Στη λάσπη της μισαλλοδοξίας     

"Πνίγηκαν τα Πομακοχώρια"
        (είδηση της 4/12/96)

Ενας Θεός (ή ένας Αλλάχ) ξέρει τι θα απογίνουν οι δεκάδες χιλιάδες κατεστραμμένοι πολίτες της Θράκης. Εθαψαν τους τρεις νεκρούς τους και περιμένουν τα ελικόπτερα του στρατού και τον Ερυθρό Σταυρό για να αντιμετωπίσουν την πείνα, τις αρρώστιες και το χιονιά. Οι κρατικές επιταγές των 200.000 δρχ ανά νοικοκυριό θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στους παραλήπτες τους. Η όποια υποδομή (δίκτυα οδικά, αποχετευτικά, ηλεκτρικά, ύδρευσης κ.λπ) έχει καταρρεύσει. Οσο για τις ζημιές δισεκατομμυρίων στα χωριατόσπιτα και τις καλλιέργειες, ούτε λόγος αυτή τη στιγμή.
Κατά διαβολική σύμπτωση, η νεροποντή έπληξε κυρίως τον πληθυσμό της Επιτηρούμενης Ζώνης. Δηλαδή τα Πομακοχώρια και τα Τουρκοχώρια που ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν οριοθετούνται μόνο από τα επίσημα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και από τα "χριστιανομουσουλμανικά". Οσο κι αν υπόσχονται οι τελευταίες κυβερνήσεις ότι, όπου να 'ναι πέφτουν τα εσωτερικά σύνορα, πάντα κάτι συμβαίνει και μένουν. Ισως αυτή η "εθνική ιδιαιτερότητα" να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι μειονοτικές ζώνες δεν εντάσσονται στα ποικίλα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Δύσκολα τα πράγματα για ολόκληρη τη θρακιώτικη κοινωνία. Το ως τώρα καθεστώς που αναπαρήγε τις διακρίσεις εν ονόματι της "εθνικής ευαισθησίας" μπάζει πλέον πολλά νερά. Η συμμαχία των ακραίων εθνικιστών με την εμφυλιοπολεμική κρατική νομενκλατούρα, αλλά και με την τοπική ελίτ, δεν μπορεί στο εξής να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου.
Μπορούμε να το αντιληφθούμε διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα του ορθόδοξου Τύπου της Θράκης της επόμενης μέρας μετά τη θεομηνία: δεν τα απασχολεί τόσο η "φυσική καταστροφή" όσο η καταγγελία μιας εκδήλωσης του "Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα". Για το κατεστημένο, φαίνεται ότι οι πλημμύρες δεν είναι παρά ένας ακόμα λόγος ώστε να πιεστεί το "αθηνοκεντρικό κράτος" και να επιδοτήσει τις διακρίσεις. Η πρόταση του "Δικτύου", αντίθετα, αποδιοργανώνει τους σοβινιστές, καθώς ευνοεί τη χειραφέτηση της μειονότητας και άρα την εφαρμογή της συνταγματικής αρχής για ισονομία και ισοπολιτεία. "Βοήθεια! Μας ανακάλυψαν οι Αθηναίοι Αριστεροί του Σαλονιού", κραυγάζει η "Η Πατρίδα" (3.12). "Μια εκδήλωση που ενώ φαινόταν καλών προθέσεων κινήθηκε προβοκατόρικα (...) Στην αίθουσα της νομικής σχολής το Σάββατο παρουσία νεολαιίστικου κοινού κατά 70%, και μόνο κατά 30% κοινού της Κομοτηνής λέχθηκαν σημεία και τέρατα", συμπεραίνει "Ο Χρόνος" (2.12). Τεράστια κείμενα για να συκοφαντηθούν οι απόψεις των ομιλητών και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που, αν μη τι άλλο, προδίδουν έλλειψη ψυχραιμίας και αμετροέπεια. Ο ιστορικός Φ. Ηλιού, η νομικός Ι. Κούρτοβικ, ο βουλευτής Μ. Μουσταφά, ο γιατρός Ι. Ονσούνογλου, οι δημοσιογράφοι Α. Ντεντέ και Β. Χερουβείμ, καθώς και όσοι από το πολυπληθές ακροατήριο τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα τοπικά ρατσιστικά στερεότυπα, εμφανίστηκαν σαν "πράκτορες του εχθρού". Οι κονδυλοφόροι του θρακιώτικου κατεστημένου δεν αρνήθηκαν μόνο τα αιτήματα στα οποία κατέληξε η πεντάωρη εκδήλωση, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα λόγου, στους ομιλητές! "Γιατί το Σάββατο -γράφει ο εθνικόφρων "Χρόνος"- επιχειρήθηκε αυθαίρετα να υποκατασταθεί το κράτος και να αποκτήσουν δικαιοδοσία φορείς οι οποίοι λειτουργούν με την έγκρισή του, γιατί κρίθηκε χρήσιμη η ύπαρξη και δραστηριοποίησή τους". Και για όσους δεν κατάλαβαν: το "Δίκτυο" και οι προσωπικότητες που υποστήριξαν τα δικαιώματα της μειονότητας, αν δεν είναι βαλτοί από τους κυβερνητικούς "προδότες", είναι σίγουρα ένοχοι "αντιποίησης αρχής". Διότι στην ελληνική "Καζαμπλάνκα" δικαιούνται να ομιλούν μόνο τα κλιμάκια της ΕΥΠ, ή άλλων υπηρεσιών, και βεβαίως όλοι οι εκπρόσωποι της Ορθοδόξου μισαλλοδοξίας και οι φίλοι τους.
Αλλά στη Θράκη, όπου απειλείται ακόμα και ο νομάρχης Κ. Σαλτούρος επειδή έδωσε μια άδεια βενζινάδικου σε μουσουλμάνο του Ευλάλου ("Θράκη" 13.11), με τους "αριστερούς του Κολωνακίου" θα κώλωναν;

 

(Ελευθεροτυπία, 7/12/1996)

 

www.iospress.gr