Πιστεύομεν και εις τον αντιρατσισμόν

«Με φυλλάδια στη ρωσική και ο Γιώργος Παπανδρέου!»

    ("Η Χώρα" 17/4/2000)

 
Με δεδομένο τον "αποχρωματισμό" και την απονεύρωση του πολιτικού λόγου των βασικών μονομάχων των φετινών εκλογών, αξίζει ίσως να αποσπάσουν την προσοχή μας οι "ειδικευμένες" εκδοχές προεκλογικής προπαγάνδας που απευθύνονται σε επιμέρους μερίδες του εκλογικού σώματος. Αν μη τι άλλο, αποκαλύπτουν πόσο η πολιτική μας τάξη εμπεδώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις μάς έδωσαν οι τακτικές προεκλογικές διαφημίσεις της ΝΔ στην εβδομαδιαία "Ομόνοια", την παλιότερη από τις ρωσόφωνες εφημερίδες που εκδίδονται στη χώρα μας. Απευθυνόμενες σ' ένα ειδικό κοινό (τους ρωσοπόντιους "παλιννοστούντες") και συνταγμένες σε μια γλώσσα ακατάληπτη από το μεγαλύτερο μέρος των "γηγενών" ψηφοφόρων, οι καταχωρήσεις αυτές παρουσιάζουν ευνόητο ενδιαφέρον -τόσο για το περιεχόμενό τους, όσο και για το γεγονός και μόνο της ύπαρξής τους. 

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, κατά τις εκλογές του 2000, η κυκλοφορία φυλλαδίων του ΠΑΣΟΚ στα ρωσικά είχε αντιμετωπιστεί από τη ΝΔ και τις δεξιές εφημερίδες σαν ένα πρώτης τάξης "ανθελληνικό" σκάνδαλο. "Δεν είναι δυνατόν", έγραφε τότε με νόημα ο Τράγκας, "να υπάρχει η βάσιμη υπόνοια ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε από τις λεγόμενες 'ρωσικές' ψήφους και άρα σήμερα η Ελλάδα έχει, όπως λέγεται σε πολιτικούς κύκλους και στη Ρηγίλης, μια ...'ρωσική' κυβέρνηση" ("Η Χώρα" 16.4.00).

Από τότε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Πέρσι το φθινόπωρο, ο κ. Καραμανλής περιόδευσε στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, διεκδικώντας -κι αυτός- τις "ρώσικες" ψήφους στην πηγή τους. Πιο εύγλωττες είναι, ωστόσο, οι διαφημίσεις του κόμματος στην "Ομόνοια". Το κεντρικό σύνθημά τους, τυπωμένο με μεγάλα γαλάζια γράμματα, είναι πολύ απλό: "Η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνά τη χώρα από τις 8 Μαρτίου". Κανονίστε, ως εκ τούτου, την πορεία σας...

Εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα συνοδεύουν αυτό το (ενιαίο) σύνθημα. Η καταχώρηση της 11ης Φεβρουαρίου, λχ, θέλει τους νεοδημοκράτες να είναι "πεισμένοι ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν δίνουν σημασία στους επαναπατρισθέντες" και υπόσχεται: "Μετά τις 8 Μαρτίου η κατάσταση αλλάζει. Στόχος μας είναι η ολόπλευρη προσαρμογή Σας στην ελληνική κοινωνία. Με σεβασμό και κατανόηση σάς ζητάμε την υποστήριξή σας. Μας ενδιαφέρουν τα καθημερινά προβλήματά Σας".

Αποκαλυπτικότερη είναι η διαφήμιση της 18ης Φεβρουαρίου, που απευθύνεται στους ρωσόφωνους μετανάστες, εν γένει: "Εμείς ξέρουμε τα προβλήματά σας: ρατσισμός, γραφειοκρατία. Ηρθε ο καιρός να βάλουμε τέρμα σε όλα αυτά. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται μετά τις εκλογές νέα μεταναστευτική πολιτική. Τέρμα οι ουρές για την άδεια παραμονής. Τέρμα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα στη νομιμοποίηση των μεταναστών. Μας στενοχωρεί ο βαρύς μόχθος και η ανασφάλειά σας, καθώς και η δημιουργία τραυμάτων. 

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τους μετανάστες προβλέπει τα εξής: ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα ζητήματα της υγείας, της ασφάλισης και της εκπαίδευσης. Σεμινάρια ελληνικής γλώσσας. Πιο προσιτή πληροφόρηση για τους μετανάστες. Καταπολέμηση του ρατσισμού και απλοποίηση του καθεστώτος της βίζας".

Πολύ ωραία, φυσικά, όλα αυτά. Συμφωνούν, όμως, ο κ. Ανδρεουλάκος και οι ομοϊδεάτες του με ένα τόσο αντιρατσιστικό μήνυμα; Ή μήπως είναι εκ των προτέρων σίγουροι ότι αυτά τα όμορφα λόγια θα εξανεμιστούν την επαύριο της ψηφοφορίας;

(Ελευθεροτυπία, 21/2/2004)

 

www.iospress.gr