Η εφημερίδα των γραμματέων"Φουλ για αρχηγός ο Χρυσοχοΐδης"

(«Η ΑΥΡΙΑΝΗ», 4/7/03) 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που δεν διαθέτουμε πρόσβαση στα απόρρητα του κ. Μίλερ, η στήλη μας θα περιοριστεί στο σχολιασμό των ορατών και μόνο πτυχών των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Από αυτή την άποψη, η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ίσως είναι η κατασκευή του επίσημου πορτρέτου του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τόσο τα συστατικά στοιχεία του εν λόγω προφίλ, όσο και τους μηχανισμούς που αναλαμβάνουν την εμπέδωσή του από την "κοινή γνώμη". 

Οσον αφορά το πρώτο, τα πράγματα είναι μάλλον απλά: αν ο Κώστας Λαλιώτης βάσισε την προβολή και την πολιτική του καριέρα στη (μακρινή και ξεχασμένη πια) Συντονιστική Επιτροπή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι απλά το αυτοδημιούργητο, εργατικό παιδί που χάρη στη σκληρή του δουλειά και μόνο κατόρθωσε ν' ανέβει στις ανώτερες θέσεις του κρατικού και κομματικού μηχανισμού. Προφανώς, κάθε εποχή απαιτεί και το δικό της θεμελιακό μύθο. 

Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΣΧΕΣΗ αυτών των μύθων με την αλήθεια παραμένει, βέβαια, συχνά αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα λ.χ. με το ίδιο επίσημο βιογραφικό του νέου γραμματέα, όπως αυτό δημοσιεύθηκε με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις στο "Βήμα" και την "Espresso" της 4ης Ιουλίου, αυτός "είναι γέννημα-θρέμμα του ΠΑΣΟΚ και μπήκε στην οργάνωση από το 1974, από τις πρώτες ημέρες της Μεταπολίτευσης". Μια άλλη -πρόσφατη και εξίσου ημιεπίσημη- εκδοχή τον θέλει, ωστόσο, "πάλαι ποτέ τροτσκιστή". Πρόκειται για το γνωστό βιβλίο των Παπαχελά-Τέλλογλου περί 17Ν, η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε ως γνωστόν από τον ίδιο τον τότε υπουργό Δημ. Τάξης (σ.219). Οσο για τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη, κάποια εποχή δήλωνε "προερχόμενος από την ανανεωτική αριστερά" -τουλάχιστον όταν από εκεί προέρχονταν οι συνομιλητές του... 

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ενδιαφέρουσα είναι, ωστόσο, η γκάμα των ΜΜΕ που έσπευσαν να φιλοτεχνήσουν την αγιογραφία του νέου ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ. Την ανάδειξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη χαιρέτισαν με τον ίδιο ενθουσιασμό -και εξίσου εμπεριστατωμένα δημοσιεύματα- το "Βήμα", η "Espresso" και η "Αυριανή". Η πρώτη περίπτωση εξηγείται εύκολα με βάση τον επιθετικά "εκσυγχρονιστικό" προσανατολισμό της συγκεκριμένης εφημερίδας (αλλά και τη γνωστή διαπλοκή της στο δημοσιογραφικό πλασάρισμα της μείζονος αντιτρομοκρατικής επιτυχίας της τελευταίας χρονιάς). Η δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί με βάση το πλούσιο ανεκδοτολογικό υλικό (εφηβικές φωτογραφίες κ.λπ.) με το οποίο εμπλουτίστηκε το ρεπορτάζ. Οσο για την "Αυριανή", τα πράγματα είναι ίσως ακόμη πιο απλά: επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν ήταν άλλος από τον υπεύθυνο του αστυνομικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα του Κουρή. 

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ αναδρομή στα πρωτοσέλιδα της τελευταίας χρονιάς είναι, άλλωστε, αποκαλυπτική της σχέσης ανάμεσα στην "εφημερίδα που φοράει παντελόνια" και τον πολιτικό άνδρα που ανέλαβε να εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής υστερίας του περασμένου καλοκαιριού και φθινοπώρου, η "Αυριανή" δεν ήταν μονάχα το έντυπο εκείνο που ανέλαβε να δημοσιοποιήσει πρωτοσέλιδα τα ονόματα διαφόρων γενικώς "υπόπτων", "φωτογραφίζοντας" (και διασύροντας ανεπανόρθωτα) ανθρώπους για τους οποίους δεν υπήρχαν ούτε καν στοιχειώδεις ενδείξεις εμπλοκής σε ένοπλες οργανώσεις -αξίζει να θυμηθεί κανείς τις περιπτώσεις της "Μάγδας" (17.7.02), της "Μαρίας της Αίγινας" (12.9.02) ή της δημοσιογράφου της "Ε", Ιωάννας Σωτήρχου (15.9.02). 

Την ίδια ακριβώς εποχή, φρόντισε να προβάλλει πρωτοσέλιδα το ηγετικό προφίλ του σημερινού γραμματέα:"Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ της Δημοκρατικής Παράταξης", διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της 25ης Ιουλίου 2002. Κι από κάτω το (ρητορικό;) ερώτημα: "Δήμαρχος ή πρωθυπουργός;" 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ τον καινούργιο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι και ο προκάτοχός του στη θέση αυτή δεν είχε λιγότερους δεσμούς με το συγκρότημα του Ταύρου. Γεγονός που εξηγεί, άλλωστε, τα συνεχιζόμενα καλά λόγια της "Αυριανής" για το πρόσωπό του: "Στα ύψη ο Λαλιώτης" (9.7.03), "Βγήκε κερδισμένος ο Κώστας Λαλιώτης" (10.7.03). Προφανώς η παράδοση-παραλαβή της γραμματείας περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από τα κλειδιά των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 12/7/2003)

 

www.iospress.gr