Εμείς οι «ακροκεντρώοι»"Καταιγίδα χουντικών χτυπάει τη ΝΔ"

(«ΑΥΡΙΑΝΗ», 9/10/02) 

ΑΝ ΠΑΙΡΝΑΜΕ τοις μετρητοίς όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες, τότε θα είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να φυλαγόμαστε από τα δύο άκρα. Το ένα άκρο, η"ακροαριστερά", εντοπίζεται κατά τους αναλυτές στη 17Ν και στους πολίτες που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της "Συσπείρωσης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία". Το άλλο άκρο, η "ακροδεξιά" βρίσκεται -όπως μας λένε- στο πρόσωπο κάποιων ελάχιστων υποψηφίων: του κ. Ψωμιάδη, του κ. Καζάκου και βεβαίως του κ. Καρατζαφέρη. 

ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι έτσι, τότε πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Η αντιμετώπιση της ακροαριστεράς είναι απλή. Η 17Ν βρίσκεται ήδη στον Κορυδαλλό, εκεί όπου σύντομα θα οδηγηθούν και όσοι συμπαραστάτες της κριθούν εξίσου επικίνδυνοι. Αν αυτό δεν φτάνει, τότε ας συλληφθούν καμιά 500αριά νέοι των Εξαρχείων -όπως είχε γίνει το 1995- για να εκλείψουν οι γνωστοί-άγνωστοι. Ας συλληφθούν και δυο- τρεις δικηγόροι που δεν παίζουν το παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης ή και κανένας "αριστεριστής της ΕΣΗΕΑ". Εξίσου απλή είναι και η εξάρθρωση της ακροδεξιάς. Τους πολιτευτές που νοσταλγούν την "επανάστασιν", έχουμε αύριο τη δυνατότητα να τους στείλουμε -όχι στον Κορυδαλλό- αλλά στο σπίτι τους. Θα μείνουμε έτσι όλοι οι υπόλοιποι, καθαρόαιμοι κεντρώοι, μεσαίοι, άνθρωποι του μέτρου και της κοινής λογικής. Τα άκρα θα έχουν εξουδετερωθεί.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακροδεξιός κίνδυνος υπάρχει και μάλιστα σοβαρός, αλλά μάταια τον ψάχνουν -παραμονές εκλογών- στις γλωσσικές παραδρομές του ενός (είπε, λέει τη χούντα "επανάσταση") ή το διορισμό του άλλου από τους συνταγματάρχες πριν από 35 χρόνια. Η σημερινή ακροδεξιά στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζεται με τις αποφάσεις αποκλεισμού των ξένων, με τη διεκδίκηση της "καθαρότητας" της τοπικής κοινωνίας και με τα "έκτακτα μέτρα" που κατά καιρούς εφαρμόζουν οι τοπικοί άρχοντες για να ικανοποιήσουν τα ανθρωποβόρα αισθήματα της "σιωπηλής πλειοψηφίας". Και δεν είναι ένας ή δύο. Ενα μικρό μέρος τους κατονομάζεται σε σχετική ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (Ασπρόπυργος, Κασσάνδρα, Νέα Κίος, Καλαμαριά, Ρόδος, Χαλάστρα, Νέα Αλικαρνασσός, Σπάτα, Πάτρα, Εύοσμος, Ρίο, Πύργος, νομ. Χανίων, Μιδέα, Νέα Τίρυνθα, Ανω Λιόσια). Ανάλογη καταγραφή έχει κάνει και ο Διονύσης Γουσέτης στην Αυγή (5/10). Η πολιτική στήριξη αυτών των δημοτικών αρχόντων εκτείνεται δυστυχώς σε όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα. 

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, λοιπόν, να κάνουμε μια εκ των υστέρων "αποχουντοποίηση" για να απαλλαγούμε από την ακροδεξιά. Οι ξενόφοβες, εθνικιστικές και ρατσιστικές ιδέες διαπερνούν την πολιτική ζωή και διαχέονται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ως κοινοί τόποι της σύγχρονης πολιτικής. Ας θυμηθούμε (μέρες που είναι) το "σκάνδαλο" με τους αριστούχους (και συνεπώς σημαιοφόρους) Αλβανούς μαθητές. Οσο για το "μέγα σκάνδαλο" Καρατζαφέρη, το οποίο μονοπώλησε σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική συζήτηση στην Αθήνα, πολύ καθυστερημένα διέγνωσαν τις ακροδεξιές απόψεις του τα μεγάλα κόμματα. Τόσο καιρό που φιλοξενούσε τα στελέχη τους στο κανάλι του, δεν είχαν δει τίποτα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί στις νομαρχιακές εκλογές της Αθήνας δεν είναι ο ίδιος ο Καρατζαφέρης, όσο το γεγονός ότι η παρουσία του επέβαλε στους συνυποψηφίους του τους κανόνες του παιχνιδιού. Με δεδομένο ότι ο Καρατζαφέρης είναι ο γνήσιος εκπρόσωπος του κ. Παρασκευαΐδη επί της γης, οι δυο άλλοι μονομάχοι επιδόθηκαν σε διαγωνισμό "χριστιανοφιλίας" για να αλληλοεξοντωθούν. Η κυρία Γεννηματά απέφυγε κάθε ερώτηση για το θέμα των ταυτοτήτων, ο δε κ. Τζαννετάκος πήρε σβάρνα ξωκλήσια, μοναστήρια και μητροπόλεις, προκειμένου να "αποχαρακτηριστεί" από το βδέλυγμα του χριστιανομάχου. Η ακροδεξιά νίκησε στην Αθήνα πολύ πριν κληθούν οι πολίτες στην κάλπη.

ΟΙ ΒΟΣΚΟΙ, ΔΗΛΑΔΗ, που φωνάζουν "λύκος" για να τρομάξουν οι δήθεν αφελείς ψηφοφόροι των Ψωμιάδηδων και των Καρατζαφέρηδων, δεν πρόκειται να γίνουν πιστευτοί. Ο λόγος είναι απλός. Ο Ψωμιάδης δεν είναι περισσότερο "ακραίος" (ξενόφοβος, εθνικιστής και θρησκόληπτος) από τον τοπικό κομματάρχη των σοσιαλιστών, τον Παπαθεμελή. Και ο Καρατζαφέρης δεν είναι περισσότερο χουντικός ή περισσότερο βασιλικός από άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οσο το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς υπαγορεύεται από εκλογικές σκοπιμότητες οι Καρατζαφέρηδες θα είναι οι νικητές.

 

(Ελευθεροτυπία, 12/10/2002)

 

www.iospress.gr