Οι λαθρο-ηγέτες της Ευρώπης"
Αποφάσεις για την ανάσχεση του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος έλαβε η Σύνοδος Κορυφής"

(«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 22/6/03) 

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής -όπως την εμφάνισε σχεδόν σύσσωμος ο εγχώριος Τύπος- ήταν τα μέτρα για τη "μετανάστευση, τα σύνορα και το άσυλο". Δύο σημεία αυτής της φερόμενης ως επιτυχίας υπογραμμίστηκαν και διοχετεύτηκαν από τα ΜΜΕ: Το πρώτο ήταν ότι διαμορφώνεται μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική καταστολής (συνοριακός στρατός, διεθνές ψηφιακό φακέλωμα των τριτοκοσμικών, αλλά και όλων των διακινούμενων πολιτών της Ε.Ε.), η οποία θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με 140 εκατομμύρια ευρώ, και το δεύτερο ότι δεν υιοθετήθηκε ατόφια η ακραία θέση του Μπλερ για τη συγκρότηση στρατοπέδων προσφύγων και μεταναστών λίγο μακρύτερα από τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για σκάνδαλο το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιληφθεί κάνοντας τον κόπο να διαβάσει τις οκτώ επίσημες σελίδες των Συμπερασμάτων της Χαλκιδικής (http://europa.eu.int/council/off/conclu/index.htm). Ο περίφημος ευρωπαϊκός ανθρωπισμός πάει οριστικά περίπατο με τη συγκεκριμένη απόφαση των 15. Οι ηγέτες της Ε.Ε. μαζί με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών υιοθετούν το "αντιτρομοκρατικό" δόγμα του πλανητάρχη-σερίφη, υποκύπτουν στα κελεύσματα των ευρωπαϊκών ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στα μαζικά διεθνιστικά κινήματα αλληλεγγύης προς τον Τρίτο Κόσμο και στα ώριμα αιτήματά τους. Ούτε κουβέντα για την αναπτυξιακή βοήθεια στις φτωχές χώρες και για την άμεση χρηματοδότηση του συστήματος υποδοχής και στήριξης των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων που τροφοδοτούνται από τη διευρυνόμενη παγκόσμια ανισότητα, τις διαρκείς πολεμικές συρράξεις, την καταπίεση, τις αρρώστιες και την πείνα.

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ της Ε.Ε. προορίζονται για νέα ναρκοπέδια, πυραυλακάτους, ψηφιακά βιομετρικά φακελώματα και δραστικό περιορισμό του ασύλου. 

Η απόφαση των 15 συνοδεύτηκε -για να χρυσωθεί το χάπι- και από τους σχετικούς επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς: Οτι τάχα κατατροπώθηκαν οι χειρότερες προτάσεις και, επομένως, η Ε.Ε απέφυγε να συρθεί στην πολιτική των μεταναστευτικών Γκουαντανάμο (του Τόνι Μπλερ) ή των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των "δουλεμπορικών" σκαφών (του Ουμπέρτο Μπόσι).

ΘΑ ΥΠΕΘΕΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ότι η άποψή μας για τούτη την ψευδεπίγραφη "πολιτική μετανάστευσης και ασύλου" ταυτίζεται με όσα σούρνουν στην "αυτοκρατορία" της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης τα θορυβώδη αριστερά και αντιεξουσιαστικά κινήματα που "κατέλαβαν" τη Θεσσαλονίκη πριν από μια βδομάδα ή τη Γένοβα πρόπερσι. Ομως, παρότι τα ΜΜΕ φρόντισαν να μας το κρύψουν, την ίδια ακριβώς δομική κριτική ασκεί μέχρι και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Ρουντ Λούμπερς. Ο Ολλανδός πρώην πρωθυπουργός, αφού κατήγγειλε το ρόλο των ηγετών καθώς και του ευρωπαϊκού Τύπου ότι "εν γνώσει τους διαστρεβλώνουν το θέμα του ασύλου", υποχρεώθηκε να σημειώσει σε άρθρο του ότι "τρομάζει με τις υπερβολές, την κακή χρήση των στατιστικών δεδομένων και τη διάδοση του φόβου που αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια", σχετικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο πια, συνεχίζει ο κ. Λούμπερς, "να διαμορφώσει κανείς πολιτική με διορατικότητα, όταν έχει να παλέψει με έναν καταιγισμό πολιτικών παραμορφώσεων και υπερβολών".

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ των ζητημάτων που δημιουργεί το άνισο παγκόσμιο σύστημα, ο κ. Λούμπερς γίνεται ακόμα πιο σκληρός με τους υπερόπτες ηγέτες της Ε.Ε., του G8, του ΔΝΤ και λοιπών θεσμών της "αυτοκρατορίας". "Τα χρηματικά κονδύλια που διατίθενται σήμερα για την υποστήριξη των προσφύγων στις περιοχές καταγωγής τους είναι σε αξιολύπητο βαθμό ανεπαρκή. Γι' αυτό δεν πρέπει να απορούμε που οι πρόσφυγες χάνουν τις ελπίδες τους και κατευθύνονται προς την Ευρώπη (...). Κάθε ευρώ που θα έπρεπε να ξοδεύεται στις περιοχές καταγωγής θα είχε διπλή αξία. Είναι ντροπή και ζημιά για όλους το ότι η επένδυση αυτή δεν γίνεται μέχρι σήμερα".

ΕΞΙΣΟΥ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ είναι και ο Ντικ Οστινγκ της Διεθνούς Αμνηστίας: "Οι εξελίξεις στην κοινή πολιτική ασύλου της Ε.Ε. δείχνουν απουσία μακροπρόθεσμης οπτικής και έμφαση πάνω απ' όλα στο πώς θα κρατήσουν τους ανθρώπους εκτός των συνόρων". Να... το χαιρόμαστε το Φρούριο-Ευρώπη.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 28/6/2003)

 

www.iospress.gr