χώρας, έναντι 18% του Μέσου Ορου της Ε.Ε. Η συνταγή αυτή έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή όχι μόνο από τις οργανώσεις του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και από τα πολυπληθή μικρομεσαία στρώματα που πίστεψαν ότι θα πλουτίσουν κι εκείνα, είτε αποσπώντας κομμάτια από τη δημόσια πίτα, είτε παίζοντας στο χρηματιστήριο με τις νέες "δυναμικές" μετοχές ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΟΛΠ κ.λπ, είτε ότι θα αποφύγουν στο εξής την όποια φορολόγηση υφίσταντο -εφόσον δεν θα υπήρχαν στο εξής "πολλοί" δημόσιοι υπάλληλοι τους "οποίους πληρώνουν"...

Κι ύστερα προέκυψαν οι αστρονομικές αυξήσεις στα τιμολόγια των τέως ΔΕΚΟ, τα υπερκέρδη των πάσης φύσεως εργολάβων γύρω από τα έργα κοινής ωφέλειας, η επιδότηση της ασύδοτης κίνησης του κεφαλαίου, η διόγκωση της παραοικονομίας, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, η καθήλωση των βασικών μισθών, η φτώχεια για το 20% των κατοίκων, η επιβολή όλο και πιο μεγάλων έμμεσων φόρων και η κατάρρευση του όποιου κράτους πρόνοιας.

Την ώρα που έσπαγαν ασυντήρητοι οι αγωγοί της ΕΥΑΘ και δεν υπήρχε σταγόνα στη Θεσσαλονίκη, οι μάνατζερ της εταιρείας εμφάνιζαν στους μετόχους τους κέρδη 80% στο πρώτο εξάμηνο του 2004. Κι όταν στην Αν. Αττική έπεφτε το δίκτυο του ηλεκτρικού, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ολοκλήρωνε την κούρσα της, αυξανόμενη κατά 100% μέσα σε ένα χρόνο.

Τα παραπάνω συνδεόμενα με ανάλογες εξελίξεις του νεοφιλελεύθερου θαύματος στους βρετανικούς σιδηροδρόμους ή τις απανωτές βλάβες στα ηλεκτρικά δίκτυα των ΗΠΑ, θα μας έδιναν μια περισσότερο πειστική εικόνα για τα αδιέξοδα του συστήματος, ώστε να θέσουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στους αγώνες των διεθνών αριστερών κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Ωσπου ήρθε ο Γ. Σουφλιάς, στη Βουλή (14/9), να απαντήσει στον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη, και, σαν νέος Γκεβάρα, μας πήρε ...τη μπουκιά απ' το στόμα: "Πρέπει", είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, "να το αντιληφθούν όλες αυτές οι εταιρείες, οι ανώνυμες και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Και θα πρέπει να τις κάνουμε να αντιληφθούν ότι δεν είναι επιχειρήσεις 'ελεύθερης σκοποβολής'. Δεν είναι δυνατόν η ΕΥΑΘ, π.χ, προκειμένου να δείξει κέρδη, να μη δαπανά τα αναγκαία χρήματα για τη συντήρηση του δικτύου..."
 

(Ελευθεροτυπία, 25/9/2004)

 

www.iospress.gr