Χουντογλέντι, με την άδεια της Αστυνομίας    

"Μόνο ...παράσημο δεν τους έδωσαν για το χουντικό γλέντι"
        ("ΤΑ ΝΕΑ", 19/5/98)

Οταν, πριν περίπου επτά μήνες, είδαμε προσεκτικά το βίντεο της ντροπής (με τους δεκάδες άνδρες των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης να στροβιλίζονται υπό τους ήχους των ύμνων της 21ης Απριλίου), είχαμε διατυπώσει μια βασική απορία: Πώς είναι δυνατόν, αστυνομικοί εν ώρα "ασκήσεως", σε υπηρεσιακό χώρο, να επιδεικνύουν με τόση άνεση τα χουντικά σύμβολά και φιλοφασιστικά τους ένστικτα, ταλαιπωρώντας on camera και ένα μετανάστη; Προχωρώντας τον ίδιο συλλογισμό, καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι ή ήταν ανόητοι, ή ένιωθαν απολύτως ασφαλείς -αυτό που λέμε "σαν ψάρια στο νερό".
Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολιών. Τελικά, οι ανόητοι ήμασταν εμείς. Εκείνη η πλευρά, δηλαδή, που πίστευε ότι η απομάκρυνσή τους (ιδιαίτερα των ανωτάτων αξιωματικών) από την Αστυνομία αποτελεί στοιχειώδες χρέος της λεγόμενης σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Φάνηκε, όμως, ότι απόψεις, συμπεριφορές και διασυνδέσεις, σαν κι αυτές των χουντογλετζέδων -που η ίδια η διοικητική εξέταση της ΕΛΑΣ και ο υπουργός Δημόσιας τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, καυτηρίασαν και αποκήρυξαν μετά βδελυγμίας- αντιμετωπίζονται με εξαιρετική επιείκεια, ακόμα και στα ανώτατα θεσμικά όργανα του σώματος.
Ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αθ. Βασιλόπουλος (εάν τα ΜΜΕ έχουν ορθώς αποδώσει την αντίδρασή του), απορεί για την απόφαση των πέντε στρατηγών μελών του Ανωτέρου Συμβουλίου Κρίσεων και μελετά το σκεπτικό τους. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, ούτε ο αρχηγός, ούτε ο υπουργός, ούτε και η δημοκρατική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, επιθυμούν να τα βάλουν με αυτό που ονομάζουν "αυγό του φιδιού". Οχι βεβαίως διότι οι άνθρωποι εμφορούνται από φιλοφασιστικά αισθήματα, ούτε γιατί δεν είναι πεπεισμένοι ότι η σύναξη της Θέρμης συνιστούσε βαριά πρόκληση. Η πολιτική ελίτ, και κατά μείζονα λόγο οι όποιοι δημοκράτες στην ιεραρχία των κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους, βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα ιδεατό, πλην όμως ανύπαρκτο, σχήμα. Εθελοτυφλούν, επιμένοντας ότι τις παραμονές του 21ου αιώνα δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώνουν τα "χουντικά σταγονίδια". Αρνούνται να δούν την πραγματικότητα κατάματα.
Για παράδειγμα, ουδείς ήθελε να σταθεί και να σταθμίσει πολιτικά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του χουντογλεντιού, τ. αστυνομικός διευθυντής Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Σπύρος Κουτρουμάνης, έχει προ πολλού (από τον περασμένο Φλεβάρη) υποδείξει ως πρώτο μάρτυρα υπεράσπισής του, στη μήνυσή του "για συκοφαντική δυσφήμηση" κατά του "Ιού" και της "Ελευθεροτυπίας", τον πρώην θεσσαλονικάρχη και προϊστάμενό του κατά την επίδικη περίοδο Γ. Πλάκα. Και γιατί όφειλαν να προσέξουν αυτή τη "λεπτομέρεια"; Μα επειδή ο κ. Πλάκας ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου που έριξε στα μαλακά τον Κουτρουμάνη και την παρέα του.
Πρόκειται για μια τρανταχτή περίπτωση πλάνης (εκούσιας ή ακούσιας, δεν έχει σημασία) ακριβώς ανάλογη με μια άλλη, εξίσου επίκαιρη. Οτι στην Ελλάδα, επειδή δεν μας συμφέρει να το αποδεχτούμε, δεν υπάρχει ρατσισμός, ούτε καν ρατσιστική ρητορεία ή πρακτικές - είτε από κρατικούς "λειτουργούς", είτε από "ταγούς του έθνους" ή από "εκπροσώπους" των ξενόφοβων τμημάτων της κοινωνίας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, δεν δικαιώνουν την ειδυλλιακή εικόνα που μας σερβίρουν. Οι αποδείξεις περί του αντιθέτου πέφτουν σαν βροχή. Και δεν εννοούμε μόνο την ανοιχτή ταύτιση με τους "λεβέντες" ΕΚΑΜίτες της Θέρμης, που προπαγανδίζουν ορισμένες κιτρινοφυλλάδες της "λαϊκής δεξιάς" εν ονόματι της "θετικής στάσης του μισού πληθυσμού της Ελλάδας έναντι της Χούντας", την οποία επικαλούνται κάποιες σεσημασμένες πριμαντόνες του χώρου. Μιλάμε κυρίως για τη διαμόρφωση ενός όλο και ευρύτερου μπλοκ δυνάμεων στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία, που δελεάζονται από τις χιτλερικές προτάσεις των Καρατζαφέρηδων και των Ανδρεουλάκων, έτοιμες να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Οπως ακριβώς έπραξαν οι "ΕΚΑΜίτες μας" με τον "αλλόθρησκο" μετανάστη του βίντεο.
 

(Ελευθεροτυπία, 23/5/1998)

 

www.iospress.gr