Ξεβρακώσου, τι σου ζητάνε;

«Και οι Ελληνες θα φωτογραφίζονται και θα δακτυλοσκοπούνται»

(«ΤΑ ΝΕΑ», 7/1/2004)

 
Από τη Δευτέρα (5.1.2004) ο κόσμος μπήκε για τα καλά στη "βιομετρική εποχή". Το πρόταγμα των πλούσιων κρατών για όλο και περισσότερη "ασφάλεια" απέναντι στον (καλοσυντηρούμενο) μπαμπούλα των ασύμμετρων τρομοκρατικών απειλών, οδηγεί σε όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα ολοκληρωτικής παρακολούθησης και ανεξέλεγκτης αστυνόμευσης των πάντων. Τελευταία αμερικάνικη κρεασιόν, το US-VISIT. Το συμπληρωματικό βιομετρικό φακέλωμα, δηλαδή, των περίπου 25 εκατομμυρίων ξένων πολιτών που πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους στο έδαφος της υπερδύναμης κατά το 2004. Μολονότι όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες ήδη υφίστανται τις εξευτελιστικές και δαπανηρές διαδικασίες από τις αμερικανικές προξενικές αρχές στον τόπο καταγωγής τους, για την έκδοση της πολυπόθητης βίζας, οφείλουν πλέον να επανελέγχονται (δακτυλοσκόπηση, φωτογράφηση και συνέντευξη) σαν εγκληματίες στις εισόδους της "χώρας της ελευθερίας", ώστε να διασταυρώνονται και να εμπλουτίζονται οι φάκελοί τους. 

Το σύστημα US-VISIT συνεργάζεται με το γνωστό CAPPS (Πληροφορικό Σύστημα Προληπτικού Ελέγχου), που τσεκάρει τους υφιστάμενους φακέλους δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών απ' όλες τις χώρες με τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών με τα οποία το τροφοδοτούν οι αεροπορικές εταιρείες συστηματικά από το περασμένο καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντάς τους ως περισσότερο ή λιγότερο επίφοβους για την "εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ. Ολα αυτά τα προγράμματα του παγκόσμιου φακελώματος εντάσσονται στο τερατώδες ΤΙΑ, το Σύστημα Ολικής Παρακολούθησης του Πενταγώνου που διευθύνει ο περιβόητος στρατηγός Τζον Ποϊντέξτερ (σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας), το οποίο σταδιακά πρόκειται να συγκεντρώσει αναλυτικές πληροφορίες συνδυάζοντας όλες τις διαθέσιμες πηγές: από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις επισκέψεις στο Ιντερνετ, έως το ποινικό μητρώο και τους φακέλους φρονημάτων των πολιτών σε όλο τον κόσμο (και βεβαίως στις ΗΠΑ) που κατασκευάζουν αδιάκοπα οι συνεργαζόμενες κρατικές και διακρατικές αρχές ασφαλείας (όπως η Europol, Shengen κ.λπ. στις οποίες μεταβιβάζει τα προσωπικά μας δεδομένα και η Ελληνική Αστυνομία).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, από το νέο σύστημα εξευτελισμού των επισκεπτών κατά την είσοδό τους (με δακτυλοσκοπήσεις, φωτογραφήσεις κ.λπ.), εξαιρούνται οι πολίτες 27 κρατών που ήδη έχουν ευθυγραμμιστεί με τις "αντιτρομοκρατικές" απαιτήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εφαρμόζοντας σε αγαστή συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας το πρόγραμμα Visa Waiver Program (VWP). Με λίγα λόγια οι υπήκοοι των χωρών της Ε.Ε. (εκτός Ελλάδος) κατέχουν ειδικά διαβατήρια με ψηφιακές πληροφορίες που διαβάζονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και καταγραφής των ΗΠΑ, εφόσον αυτά τα διαβατήρια περιέχουν (πιστοποιημένα από τον "Μεγάλο Αδελφό") τα "βιομετρικά" τους δεδομένα. Επομένως, όσοι θύμωσαν και σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε για διακριτική και δυσμενή μεταχείριση των Ελλήνων ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, και ίσως να προβούμε, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, σε μέτρα ανάλογα μ' αυτά που επέβαλλε η Βραζιλία στους αμερικανούς τουρίστες -τους οποίους δακτυλοσκοπεί και φωτογραφίζει, μπας και καταλάβουν κι εκείνοι τι θα πεί ταπείνωση- ας μην βιαστούν.

Μέσα στο 2004 ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αποφασίσει, συνεπώς και το ελληνικό κράτος, θα προσχωρήσει στο ενιαίο "βιομετρικό" μοντέλο φακελώματος όλων των ευρωπαίων πολιτών και των αλλοδαπών που την επισκέπτονται, ακολουθώντας ακριβώς ό,τι ζητά και επιβάλλει σταδιακά σε όλα τα "προηγμένα" κράτη η υπερδύναμη.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε για το πού τελικά οδεύει ο "νομικός πολιτισμός" των ανεπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών, στον πυρήνα του οποίου υποτίθεται ότι βρίσκεται ο ευλαβικός σεβασμός του απαραβίαστου της προσωπικής ζωής, των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όπου κανένας πολίτης δεν παρακολουθείται, δεν φακελώνεται, δεν υφίσταται διακρίσεις κ.ο.κ. 

Και επίσης εύλογα θα αναρωτηθείτε τι ακριβώς παριστάνει εκείνη η καημένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

(Ελευθεροτυπία, 10/1/2004)

 

www.iospress.gr