Το έγκλημα της Ομόνοιας


"Τι ακριβώς συνέβη στην Ομόνοια τις βραδιές των πανηγυρισμών;"
        (Χρυσή Αυγή, 8/7/04)Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει! Οι ίδιες οι εφημερίδες των νεοναζί και των νοσταλγών της χούντας προβάλλουν με περηφάνια τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οργανώσεις τους σε βάρος μεταναστών τα βράδια των πανηγυρισμών για την εθνική ομάδα. Φροντίζουν βέβαια να τα παρουσιάσουν ως "αυθόρμητες εκδηλώσεις" αγανακτισμένων πολιτών, καλύπτοντας την οργανωμένη δική τους δράση στο λιντσάρισμα.

Αντιγράφουμε από τη "Χρυσή Αυγή" (8/7): «Από ένα σημείο και μετά, όπου εμφανιζόταν αλλοδαπός, απομακρυνόταν από την πλατεία. Τα γεγονότα ήταν πρωτόγνωρα για τη χώρα μας και αυτό το είδαν με τα μάτια τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που κατέβηκαν στο κέντρο για τους πανηγυρισμούς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, όσοι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις (γιατί από ένα σημείο και έπειτα η συμμετοχή ήταν μαζική), αντιμετώπιζαν θετικά την κατάσταση και έδειχναν να εγκρίνουν την εξέλιξη αυτή. (...) Ηταν η αφορμή για ένα ξέσπασμα που περιμέναμε από καιρό να εκδηλωθεί. Ηταν μια αντίδραση λογική, που το Σύστημα έπρεπε προ πολλού να περιμένει, ειδικά όταν άφηνε ασύδοτους χιλιάδες εγκληματίες και αληταράδες κάθε εθνικότητας να κινούνται στη χώρα μας, βαπτίζοντάς τους οικονομικούς μετανάστες».

Στο χουντικό αδελφάκι της Χρυσής Αυγής, τον «Ελεύθερο Κόσμο», κάποιος Στέφανος Νομικός διηγείται (ή μάλλον εγκωμιάζει) τα εγκλήματα: «Ανάμεσα στο πλήθος με τις γαλανόλευκες ξεχώριζες με άνεση και αρκετούς κοντούληδες, μελαψούς τύπους, που φώναζαν κι αυτοί τα δικά τους συνθήματα στην ακατανόητη γλώσσα τους (...) Τη σύνθεση συμπλήρωναν και αρκετοί νέγροι (...) Σε άσχετα μεταξύ τους σημεία της πλατείας έβλεπες σε ανύποπτο χρόνο να ξεκινούν βίαια επεισόδια με σπρωξίματα, κλοτσιές, αλλά και πιο βαριά χτυπήματα. Ομάδες νεαρών πολυπληθείς αλλά μάλλον ανοργάνωτες, συγκρούονταν με διερχόμενους ξένους, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος. (...) Η ελληνική νεολαία που πιέζεται διαρκώς απ' αυτή την άθλια κατάσταση παρακμής, βρήκε μια καλή ευκαιρία να ξεσπάσει». Το διθυραμβικό ρεπορτάζ συνοδεύει φωτογραφία με τη σημαία των φασιστών από την επιχείρηση της Ομόνοιας.

Χάρη στην υποδειγματική δημοσιογραφική δουλειά των Schooligans (Σκάι, 11/7) αποκαλύφτηκε το παρασκήνιο και οι διαστάσεις αυτών των επεισοδίων:

- Η δήμαρχος της Αθήνας υπέδειξε χωρίς να το κατονομάσει το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ως φορέα των ρατσιστικών ιδεών που εκδηλώθηκαν με την εγκληματική δράση των ναζιστικών συμμοριών.

- Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας εκδήλωσαν παντελή αδυναμία να ελέγξουν το λιντσάρισμα μεταναστών, εφόσον γίνεται εν μέσω μαζικών συγκεντρώσεων.

- Ο αρμόδιος αξιωματικός της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι η βασική κάμερα της Ομόνοιας είναι εκτός λειτουργίας. Αλήθεια ή ψέματα, η παραδοχή αυτή είναι είδηση πρώτου μεγέθους ενόψει των ειδικών ολυμπιακών μέτρων ασφαλείας.

- Αλλος αξιωματικός, όταν πιέστηκε να εξηγήσει την απουσία της αστυνομίας δεν άντεξε και εκδήλωσε τις βαθύτερες σκέψεις του. «Τι ζητούσαν οι αλλοδαποί μέσα σ' αυτό το πανηγύρι τω Ελλήνων;» Μόνο ότι τα 'θελαν και τα 'παθαν δεν μας είπε.

- Πάντως όλοι (αστυνομικοί και πρόεδρος της ΕΠΟ) ήταν ενημερωμένοι ότι η Γαλάζια Στρατιά (που κανοναρχούσε τα επεισόδια) είναι απλώς παρακλάδι της Χρυσής Αυγής.

Η υπόθεση δεν πρέπει να ξεχαστεί. Ενθαρρυμένοι από την ανοχή των αρχών και την αδράνεια των πολιτών που είτε φοβήθηκαν είτε απλώς αδιαφόρησαν, οι Χρυσαυγίτες κατώρθωσαν να ρίξουν τη μαύρη σκιά τους στους πανηγυρισμούς. Ετοιμάζονται τώρα να εκμεταλλευτούν την επόμενη μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων αθλητών για να δώσουν και πάλι τον δικό τους ρατσιστικό τόνο. Θα τους αφήσουμε;

 

(Ελευθεροτυπία, 24/7/2004)

 

www.iospress.gr