ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ 'ΙΟΥ'

 

 Στα σύνορα του πολέμου
ΑποστολΗ στην ΠΓΔ ΜακεδονΙας

Το πογκρόμ σε βάρος της αλβανικής μειονότητας (και γενικότερα των μουσουλμάνων) της πόλης των Βιτωλίων, από σλαβομακεδόνες εθνικιστές και παρακρατικούς μηχανισμούς της ΠΓΔ Μακεδονίας. Εικόνες μιας "ελάσσονος" εθνοκάθαρσης, στη σκιά των ένοπλων συγκρούσεων του Τετόβου και του Κουμάνοβο, και ρεπορτάζ για τον αντίκτυπο των γεγονότων στη δώθε πλευρά των συνόρων.

(στήλη "Ιός", 20/5/01)

 

Εθνικό τοπίο στην ομίχλη
ΑποστολΗ στη
ΧΕΙΜΑΡΡΑ

Κοινωνικές αντιθέσεις, πολιτικές αντιπαλότητες και οικονομικές στρατηγικές πίσω από τη -φαινομενικά "εθνική"- αναμέτρηση στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Επιτόπιο ρεπορτάζ στη Χειμάρρα και τα χωριά της, την επαύριο της εκλογικής συντριβής της "Ομόνοιας" από τους Σοσιαλιστές.

(στήλη "Ιός", 12/11/00)

 

Οι άλλοι Τουρκοκύπριοι
ΑποστολΗ στ
Α ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Κόμματα, συνδικάτα και διανοούμενοι της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, οπαδοί μιας ειρηνικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης, αντιμέτωποι με το "κράτος των εθνικοφρόνων" του Ραούφ Ντενκτάς. Ένα "προφητικό" ρεπορτάζ από τη Βόρεια Κύπρο, δυόμισι χρόνια πριν από τη σημερινή κοινωνική έκρηξη.

(στήλη "Ιός", 23/7/00)

 

"Εμείς, οι ρώσοι κομμουνιστές"
ΑποστολΗ στη
ΡΩΣΙΑ

Η εικόνα των κομμουνιστικών κομμάτων κι οργανώσεων που πρόκυψαν από τη διάλυση του ΚΚΣΕ αλλά και από τις τάξεις τών αριστερών διαφωνούντων. Συνεντεύξεις με τους Αντρέϊ Φιλίποφ (ΚΚΡΟ), Βίκτορ Τιούλκιν (ΚΕΚΡ) και Βίκτορ Ανπίλοφ (ΚΚΣΕ Λ-Σ), παρουσίαση της "γεωπολιτικής" σκέψης του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κι αποκάλυψη της συνεργασίας των "εθνομπολσεβίκων" με την αμερικανική Κου Κλουξ Κλαν.

(στήλη "Ιός", 7/11/99)

 

Με τους αντάρτες του Γαλάζιου Νείλου
ΑποστολΗ στ
Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΟΥΔΑΝ

Το άγνωστο αντάρτικο των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) ενάντια στη νεοφιλελεύθερη στρατιωτική δικτατορία του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας. Ο απεσταλμένος του "Ιού" ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που επισκέφθηκε ποτέ την απελευθερωμένη ζώνη της Μένζα, στη μεθόριο Σουδάν- Αιθιοπίας, ένα χρόνο μετά το διώξιμο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

(στήλη "Ιός", 5/4/98)

 

Η γνωστή-άγνωστη τουρκική Αριστερά
ΑποστολΗ στην
κωνσταντινουπολη

Τα ΜΜΕ απαξιούν συνήθως να ασχοληθούν με τους Τούρκους εκείνους που διαψεύδουν τα στερεότυπα που μάθαμε στο σχολείο. Ο "Ιός" πήγε στην Κωνσταντινούπολη και μίλησε με τη Νέα Αριστερά της γειτονικής μας χώρας: συνδικάτα, κινήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητικές συσπειρώσεις και πολιτικά κόμματα.
(στήλη "Ιός", 2/2/97)

 

Οι ελεύθεροι δεσμώτες του Καυκάσου
ΑποστολΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δυο πρώην σοβιετικές Δημοκρατίας, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, ανάμεσα στη δυτική ανθρωπιστική βοήθεια και τη συστηματική καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Κοινωνικός δαρβινισμός, εθνικιστικά ονειροπολήματα, νοσταλγία για το χαμένο "σοβιετικό παράδεισο" κι επιταγές των δυτικών επιτηρητών για ακόμη τολμηρότερη βουτιά στην οικονομία της αγοράς.

(στήλη "Ιός", 28/4/96)

 

Το Κόσοβο χωρίς κάλπες
ΑποστολΗ στην
ΠΡΙΣΤΙΝΑ

Τοπίο πριν από τη μάχη -όταν η σερβική τάξη βασίλευε στο Κοσσυφοπέδιο, ο UCK δεν είχε ακόμη γεννηθεί και οι οργανώσεις των Αλβανών κατέφευγαν στις μεθόδους της παθητικής αντίστασης. Ρεπορτάζ από το αλβανικό "κρυφό σχολειό" της Πρίστινα, καταγραφή της μαζικής αποχής από τις (σερβικές) εκλογές και παρουσίαση της προεκλογικής εκστρατείας του πολέμαρχου Αρκάν.

(στήλη "Ιός", 9/1/94)

 

Μια, δυο, τρεις Μακεδονίες;
ΑποστολΗ στ
Ο ΠΙΡΙΝ

Ακροδεξιοί εθνικιστές του βουλγαρικού ΒΜΡΟ, σλαβομακεδόνες ακτιβιστές της μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟ-Ίλιντεν και λαθρέμποροι πετρελαίου από την Ελλάδα. Ρεπορτάζ στην άγνωστη Μακεδονία του Πιρίν, τις μέρες της μεγάλης ελληνο-"σκοπιανής" διαμάχης.

(στήλη "Ιός", 28/2/93)

 

Τζίζρε, πολιορκημένη πόλη
ΑποστολΗ στ
0 ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Η εξαπόλυση του ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ και των νόμιμων μορφών του κουρδικού κινήματος από τον τουρκικό στρατό. Ο "Ιός" ήταν παρών στο σημείο της έκρηξης, την παραμεθόρια πόλη Τζίζρε, και κατέγραψε τις εξελίξεις.

(στήλη "Ιός", 12/4/92)

 

Η πόλη φάντασμα
ΑποστολΗ στ
Α ΣΚΟΠΙΑ

Ρεπορτάζ από την -ακόμη γιουγκοσλαβική κι όχι πια Σοσιαλιστική- Δημοκρατία της Μακεδονίας, επ' ευκαιρία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της. Το όνειρο της ευρωπαϊκής ένταξης, οι θέσεις των βασικών πολιτικών κομμάτων απέναντι στην Ελλάδα αλλά και η έρπουσα κρίση μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων.

(στήλη "Ιός", 8/9/91)

 

 

 

 

Θεματικές ενότητες του "Ιού"

 

 

 www.iospress.gr