Το βαθύ ντεκολτέ του κυρίου Μαστοράκη     

"Η Μις Κόσμος ήρθε και γίνεται δεκτή σήμερα από τον Κωστή Στεφανόπουλο"
        (Ελεύθερος Τύπος, 17/12/96)

Ξεχωριστή η εβδομάδα που πέρασε για την Προεδρία της Δημοκρατίας: στη δεξίωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Πρόεδρος συνάντησε αιφνιδιαστικά μια πρώην Μις Ευρώπη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα υποδέχθηκε σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του την τρέχουσα Μις Κόσμος. Η πρώτη Μις εμφανίστηκε στο προεδρικό μέγαρο ως συνοδός του (προσκεκλημένου, υποθέτουμε) Νίκου Μαστοράκη, η δεύτερη ως επίσημη προσκεκλημένη του ίδιου του Προέδρου. Η πρώτη διευκόλυνε με την παρουσία της το τελικό κοινωνικό-δημοσιογραφικό "ξέπλυμα" ενός από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών. Η δεύτερη βοήθησε να "ξεπλυθεί" για τα καλά ένας θεσμός επίσης αμφιλεγόμενος, ο θεσμός των καλλιστείων, και μάλιστα σε μια περίοδο που η αμφισβήτησή του έχει ασφαλώς γενικευτεί.
Εβδομάδα "ξεπλύματος", λοιπόν, η εβδομάδα που μας πέρασε. Και με τη βούλα της Προεδρίας. Ετσι, η Μις Κόσμος εμφανίστηκε στον Πρόεδρο υποβασταζόμενη από τη μητέρα, τον πατέρα και την κυρία που έχει αναλάβει την αποκλειστική της πρακτόρευση σε ένα σφιχτό τετραπλό αγκαζέ, άκουσε προσεκτικά τις προεδρικές συμβουλές και υποσχέθηκε ότι θα θέσει την ομορφιά της στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αν και έχουμε πια συνηθίσει στη φιλανθρωπία ως "ξεκάρφωμα", η συγκεκριμένη περίπτωση μας φαίνεται λίγο παρατραβηγμένη. Αλλά ας μην επιμείνουμε σε ένα τόσο προφανές σημείο. Περισσότερο προβληματική θεωρούμε την ομόθυμη αποδοχή ενός "τίτλου ομορφιάς" ως εθνικού τροπαίου, και, κυρίως, την επίσημη πλέον νομιμοποίηση της γελοίας αλλά τόσο κερδοφόρας για κάποιους επιχείρησης "καλλιστεία" ως θεσμού ικανού να μας καταστήσει εθνικά υπερήφανους. Γιατί δεν είναι μόνον η προφανής μετατροπή κάποιων γυναικών σε άλογα πρόθυμα να επιδείξουν την οδοντοστοιχία τους σε κάθε επίδοξο αγοραστή. Ενας ολόκληρος κόσμος κινείται -και θησαυρίζει- γύρω από τα κορίτσια των καλλιστείων και ο κόσμος αυτός κέρδισε την πιο αναπάντεχη αναγνώριση. Αρκεί να θυμηθούμε το εύγλωττο αγκαζέ: ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με τη νεαρή Μις Κόσμος μέσω της έμπειρης πρακτόρισσάς της. Αυτής δηλαδή που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα πάνω στη χρήση της ομορφιάς της, αυτής που έχει επαγγελματικό καθήκον να ρυθμίζει πόση από γηροκομείο και πόση από ημίγυμνες φωτογραφίες σηκώνει το καθημερινό πρόγραμμα της νεαρής Μις. Από κοντά και η οικογένεια, αυτή που την "έβγαλε στο κλαρί" από τα 13, κρίνοντας ότι έπρεπε να αρχίσει από νωρίς η αξιοποίηση των προσόντων της κόρης τους.
Και να 'ταν μόνον αυτοί. Δημοσιεύματα των ημερών αυτών φρόντισαν να μας πληροφορήσουν ότι ο περιώνυμος κύριος Μαστοράκης απέρριψε τελικά προτάσεις που του έγιναν να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της Μις Κόσμος. Επειδή αυτού του είδους τα "κοπιράιτ" μας υπερβαίνουν, σημειώνουμε απλώς ότι ο κατά κοινή ομολογία πρώτος περί τα ΜΜΕ ειδήμων της χώρας βρήκε τον τέλειο τρόπο για την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο. Συνδυάζοντας αρμονικά τις δύο του ειδικότητες (χρήση των ΜΜΕ και χρήση των γυναικών στα καλλιστεία), πήρε μαζί του τη Μις Ευρώπη και εμφανίστηκε πανηγυρικά στην προεδρική δεξίωση για τους δημοσιογράφους. Ολοι, λοιπόν, ασχολήθηκαν με το κατά πόσον ήταν καλόγουστο το προκλητικό ντεκολτέ της συνοδού του και ουδείς ενδιαφέρθηκε για το κατά πόσον ήταν καλόγουστη η προκλητική παρουσία του παλαιόθεν δαιμόνιου περί τα τηλεοπτικά κόλπα Μαστοράκη. Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα διαβάσαμε στα ψιλά ότι ο Παύλος Τσίμας ετοιμάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Μαστοράκη ως ντισκ τζόκεϊ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θα παίξει, λέει, και επιτυχίες του '70 που αγαπά ιδιαίτερα. Κι εμάς μας έχουν μείνει αλησμόνητα τα χρόνια εκείνα. Καλή ακρόαση!

 

(Ελευθεροτυπία, 21/12/1996)

 

www.iospress.gr