Ο ποιμήν που φώναζε "λύκος!"    

"Με απειλούν για να σιωπήσω"
        (Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, "ΕΛ. ΤΥΠΟΣ", 9/6/1998)

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Η εκκλησία της Ελλάδος απέκτησε πράγματι έναν σύγχρονο και δυναμικό καθοδηγητή. Εναν δεινό χειριστή του λόγου και του ποιμνίου του. Μοιάζει να έχει αφομοιώσει ολόκληρη την τεχνογνωσία των μεταμοντέρνων ίματζ μέικερ. Βρίσκεται στην επικαιρότητα συνεχώς, όχι μόνο διότι τα ΜΜΕ ασχολούνται μαζί του, αλλά κυρίως επειδή όντως "τάραξε τα νερά". Χαρακτήρισε τους πολιτικούς του επικριτές γραικύλους και κήνσορες, οργάνωσε στέρεες συμμαχίες ακόμα και με τις εθνικιστικές και ξενόφοβες μερίδες της κοσμικής πολιτικής σκηνής (και του παρασκηνίου), χωρίς σοβαρό κόστος, και υποχρέωσε τα δύο μεγάλα κόμματα και την κυβέρνηση να συρθούν σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο για να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση και το ρόλο της εκκλησίας ενόψει του επόμενου αιώνα.
Θυμίζουμε ότι ήδη έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, την αύξηση των αποδοχών των κληρικών, την ανάπτυξη των εκκλησιαστικών και θεολογικών εκπαιδευτηρίων και, μόλις προχθές, την επιστροφή των δασικών εκτάσεων (κατ' αρχήν της Αττικής, όπου και οι μεγαλύτερες τιμές της γης) στην ιδιοκτησία του ...Θεού. Οσο για το θέμα του χωρισμού κράτους-εκκλησίας, το τοπίο έχει καθαρίσει υπέρ των συμφερόντων της παράταξής του εδώ και πολύ καιρό. Οποιος το επαναφέρει είναι για το "κόμμα" του κ. Χριστόδουλου ένας ανυπόληπτος γραικύλος!
Και ενώ τα πλήθη παραληρούν στο άκουσμα του πολιτικού του προγράμματος και οι ορθόδοξες φονταμενταλιστικές δυνάμεις, που ορκίζονται στο όνομά του, τον σπρώχνουν να ξεσκεπάσει τους "εσωτερικούς εχθρούς" και να αναλάβει τις τύχες του γένους, ο ίδιος εμφανίζεται ως περίπου φιμωμένος! Πρόκειται περί μιας πολύ αποτελεσματικής πολιτικής συνταγής που ήδη εφαρμόζεται από τους σύγχρονους αναρριχώμενους δημαγωγούς: Η αντιστροφή της πραγματικότητας.
Το περιχαρακωμένο ποίμνιο του κ. Χριστόδουλου, με κεντρικό πυρήνα τους κυνηγούς του "666", πρώτον δεν ακούει, έτσι κι αλλιώς, τις απόψεις των "γραικύλων" από πρώτο χέρι, και δεύτερον ζει και αναπνέει μέσα στο αντεστραμμένο κλίμα και την απίστευτη κινδυνολογία που καλλιεργεί η ηγεσία του. Ο μακαριότατος είναι, απ' ό,τι φαίνεται, ο τελευταίος χριστιανός που θα ομολογούσε αυτή την παραπλάνηση. Αποφεύγει επίσης, όπως ο διάολος το λιβάνι, να μας πεί και για τις ιδέες και τις συμπεριφορές των στενών πολιτικών του φίλων. Αν, π.χ, συμφωνεί με την υπεράσπιση που του προσφέρουν οι επαγγελματίες προστάτες της "ελληνορθοδοξίας", σαν τη ναζιστική φυλλάδα ΣΤΟΧΟΣ ή τον ανεκδιήγητο Γ. Καρατζαφέρη.
Γιατί ο τα πάντα θωρών ιεράρχης δεν καταδικάζει το πογκρόμ που ετοιμάζουν οι φίλοι του του ΣΤΟΧΟΥ; Τι τον εμποδίζει να πάρει αποστάσεις από τους φασίστες, που απειλούν δημοσίως -και εν ονόματί του- να "τιμωρήσουν σκληρά τους γραικύλους και τους γενιτσάρους"; Δεν έχει πληροφορηθεί ότι οι "προγραμμένοι" αναφέρονται ονομαστικά ή ότι ο φίλος του Καψάλης ισχυρίζεται ότι έχει ήδη οργανώσει τους "Στρατιώτες του Χριστόδουλου στις μονάδες"; Μήπως δεν παρακολουθεί πλέον τη σκέψη του Γ. Καρατζαφέρη, που καθημερινώς από το ΤΕΛΕ-ΣΙΤΙ "ξεσκεπάζει" τις συνωμοσίες που εξυφαίνονται εναντίον της Ορθοδοξίας και του ηγέτη της;
Τι σέρβιρε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο βουλευτής της Ν.Δ, κηρύσσοντας την αντεπίθεση της "Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών"; "Εναρμονίζεται πλήρως αυτό το κανάλι με τον Χριστόδουλο. Γι' αυτό προτείναμε Χριστόδουλο. Αυτά που ζείτε σήμερα είναι πράγματα που έχουμε συζητήσει με τον μακαριώτατο από το 1985. Οτι όταν έρθει η ώρα θα σπάσουμε το απόστημα, θα μπούμε μπροστά. Κι εγώ βέβαια μπαίνω στη Βουλή 5 χρόνια νωρίτερα, αλλά αυτός, εισερχόμενος στο μεγαλύτερο θρόνο της χώρας, έχει τη δύναμη και την επιβολή των λόγων του. Γι αυτό λοιπόν δεν μπορούμε παρά να πάμε χέρι-χέρι. Δεν είμαστε μόνοι μας τώρα. Υπάρχει κι η Εκκλησία πίσω. Οχι πια δεξιά, κέντρο κι αριστερά. Τώρα πλέον υπάρχουν μόνο πατριώτες και ενδοτικοί".
 

(Ελευθεροτυπία, 13/6/1998)

 

www.iospress.gr