Η Νέα Ελπίδα του ναζισμού   

"Ελάτε (εσείς της Χρυσής Αυγής) στη διανομή της εξουσίας."
        (Γιώργος Καρατζαφέρης, Tele-City 16/1/98)

Ο κ. Καρατζαφέρης έχει δίκιο. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τις ακροδεξιές απόψεις του. Ας πρόσεχαν, λοιπόν, όσοι ηγετικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας τον έπιασαν κατά καιρούς από το χέρι, για να κατορθώσουν να φτάσουν στην εξουσία και να κατηγορούνται σήμερα από τον ίδιο ότι "έκαναν υπουργό τον αρχηγό των Λαμπράκηδων".
Το πρόβλημα ανήκει εξ ολοκλήρου στον κ. Καραμανλή. Ο προσεκτικός ακροατής των δηλώσεών του κατά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης θα διαπίστωσε ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν κάλυψε απλώς το βουλευτή: φρόντισε να δώσει και συγκεκριμένο περιεχόμενο στην κάλυψη αυτή. Μίλησε για παρελθόν και το αντιδιέστειλε με το μέλλον, το οποίο πρέπει να απασχολεί την παράταξη. Η απάντηση αυτή είναι σαφής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι δεν τον απασχολεί το (φιλοχουντικό ή φιλοβασιλικό) παρελθόν των συνεργατών του και τους καλεί να ασχοληθούν με τα προβλήματα του μέλλοντος.
Μόνο που ο κ. Καρατζαφέρης δεν μιλάει μόνο για το παρελθόν. Το άνοιγμά του προς τη Χρυσή Αυγή είναι ένα άνοιγμα προς το μέλλον. Η οργάνωση αυτή δεν είναι μόνο μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν στα χιτλερικά δόγματα. Θέτουν και σε εφαρμογή τις ιδέες τους, με επιθέσεις εναντίον ανυπεράσπιστων "αλλοφύλων" ή "αριστερών" ή "μεταναστών" και καλούν σε αυτοδικία τους οπαδούς τους.
Αλλωστε και ο κ. Καρατζαφέρης, αυτή ακριβώς την ιδιότητα της Χρυσής Αυγής έχει ζηλέψει. Στην ίδια έκκλησή του προς τους ναζιστές, τους χουντικούς, τους βασιλικούς και τους αμετανόητους στις 16 Ιανουαρίου ο βουλευτής περιέγραφε τις αρετές της Χρυσής Αυγής ως εξής: "Η Χρυσή Αυγή έχει πρωταγωνιστές του αγώνα. Η Χρυσή Αυγή, με όσους έχει, πολλούς ή λίγους, μπορεί να κάνει τόσο θόρυβο και να συμμετέχει(;), όσο δεν μπορεί σήμερα δυστυχώς η ΟΝΝΕΔ."
Θα ήταν κάποιος αφελής αν πίστευε ότι η επιμονή του κ. Καρατζαφέρη να συμπεριλάβει, στο ακροδεξιό συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας που οραματίζεται, τη Χρυσή Αυγή εξηγείται από τις λίγες εκατοντάδες ψήφους που ενδεχομένως θα σήμαινε αυτή η συστέγαση. Στην πραγματικότητα, ο βουλευτής ενδιαφέρεται γι' αυτόν το "θόρυβο" που προκαλεί η ναζιστική οργάνωση. Δεν είναι μόνο οι επιθέσεις και οι βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών. "Θόρυβο" προκαλεί και ο ίδιος ο πολιτικός λόγος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος εκφράζει, απ' ό,τι φαίνεται, τις μύχιες σκέψεις του ακροδεξιού λόμπι μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Μπορούμε να συγκρίνουμε τον πολιτικό λόγο του κ. Καρατζαφέρη με εκείνον του "φύρερ" της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως διατυπώνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές των δυο ομοϊδεατών ("Νέα Ελπίδα" και "Οσοι Ζωντανοί"). Εύκολα διαπιστώνουμε ότι η θεματολογία είναι ταυτόσημη: εθνικιστικές κορόνες, αντισημιτική καθήλωση, συνωμοτική αντίληψη, χάιδεμα των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, νοσταλγία της χούντας, καταγγελία των μεταναστών, ξενοφοβική προπαγάνδα. Η διαφορά είναι ότι ο Μιχαλολιάκος "ολοκληρώνει" τις σκέψεις του, φτάνοντας στο σημείο να καλεί τους τηλεθεατές του σε αυτοδικία, ενώ ο Καρατζαφέρης αναδιπλώνεται κάθε φορά που αισθάνεται ότι έχει τραβήξει μακριά η ακροδεξιά ρητορεία.
Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η πρότασή του για "υπουργείο" στη Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής-καναλάρχης ψελλίζει διάφορα περί του "ΕΚΚΕ που μας κυβερνά" και εφευρίσκει επιχειρήματα του τύπου ότι "η Χρυσή Αυγή έχει κάνει δήλωση στον Αρειο Πάγο". Ομως το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Καρατζαφέρης. Είναι γνωστές πια οι απόψεις και η δράση του. Το πρόβλημα είναι ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος ακόμα αποφεύγει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δώσει μια πειστική απάντηση: θα δώσει τελικά στέγη η Νέα Δημοκρατία στις ανοιχτά ναζιστικές απόψεις;

(Ελευθεροτυπία, 28/2/1998)

 

www.iospress.gr