Τα μυστήρια της Χαλκιδικής

«Στέγγος ο χρυσοθήρας»

    («ΑΥΓΗ», 27/1/2004)

 
Εξηγήσεις έδινε ο Νίκος Χριστοδουλάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου, την περασμένη Δευτέρα στον ALPHA, για τις γνωστές "αναπτυξιακές" τροπολογίες Πάχτα. Κλείνοντας τη συνομιλία, ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και ένα σχόλιό του για τη συμμετοχή του κ. Στέγγου στη νέα ιδιοκτησία των περιβόητων Μεταλλείων Κασσάνδρας. "Δεν το γνωρίζω το θέμα", απάντησε ο κ. Χριστοδουλάκης, και το δελτίο συνέχισε τη ροή του.

Δύο πράγματα σκεφτήκαμε εκείνη τη στιγμή: 'Η ο υπουργός δεν ήξερε, διότι το θέμα της "μαγικής λύσης" στα μεταλλεία το χειριζόταν εν αγνοία του ο συγκεντρωτικός κ. Πάχτας, ως ο αδιαφιλονίκητος τοπάρχης Χαλκιδικής, ή ο κ. Χριστοδουλάκης δεν ήθελε να ανοίξει ένα καινούργιο μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση και το κόμμα του. Στην πρώτη περίπτωση ομολογεί ότι είναι ένας κακός υπουργός, που βάζει την υπογραφή του σε μια ακόμα προεκλογική τροπολογία και σε ογκώδεις συμβάσεις τεράστιας σημασίας για τη χώρα και το δημόσιο ταμείο δίχως να ξέρει τι του γίνεται. Στη δεύτερη περίπτωση ο κ. Χριστοδουλάκης οφείλει να εξηγήσει γιατί, ενώ γνωρίζει, επιλέγει να κουκουλώσει τη μεταβίβαση των μεταλλείων.

Οπως και να 'χει το πράγμα, το υπουργείο Οικονομίας στις 8/1/2004 πέρασε στη Βουλή τροπολογία 236 (!) σελίδων, την οποία ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων της Χαλκιδικής κι εξέδωσε δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ένας από τους νέους ιδιοκτήτες είναι και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι επενδυτές είναι μια μεγάλη ιστορία που φτάνει μέχρι τα οικολογικά εγκλήματα των χρυσωρυχείων στη Ρουμανία και το εμπόριο ηρωίνης (σχετικά στην ιστοσελίδα http://www.antigold.gr).

Την Τετάρτη, ο συντάκτης της "Ε" Γιάννης Αγγέλης φέρνει στη δημοσιότητα δύο εξαιρετικές ειδήσεις: Πρώτον, ότι αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η συμμετοχή του κ. Στέγγου στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα των Μεταλλείων, "προωθήθηκε για να πειστούν οι αντιτιθέμενοι στην επένδυση αυτή ότι δεν θα επιβαρυνθεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ-

ΚΗ εμπλέκεται σε τουριστικά επενδυτικά σχέδια". Και δεύτερον, ότι παραδόξως παράγοντες της εταιρείας του κ. Στέγγου ισχυρίζονται πως ο Ομιλος δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία των Μεταλλείων Χαλκιδικής! Μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία των μυστηρίων της Χαλκιδικής παρουσιάζει και το "Ποντίκι": "Ο Πάχτας έπεισε τον Στέγγο να συμμετάσχει στην κοινοπραξία η οποία ανέλαβε τα μεταλλεία μετά την αποχώρηση της TVX και ως αντάλλαγμα του υποσχέθηκε ότι θα ρυθμίσει μέσω Βουλής την 'εκκρεμότητα' της δόμησης της δασικής έκτασης του 'Πόρτο Καρράς' ". 

Μαϊμουδιές; 'Η ένα οικονομικό σκάνδαλο σε βάρος του Δημοσίου με άγνωστης έκτασης νέες οικολογικές συνέπειες που επιτέλους πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους πολιτικούς, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη Δικαιοσύνη; 

Υπενθυμίζουμε επί τροχάδην την υπόθεση -γνωστή, άλλωστε, στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης: Το 1995 μια έκταση 314.000 συνολικά στρεμμάτων, οι εγκαταστάσεις και τα αποθέματα των ορυχείων καθώς και το (πρωτοφανές) εγγυημένο από το κράτος δικαίωμα για την οικολογικά καταστροφική εξόρυξη χρυσού, παραχωρήθηκαν στην TVX έναντι 11 δισ. δρχ. Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που απαγόρευσαν την εξόρυξη χρυσού, ο κ. Πάχτας κατόρθωσε με έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό να εξαφανίσει χρέη και απαιτήσεις της TVX ύψους 572.000.000 ευρώ και να την πουλήσει, χωρίς διαγωνισμό, στο νέο (άγνωστο ακόμα και στον κ. Χριστοδουλάκη) "νέο επενδυτικό σχήμα" για 3,7 δισ. δρχ., δίνοντάς του μάλιστα προκαταβολικά πλήρη αμνηστία για μελλοντικές βλάβες στο περιβάλλον ή ζημίες τρίτου! 

Είναι προφανές ότι ο κ. Χριστοδουλάκης και οι υπηρεσίες του δεν μπορούν να δηλώνουν άγνοια για την υπόθεση και να μη δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το κόστος της για το Δημόσιο, όπως και για κάθε άλλη χαριστική τους πράξη προς τα νέα και τα παλιά αφεντικά. Ούτως ή άλλως, η "αγρανάπαυση" του κ. Πάχτα δεν αρκεί για να τους απαλλάξει.

(Ελευθεροτυπία, 31/1/2004)

 

www.iospress.gr