Ιστορίες δουλεμπορίου (2)"Τα κυκλώματα παίρνουν τα μέτρα τους"

(«Πριν» 23/2/2003) 

ΜΙΑ ΔΙΚΗ με ιδιαίτερη σημασία θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Νάξου, στο εδώλιο θα καθίσουν πέντε άνδρες, κατηγορούμενοι ότι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί και «σε μη απολύτως διακριβωμένες ημερομηνίες που ανάγονται στο χρονικό διάστημα του θέρους 1998 και έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 1998, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του ιδίου αδικήματος, τέλεσαν τα παρακάτω εγκλήματα»: Οι δύο πρώτοι, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, κατηγορούνται ότι «παρακίνησαν με τη χρήση, εναλλακτικώς κατά περίπτωση, πειθούς, βίας και απειλής βίας μεγάλο αριθμό αλλοδαπών γυναικών, προερχομένων κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία κ.ο.κ., οι οποίες δεν είχαν ακόμη εκπορνευθεί, και τις οποίες εμφάνιζαν ως χορεύτριες και σερβιτόρες στα καταστήματά τους, να παρέχουν κατά συνήθεια σαρκικές ηδονές [...] σε αόριστο αριθμό ανδρών που αυτοί εξεύρισκαν [...] αντί χρηματικής αμοιβής 20.000 δραχμών για κάθε ώρα συνεύρεσης κάθε αλλοδαπής γυναίκας με κάθε πελάτη, τα οποία αυτοί εισέπρατταν». Αυτά ως προς τους ιδιοκτήτες των κέντρων. Μαζί τους θα δικαστούν και τρεις αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ο τέως διοικητής του αστυνομικού τμήματος του νησιού, κατηγορούμενοι ότι «με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε άλλον (δηλ. τους συγκατηγορουμένους τους καταστηματάρχες) παράνομο όφελος».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ δεν είναι άγνωστη στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της στήλης (βλ. «Ε» 23/11/2002). Υπενθυμίζουμε επί τροχάδην ότι την έφερε στο φως ο μουσικός Παναγιώτης Βήχος με κείμενό του που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1998 στην εφημερίδα «Νέα Προοπτική». Στο άρθρο του, ο Παναγιώτης Βήχος εξιστορούσε την εμπειρία του από την παραμονή του στο τουριστικό νησί το καλοκαίρι του 1998, όπου είχε βρεθεί για επαγγελματικούς λόγους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης «εισάγουν», και με την ανοχή αστυνομικών, προάγουν εκβιαστικά στην πορνεία νέες κοπέλες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η καταγγελία αφορούσε μια καθ' όλα τυπική περίπτωση εκμετάλλευσης ξένων γυναικών που δελεάζονται με ψευδείς υποσχέσεις, για να ανακαλύψουν στην πορεία πως αυτό που τις περιμένει στην Ελλάδα είναι ο εξαναγκασμός τους στην πορνεία. Ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό αποτελεί πια κοινό μυστικό ότι το εξοργιστικό φαινόμενο του δουλεμπορίου αλλοδαπών γυναικών βρίσκεται σε έξαρση (και) στην Ελλάδα, όπου μαστροποί σε συνεργασία με επίορκους κρατικούς υπαλλήλους κάνουν -όχι απλώς με το αζημίωτο, αλλά κυριολεκτικά θησαυρίζοντας- ό,τι περνά από το χέρι τους για να ικανοποιήσουν την πολυπληθή όσο και συνένοχη πελατεία τους.

ΑΝ, ΟΜΩΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ που κατήγγειλε ο Παναγιώτης Βήχος είναι μια μάλλον κοινότοπη ιστορία, η συνέχεια της υπόθεσης έμελλε να αποδειχθεί αρκούντως πρωτότυπη -και σαφώς ανησυχητική: Δεν αναφερόμαστε τόσο στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση που υπέβαλε ο τέως διοικητής του αστυνομικού τμήματος του νησιού εναντίον του Π. Βήχου και του Θόδωρου Κουτσουμπού, υπεύθυνου της αριστερής δεκαπενθήμερης εφημερίδας «Νέα Προοπτική», ζητώντας αποζημίωση διακοσίων εκατομμυρίων δραχμών. Αναφερόμαστε κυρίως στο γεγονός ότι την Παρασκευή 21/2 η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Παναγιώτη Βήχου, κατέσχεσε το σκληρό δίσκο του κομπιούτερ του, έλεγξε βιβλία και CD και τον προσήγαγε στη ΓΑΔΑ, όπου ο μουσικός ανακρίθηκε επί ώρες προτού αφεθεί εντέλει ελεύθερος. «Αιτία» της όλης επιχείρησης κάποιες ασαφείς και ανώνυμες καταγγελίες ότι ο Π. Βήχος ενέχεται δήθεν σε διακίνηση πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου...

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ της εφόδου στο σπίτι του μουσικού με τη δίκη των κατηγορουμένων για μαστροπεία είναι από κάθε άποψη αποκαλυπτική. «Η προσπάθεια σπίλωσης και τρομοκράτησής μου δεν πρόκειται να περάσει. Είναι σαφές ότι πίσω από τη νέα εκστρατεία βρίσκεται το παρακρατικό κύκλωμα των μαστροπών ενόψει της δίκης τους», σημειώνει ο Π. Βήχος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την περιπέτειά του. Από την πλευρά του, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας κατήγγειλε ότι «η δίωξη του Παναγιώτη Βήχου εκπορεύεται από ενδιαφερόμενους να τον τρομοκρατήσουν, ανεξάρτητα αν αυτό ήταν γνωστό σε όσους παράγγειλαν και πραγματοποίησαν τη σημερινή επιχείρηση» (21/2). 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ την ερχόμενη Τετάρτη, στη Σύρο.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 1/3/2003)

 

www.iospress.gr