Η χαμένη τιμή της Δημοκρατίας    

"Ο Χίτλερ έλεγε πως είναι Ελληνας"
        (Περίανδρος" Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος, συνέντευξη στον "Ελ. Τύπο", 20/12/92)

"Αποτελεί ζήτημα τιμής για την αστυνομία" η διαλεύκανση της δολοφονικής απόπειρας κατά του φοιτητή Δ. Κουσουρή και των άλλων δύο μελών του ΝΑΡ, είχαν δηλώσει οι κύριοι Ρωμαίος και Ρέππας, λίγες μέρες μετά την επίθεση των φαλαγγιτών της Χρυσής Αυγής έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. "Είπα, και επαναλαμβάνω, ότι καταζητούνται μέλη αυτής της φασιστικής οργάνωσης τα οποία κρύβονται", διατεινόταν στο πρες ρουμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (23/6), προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις δημοσιογραφικές πιέσεις. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο, οι σοβαρές υπόνοιες για την αστυνομική και πολιτική κάλυψη των αυτουργών (φυσικών και ηθικών) της δολοφονικής επίθεσης πολλαπλασιάζονται, αλλά οι "αρχές" κάνουν το παγώνι.
Από την άθλια περί "ακροκινουμένων" ομάδων πολιτική θεωρία των πρώτων 24ωρων, που τόσο βόλευε τον κ. Ρωμαίο, το κόμμα του (αλλά και τους παρακρατικούς δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, καθώς και τους συναγωνιστές τους στην ΕΛΑΣ), περνάμε στην φάση της αφασίας και της ανοησίας. Ο,τι φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, οι δικηγόροι και οι σύντροφοι των τριών θυμάτων της δολοφονικής απόπειρας, αντιμετωπίζεται εκ των ενόντων, πρόχειρα και ένοχα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Μόλις αποκαλύπτεται ότι το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης έκανε το παν για να κουκουλώσει την υπόθεση, αγνοώντας τους αυτόπτες μάρτυρες που προσέτρεξαν να περιγράψουν τα γεγονότα και τους δολοφόνους, ο κ. Ρωμαίος αρκείται στο να επαναλαμβάνει ότι "η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο επεισόδιο". Οταν μαθαίνει ότι ο αυτόπτης μάρτυρας Σωτηρίου, ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας της καφετέριας Στεφανί, όπου έγινε η απόπειρα, είναι αστυνομικός του τμήματος Κυψέλης, που για κάποιους πολύ σοβαρούς λόγους "ξέχασε" να ενημερώσει την υπηρεσία του, το ξεπερνά διατάσσοντας μια ΕΔΕ. Παίρνοντας στα χέρια του το ανεκδιήγητο πόρισμα της αστυνομικής προανάκρισης που δεν καταλήγει πουθενά, αντί να σχολιάσει αυτό που ο καθένας βλέπει μας δικαιολογείται ότι δεν τους έφτασε ο χρόνος της μιας βδομάδας. Οταν τα θύματα της επίθεσης Δ. Κουσουρής και ο Γ. Καραμπατσόλης, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες αναγνωρίζουν τον "Περίανδρο", Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, αρχιφαλαγγίτη της Χρυσής Αυγής, ως επικεφαλής της ομάδας των δολοφόνων, ο κ. Ρωμαίος ομολογεί ότι δεν μπορεί να τον εντοπίσει. Το ίδιο συμβαίνει, τις επόμενες μέρες, και με τα άλλα πρόσωπα των Χρυσαυγιτών που ήταν στα δικαστήρια την 16η Ιουνίου και οι οποίοι αναγνωρίζονται από τους μάρτυρες ως συμμετέχοντες στη συμμορία με τα ρόπαλα.
Εντάλματα σύλληψης, προσαγωγής ή έρευνας σε σπίτια, γιάφκες και γραφεία των ναζιστών δεν εκδίδονται. Οσοι ρωτούν "γιατί;" απάντηση δεν παίρνουν. Φταίει η δικαιοσύνη, σου λένε οι μπάτσοι, φταίνε οι μπάτσοι ισχυρίζονται οι δικαστές. Η ανάκριση καρκινοβατεί και οι "Περίανδοι" με υπηρεσιακή άνεση αφήνονται απερίσπαστοι να θολώνουν τα νερά και να τρομοκρατούν. Σκορπούν αληθοφανείς πληροφορίες, καρφώνονται μεταξύ τους, αποκαλύπτουν σειρά προηγουμένων εγκλημάτων, σχέσεις με τα σώματα ασφαλείας, την ΕΥΠ, τις δυνάμεις καταδρομών του στρατού. Εμφανίζουν μια παντοδύναμη παραστρατιωτική ομάδα, με τηλεφώνημά τους στην "Αθηναϊκή". Ο "Εθνικός Αγώνας Δράσης", αναλαμβάνει την ευθύνη της απόπειρας, παρουσιάζεται ως αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που μπορεί να έχει πρόσβαση στα βίντεο και τους φακέλους της αστυνομίας, μας λέει ότι είναι σε θέση να δολοφονήσει ακόμα και κρατούμενους αναρχικούς για αντίποινα. Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα ΠΡΙΝ, του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), δημοσιεύει μια συγκλονιστική (και διασταυρωμένη) πληροφορία: o φίρερ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν το βραδάκι της παραμονής της επίθεσης (δηλαδή στις 15/6) στο κτίρο της ΓΑΔΑ της Λ. Αλεξάνδρας. Σε ποιον όροφο και με ποιους αξιωματικούς έπινε καφεδάκι ο "υφυπουργός" του Γιώργου Καρατζαφέρη, κ. Ρωμαίε;
 

(Ελευθεροτυπία, 11/7/1998)

 

www.iospress.gr