Ο Χριστόδουλος ξανασταυρώνεται


"Νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα μέσω της ιστοσελίδας της Εκκλησίας"
                («ΑΘΗΝΑΪΚΗ», 12/6/2001) 


Η ΠΑΡΕΑ του κ. Χριστόδουλου δεν έχει μάθει να χάνει. Την έκπληξή της από τη δικαιολογημένη φοιτητική αντίδραση που ματαίωσε την αναγόρευση του αρχιεπισκόπου σε διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ διαδέχθηκε ο εκνευρισμός και ο πανικός.

Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ εκδηλώθηκε με την προβολή -μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου της Εκκλησίας- δύο κειμένων τα οποία επιτίθενται με αφάνταστη βιαιότητα στους φοιτητές και τους καθηγητές που αντέδρασαν στη φιέστα.

Το πρώτο κείμενο είναι γραμμένο από μια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Τμήμα του ΑΠΘ (Καστρουνή-Αρναούτογλου) και συγκρίνει τον "όχλο" των φοιτητών με τον όχλο που "πριν από 2001-33 χρόνια ωρυόταν Σταύρωσον-σταύρωσον αυτόν". Το δεύτερο -και σημαντικότερο- υπογράφεται από τον κ. Γεώργιο Κυρμελή και αναφέρεται στους φοιτητές με τους όρους "καθάρματα", "τομάρια", "άθροισμα παρανοϊκών καθαρμάτων", "πάσης μορφής, χρώματος και ποιότητος εκνόμους", "τεμπελχανάδες", "αιώνιους αμφισβητίες", "κομματικούς εγκαθέτους", "γαβγίζοντα προοδευτικά φασιστοειδή" κ.λπ. Οσο για το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό είναι "διαβόητο" και "διάτρητο". 

Περιττό να σημειώσουμε ότι τα κείμενα αυτά δεν αντικρούουν ούτε ένα από τα σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που καταγράφονται στο κείμενο "Persona non grata" της Πρωτοβουλίας Φοιτητών Ιατρικής. Ούτε για το χουντικό παρελθόν του αρχιεπισκόπου υπάρχει αντίλογος ούτε για τη σχέση του με τους ακροδεξιούς και ναζιστές (τύπου Στόχου) ούτε για τις εθνικιστικές και ρατσιστικές του κορόνες ούτε για τη σκοταδιστική του τοποθέτηση σε ζητήματα Επιστήμης και Ιατρικής. 

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ εκδηλώθηκε με την άμεση διαγραφή από το δίκτυο των επίμαχων κειμένων: την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε στον Τύπο η υβριστική επίθεση στους δημοκράτες φοιτητές, αμέσως δόθηκε εντολή άνωθεν και εξαφανίστηκαν τα επίμαχα κείμενα. Βέβαια, εδώ δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για το "δαίμονα" του Διαδικτύου. Ο κ. Κυρμελής δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Εργου, είναι δηλαδή εντεταλμένος να "διδάσκει" τους απλούς ιερωμένους.

Τα πράγματα θα ήταν απλά, θα βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια ακόμα εκδίκηση του Διαδικτύου, παρόμοια μ' εκείνη που προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η δημοσίευση (και η εσπευσμένη απόσυρση) των πραγματικών της θέσεων για το Ασφαλιστικό, στην ιστοσελίδα του κόμματος. Ομως ο δικτυακός τόπος της Εκκλησίας έχει παρελθόν. Οπως έχουμε αποκαλύψει από τις στήλες του "Ιού" (21/1/2001: "Το θινκ τανκ του κ. Χριστόδουλου" και 28/1/2001: "Σκάνδαλο κάτω απ' τα ράσα"), το στήσιμο της ιστοσελίδας είχε αναλάβει η μυστηριώδης οργάνωση Pro Europa, του γνωστού εκδότη της "Εποπτείας" Παναγιώτη Δρακόπουλου, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα όταν περιλήφθηκε το όνομά του στις λίστες των φοροφυγάδων και επέστρεψε πρόσφατα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και έκτοτε εμφανίζεται ως μυστικοσύμβουλος του κ. Χριστόδουλου.

Η Pro Europa εμφάνιζε ψευδώς ως επίτιμη πρόεδρό της την επίτροπο της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ και εκτός από τα 22 εκατομμύρια για το στήσιμο του Ιντερνετ της Εκκλησίας είχε αναλάβει και ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιημένης φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας με τίτλο "Αγαπώ τα παιδιά" και είχε εκδώσει σχετική πιστωτική κάρτα.

Μετά τις αποκαλύψεις μας, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας η λέξη "Εποπτεία" από την κωδικοσελίδα HTML της Εκκλησίας. Και το σημαντικότερο: διαγράφηκε διά μιας όλη η αλληλογραφία των επισκεπτών, στην οποία απαντούσε ο ίδιος ο Δρακόπουλος (εκ μέρους της Εκκλησίας!) και οι συνεργάτες του. Σιγά σιγά εξαφανίστηκε και η προβολή του προγράμματος της αμαρτωλής Pro Europa.

Η ΟΥΣΙΑ της υπόθεσης παραμένει. Οι ιστοσελίδες της Εκκλησίας βρίσκονται "υπό την καθημερινή επίβλεψη" του αρχιεπισκόπου, όπως γράφει η σχετική ανακοίνωση. Τις διαχειρίζονται πρόσωπα της προσωπικής του επιλογής και απ' αυτές προβάλλονται οι δικές του κυρίως δραστηριότητες και απόψεις. Οι σελίδες, δηλαδή, που εξαφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη από το δίκτυο δεν έπεσαν τυχαία από τον ουρανό. Εξέφραζαν τις απόψεις της στενής ομάδας του αρχιεπισκόπου για το φιάσκο της Θεσσαλονίκης. Η σιωπηρή εξαφάνισή τους δεν σημαίνει και αποκήρυξη της ουσίας τους. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη συνενοχή της επίσημης Εκκλησίας στη σύνταξη και την προβολή αυτών των απαράδεκτων κειμένων.(Ελευθεροτυπία, 16/6/2001)

 

www.iospress.gr