Ολυμπιακή ασφάλεια και είδηση


"Πιάστηκε στη φάκα το... σούπερ λαγωνικό των 'Τάιμς'"
        («Εθνος», 14/5/2004)

Το κρυφτούλι ξένων δημοσιογράφων και δυνάμεων ασφαλείας στα ολυμπιακά γιαπιά συνεχίζεται. Μόλις ξετρυπώσουν κάποιον απρόσκλητο εισβολέα στα όρια ή στο εσωτερικό των ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, χτυπάει αμέσως συναγερμός.

Πραγματική Λερναία Υδρα, που ο Ηρακλής-Βουλγαράκης δεν σταματά να της κόβει τα κεφάλια. Αλλά μάταια. Ολο και νέοι επίδοξοι εισβολείς ξεφυτρώνουν. Είδαν κι απόειδαν οι επικεφαλής του «Αθήνα 2004» και αποφάσισαν να αντιστρέψουν τα πράγματα. Αρχισαν να δίνουν οι ίδιοι υπερβάλλουσα δημοσιότητα στις συλλήψεις δημοσιογράφων, για να αποδείξουν έτσι την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας.

Χρειάστηκε να επισκεφτεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τις ΗΠΑ για να υποσχεθεί ότι από τον Ιούλιο τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Χρειάστηκε να πάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα γραφεία των «Νιου Γιορκ Τάιμς», για να διαβεβαιώσει από πρώτο χέρι τη διευθυντική ομάδα ότι αδικούν την Ελλάδα τα σχετικά δημοσιεύματα. Και απαιτήθηκε να ξεσηκωθούν σύσσωμα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να καταγγείλουν άλλη μια ανθελληνική συνωμοσία.

Ομως όλος αυτός ο θόρυβος είναι αφόρητα πληκτικός. Την ίδια ώρα που ψάχναμε το ρόλο του Μέρντοχ ή άλλων μεγαλοκαρχαριών της παγκόσμιας ενημέρωσης πίσω από τα «ανθελληνικά ρεπορτάζ», ένα ελληνικότατο κανάλι και μια απολύτως εθνικόφρων εκπομπή μετέδιδε ρεπορτάζ από το εσωτερικό πολλών αφύλακτων αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς να ξεσηκωθεί κανείς από τους παριστάμενους πολιτικούς, και πολύ περισσότερο χωρίς να πανικοβληθεί ο Τύπος και η κυβέρνηση. Ενας συνεργάτης του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ντυμένος με κοστούμι και κρατώντας μια τσάντα Σαμσονάιτ περνούσε με την κρυφή του κάμερα από τις ανοιχτές πόρτες σταδίων και γηπέδων, χωρίς να αντιμετωπίσει καμιά δυσκολία (Alter, Κυριακή, 16/5).

Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, πανικού. Το ρεπορτάζ αυτού του είδους είναι η αποθέωση της δημοσιογραφικής κοινοτοπίας. Αν δεν ξεσήκωσε σάλο η εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου είναι γιατί αυτός είναι «δικός μας». Και «μεταξύ μας» όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απροσπέλαστο σημείο στην ανασκαμμένη Αθήνα. Από καθαρά «ειδησεογραφική» πλευρά, λοιπόν, η είσοδος ενός δημοσιογράφου σε ένα γιαπί δεν έχει μεγαλύτερη αξία από εκείνη την κατσαρίδα που ανακάλυψε πριν από λίγο καιρό η αντιπολιτευτική προπαγάνδα σε ένα νοσοκομείο.

Αν, λοιπόν, θα είχαμε κάτι να καταλογίσουμε στους ξένους δημοσιογράφους που πολιορκούν τα τείχη της Ολυμπιακής Αθήνας, είναι ότι δεν έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν με ένα πραγματικό ρεπορτάζ. Αν κάποιος ήθελε πράγματι να αποκαλύψει τη μαύρη πλευρά του «Αθήνα 2004», θα μπορούσε να δουλέψει μια βδομάδα στα ολυμπιακά εργοτάξια ως ανώνυμος μετανάστης για να διαπιστώσει τις συνθήκες ασφάλειας και εργασίας στα σύγχρονα αυτά κάτεργα.

Και τότε θα διαπίστωνε ότι η «ασφάλεια των έργων» έχει ήδη υψωθεί απροσπέλαστη για οργανισμούς όπως το ΙΚΑ ή η Επιθεώρηση Εργασίας. Εκεί που οι αρμόδιοι, οι αναρμόδιοι, οι δημοσιογράφοι, οι αργόσχολοι μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι, δεν βρίσκουν την παραμικρή ρωγμή να εισχωρήσουν οι υπηρεσίες ελέγχου της εργατικής ασφάλειας και της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αλλά και πέρα από τα εργοτάξια, η «ασφάλεια» του 2004 έχει επιμελώς στρέψει την προσοχή της όχι στην Αλ Κάιντα, αλλά στους «ανεπιθύμητους» κατοίκους του λεκανοπεδίου. Μετά την εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων, ετοιμάζεται ήδη η εξαφάνιση των αδέσποτων ανθρώπων. Σχεδιάζεται η μεταφορά των «εξαρτημένων», των «πλανόδιων» και εν γένει των «ανεπιθύμητων» σε ειδικούς χώρους των αστυνομικών τμημάτων, στο Δαφνί και σε άλλες «ειδικές εγκαταστάσεις», για να μη διαταράξουν με την απλή παρουσία τους τη «μεγάλη γιορτή». Αλλά γι' αυτά τα πραγματικά σκάνδαλα του 2004 δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ούτε η κ. Πικ ούτε κανείς συνάδελφός της.

 

(Ελευθεροτυπία, 22/5/2004)

 

www.iospress.gr