Το έγκλημα αποκαλύπτεται


"Ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι επικίνδυνος για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες"
                (Wall Street Journal, 28/5/2002) 


ΜΕ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ρεπορτάζ του Κρίστοφερ Κούπερ η Wall Street Journal (28/5) επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη του "Ιού" (5/5) για την εν ψυχρώ δολοφονία επτά μεταναστών από τις αρχές της ΠΓΔ Μακεδονίας στις 2 Μαρτίου, κοντά στα Σκόπια. Μέχρι σήμερα, οι αρχές της ΠΓΔ Μακεδονίας επιμένουν ότι οι επτά σκοτωμένοι υπήρξαν μέλη της Αλ Κάιντα και ότι διέθεταν στοιχεία για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση της "συμμορίας" σε πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας. 

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, όμως, καταλήγει σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα. Θυμίζουμε ότι με τη βοήθεια των συγγενών των επτά σκοτωμένων, που βρίσκονται από χρόνια στην Αθήνα, εντοπίσαμε την ταυτότητά τους και διαπιστώσαμε ότι όλοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι έξι ανήκαν στη θρησκευτική κοινότητα των Σιϊτών στο Πακιστάν, βρίσκονταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους φονταμενταλιστές Σουνίτες της Αλ Κάιντα, ενώ ο έβδομος ήταν από την Ινδία.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ της ΠΓΔ Μακεδονίας αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούν ότι αναγνωρίστηκαν οι σκοτωμένοι, περιμένοντας δήθεν τη συνδρομή της Ιντερπόλ και τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Πακιστάν. Ομως οι δηλώσεις τους είναι όλο και λιγότερο πειστικές. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση αυτή είναι ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔ Μακεδονίας, Λιούμπε Μπόσκοφσκι. Πρόκειται για τον σκληροπυρηνικό οργανωτή των ειδικών μονάδων της χώρας, των "Λεόντων". Πριν από λίγες μέρες το όνομα του κ. Μπόσκοφσκι απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επειδή κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης στο στρατόπεδο των "Λεόντων" αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητές του, ρίχνοντας με ένα σύγχρονο πολυβόλο. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματίσει τέσσερις παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους. Οι εφημερίδες απαίτησαν την παραίτηση του επικίνδυνου υπουργού και η δημοσιογραφική ένωση αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο κ. ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ φαίνεται ότι επινόησε την υπόθεση των "επτά της Αλ Κάιντα" για να προσφέρει στους δυτικούς ένα απτό δείγμα της διαπλοκής των Αλβανών του UCK με τους Ασιάτες φονταμενταλιστές και να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Δύσης στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ειδικών μονάδων. Λέγεται, μάλιστα, ότι χρειαζόταν απεγνωσμένα έναν αντιπερισπασμό, διότι κινδύνευε με παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης, ως υπεύθυνος για σφαγές αμάχων. Ομως η επιχείρηση ενοχοποίησης των επτά στήθηκε πολύ πρόχειρα και δεν πείστηκαν ούτε καν οι Αμερικάνοι, που είναι έτοιμοι να δουν παντού τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. 

ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ το τελικό χτύπημα στη σκευωρία. Ο Κρίστοφερ Κούπερ κατόρθωσε να ανασυστήσει ολόκληρη τη διαδρομή των μεταναστών, από τη στιγμή που εγκατέλειψαν τα χωριά τους, στη Λαχώρη του Πακιστάν, μέχρι τη δολοφονία τους, δέκα χιλιόμετρα από τα Σκόπια. Με τη βοήθεια του αδελφού ενός από τους σκοτωμένους, του Νταμπίρ Κάζμι, που ζει στην Αθήνα, ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal ακολουθεί το δρομολόγιο του Μπιλάλ Κάζμι. Πρώτα καταβλήθηκαν 1.400 δολάρια σε έναν μεσάζοντα στην Αθήνα. Ο Μπιλάλ κατόρθωσε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Αγκυρας μέσω Τεχεράνης. Ηταν, όμως, λίγο μετά τις 11 Σεπτέμβρη και τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί. Οι Τούρκοι ανακάλυψαν το ψεύτικο διαβατήριο και τον ξανάστειλαν στη Τεχεράνη. Λίγες βδομάδες αργότερα ο Μπιλάλ επιχείρησε να φτάσει οδικώς στην Κωνσταντινούπολη. Και πάλι, όμως, τον ανακάλυψαν στα σύνορα και τον απέλασαν. Τελικά το Δεκέμβριο μπόρεσε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, κρυμμένος σ' ένα φορτηγό. 

ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 45 μετανάστες, ο Μπιλάλ κατάφερε να περάσει -με τις οδηγίες των μεσαζόντων- στο ελληνικό έδαφος. Μόλις όμως πέρασαν τα σύνορα, οι μεσάζοντες εξαφανίστηκαν και μπροστά τους βρέθηκε ένα ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα που τους συνέλαβε. Υστερα από κράτηση λίγων ημερών, ο Μπιλάλ "επαναπροωθήθηκε" στην Τουρκία. Η λύση ήταν πλέον το πέρασμα από τη Βουλγαρία. Επιχείρησε το πέρασμα μαζί με άλλους 30 μετανάστες στις 13 Φεβρουαρίου. Στα σύνορα οι φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Μόνο ο ίδιος και άλλος ένας κατόρθωσαν να περάσουν. Στη Σόφια ενώθηκε με άλλους έξι μετανάστες και πέρασαν στην ΠΓΔ Μακεδονίας. Είναι ο πιο φτηνός δρόμος από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Αλλά, δυστυχώς, όχι και ο πιο ασφαλής.

(Ελευθεροτυπία, 1/6/2002)

 

www.iospress.gr