www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/06/10

 

  Το κυβερνητικό πρόγραμμα "διάσωσης της χώρας", για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών της, συνεχίζεται. Οδηγεί στη φτώχεια και την απελπισία τεράστια τμήματα του λαού και από την άλλη μεριά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη θριαμβευτική επικράτηση της οικονομικής ελίτ -που παρεμπιπτόντως ευθύνεται για την κρίση του χρέους. Το ΠΑΣΟΚ νομοθετεί πραξικοπηματικά την ανατροπή των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κουρελιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, και με τις "επικοινωνιακές" κομπίνες θεωρεί ότι η κοινωνία θα "κάτσει στ' αβγά της".
 

  Για το ζήτημα της Συνταγματικής εκτροπής, όπως αυτή εξελίσσεται με την ουσιαστική κατάργηση των νόμων 2112/20 για την προστασία των απολύσεων, 1876/1990 για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, κ.ά, έγραψε αναλυτικά στην κυριακάτικη "Αυγή" (20.6.2010) ο καθηγητής Εργατικού δικαίου στη Νομική της Αθήνας Δ. Τραυλός-Τζανετάτος. Αξίζει να διαβαστεί και από τους πατέρες του έθνους.
 

  Την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση θα εμφανίσει το τελικό της σχέδιο για τη φτωχοποίηση, με πελατειακού τύπου διαβαθμίσεις, του κόσμου της εργασίας. Επί μήνες τα επιτελεία του Α. Λοβέρδου διοχέτευαν δεξιά αριστερά σενάρια, επιδιώκοντας να εξουθενώσουν ηθικά και συνδικαλιστικά τους ενδιαφερόμενους και να τους χωρίσουν σε μερίδες: εκείνοι που θα βγουν στη σύνταξη τότε, θα πάρουν κάτι παραπάνω από τους άλλους που θα συνταξιοδοτηθούν αργότερα ή ορισμένα "ευγενή Ταμεία" πιθανόν να κρατηθούν για τους παλιούς ασφαλισμένους, αλλά οι νέοι... ποιος νοιάζεται για τους νέους; κ.ο.κ. Την ίδια επικοινωνιακή συνταγή ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ της τρόικας και για την "ευελιξία" των απολύσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τη μείωση των μισθών.

  Προσπαθώντας να "χρυσώσουν το χάπι" κάνουν δήθεν βελτιώσεις μετά από "σκληρή" μάχη με το Δ.Ν.Τ και την Ε.Ε. Λόγου χάρη λένε ότι όποιος απολύεται στην ηλικία των 50 ετών και άνω, αφού πάρει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωσή του, μετά θα αυτασφαλίζεται επιδοτούμενος από τον ΟΑΕΔ και από τον εργοδότη που τον απέλυσε. Οι νομοθέτες υποδύονται ότι ζουν σε άλλη χώρα. Εσκεμμένα αποκρύπτουν την πραγματικότητα που υπάρχει, ήδη, εδώ και δεκαετίες, στην αγορά εργασίας. Οι χιλιάδες εργοδότες που κορόιδευαν και έκλεβαν συστηματικά τα ασφαλιστικά Ταμεία και έριχναν έξω τις εταιρίες τους πετάγοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους, από τους οποίους έκλεβαν τις ασφαλιστικές εισφορές, τους δεδουλευμένους μισθούς και τις αποζημιώσεις, τώρα με τις διατάξεις του Λοβέρδου δήθεν θα επιδοτούν τους απολυμένους ώστε οι άνεργοι να καλύψουν το κόστος της αυτασφάλισής τους. Μαύρο χιούμορ για τις δεξιώσεις των εργοδοτικών ενώσεων!

  Παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τις διακρίσεις των γενεών ασφαλισμένων και τις "μεταβατικές περιόδους" και κρύβουν τον ενιαίο για όλες τις κατηγορίες τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών -πέρα από τις περικοπές των δώρων και την επιβολή ΛΑΦΚΑ- που θα οδηγεί σε συντάξεις πείνας τους περισσότερους. Διότι όλο και πιο λίγοι θα έχουν "ένσημα" σε όλο τον εργάσιμο βίο τους και ακόμα λιγότεροι θα έχουν, από τον πρώτο χρόνο που μπήκαν στην παραγωγή, μισθούς, πάνω από τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις οποίες στο εξής και καταργούν οριστικά.
 

 


«Ο κ. Καρατζαφέρης ορθότατα έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται από τα πολιτικά κόμματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή είναι μία πραγματικά υπεύθυνη στάση».

 

Ανδρέας Λοβέρδος

(Ολομέλεια Βουλής, 22.6.2010)

 

 

 

19/06/10

 

  Πολλά τα σπίτια της επικαιρότητας: το σπίτι Ρουσόπουλου, τα σπίτια Τσοχατζόπουλου, τα σπίτια Βουλγαράκη, το παραλίγο σπίτι Κάτσικα, σπίτια εφοπλιστών. Μέχρι και για το υποψήφιο για ενοικίαση γραφείο Κουλούρη από τον διαμένοντα εκεί αδελφό Αντώναρου πληροφορήθηκε ο έλληνας πολίτης σε πρόσφατη εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (10.6). Ο παρουσιαστής ανέδειξε σαν αποκάλυψη μια βαρετή ιστορία χωρίς κανένα "σκανδαλώδες" στοιχείο,παρά μόνο με ξεκατινιάσματα και άθλιες βρισιές τύπου «φτύσ’ τα μπούτια σου Κουλούρη» από τον μετανοηθέντα πλέον αδελφό Αντώναρο και αντίστοιχες απαντήσεις από τον Κίμωνα Κουλούρη. Στο τέλος δε, όταν αποδείχτηκε άνθρακας ο θησαυρός. ο Μάκης ψύχραιμος και γελαστός δήλωσε σαν καλός διαιτητής "real estate έγινα κι εγώ απόψε", και πέρασε στο επόμενο θέμα. Ηξερε τι έλεγε.
 

  "Στην Αθήνα σήμερα στις 2 Αυγούστου του 2005, στο [....], εμφανίστηκαν αφενός η [...], η οποία δήλωσε ότι ενεργεί ως ειδικός πληρεξούσιος, αντιπρόσωπος και αντίκλητος της εταιρείας με την επωνυμία Λόκχαρτ Λίμιτεντ, με έδρα την Κύπρο με ΑΦΜ … στη ΔΟΥ Αθηνών, έχει δε ειδικά εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή του παρόντος συμβολαίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Μοναδικού μετόχου της εταιρείας [sic], και αφετέρου ο Ευθύμιος Τριανταφυλλόπουλος οι οποίοι συμφώνησαν τα εξής...". Το συμβόλαιο αφορά την αγορά μεγάλου ακινήτου στην Εκάλη από τον επιχειρηματία του Τύπου κ. Μάκη.
 

  Αλλη μια λοιπόν βίλα της Εκάλης αγοράστηκε με τη νόμιμη -συνεπώς και ηθική- μέθοδο της εμπλοκής μιας εταιρείας με όλα τα χαρακτηριστικά τυπικής κυπριακής offshore. Στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, που αντιστέκεται στους Τούρκους εισβολείς αλλά και στη φορολογία, συστάθηκε μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με ένα και μόνο μέτοχο και έδρα τη Λευκωσία.

  Η βίλα του άλλοτε ισχυρού επιχειρηματία Σκαλιστήρη (Μαντούδι) πέρασε κάποτε στην κατοχή της χήρας του και μετά σε ζευγάρι αγοραστών. Συστάθηκε η Lockhart ltd με έδρα την Κύπρο και ΑΦΜ στην Ελλάδα, στην οποία περιήλθε και η κατοχή της βίλας. Τελικά τον Αύγουστο του 2005 (μόλις λίγους μήνες μετά την έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα) η βίλα πουλήθηκε στον κύριο Μάκη. Η έκταση του οικοπέδου είναι 1.008 τ.μ. και το κτίσμα περίπου 600 τ.μ., με αντικειμενική αξία 1.424.653 ευρώ και τιμή πώλησης 1.424.653 (ούτε ένα ευρώ παραπάνω).

  Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο εταιρείας συμβούλων τις νομικές συμβουλές-οδηγίες προς υποψήφιους πελάτες που θέλουν να κάνουν εταιρείες και πράξεις, με στόχο "χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή": "Διαλέξτε μεταξύ των πιο γνωστών διεθνών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σας συστήνουμε Delaware ΗΠΑ ή Κυπριακή. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι ο χαμηλός ή μηδενικός φορολογικός συντελεστής, ανωνυμία, ασφαλής διεθνής τραπεζικός λογαριασμός. Για να εξασφαλίσετε ανωνυμία μπορούμε να διορίσουμε άτομα του γραφείου μας σαν διευθυντές/γραμματείς της εταιρείας αλλά χωρίς καμία εξουσία πάνω στο διεθνή τραπεζικό λογαριασμό". Τόσο απλά. Παρέχονται επίσης ειδικές πληροφορίες για το πώς γλιτώνει κάποιος το ΤΕΒΕ με το δυσβάστακτο κόστος, μεταφέροντας την έδρα από την Ελλάδα στην Κύπρο και επίσης πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει το κόστος μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα.
 

 


«Και εγώ συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν οι εργαζόμενοι. Κι οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να
κάνουν επενδύσεις».

 

Ανδρέας Λοβέρδος

(Κεντρικό Δελτίο Mega, 16.6.10)

 

 

 

12/06/10

 

  Το γεγονός ότι το δελτίο ειδήσεων του STAR αρχίζει περίπου ένα τέταρτο πριν από τα άλλα δελτία (αμέσως μετά την 20ή επανάληψη του Δρ Χάουζ) δίνει σε όσους τύχει να το παρακολουθήσουν μια πρόγευση για το τι θα πούνε και τα άλλα κανάλια. Αυτό δεν συνέβη όμως την περασμένη Τρίτη, όταν το κανάλι ξεκίνησε με τις θυελλώδεις αποκαλύψεις για το ρόλο Βγενόπουλου στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Με αφορμή την αποκάλυψη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη για τον μεγαλόκαρδο δανεισμό της Μονής από τη ΜΑΡΦΙΝ, το κανάλι παρουσίασε τον πολυμήχανο επιχειρηματία να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην καθοδήγηση των κινήσεων των μοναχών-μεσιτών. Αστραψε και βρόντηξε το δελτίο, με τρέηλερ για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που παρέμεινε στις οθόνες σε όλη τη διάρκεια των ειδήσεων για τις προανακριτικές.
 

  Οταν όμως ήρθε η ώρα 8 και άρχιζαν και τα άλλα δελτία των μεγάλων καναλιών, ο τηλεθεατής περίμενε να δει τουλάχιστον στους τίτλους τους αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη. Αμ δε! Και καλά το Alter δεν είδε και δεν άκουσε, αλλά κόντεψε και το Mega να κάνει το ίδιο - για να το "σώσει" μόλις στο παραπέντε, με υπερβολικά "αντικειμενικό" όντως τρόπο. Το ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες έπαιξαν ρόλο στα μεγάλα εθνικά μας σκάνδαλα είναι παραπάνω από αντιληπτό. Το να μαθαίνουμε όμως το ποιοί και το πώς, επειδή τσακώθηκαν μεταξύ τους, δεν αποτελεί τη βασική αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ξεφωνητά λοιπόν στους πολιτικούς αλλά "αντικειμενική" δημοσιογραφία για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που είναι και τα αφεντικά.
 

  Οπως, λοιπόν, κυρίως λόγω ιδιοκτησίας (τότε) του ALPHA από τον κ. Κοντομηνά αναδείχθηκε το εύρος του σκανδάλου του Βατοπεδίου μόλις ο επιχειρηματίας "τα έσπασε" με το τότε καθεστώς, τώρα λόγω Βαρδινογιάννη ίσως αποκαλυφθούν κι άλλες κρυμμένες πτυχές του ίδιου σκανδάλου. Επειδή δε είναι γνωστό και το ταμπεραμέντο του κ. Βαρδινογιάννη, αν κρατήσει αυτή η κολώνια της κόντρας με τον Α. Βγενόπουλο τα μεγάλα δελτία κι οι πρωταγωνιστές τους θα τρέχουν και δεν θα σώνουν.

  Αντί λοιπόν ο τηλεθεατής να καλμάρει πιά την ώρα που σχεδόν όλα τα βραδινά δελτία (περίπου στις 9 παρά δέκα) "ησυχάζουν", τα παράθυρα "κλείνουν" κι αρχίζει η ενημέρωση για τις καθημερινές δραστηριότητες της πρέσβειρας καλής θελήσεως κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, κινδυνεύει τώρα να πρέπει να βλέπει τουλάχιστον δύο κανάλια για να έχει πλήρη άποψη για τις χειρονομίες καλής θελήσεως στη χώρα μας.

  Η αγωνία όμως για τον καυγά Βαρδινογιάννη-Βγενόπουλου για τον ΠΑΟ έχει θορυβήσει και τους "κύκλους" του δημάρχου της Αθήνας που, λίγο πριν πάει(;) στις εκλογές, βλέπει να γκρεμίζεται προς το παρόν και επί των ημερών του η κορδέλα για το θεμέλιο λίθο του γηπέδου. Το μόνο που έχει να επιδεικνύει, δυστυχώς, είναι άλλο ένα μεγάλο δάνειο που ζήτησε και 5 ελιές που φύτεψε προχθές στην πλ. Ομονοίας.
 

 


«Πού και πού κάνεις την υπόθεση εργασίας που λέει πώς θα ήταν η ζωή μου σήμερα, αν είχα γίνει ο ποδοσφαιριστής που ήθελα να γίνω».

 

Κώστας Καραμανλής

(Συνέντευξη στον Θανάση Λάλα, Το Βήμα, 23.2.1997)

 

 

 

05/06/10

 

  Τρεις ολόκληρες αράδες που απαριθμούν 27 άρθρα του Ποινικού Κώδικα περιέχει το κατηγορητήριο για τον μοναδικό (πλέον) προφυλακισμένο των επεισοδίων που έγιναν στις 6.12.2009 στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ενας "βολικός" συλληφθείς που μετατράπηκε σε ένα εξίσου "βολικό" κατηγορούμενο.
 

  Βολικός στη σύλληψη λόγω εμφάνισης μια και αφού δεν φορούσε κουκούλα φαινόταν καθαρά το χαρακτηριστικό του κούρεμα -"λοφίο" με ξανθιά λουρίδα. Αρκετή ώρα μετά τα επεισόδια (όπως προκύπτει και από την ώρα σύλληψης), εύκολα και με βάση το χαρακτηριστικό αυτό κούρεμα που υποδηλώνει "ταραχοποιό στοιχείο" τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, τον ξυλοφόρτωσαν (όπως επιβεβαιώνει η ιατροδικαστική έκθεση) και τον οδήγησαν στις ανακριτικές αρχές.
 

  Βολικός όμως ήταν -όπως αποδείχτηκε- ο συλληφθείς και για τις εισαγγελικές αρχές, μια και ήταν άνεργος αλλά και χρήστης ναρκωτικών, πράγμα που τον είχε οδηγήσει κι άλλες φορές στο εδώλιο. Ακόμα κι αν η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος δούλευε, όποτε εύρισκε δουλειά, κυρίως στο Δήμο Αλεξάνδρειας, φρόντιζε τη μητέρα του και συμμετείχε σε πρόγραμμα απεξάρτησης, η ρετσινιά του χρήστη και η μοντέρνα ρετσινιά του άνεργου μαζί με τις αστυνομικές και μόνο καταθέσεις άρκεσαν για την προφυλάκισή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, 6 μήνες μετά.

  Οι μαρτυρίες των δύο γυναικών που ήταν παρέα με τον κρατούμενο μέχρι και τη σύλληψή του αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα (ούτε καν κάλυψη του προσώπου του) που να τον συνδέει με μολότοφ ή με οποιαδήποτε άλλη πράξη δεν έπεισε τον εισαγγελέα και τον ανακριτή. Ας ελπίσουμε ότι θα πειστεί το Συμβούλιο που συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες, καθώς τελείωνε το 6μηνο και σύντομα θα εκδώσει την απόφαση για την παράταση ή τη λήξη της κράτησης. Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα η άδικη προφυλάκιση του Χ.Π. θα σταματήσει και θα μπορέσει να βγει έξω και να πιάσει ξανά το νήμα της ζωής του αλλά και της προσπάθειάς του για πλήρη απεξάρτηση. 

  Η ίδια "τύχη" επιφυλάχτηκε από τις ανακριτικές αρχές και για τον πολωνό Μ.Π. που κατηγορήθηκε επίσης για μολότοφ, την ίδια μέρα στην Αθήνα, προφυλακίστηκε και -όπως δήλωσε ο ίδιος- κατά την ανάκρισή του υπέγραψε κείμενα χωρίς να γνωρίζει ελληνικά αλλά ούτε και αγγλικά, πέρα από τα στοιχειώδη και τα οποία τελικά τον κατέστησαν κατηγορούμενο.

  Δεν πάει πολύς καιρός που ψηφίστηκαν οι νέες διατάξεις με στόχο να μειωθούν οι προφυλακίσεις και όχι για να γίνουν αφορμή για βαρύτερες κατηγορίες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν οι φυλακίσεις ανθρώπων που δίνουν για χρόνια τη μάχη της απεξάρτησης μέσα στα θεσμοθετημένα προγράμματα. Δεν είναι δυνατόν μετά από 5 και 6 χρόνια άνθρωποι που έχουν κερδίσει τη μάχη της απεξάρτησης αλλά και της επανένταξης να συλλαμβάνονται για παλιά αδικήματα που είχαν σχέση με τη χρήση και να διακόπτεται, με ένα σχεδόν εκδικητικό έτσι θέλω της δικαιοσύνης, η ζωή τους. Ηδη στην κατηγορία αυτή ανήκει φυλακισμένος του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ. 
 

 


«Ερχονται μετά οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν μεγαλύτερη σχέση με τα εργατικά συνδικάτα και το κράτος, να παίξουν το ρόλο του φιλελεύθερου, όπως σήμερα προσπαθούμε εμείς».

 

Θεόδωρος Πάγκαλος

(Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Βουλή, 28.5.2010)

 

 

 

 

 

www.iospress.gr