Οι νέοι διώκτες της ΕΛΑΣ    

"Εννέα αστυνομικοί μαστροποί"
        (Η Βραδυνή, 26/10/98)

Πριν από λίγα χρόνια, το σύνθημα "οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη" προκαλούσε ανατριχίλα στον καθωσπρέπει μέσο πολίτη, όταν το άκουγε από τα χείλη των βέβηλων αναρχικών. Σήμερα, το σύνθημα είναι εντελώς ξεπερασμένο. Και οι υπερσυντηρητικοί αναλυτές, κονδυλοφόροι ή ηλεκτρονικοί, επιδίδονται σε διαγωνισμό μειωτικών, ακόμα και υβριστικών, χαρακτηρισμών για την ΕΛΑΣ. Οι ίδιοι που μέχρι χτες μάζευαν κουπόνια για το χορό των "Φίλων της Αστυνομίας", εμφανίζονται σήμερα πρόθυμοι να λιθοβολήσουν τον πρώτο "μπάτσο" ή "ασφαλίτη" που συλληφθεί να παραβαίνει το αστυνομικό σαβουάρ βιβρ.
Η μεταστροφή αυτή είναι τόσο εντυπωσιακή, ώστε ακόμα και οι ίδιοι οι φορείς της αισθάνθηκαν την υποχρέωση να ανακαλύψουν κι έναν "καλό μπάτσο", στο πρόσωπο του γνωστού Κρυσταλόγιαννη. Το σχετικό ρεπορτάζ θύμιζε έντονα τα ανάλογα με τα "καλά Αλβανόπουλα" που όχι μόνο δεν κλέβουν, αλλά παραδίδουν το χαμένο πορτοφόλι. Η εξαίρεση, δηλαδή, που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Θα ήμασταν ευτυχείς, αν αυτή η εικόνα που εκπέμπουν τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ σήμαινε πως, επιτέλους, κατανοήσαμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με την καταστολή και ότι η προσφυγή στην αστυνομική βία, απλώς διευρύνει την εγκληματικότητα. Ισχύει δυστυχώς το αντίθετο. Η πάνδημη κατακραυγή εις βάρος της αστυνομίας δεν "αποκαλύπτει", αλλά κουκουλώνει. Δεν ενοχοποιεί τους φυσικούς αυτουργούς, απλώς αθωώνει τους ηθικούς αυτουργούς.
* Οταν υποδεικνύονται ξαφνικά οι αστυνομικοί-"προστάτες" των γυναικών, ταυτόχρονα "απαλλάσσονται" οι επιχειρηματίες προαγωγοί και οι ευυπόληπτοι πελάτες, που έχουν οργανώσει εδώ και χρόνια ένα τεράστιο δίκτυο πορνείας με τη μορφή μεταμοντέρνου σκλαβοπάζαρου.
* Οταν ξεσηκώνονται οι πολίτες με τη δολοφονία του Σέρβου μαθητή, είναι σαν να ακούνε για πρώτη φορά ότι "εκπυρσοκροτούν τυχαία" τα υπηρεσιακά περίστροφα. Και, όμως, τα ίδια όπλα έχουν αθωωθεί πάμπολλες φορές μέχρι σήμερα, απλώς και μόνο επειδή οι δολοφονίες που έχουν διαπράξει, συνέβησαν σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό ή την ελληνοαλβανική μεθόριο και όχι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
* Οταν μιλούν όλοι για λειψή εκπαίδευση της ΕΛΑΣ, κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν ότι η πρόσφατη δολοφονία έγινε από πολύπειρο και υπερεκπαιδευμένο άντρα της Ασφάλειας και ότι το μακελειό της Νιόβης εκτελέστηκε επίσης από υπερεκπαιδευμένους Εκαμίτες.
Η ανεξέλεγκτη βία κρατικών οργάνων κατά των μεταναστών -ή απλώς των ξένων- έχει δυστυχώς την έγκριση (και την προτροπή) των ίδιων αναλυτών που εξεγείρονται σήμερα. Και είναι οι ίδιοι που ως μόνο μέσο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος πρότειναν επίμονα "να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας". Ε, λοιπόν, τώρα λύθηκαν τα χέρια, και δεν μένει παρά να μαζεύουμε τα πτώματα.
Οσο για το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατακραυγής των ΜΜΕ κατά της αστυνομίας, το είδαμε ήδη στην επεισοδιακή μεταγωγή του ανθυπαστυνόμου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Δεκάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν το συνάδελφό τους, όχι μόνο για να τον κρύψουν από τις κάμερες, αλλά και για να υποδηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον "αδίκως" διασυρόμενο συνάδελφό τους. Το είδαμε και στην ουσιαστική κάλυψη των ανωτέρων αστυνομικών προς υφισταμένους τους που συλλαμβάνονται να εγκληματούν. Το είδαμε ακόμα και στα μασημένα λόγια των συνδικαλιστών, οι οποίοι υποχρεώνονται να αναδιπλωθούν.
Είναι το ίδιο φαινόμενο που είχαμε ζήσει πέρυσι, με την αποκάλυψη του χουντογλεντιού των Εκαμιτών της Θεσσαλονίκης. Τότε όλοι ξεσηκώθηκαν να διασώσουν τα "σταγονίδια". Οι οργανωτές της φασιστικής φιέστας έπεσαν στα μαλακά, και ο Αρχηγός που ζήτησε βαρύτερες ποινές είναι ήδη απόστρατος.
Η όψιμη λοιπόν και ισοπεδωτική καταγγελία της ΕΛΑΣ απλώς συσπειρώνει το αστυνομικό σώμα πίσω από τις πιο αντιδραστικές και εγκληματικές πρακτικές. Οχι μόνο δεν προοιωνίζεται την "κάθαρση", αλλά δίνει το πράσινο φως για την περιχαράκωση της ΕΛΑΣ σε μια οργάνωση κλειστή, στεγανή και αυτοελεγχόμενη.

 

(Ελευθεροτυπία, 31/10/1998)

 

www.iospress.gr