Φερμπότεν"Παράνομοι χιλιάδες πρώην νόμιμοι μετανάστες"

(«Η ΑΥΓΗ», 2/7/03) 

ΚΑΜΠΟΣΟΙ στα "συναρμόδια" υπουργεία αυτές τις μέρες τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση. Το σχέδιό τους πετυχαίνει, όπως ακριβώς αποφασίστηκε στη Χαλκιδική. Το Φρούριο Ευρώπη οικοδομείται συστηματικά. Κατά τη γνώμη τους οι μετανάστες δεν έχουν προβλήματα και όποιοι νομίζουν ότι έχουν να τσακιστούν να φύγουν. Στο άρρωστο κεφάλι των λαθρο-ηγετών της ισχυρής Ευρώπης και της ισχυρής Ελλάδας οι μετανάστες είναι πρόβλημα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύγχρονο "πολιτισμό μας" όλο και περισσότερο καθορίζονται από το χρώμα, το θρήσκευμα, την υπηκοότητα και την κοινωνική τάξη. Ο,τι ισχύει για τον λευκό, εύπορο, χριστιανό Ευρωπαίο πολίτη δεν επιτρέπεται να επεκταθεί στους άλλους. Οι ξένοι περισσεύουν. Και όσοι μας χρειάζονται, για να πετυχαίνουμε με ελάχιστο κόστος την επίπλαστη ευημερία μας, πρέπει να ζουν σε καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας, υπερεκμετάλλευσης και εξευτελισμού, όμηροι στα κουραδόκαστρά μας. 

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ όλοι μάθαμε απ' τα δελτία Τύπου των "συναρμόδιων" υπουργείων ότι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες... δεν πρόλαβαν να νομιμοποιηθούν, γιατί έφτασαν την τελευταία στιγμή στις ουρές των δήμων και των νομαρχιών. Το ότι πρόκειται να απελαθούν δεν μας το είπαν. Σε μερικές περιπτώσεις, και ανάλογα με το βαθμό ανεξαρτησίας και ευαισθησίας του Μέσου Ενημέρωσης που παρακολουθούμε, καταγράφηκαν με ακρίβεια τα ογκώδη γραφειοκρατικά προβλήματα των υπηρεσιών, οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους μετανάστες. Κανένας όμως από τους λαθρο-ηγέτες της γραφειοκρατίας δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση (ούτε βεβαίως και πιέστηκε ιδιαίτερα) να εξηγήσει γιατί δεν φρόντισε εγκαίρως να προβλέψει και να οργανώσει τις υπηρεσίες του ή να απλοποιήσει την αντιφατική πολυνομία και τις διαδικασίες που αφορούν τους μετανάστες.

ΜΕ ΤΡΟΠΟ που κάποιος πρόχειρα θα τον χαρακτήριζε γελοίο, οι "συναρμόδιοι" των υπουργείων δίνουν και παίρνουν πίσω, σε διάστημα ωρών, εγκυκλίους για παρατάσεις και αλλαγές στις ήδη εκτρωματικές διαδικασίες της υποβολής αιτήσεων και των αμέτρητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση της "πράσινης κάρτας". Ας μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε με την άποψη περί "ανικανότητάς" τους. Είναι, κατά τη γνώμη μας, ικανότατοι και αποτελεσματικότατοι σαδιστές. Συνειδητά δημιουργούν χάος και πανικό στους μετανάστες, επειδή λίγο πολύ όλοι οι "συναρμόδιοι" θεωρούν τους "λαθρομετανάστες" (όπως σκόπιμα και απαξιωτικά τους αποκαλούν) βάρος. Τους τιμωρούν συστηματικά με χίλιους τρόπους, τους ωθούν στην περιθωριοποίηση, τους διώχνουν και εμφανίζονται στο τέλος ότι τους κάνουν και χάρη. Είναι αδύνατο να εξακολουθεί κανείς να πιστεύει ότι αυτή η διαρκής αθλιότητα είναι προϊόν ενός κακού μάνατζμεντ.

ΣΤΑ ΨΙΛΑ των ρεπορτάζ για το "αλαλούμ με τους μετανάστες" πέρασε και μια ακόμα προσχεδιασμένη απόφαση της διοίκησης εναντίον τους: Τόσο ο Κ. Σκανδαλίδης όσο και ο Λ. Παπαδήμας δήλωσαν ότι όσοι μετανάστες έχουν καταφέρει να πάρουν το πολυπόθητο χαρτάκι (βεβαίωση κατάθεσης αίτησης και όχι την "άδεια παραμονής" που θα όφειλε να τους έχει εκδόσει εγκαίρως το ελληνικό κράτος) δεν θα έχουν ουσιαστικά το δικαίωμα να ταξιδέψουν στις πατρίδες τους, κάνοντας χρήση των καλοκαιρινών τους αδειών. Δηλαδή θα μπορούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, αλλά στην επιστροφή τους θα βρουν την πόρτα κλειστή. "Φερμπότεν" θα τους πουν οι συνοροφύλακες και τα πάσης φύσεως σώματα κυνηγών κεφαλών που πολλαπλασιάζονται για την πάταξη των φτωχών και των καταφρονεμένων.

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ αυτό μέτρο στρέφεται άδικα κατά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ο κ. Παπαδήμας, απαντώντας στον "Ιό", θεωρεί ότι όλα είναι στο μυαλό μας. Οτι δεν έγινε και τίποτα φοβερό: "Η πολιτεία δεν στερεί το δικαίωμα σε κανέναν να επισκεφθεί, όπως λέτε, την πατρίδα του, αρκεί να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις. Και νομίζω ότι συμφωνείτε ότι οι νόμοι υπάρχουν για να γίνονται σεβαστοί απ' όλους και να εφαρμόζονται". Απάντηση στον υφυπουργό Εσωτερικών για το ποιος τελικά σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους δίνει ο αναγνώστης μας Βίκτωρας Μάνο:"Ζω χρόνια στην Ελλάδα και πάντοτε ακολουθώ τις επίσημες οδηγίες για να είμαι νόμιμος. Εχω χάσει πολλά μεροκάματα στις ουρές. Στις 3/10/2002 πήρα άδεια εργασίας και χωρίς καμία καθυστέρηση κατέθεσα τα δικαιολογητικά για την άδεια παραμονής. Μου έδωσαν τη σχετική βεβαίωση -το χαρτάκι- στις 13/12/2002. Ακόμα περιμένω την κάρτα. Και τώρα μου απαγορεύετε να πάω, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, διακοπές στον τόπο μου".

 

 

(Ελευθεροτυπία, 5/7/2003)

 

www.iospress.gr