Ο ΛΑΟΣ του Θεού"Ικέτις η Ρηγίλλης στον Αρχιεπίσκοπο"

(«ΤΟ ΒΗΜΑ», 16/10/02) 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΕΛΙΚΑ εστάλη. Μόνο που δεν είμαστε εμείς, οι απλοί ψηφοφόροι, που το στείλαμε. Εμείς είμαστε μόνον οι αποδέκτες. Το μήνυμα στάλθηκε από ψηλά, πολύ ψηλά. Το ανακοίνωσε ο επί της Γης αντιπρόσωπος του Υψίστου σε κλειστό κύκλο πιστών την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στη Μονή Πετράκη. Χαρακτήρισε ανοησίες τα περί ακροδεξιάς και για τους ψηφοφόρους του υποψηφίου υπερνομάρχη Γιώργου Καρατζαφέρη είπε ότι είναι καλοί Χριστιανοί. Εξέφρασε την εκτίμηση πως, αν η Ν.Δ. είχε κατεβάσει άλλον υποψήφιο, ο κ. Καρατζαφέρης δεν θα έπαιρνε ούτε 1%, σημειώνοντας ότι οι πολίτες αντέδρασαν απέναντι στον κ. Τζαννετάκο επειδή είχε κάνει πόλεμο στην Εκκλησία. 

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ η είδηση διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο: "Η εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Ποτέ και ιδιαίτερα τώρα σε προεκλογική περίοδο, και όσοι επιδιώκουν να την αναμείξουν, αυτό δείχνει ότι δεν την σέβονται. Τίποτε άλλο". Η διάψευση αφορά μάλλον το υποτιμητικό ύφος για τον Καρατζαφέρη και όχι όλα τα άλλα. Αλλωστε πολύ πρόσφατα η Ιεραρχία είχε ασχοληθεί με τον τρόπο που θα πολιτεύεται στο χώρο των κομμάτων. Η σχετική εισήγηση του μητροπολίτη Ανθιμου πριν από δέκα μέρες αναφερόταν στη δημιουργία ενός πανίσχυρου εκκλησιαστικού λόμπι εντός των κομμάτων: "Είναι δικαίωμα, υποχρέωση και ανάγκη να ενισχύσωμε τους νέους εκείνους, που, ενώ έχουν ουσιαστική σχέση με την Εκκλησία, επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για τα κοινά της πολιτείας ζητήματα. Να στρέψωμε, λοιπόν, τους νέους προς την είσοδο που οδηγεί στην κονίστρα της πολιτικής ζωής της χώρας μας".

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τη λειτουργία που επιτελούσαν πριν από τη δικτατορία οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις. Μετά την αποκάλυψη του σκοτεινού τους ρόλου κατά την περίοδο της χούντας, αυτές οι οργανώσεις συρρικνώθηκαν σε μηχανισμούς ενδοεκκλησιαστικού φατριασμού. Τώρα, όμως, οι ιεράρχες αναζητούν διάδοχο σχήμα.

ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2000, ο μητροπολίτης Περιστερίου είχε αποκαλύψει ότι επιδίωξη της Ιεραρχίας είναι να μετατραπεί το ζήτημα των ταυτοτήτων σε κεντρικό πολιτικό θέμα των δημοτικών εκλογών (συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 13/8/2000). Και λίγους μήνες νωρίτερα είχε απειλήσει ανοιχτά: "Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στα δικαστήρια και θα ταχθούμε με όποιο κόμμα έχει τις δικές μας απόψεις. Σκεφτόμαστε ακόμη και το ενδεχόμενο να ιδρύσουμε δικό μας κόμμα" (23/5/2000). Κατά διαβολική (θου Κύριε!) σύμπτωση, ο ίδιος ιεράρχης ήταν εκείνος που "χοροστάτησε στον αγιασμό των γραφείων του ΛΑΟΣ στο Περιστέρι στις 10 Απριλίου 2002 και ευχήθηκε ευόδωσιν των σκοπών του κόμματος ΛΑΟΣ και του προέδρου του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη" (αντιγράφουμε από το "Ελλήνιον", μηνιαίο προπαγανδιστικό φυλλάδιο του Πλεύρη).

ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ Ο κ. Καρατζαφέρης έχει στηριχθεί όσο κανένας άλλος πολιτικός στην προσωπική φιλία, αλλά κυρίως την ιδεολογική συγγένειά του με τον κ. Χριστόδουλο. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο που επέλεξε ως βασική προεκλογική του συγκέντρωση την παρουσίαση του βιβλίου του οι "Αγιοι της πίστεώς μας". Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση αυτή ήταν διορατικός παράγοντας της Εκκλησίας, ο οποίος δεν αρκέστηκε καθόλου στο περιεχόμενο του βιβλίου. Εξήγησε ότι προσήλθε "βλέποντας αυτή την εμμονή του Γιώργου Καρατζαφέρη στην ορθοδοξία, στην πίστη μας" και έσπευσε να ταυτιστεί με τις πολιτικές ιδέες του αρχηγού του ΛΑΟΣ: "Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για πολυπολιτισμικότητα στον τόπο μας. Η Ελλάδα είναι ορθόδοξη". 

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ο κ. Καρατζαφέρης ταυτίστηκε "με τον Πατροκοσμά, με τον Κανάρη, με τον Παπαφλέσσα, ο οποίος ξεσηκώνει όλο το λαό για την πίστη μας", από γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος είχε προλάβει να λιβανίσει και τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Η σεμνή τελετή έληξε με
ολίγη από Κώστα Πρέκα και τον ίδιο τον "λαάρχη" να κακοποιεί τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "Εχω ένα όνειρο. Εχω ένα όνειρο. Να σας δω όλους στην Αγιά Σοφιά. Να μεγαλώσω την Ελλάδα. Να στείλω την Τουρκία στην Ασία. Είμαι αυτός που θα ανοίξει το δρόμο για την Ανατολή". Ολα αυτά θα έμοιαζαν αφόρητα ξεπερασμένα και ακραία, αν έλειπε η μικρή λεπτομέρεια: πρόκειται για τα ίδια ακριβώς συνθήματα που έχει λανσάρει εδώ και λίγα χρόνια ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ανοίγοντας το δρόμο για το ΛΑΟ του Θεού.

 

(Ελευθεροτυπία, 19/10/2002)

 

www.iospress.gr