Η σκευωρία κατέρρευσε. Οι σκευωροί;

«Υπό το άγρυπνο μάτι του FBI διαδηλωτές στις ΗΠΑ»

(in.gr, 23/11/03)

 
Δύο γεγονότα του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτισμού έφερε στο προσκήνιο η επικαιρότητα τη βδομάδα που πέρασε: Το πρώτο έρχεται από τις ΗΠΑ, το κράτος-επικεφαλής του "αντιτρομοκρατικού αγώνα" που αποδεικνύεται ότι φακελώνει και καταδιώκει τη μεγάλη αντιπολεμική αντιπολίτευσή του, και το δεύτερο, από την Ελλάδα, της ρημάδας της Ολυμπιάδας, της "ανασφάλειας" και της καταστολής, που ο δικός της αυταρχισμός παραλίγο να οδηγούσε στο θάνατο πέντε απεργούς πείνας, διαδηλωτές κατά της Ευρωσυνόδου του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς με αδιάψευστα στοιχεία έφερε στο φως ότι το FBI επιστρέφει ολοταχώς στην εποχή του Χούβερ και του σχεδίου του (Cointelpro) για το χαφιέδωμα, το προβοκάρισμα και την πολιτική εξόντωση των αμερικανικών δημοκρατικών και των αριστερών κινημάτων. Η στερεότυπη δικαιολογία των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν ότι "το FBI δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν, παρά μόνο για τις ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστών που θα εμπλέκονταν σε βίαιη ή εγκληματική δραστηριότητα". Αυτά κάτι μας θυμίζουν...

Εδώ και αρκετούς "προολυμπιακούς" και "αντιτρομοκρατικούς" μήνες, έχουμε διαπιστώσει (και δημοσιεύσει) ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας της έχουν ξεφύγει από κάθε πλαίσιο συνταγματικής τάξης και "νομικού πολιτισμού" σε πάμπολλες περιπτώσεις. Ο,τι ακριβώς καταγγέλλεται για την εσωτερική πολιτική της ακροδεξιάς παρέας του Μπους, ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας με την προτροπή και το νόου-χάου της ανάλογης ευρωπαϊκής πολιτικής πάταξης του "εσωτερικού εχθρού".

Η στρατηγική κατά του διεθνούς κινήματος εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, κατά των εκατομμυρίων που αμφισβητούν βγαίνοντας στους δρόμους τον παράλογο διαρκή πολέμο των ιμπεριαλιστών, εφαρμόζεται στη χώρα μας με την επισήμανση των αντιφρονούντων (προσαγωγές ανύποπτων πολιτών στο σωρό, παρακολουθήσεις περιοχών και χώρων υψηλής πολιτικοποίησης), τις άτυπες ανακρίσεις και, βεβαίως, το εκτεταμένο φακέλωμα και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων με δεκάδες άλλα κράτη. Ετσι κατασκευάζονται παράνομα οι λίστες εκατοντάδων χιλιάδων "ανεπιθυμήτων" με βάση την πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα και την εκδήλωση του φρονήματός τους, όσο κι αν ακούγεται αραιά και πού κάτι απ' όσα σχετικά ψελλίζουν πολιτικές, νομικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ.ο.κ. Πάνω σ' αυτή την όλως διόλου αντιδημοκρατική, παράνομη και επικίνδυνη υποδομή εξαπολύονται οι βίαιες αστυνομικές επιδρομές, οι μαζικές συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι σκευωρίες και οι "ασύμμετρες ποινές" κατά των προσεσημασμένων "δυνάμει τρομοκρατών".

Οι επτά νέοι, ήδη αποφυλακισθέντες, διαδηλωτές, καθώς και οι δεκάδες άλλοι υπόδικοι -με εξίσου απίθανης αυστηρότητας κατηγορίες- της Θεσσαλονίκης, υπήρξαν χαρακτηριστικό προϊόν αυτού του άθλιου συστήματος συκοφάντησης, ποινικοποίησης και πολιτικής εξόντωσης του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στα καθ' ημάς. Τα εναντίον τους δήθεν ακλόνητα στοιχεία, που είχε φάει αμάσητα, όπως του τα σέρβιραν, το φιλοθεάμον κοινό της τρομολαγνείας, καταρρέουν.

Εδώ θα αποδείξουμε, με την αδιάκοπη κοινωνική κινητοποίηση, αν λειτουργεί ακόμα η περίφημη αρχή της ισονομίας και αν οι σκευωροί θα κάτσουν στο σκαμνί. Το δρόμο μάς τον δείχνει η Ιταλία. Από τις 26 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας της Γένοβας έχει ασκήσει δίωξη στους αστυνομικούς που ευθύνονται για την αιματηρή και αναίτια επιδρομή σε ένα σχολείο που στέγαζε διαδηλωτές κατά της συνάντησης του G-8 τον Ιούνιο του 2001. Οι κατηγορίες είναι βαριές: δεν περιορίζονται στην κατάχρηση εξουσίας και την άσκηση παράνομης βίας, αλλά φτάνουν στην κατασκευή ψεύτικων επιβαρυντικών στοιχείων. Και ως υπεύθυνοι δεν παραπέμπονται μόνο απλοί αστυνομικοί, αλλά και οι επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής. Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί κατηγορούνται και για τη σκόπιμη τοποθέτηση μολότοφ σε τσάντες πολιτών για να τους επιβαρύνουν! Κάτι πρέπει να μας θυμίζει αυτό...

(Ελευθεροτυπία, 29/11/2003)

 

www.iospress.gr