Οι γλώσσες τσακίζουν κόκαλα


"Αθωώθηκε ο Μπλέτσας και πανηγυρίζουν οι Βλάχοι"
                («ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», 19/12/2001) 


ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ το Ευρωπαϊκό Ετος Γλωσσών, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένο -μεταξύ άλλων- και στην προώθηση των λιγότερο χρησιμοποιούμενων γλωσσών σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξαφνιάζει κανέναν το γεγονός ότι σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αυτού δεν πάρθηκε στην Ελλάδα ούτε ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο γλωσσικός πλούτος της χώρας μας παραμένει ένα ταμπού για το ελληνικό κράτος και αποτελεί αγαπημένο παιχνίδι στα χέρια των μεταμοντέρνων εθνικοφρόνων, που εξακολουθούν να στιγματίζουν ως μιάσματα τους Ελληνες που μιλούν (ή τραγουδούν ή χορεύουν) και μια δεύτερη γλώσσα και επιμένουν να τους καταγγέλλουν ως πράκτορες ή τουλάχιστον θύματα κάποιας ξένης προπαγάνδας. 

ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΜΕ, ΟΜΩΣ, να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Μόλις την τελευταία στιγμή η χώρα μας απέφυγε το διεθνή διασυρμό, με την αθώωση στις 18 Δεκεμβρίου του Σωτήρη Μπλέτσα στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών από την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με το χάρτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Λιγότερο Χρησιμοποιούμενων Γλωσσών (EBLUL). Η πρωτόδικη καταδίκη σε 15 μήνες του κ. Μπλέτσα, μόνο και μόνο επειδή επέδειξε το φυλλάδιο αυτό στο Αντάμωμα των Βλάχων το 1995 στη Νάουσα, είχε προκαλέσει την αναμενόμενη αντίδραση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πρόσωπο της αρμόδιας επιτρόπου για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση Βιβιάνε Ρέντινγκ.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΩΩΣΗΣ πέρασε στα ψιλά του αθηναϊκού Τύπου. Μόνο ο 'Ηπειρωτικός Αγών' πρόβαλε την υπόθεση με εκτενές ρεπορτάζ. Αλλά τι να πουν και όλοι αυτοί που με συκοφαντικά δημοσιεύματα και ανοιχτή παραπληροφόρηση είχαν προκαλέσει (και επικροτήσει) την απαράδεκτη καταδίκη; Μόνο η 'Ελεύθερη Ωρα' έδειξε πλήρη μεταστροφή. Από εκεί που έγραφε για ύποπτα κέντρα που συνδέονται με τον Μπλέτσα (20/9), τώρα δηλώνει ότι "πανηγυρίζουν οι Βλάχοι με την αθώωσή του" (19/12). Αντίθετα, ο 'Ελεύθερος Τύπος' (στη στήλη του Κύρτσου) και ο 'Αδέσμευτος' του Ρίζου επιχείρησαν να αφήσουν υποψίες και ερωτηματικά για την ακεραιότητα του δικαστηρίου.

ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ δικαίωμα του Τύπου -και όλων των πολιτών- να κρίνουν μια δικαστική απόφαση. Ομως η αναφορά σε "δίκη παρωδία" (Ρίζος) και σε "υποψίες" (Κύρτσος) θα απαιτούσε τουλάχιστον να έχουν παρακολουθήσει τη δίκη κάποιοι συντάκτες των εφημερίδων αυτών, πράγμα που δεν συνέβη. Το αποδεικνύει και το πανομοιότυπο ανακριβές ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων που περιέχει τα ίδια ακριβώς εξόφθαλμα λάθη: αναφέρουν και οι δύο εφημερίδες δέκα μάρτυρες υπεράσπισης (ενώ ήταν οκτώ) και τρεις συνηγόρους (ενώ ήταν ένας). Φως φανάρι, λοιπόν, ότι το ίδιο κέντρο διοχέτευσε τις παραπλανητικές πληροφορίες. Βέβαια τι να περιμένει κανείς από εφημερίδες που πρόβαλαν με μεγάλους τίτλους ότι τη δίκη κάλυπτε η "Σκοπιανή Τηλεόραση" ('Αδέσμευτος' Ρίζου, 20/9), ενώ επρόκειτο για συνεργείο της εκπομπής του Τάσου Τέλλογλου!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα ήταν απλώς κωμικά -και θλιβερά για όσους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το επίπεδο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης- αν δεν συνέβαιναν τις ίδιες μέρες που η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετούσε ένα σημαντικό ψήφισμα με αφορμή το τέλος του Ετους Γλωσσών. Το ψήφισμα αυτό ("Σχετικά με τις περιφερειακές ή λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες") - επιβεβαιώνει την προσήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υποστήριξη και την ανάπτυξη αυτών των γλωσσών, - επικυρώνει και πάλι τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες, - καλεί την Επιτροπή να προτείνει μέτρα για την προαγωγή της γλωσσικής πολυμορφίας και να χρηματοδοτήσει την υλοποίησή τους, - ζητεί από την Επιτροπή "λεπτομερή έκθεση για την τεκμηριωμένη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ετους Γλωσσών, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές και στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες".

Αν, λοιπόν, κάπου θέλει να στρέψει την εθνωφελή του δραστηριότητα ο βουλευτής του μεσαίου χώρου κ. Χαϊτίδης, ο οποίος προκάλεσε τη δίωξη και την ταλαιπωρία του κ. Μπλέτσα, ας απευθυνθεί στους συναδέλφους του Νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές. Ηταν και οι εννέα παρόντες στην Ολομέλεια και κανείς δεν αντέδρασε σ' αυτό το "προδοτικό" ψήφισμα.

(Ελευθεροτυπία, 29/12/2001)

 

www.iospress.gr