Η θεσμοθέτηση της αυτοδικίας    

"Οι κάτοικοι οργισμένοι απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους"
        ("Αδέσμευτος Τύπος", 9/4/98)

Μέρες δεοντολογίας ζει ο τόπος! Πολιτικοί ευρέως φάσματος και ΜΜΕ, πιεσμένα από τους νόμους περί εντυπωσιασμού της πελατείας τους, διαγωνίζονται αδιάκοπα για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό στον πληθυσμό, με αφορμή την περίφημη αύξηση της εγκληματικότητας. Αύξηση που κανένας σοβαρός ειδικός δεν έχει ακόμα μετρήσει, αξιολογήσει, εξηγήσει ή συγκρίνει με το παρελθόν -κοντινό ή απώτερο. Σημασία έχει ότι οι υστερικές προσεγγίσεις έχουν συμφιλιώσει ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας με την βάρβαρη ιδέα της αυτοδικίας.
Αν και οι καθοδηγητές της "αυτοοργάνωσης" των περιφερειακών και κεντρικών οργανώσεων της ελληνικής Κου-Κλουξ-Κλαν, ακόμα δεν τολμούν να καλέσουν δημόσια τους "νοικοκυραίους" οπαδούς τους σε αυτοδικία κατά των μεταναστών, τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής τους είναι δυσοίωνα. Το "δίκαιο" των "ενώσεων ληστευθέντων" αρχίζει να επιβάλλεται ήδη. Η αυτοδικία -έγκλημα, που σύμφωνα με όλες τις εκδοχές των σύγχρονων ανοιχτών και δημοκρατιών κοινωνιών τιμωρείται αυστηρά- στην ελληνική πραγματικότητα φαίνεται να επιβραβεύεται. Και μάλιστα, ως αυθεντική λαϊκή επιταγή.
Οσοι νομίζουν ότι τραβάμε από την άλλη μεριά το σκοινί, πιστεύοντας ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε γεννημένοι δημοκράτες και διαθέτουμε από αιώνες τους πλέον φερέγγυους και δίκαιους θεσμούς, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν κινδυνεύουν, ας προσέξουν τα δυο πρόσφατα παραδείγματα που ακολουθούν. Είναι περιττό να πούμε ότι αυτά τα συμβάντα αποσιωπήθηκαν ή διαστράφηκαν από τα δελτία πανικού της τηλεόρασης.
Την περασμένη Τρίτη, στη Λάρισα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξέτασε την υπόθεση ενός ακραίου περιστατικού αυτοδικίας, με θύμα τον Αλβανό πολίτη Φάνι Ναμπούλι, έναν 20χρονο εργάτη γης. Ο κατηγορούμενος Αθ. Μάτος, 60 χρόνων, αγροφύλακας, τον σκότωσε με το υπηρεσιακό του περίστροφο το 1996 διότι, όπως ισχυρίστηκε, ο νεαρός προσπάθησε να του κλέψει ένα καρπούζι από το μποστάνι του. Το θύμα του, είπε ο αγροφύλακας, έτυχε να βρεθεί με γυρισμένη την πλάτη στο δρόμο της σφαίρας. Το δικαστήριο κατανόησε απόλυτα το δράμα του Λαρισαίου νοικοκύρη και εξάντλησε όλη του την επιείκια, επιβάλλοντας την πολύ σπάνια για τέτοια πράξη ποινή των δύο χρόνων με τριετή αναστολή. Αλλά η βασική είδηση -που έστειλε ο ανταποκριτής της "Ε" Δ. Χατζηευθυμίου- ήταν ότι ο προστάτης των καρπουζιών του δεν έκατσε ούτε μια μέρα στη φυλακή. Αυτό είναι πρωτοφανές για το σύγχρονο ποινικό μας σύστημα. Συνελήφθη χωρίς να προφυλακιστεί (αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση) και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που τον καταδίκασε σε 5ετή φυλάκιση, έκρινε ότι η ποινή του δεν ήταν απαραίτητο να εκτελεστεί.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είδαμε σε όλα σχεδόν τα κανάλια τη σύλληψη και το λιντσάρισμα ενός νεαρού αλλοδαπού από τους εξαγριωμένους Θεσσαλονικιούς νοικοκυραίους, όπως το κατέγραψε σε βίντεο ένας άλλος νοικοκύρης, ο οποίος και το έδωσε στην ιδιωτική τηλεόραση προς τέρψιν όλου του ελληνικού λαού. "Το τέρας" είχε αποπειραθεί, μαζί με άλλους δύο, να κλέψει ένα κοσμηματοπωλείο. Οσοι πρόσεξαν το ερασιτεχνικό βίντεο και άκουσαν το επαγγελματικό σχόλιο των δημοσιογράφων, θα εντόπισαν δύο περίεργα στοιχεία: Το ένα αναφέρεται στη συμμετοχή και κάποιου ή κάποιων αστυνομικών -που έφτασαν αργότερα- στον ξυλοδαρμό του ήδη τσαλαπατημένου "τέρατος", και το δεύτερο, ότι τα κανάλια απέφευγαν, παραβαίνοντας τις συνήθειές τους, να αποκαλύψουν την εθνική ταυτότητα του "τέρατος" και της συμμορίας του. Με δυσκολία μάθαμε ότι ήταν Σέρβος και με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία μάθαμε ότι οι εγκέφαλοι της σπείρας του ήταν δυο Ελληνες, οι οποίοι κατηγορούνται και για προηγούμενες ληστείες "από αλλοδαπούς". Αλλά το μεγάλο τηλεοπτικό κοινό δεν τα μαθαίνει αυτά. Μόνο ότι οι Ελληνες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους κατά των μεταναστών, πρέπει να ξέρει.
 

(Ελευθεροτυπία, 11/4/1998)

 

www.iospress.gr