www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

29/05/10

 

  Με διαφορά λίγων ημερών σημειώθηκαν δύο ακραία κρούσματα αντισημιτικής δράσης οργανωμένων ναζιστικών ομάδων. Προηγήθηκε η βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, ο εμπρησμός τάφων και η προσπάθεια καταστροφής του ιερού αυτού τόπου. Τα συνθήματα που έγραψαν οι δράστες δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τα κίνητρά τους: «Φωτιά στους Εβραίους», «Juden Raus», «Sieg Heil» και σβάστικες.
 

  Λίγες μέρες αργότερα ήταν η σειρά του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο να δεχτεί αντίστοιχη επίθεση από βάνδαλους που κατέστρεψαν το Αστρο του Δαβίδ και ράγισαν τη μια πλευρά του γρανιτένιου μνημείου. Καταγγέλλοντας τις επιθέσεις αυτές, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) τις συνδέει με το πνεύμα ανοχής προς τον αντισημιτισμό που συνόδευσε την τελική απαλλαγή του Κώστα Πλεύρη.
 

  Η ανακοίνωση που συνυπογράφει το ΚΙΣ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης επισημαίνει: «Η αθώωση από την Ελληνική Δικαιοσύνη του -κατά δήλωσή του- ναζιστή Κ. Πλεύρη για τα όσα συκοφαντικά, αλλά προπάντων σαφώς απειλητικά εξέφρασε κατά των Εβραίων της Ελλάδος, άρχισε να έχει τις συνέπειες που είχαν προβλεφτεί. Έτσι, χθες, ρατσιστές αντισημίτες μετέτρεψαν τις απειλές σε αναίσχυντη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης πετώντας μολότοφ και καταστρέφοντας τάφους. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος είχε προειδοποιήσει για το πού θα οδηγούσε η αθώωση του υβριστή Πλεύρη, αλλά δεν εισακούστηκε. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία σε εποχές κρίσιμες μία από τις εύκολες διεξόδους στις οποίες οι αντισημίτες οδηγούν τους λαούς είναι ο αντισημιτισμός. Και πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στις κατηγορίες και στις ενέργειες των ναζιστών κατά των Εβραίων μέχρις ότου η καταστροφή έφτασε στην πόρτα του κάθε Ευρωπαίου».

  Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΙΣ και μετά τους βανδαλισμούς στη Ρόδο: «Η Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδος δεν εισακούστηκε όταν είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις συνέπειες της αθώωσης του Κ. Πλεύρη, ο οποίος, μέσα από το αντισημιτικό βιβλίο του, ρητά προτρέπει σε πράξεις βίας κατά των Ελλήνων Εβραίων». 

  Μια άλλου είδους επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου. Θύμα της επίθεσης η δικηγόρος Ρένα Κούτελου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΑΚΚΕ και μέλος της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας. Αγνωστος άνδρας ακολούθησε την κυρία Κούτελου στο ασανσέρ στο ισόγειο του κτιρίου της οδού Χαλκοκονδύλη, στον 5ο όροφο του οποίου στεγάζονται τα γραφεία της ΟΑΚΚΕ και εκείνα της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας. Μόλις έκλεισε η πόρτα του ασανσέρ ο άγνωστος έβγαλε ένα μαχαίρι, έστρεψε την αιχμή του στο πρόσωπό της, ενώ με το άλλο του χέρι έκλεισε το στόμα της και της ζήτησε να μη φωνάξει.

  Η δικηγόρος όμως αντέδρασε αμέσως, αντιστάθηκε και άρχισε να καλεί πολύ δυνατά και επίμονα σε βοήθεια. Τότε ο άγνωστος σταμάτησε την επίθεσή του, άνοιξε την πόρτα του ασανσέρ και κινούμενος πάλι ψύχραιμα έφυγε. Η ΟΑΚΚΕ εκτιμά από τον τρόπο και τα στοιχεία της επίθεσης καθώς και τις αντιδράσεις και τα χαρακτηριστικά του δράστη ότι πρόκειται για πράξης πολιτικής τρομοκρατίας. Η Κούτελου υπήρξε ένα από τα τρία μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας που κατέθεσαν εναντίον του Πλεύρη στις δίκες του. Σήμερα αντιμετωπίζει η ίδια την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων». 
 

 


«Θα πρέπει να στρέψουμε την οργή του λαού στον αδυσώπητο εχθρό της ανθρωπότητας και να του δείξουμε πως αυτός είναι ο αληθινός δράστης όλων των κακών που μας δέρνουν».

 

Αδόλφος Χίτλερ

("Ο Αγών μου", μτφ. Δ.Π. Κωστελένου)

 

 

 

22/05/10

 

  Ισως με τη δυναμική επιμονή όλων όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην άσφαλτο, κάποτε να αλλάξουν οι γεμάτοι "επιείκεια" νόμοι για τους οδηγούς, ο ελληνικός δολοφονικός τρόπος οδήγησης, η γεμάτη θύματα κερδοσκοπία της "ταμπέλας" και οι κρατικές "αβλεψίες" στους δρόμους. Αυτή η επιμονή άλλωστε κρατάει ζωντανή και τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στα φονικά "καρτέρια" των τροχοφόρων. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται και φέτος στη μνήμη του μουσικού Κώστα Κουβίδη (στη φωτογραφία) η 3η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση στο Ηράκλειο Κρήτης, από τις 23 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2010.
 

  Οπως μας πληροφορεί το δελτίο τύπου "θα συνδυάσει όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τη μουσική με άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και με πρωτοβουλίες ενάντια στις τροχαίες συγκρούσεις, σύμφωνα με την οπτική των θυμάτων και των ευάλωτων χρηστών του δρόμου. Αντιμέτωποι με μια πολιτική που αναπαράγει αυξάνει και αμνηστεύει τα τροχαία εγκλήματα θα προσπαθήσουμε ακόμα μια φορά να ξαναθέσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του βάσεις, σαν μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και πολιτισμού και όχι σαν ζήτημα τεχνικών διευθετήσεων".
 

  Σημαντικοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Βασιλική Αγίου Μάρκου, στο Ανοιχτό Θέατρο και στο κλαμπ του Τεχνόπολις και στο Παγοποιείο.

 
ΜΟΥΣΙΚΗ: AQuartet, Shekinah Rodz Quartet, Music Soup, James Taylor Quartet. Τιμή στο ζωγράφο και πιανίστα Γιώργο Γεωργιάδη. Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την τελευταία μέρα της συνάντησης μας στον σημαντικό άνθρωπο της πόλης και φίλο που έφυγε τον Γενάρη. Η Lisa Henry, συνεργάτης του Thelonious Monk Institute θα πραγματοποιήσει σεμινάριο φωνητικής και o Ron Savage καθηγητής στο Berklee College of Music σεμινάριο ντραμς. 

  ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Αγγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα «Οταν οι Ζωές Συντρίβονται». Πρόκειται για μια μοναδική δουλειά με φωτογραφίες και συνεντεύξεις οικογενειών θυμάτων τροχαίων, ατόμων με αναπηρία, διασωστών κλπ που αναφέρεται στις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης και υποστηρίζει την άποψη ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα όταν μιλάμε για τα τροχαία. "Παρουσιάζουμε αυτή την έκθεση για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας να σπάσει η σιωπή γύρω από τα τροχαία. Δεν ξεχνάμε, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, όχι μόνο τον Κώστα αλλά κάθε άνθρωπο που χάνεται από τον προμελετημένο παραλογισμό που κυριαρχεί στους δρόμους. Προϋπόθεση για να ανατραπεί η κατάσταση είναι να ακουστεί η φωνή των θυμάτων".

  Θα προβληθεί η ταινία "Προσοχή φονικές διαφημίσεις" (τρίτη στην ψηφοφορία στις προτιμήσεις του κοινού στο φετινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης) με την παρουσία του δημιουργού της Μανώλη Ανδριωτάκη. 

  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με άδεια του δημιουργού τους σκηνοθέτη συνεργαζόμενου με το BBC Mike Dibb θα προβληθούν δυο μοναδικά ντοκιμαντέρ για τους μεγάλους μουσικούς Keith Jarret ( The art of improvisation) και Miles Davis ( Miles Davis Story). Αναλυτικότερη πληροφόρηση: www.kostaskouvidis.com και www.myspace.com/internationaljazzmeetingkostaskouvidis.

 

 

 


«Η Γκερέκου ήταν επιτυχημένη. Γι' αυτό την έφαγαν».

 

Λεωνίδας Γεωργιάδης

(αδελφός Αδώνιδος, Τηλεάστυ, 18.5.10)

 

 

 

15/05/10

 

  «Θα διώχνω με δική μου απόφαση όσους αστυνομικούς σηκώνουν χέρι σε πολίτες ή όσους μπορεί να έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή», δήλωνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις αρχές της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Λίγες ημέρες μετά συναντήθηκε με φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών και επαναλάμβανε τα ίδια λόγια, καλώντας μάλιστα και τη δικαιοσύνη να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων αστυνομικών που βασανίζουν πολίτες ή που έχουν στενές σχέσεις με ακροδεξιές συμμορίες.
 

  Φαίνεται όμως ότι έτσι απασχολημένος όπως είναι ο υπερ-υπουργός με τις μαζικές κινητοποιήσεις, αλλά και με το κυνήγι ενόχων ακόμα και με το στανιό στο χώρο των Εξαρχείων, δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με τις πολλαπλές φονικές επιθέσεις συμμοριών ενάντια σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.
 

  Από την Πρωτομαγιά και μετά ανενόχλητες ακροδεξιές συμμορίες μαχαιρώνουν δέρνουν και σκοτώνουν αλλοδαπούς και μάλιστα λίγα μέτρα μακριά από τα «οικεία» αστυνομικά τμήματα. Μια σειρά επιθέσεων που άρχισε με την «παρέμβαση» ομάδας ακροδεξιών στην Ερμού στο όνομα της προστασίας του «υγιούς» εμπορίου συνεχίστηκε με τον ανελέητο ξυλοδαρμό μεταναστών αμέσως μετά τη διαδήλωση της Χρυσής Αυγής την Πρωτομαγιά. Το προηγούμενο Σάββατο ξυλοκοπήθηκαν και μαχαιρώθηκαν σχεδόν μέχρι θανάτου δυο αλλοδαποί εργάτες δίπλα στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα ενώ ένας Παλαιστίνιος χαροπαλεύει στον Ευαγγελισμό. Τέλος ανακαλύφθηκε σε σακούλα σκουπιδιών τεμαχισμένο πτώμα «μελαψού» άνδρα. Ερευνες μέσα σε σπίτια μεταναστών, συνεχή πογκρόμ και δολοφονικές ενέργειες σε όλη την Ελλάδα, όλα αναίτια όλα ανεξιχνίαστα. Ακόμα και τροχαία με θύματα αλλοδαπούς δεν φτάνουν καν στον εισαγγελέα.

  Περιγράφοντας την επίθεση της Πρωτομαγιάς, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών αναφέρει: "Τμήμα των συγκεντρωμένων εισέβαλαν σε καταστήματα μεταναστών κραυγάζοντας και απειλώντας ότι θα τα σπάσουν, τραμπούκισαν, ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν περαστικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Κάποια από τα θύματα των επιθέσεων κατέφυγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου για ακόμη μια φορά συνάντησαν την σκανδαλώδη αδιαφορία, την επιδεικτική ανοχή που, όπως έχει καταγγελθεί από μετανάστες και αντιρατσιστικές οργανώσεις, υποκρύπτει τη σαφή διασύνδεση μεταξύ του τοπικού τμήματος και των κυνηγών μεταναστών".

 

  Ενώ ο θάνατος του μικρού Αφγανού έγινε για λίγες ημέρες η Νο 1 προτεραιότητα του κ. Χρυσοχοίδη με παπαγαλάκια που διατυμπάνιζαν στοιχεία με ανύπαρκτες συνομιλίες τρομοκρατών, οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί και τα μαχαιρώματα από γνωστούς τραμπούκους δεν αξίζουν ούτε τις καταθέσεις των θυμάτων. Ανενόχλητοι συνεχίζουν χέρι χέρι το ρατσιστικό αγώνα τους οι φασίστες που στήνουν δολοφονικά καρτέρια με τους πολλούς άσπονδους φίλους τους στις διάφορες ομάδες Ζήτα, Δέλτα, Δίας κλπ. που σαρώνουν με τις μηχανές τους ό,τι κινείται στο πέρασμά τους.

 

  Οσο για τις δηλώσεις του υπουργού που υπονοούσαν και σωστά ότι το έγκλημα δεν γνωρίζει χρώμα, αυτό μάλλον ήταν απλή παρεξήγηση, μια και η δική του ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να επιμένει ότι αποκλειστικό κίνητρο επιθέσεων σε «μελαψού» χρώματος θύματα είναι μόνο το "ξεκαθάρισμα λογαριασμών".

 

 


«Τα επώδυνα μέτρα που καλούμαστε να υποστούμε δεν αποτελούν μία διεθνή συνωμοσία καταδυνάστευσης της χώρας μας. Είναι αναγκαία θεραπεία».

 

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

(Πρόεδρος ΣΕΒ, 11.5.2010)

 

 

 

08/05/10

 

  Νικήτας Κακλαμάνης: "...και να μην αφήσει ο Χρυσοχοϊδης κολυμπηθρόξυλο από τα γνωστά στέκια που αυτοί οι κύριοι στεγάζονται. Γιατί κρύβουμε τα λόγια μας; Δεν ξέρουμε πού είναι τα στέκια τους; Πότε ο εισαγγελέας θα επέμβει στο υποτιθέμενο άσυλο για να μπούνε μέσα η αστυνομία και να καταγράψει πρόσωπα και εξοπλισμούς που θα βρεθούν;" Αυτά ήταν τα λόγια του δημάρχου Αθηναίων στο Mega αμέσως μετά το θάνατο των 3 εργαζόμενων στο υποκατάστημα της Marfin Bank. Με ανάλογο τρόπο και την απαίτηση φυλακίσεων στο σωρό οι παρουσιαστές των πρωινάδικων αλλά και των βραδινάδικων ζητούν μήνες τώρα τα ...κεφάλια των κλεφτών-πολιτικών.
 

  Οι άναρθρες αυτές κραυγές κατά των πολιτικών, αλλά στην ουσία κατά της πολιτικής, οδήγησαν την περασμένη Τετάρτη πάρα πολύ κόσμο στα σκαλιά της Βουλής με το μέχρι πρότινος περιθωριακό σύνθημα περί καψίματος του «μπουρδέλου». Η λογική της αυθαίρετης γενίκευσης φυσικά είναι η ίδια τόσο του δημάρχου όσο και της κάθε ντουντούκας που διαθέτει ένα ρόλο στα ΜΜΕ και καταγγέλλει συλλήβδην τα πολιτικά κόμματα σαν άντρα κλεφτών και απατεώνων ενώ αναπόφευκτα οδηγεί και στις γνωστές ακροδεξιές κορώνες περί «Παπαδόπουλου που σας χρειάζεται». Πας πολιτικός κλέφτης και πας αντιεξουσιαστής δολοφόνος είναι οι δύο όψεις του ίδιου επικίνδυνου και φασιστικού νομίσματος.

 

  Ποιους λοιπόν θέλει ο δήμαρχος να συλλάβουν οι αστυνομικοί; Τους αντιρατσιστές του Στεκιού των Μεταναστών που βανδάλισε η αστυνομία αμέσως ακολουθώντας το πνεύμα του; Τους 150 "περιφερόμενους κατοίκους" που του χαλάνε τα σχέδια για τα μπετονένια κουτιά; Τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν τους τρεις και τέσσερις μισθούς των συνεργατών του; Ποια είναι τα στέκια της παρανομίας; Το Πολυτεχνείο και το πανεπιστημιακό άσυλο; Οι καφετέριες των Εξαρχείων από τις οποίες ανελλιπώς εισπράττει τα τέλη του; Τα κατειλημμένα από φτωχοδιάβολους εγκαταλελειμμένα κτίρια;

  Τις συνέπειες της γραμμής Κακλαμάνη-Χρυσοχοϊδη περιγράφει η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: "Το όργιο της αστυνομοκρατίας με το χημικό πόλεμο και τους μαζικούς ξυλοδαρμούς κορυφώθηκε σήμερα το απόγευμα στα Εξάρχεια. Αστυνομικοί-τραμπούκοι της Δύναμης Δ' εισέβαλαν στον πρώτο όροφο του Στεκιού Μεταναστών-Κοινωνικού Κέντρου της Τσαμαδού 13. Αφού βανδάλισαν το χώρο, ξυλοκόπησαν άγρια τους παρευρισκόμενους και τραυμάτισαν σοβαρά το μέλος του Δικτύου Μ.Λ., πάνω στην οποία έσπασαν μια τζαμαρία. Την ίδια ώρα ετοιμαζόταν αστυνομική εισβολή στο αντιεξουσιαστικό στέκι της Ζαϊμη".

 

  Αν λοιπόν τα διάφορα κοινωνικά σύνολα αντιμετωπίζονται έτσι συλλήβδην, με ποιο επιχείρημα θα αποτρέψει μεθαύριο ο δήμαρχος αλλά και ο αρμόδιος υπουργός τους αγανακτισμένους πολίτες από το να μπούνε στη Βουλή για να κάψουν ή ακόμα και να λιντσάρουν κάποιον εκπρόσωπό της; Χέρι χέρι ο δήμαρχος στοχοποιεί απόψεις και ανθρώπους με αφορμή τις δολοφονικές μολότοφ που πέταξαν κάποιοι στην τράπεζα. Ποιός τελικά όμως θα υπερασπιστεί τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς της δημοκρατίας όταν με λογικές του τύπου "βάλτους όλους μέσα" ακόμα και οι ταγοί της αναδεικνύονται σε σύγχρονες Ηρωδιάδες;

 

 


«Στην Ελλάδα ο εργοδότης είναι ο διωκόμενος. Αυτός που χρήζει προστασία στην Ελλάδα είναι ο εργοδότης».

 

Αδωνις Γεωργιάδης

(Βουλή, 28.4.2010)

 

 

 

 

 

www.iospress.gr