www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

25/09/10

 

  Οφειλόμενη εξήγηση προς τους αναγνώστες: Λόγω μείωσης των σελίδων της εφημερίδας, με απόφαση της νέας διεύθυνσης ο
«Ιός του Σαββάτου» συρρικνώθηκε σε μία σελίδα και μετακόμισε στο πολιτιστικό ένθετο. Στο εξής θα μάς βρίσκετε εδώ, δίπλα
στο «Κομικςοδρόμιο». Επειδή η «συμπύκνωση» των δυο σελίδων το περασμένο Σάββατο αφήνει ορισμένα λογικά κενά, ενώ
απουσιάζουν και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που τεκμηρίωναν το ρεπορτάζ, τα αρχικά κείμενα και οι φωτογραφίες έχουν
αναρτηθεί
στον ιστότοπο του «Ιού».

  Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναγνωρίζει την "πληρότητα και την αντικειμενικότητα" της έρευνας του "Ιού" (Κυριακάτικη
Ελευθεροτυπία, 19.9.10) για το μύθο του υπερπληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων ("μια από τις μετρημένες στα δάχτυλα του
ενός χεριού") και προσθέτει μια άλλη παράμετρο του ζητήματος: "Το γεγονός ότι για πολλά χρόνια και έντονα το τελευταίο
διάστημα κυριαρχεί η αντιπαράθεση για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων -που επακριβώς κάθε χρόνο αποτυπώνεται στα
στοιχεία του προϋπολογισμού και με την απογραφή επιβεβαιώθηκαν- δεν είναι τυχαίο, αθώο και άνευ σκοπιμότητας. Θέτει εδώ
και χρόνια στο περιθώριο το δημόσιο διάλογο για την ουσία: δηλαδή ποια Δημόσια Διοίκηση χρειαζόμαστε, για ποιούς και πώς
την οργανώνουμε παραγωγικά και κοινωνικά αποδοτικά".

  "Η επικέντρωση στο θέμα αυτό", συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, "θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το πελατειακό σύστημα, το
ράβε–ξήλωνε ή τις εφόδους, τα 'γιούρια' κομματικής χειραγώγησης των Δημοσίων Υπηρεσιών. Οι μύθοι επομένως, εκτός από
άλλοθι ήταν και καταστροφικοί για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα των Δημοσίων Υπηρεσιών".

  "Αλλωστε οι επικοινωνιακές στροφές της τρόικας για τους μύθους της συνταγής του μνημονίου, είναι απόρροια και της
κατάρρευσης του μύθου περί του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα που εξαντλήθηκε και η σχετική βάση της
προπαγάνδας, μένει να δούμε πώς θα ζήσουμε χωρίς βαρβάρους ή που αλλού θα ανακαλυφθούν".

  Τον περασμένο Μάιο ο "Ιός" συμπλήρωσε είκοσι χρόνια παρουσίας στην Ελευθεροτυπία και μ' αυτή την ευκαιρία
ψηφιοποιήσαμε όλες τις παλιές έρευνες της στήλης. Τα κείμενα από το 1996 μέχρι σήμερα μπορείτε να τα βρείτε στον ιστότοπό
μας. Τα παλιότερα (1990-1995) έχουν κι αυτά ψηφιοποιηθεί και θα είναι σε λίγο κι αυτά προσβάσιμα.

 

 

 

18/09/10

 

  Με επιστολή του στον "Ιό" ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτύρεται για την αναφορά της στήλης στο όνομά του, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πολιτευτή του ΛΑΟΣ Βαγγέλη Παπαδόπουλου ("Από τον Βαγγέλη στον Γιώργο Παπαδόπουλο", Ελευθεροτυπία, 24.7.10). Ο κ. Νιάρχος θεωρεί ότι η αναφορά μας "είναι ειρωνική, παραπλανητική και πάνυ ελλειπής" (sic), ενώ "η κριτική παρουσίασις του βιβλίου δεν ήτο ύμνος προς τον κ. Παπαδόπουλον, αλλά ο κάθε παρουσιαστής και κριτής απέδωσε την προσωπικήν εκτίμησιν, τον ιδικόν του τόνον, επί τη βάσει της ειδικότητος και της εμπειρίας του".

  Στη συνέχεια ο κ. Νιάρχος διαμαρτύρεται για την τοποθέτηση εισαγωγικών στον τίτλο "καθηγητής φιλοσοφίας" και αναρωτιέται: "Τι εννοείτε με την φράσιν 'ο καθηγητής φιλοσοφίας ήταν μόνιμος παρουσιαστής των βιβλίων της σκέψης Καρατζαφέρη;' Κατ' αρχήν ο καθηγητής της φιλοσοφίας δεν υμνεί κανέναν απολύτως. Μόνον τον Θεόν. [...] Μου εζητήθη από τον αξιότιμον πρόεδρον του κοινοβουλευτικού κόμματος ΛΑΟΣ να καταθέσω τας επιστημονικάς μου απόψεις επί θεμάτων παιδείας και πολιτισμού και δη επί των γνωστών αθλιοτήτων των διδακτικών βιβλίων της ιστορίας".

  Σε άλλο σημείο ο κ. Νιάρχος υποστηρίζει "ότι είναι ανεπίτρεπτον και απαράδεκτον διά καθηγητήν του πανεπιστημίου να κομματίζεται όντας ενεργόν μέλος κομμάτων ή και κυβερνήσεων, διότι τότε επέρχεται ευνουχισμός της επιστημονικής και συνειδησιακής του ανεξαρτησίας και οντότητος", κατά συνέπεια "εάν επιθυμή να γίνη ενεργόν μέλος κόμματος, τότε οφείλει να καταθέση την παραίτησίν του και ουχί την αναστολήν του εκ της θέσεώς του, όπως δυστυχώς, παρά πάσαν έννοιαν ηθικής, γίνεται σήμερον".

  "Ωσαύτως", συμπεραίνει ο κ. Νιάρχος, "δεν έχεται της αληθείας η αναγραφή της πληροφορίας ότι είμαι μόνιμος παρουσιαστής της σκέψης Καρατζαφέρη [...] Σας παρακαλώ, πότε με ενετοπίσατε να παρουσιάζω κατ' αποκοπήν την σκέψιν Καρατζαφέρη; Σας δηλώ ουδέποτε ουδαμού. Τιμώ τον εν λόγω πολιτικόν Αρχηγόν, αλλά ουδέποτε μου ενεπιστεύθη να παρουσιάζω την σκέψιν του".

  Αδίκως διαμαρτύρεται ο κ. Νιάρχος. Δεν ήταν άραγε αυτός που, εκτός από το βιβλίο του Β. Παπαδόπουλου, παρουσίασε ως σοβαρό πόνημα και τα φληναφήματα του Καρατζαφέρη που εκδόθηκαν με τον τίτλο "Ελευθερία" (αίθουσα της Παλιάς Βουλής, 23.3.09); Και γιατί παραξενεύεται που τον αποκαλούμε "ο καθηγητής του ΛΑΟΣ"; Δεν είναι άραγε α΄ αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ιών Δραγούμης, δηλαδή του επίσημου θινκ τανκ του ΛΑΟΣ, το οποίο ορίστηκε με απόφαση του ίδιου του Γιώργου Καρατζαφέρη ("Αλφα 1", 8.2.09); Αν το ΛΑΟΣ εκμεταλλεύεται το όνομά του εν αγνοία του ας διαμαρτυρηθεί σ' αυτούς, όχι σ' εμάς. Αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο. Στον συγγραφέα του βιβλίου που παρουσίαζε ο κ. Νιάρχος καταλογίζαμε δυο σοβαρά ολισθήματα, τα οποία περιγράφονται και μέσα σ' αυτό: τη συγγραφή ενός ύμνου για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και την παρουσίαση του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου ως συνεργάτη της δικτατορίας. Γι' αυτά τα δύο ζητήματα -που αποτελούσαν και την ουσία του σχολίου μας- δεν λέει λέξη ο ακομμάτιστος κ. καθηγητής.


 

 


«Κάναμε σε 11 μήνες, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα... Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε».

 

Γιώργος Α. Παπανδρέου

(Συνέντευξη Τύπου, στη ΔΕΘ, 12/9/2010)

 

 

 

 

www.iospress.gr