www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

27/03/10

 

  Με υβριστική επιστολή του προς την "Ε", ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης επιχειρεί να διαψεύσει την αναφορά μας (27.2.10) στην "εθνικιστική οικονομική πρόταση" που ο ίδιος δημοσίευσε στο περιοδικό "Patria" του μετα-χρυσαυγίτη Ζαφειρόπουλου. «Στο ανωτέρω σχόλιο», ισχυρίζεται, «λέγονται ωμά ψεύδη και δυστυχώς παραπληροφορείται το αναγνωστικό κοινό. Δεν γνωρίζω εάν αυτό έγινε από λόγους μειωμένης αντιληπτικής ικανότητος των συντακτών της στήλης ή εσκεμμένως». Οσον αφορά δε την ουσία της υπόθεσης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ υποστηρίζει τα εξής:
 

   «1. [Ο Ιός] αναφέρει ότι προτείνω για τους μισθούς των πληρωμάτων των πλοίων της ελληνικής ναυτιλίας να συμμετέχει κατά ένα μέρος το κράτος (δηλαδή, όπως γράφει, να τα φορτωθεί ο Ελληνας φορολογούμενος). Παραποιεί εσκεμμένα όμως τα λεγόμενά μου (προφανώς για να με εμφανίσει υποστηρικτή του εφοπλιστικού κεφαλαίου) και δεν αναφέρει τα προλεγόμενά μου στα οποία επισημαίνω ότι κάνω γενικές προτάσεις για μία άλλη, εθνική, κοινωνική, αντινεοταξική και αντινεοφιλελεύθερη οικονομία στα πλαίσια της οποίας καταργείται το ευρώ και επαναφέρεται ως εθνικό νόμισμα η δραχμή. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη ναυτιλία προτείνω την πληρωμή των μισθών των πληρωμάτων (από τους εφοπλιστές φυσικά) σε συνάλλαγμα και μία κρατική επιδότηση αυτών σε δραχμές, έτσι ώστε ο συνδυασμός των 2 να κάνει ελκυστικό το επάγγελμα και να επανελληνοποιήσει τον ναυτιλιακό τομέα κατά 100%».

 

  «2. [Ο Ιός] γράφει ότι προτείνω την οριστική και πλήρη κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, ενώ στο άρθρο μου τονίζω ότι το βάθρο μιας εθνικής και κοινωνικής οικονομίας πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι και η παραγωγικότητά τους και ότι φυσικά ανεργία και επιδόματα ανεργίας μέσα σ’ αυτήν δεν νοούνται. Αντιθέτως, προτείνω την πολύ πιο παραγωγική επιδότηση θέσεων εργασίας από το κράτος στον τομέα των υποδομών. Είναι γνωστός ο ρόλος της στήλης του 'Ιού' (ως εκπροσώπου τύπου της παγκοσμιοποιήσεως και της Νέας Τάξης Πραγμάτων) να κάμψουν τις πατριωτικές φωνές και να κατασυκοφαντήσουν τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ.). Με το γεμάτο ψεύδη σχόλιο των συντακτών, φαίνεται ότι αυτοί έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους».

  Προφανώς, ο κ. Πολατίδης έχει την αίσθηση ότι απευθύνεται σε "υπανθρώπους" κι ότι μπορεί ν' ανασκευάζει τα κείμενά του κατά το δοκούν, ανάλογα με το εκάστοτε "κοινό" του. Δυστυχώς γι' αυτόν, τα γραπτά -ακόμη και τα δικά του- μένουν. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάτι παραπάνω από σαφή:

 

  Για την καταβολή ενός τμήματος του μισθού των ναυτικών από το κράτος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ γράφει: «Να πληρώνονται οι μισθοί σε συνάλλαγμα στις τιμές που είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό από τους πλοιοκτήτες και να πληρώνεται ένα αντίστοιχο ποσοστό από το κράτος σε δραχμές. Το σύνολο των δυο ποσών θα είναι τέτοιο που θα κάνει ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα» (σ.40).

 

  Εξίσου σαφής είναι και για την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας: «Επιδόματα ανεργίας δεν θα υπάρχουν αλλά μόνο επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον τομέα των υποδομών» (σ.41). Οσοι γνωρίζουν στοιχειώδη ελληνικά, μπορούν να κρίνουν.


 


«Εμένα ο Κώστας Πλεύρης, με έχει βοηθήσει στην ζωή μου περισσότερο από κάθε άλλον. Τον λατρεύω σε προσωπικό επίπεδο. Ως συγγραφεύς δε είναι απολαυστικότατος!».

 

Αδωνις Γεωργιάδης

(Στον προσωπικό του ιστότοπο)

 

 

 

20/03/10

 

  Ο κ. Ιωάννης Δρίβας, «ένας από τους απολυμένους της Ολυμπιακής» όπως υπογράφει, υποστηρίζει με επιστολή του ότι «οι κινητοποιήσεις των απολυμένων της παλαιάς Ολυμπιακής δεν έχουν να κάνουν με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ή με το να τηρηθούν στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση για το ύψος των αποζημιώσεων και των συντάξεων τους μετά την πώληση της Ολυμπιακής, έχει να κάνει πρωτίστως με τη συνταγματική νομιμότητα και τη συνεχεία του κράτους».
 

   «Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους, όπως είναι ο 3717 του 2008 ή να ζητά γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο του κράτους περί της ισχύος η όχι της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος της δημοκρατίας στις 16/9/2009 (άραγε εμείς της Ολυμπιακής τον εξαπατήσαμε;) και την οποία η σημερινή κυβέρνηση προώθησε στη βουλή προς κύρωση στις 19/11/2009 με τις υπογραφές των αρμοδίων υπουργών, μεταξύ των οποίων και του υπουργού οικονομικών κ. Παπακωσταντινου».

 

  «Στις 5/2/2010», συνεχίζει ο επιστολογράφος, «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα την κυρώσει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Πεταλωτής, συμπληρώνοντας ότι το δίκαιο που έχει παραχθεί από αυτήν θα ικανοποιηθεί σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους. Θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω ότι τόσο ο υπουργός μεταφορών κ. Ρέππας, όσο και ο υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος έχουν υπογράψει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εκκρεμεί αυτή του υπουργού οικονομικών. Μήπως και αυτοί παρανόμησαν και χαρίστηκαν στους απολυμένους της Ολυμπιακής;»

  «Ο νόμος 3717/2008 που αναφέρεται στις αποζημιώσεις των απολυμένων της παλαιάς Ολυμπιακής, στα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά τους δικαιώματα καθώς και στις μετατάξεις δεν ψηφίστηκε εν κρυπτώ αλλά έτυχε της εκτεταμένης παρουσίασης τόσο από τον κ. Χατζηδάκη, τότε υπουργό μεταφορών, στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όσο και από τις αναλυτικές συζητήσεις στη βουλή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το ελληνικό κράτος ψήφισε ένα νόμο για να εξαπατήσει τον κόσμο και να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Ε.Ε.».

 

  Για άλλη μια φορά το ΣτΕ στέκεται στο πλευρό του νόμου και εξετάζει σε βάθος τις ενστάσεις των απλών πολιτών για αποφάσεις και ενέργειες της δημοτικής αρχής στην Αθήνα. Το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν 31 πολίτες, μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι και η διαμερισματική σύμβουλος 1ου διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων εκ μέρους της Ανοιχτή Πόλης, διέταξε την προσωρινή αναστολή της υπ’ αριθμ. 108/2010 άδειας οικοδομής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία εκτελούνταν οι οικοδομικές εργασίες του εστιατορίου Boschetto εντός του Άλσους Ευαγγελισμού.

 

  Τώρα που θα αναγκαστεί η κ. Μαντέλη (πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Βατοπεδίου) να επιστρέψει το φάκελο για το Βατοπέδι, ας ψάξει το υπουργείο αν έχει αφήσει τουλάχιστον στην υπηρεσία τον άλλο φάκελο, με τις υπό κρίση αγοραπωλησίες στις Νηές Βόλου με τη μονή Ξενιάς και τα ταπιά της.


 


«Φρόντισε, όταν αποφασίσεις να πεθάνεις,
Να μην υπάρξει ταφόπετρα που να προδίνει τον τόπο που βρίσκεσαι θαμμένος.
[...] Σου ξαναλέω: Σβήσε τα ίχνη!».

 

Μπέρτολτ Μπρεχτ

(Από τα «Ποιήματα», μετάφραση Πέτρος Μάρκαρης)

 

 

 

13/03/10

 

  Ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Καρατζαφέρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης Γιάννης Κουριαννίδης με επιστολή του διαμαρτύρεται για την αναφορά του ονόματός του στο ρεπορτάζ για τη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean: "Διάβασα το άρθρο σας στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου 6.3.10 με τίτλο 'Η ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικοποίησης', στο οποίο αναφέρεστε μεταξύ άλλων και στην πρότασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, να ονομαστεί επίτιμος δημότης της πόλεως ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, λόγω της σημαντικότατης κοινωνικής και εθνικής συνεισφοράς του. Μάλιστα, επισημαίνετε ότι η πρωτοβουλία μου αυτή πηγάζει από 'τα τόσο αγνά αισθήματα που προκαλεί ένας επιχειρηματίας σε μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου'!"
 

   Ο κ. Κουριαννίδης συνεχίζει: "Αποσιωπείτε βεβαίως (προφανώς σκοπίμως, κατά παγία αντιδεοντολογική πρακτική σας, αφού συστηματικά χρησιμοποιείτε το δημοσιογραφικό λειτούργημα για την προώθηση συγκεκριμένων ιδεολογημάτων και σκοπιμοτήτων), ότι η πρότασή μου είχε ως αιτία την εξαγγελία του κ. Βγενόπουλου για την αξιοποίηση του διεθνώς κατοχυρωμένου σήματος των 'Μακεδονικών Αερογραμμών', που απέκτησε μαζί με την αγορά της 'Ολυμπιακής Αεροπορίας', και την ίδρυση ομότιτλης αεροπορικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μία ενέργεια δηλαδή, η οποία θα απαγόρευε στο εξής στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν παρανόμως τον τίτλο αυτό για την κρατική τους αεροπορική εταιρεία, παράλληλα δε θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα".

 

  Και το προερχόμενο από την ομάδα Βορίδη στέλεχος του ΛΑΟΣ καταλήγει: "Γι' αυτήν και μόνο την πρόθεσή του, με τις αδιαμφισβήτητες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις της, και μόνο στην περίπτωση που αυτές υλοποιούντο (το τονίζω σαφέστατα στο κείμενο της πρότασής μου, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα μου: www.kouriannidis.gr), πρότεινα προς το Δ.Σ. να αναγορευτεί ο κ. Βγενόπουλος επίτιμος δημότης της πόλεως. Αν θεωρείτε ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάσατε αυτήν την πρότασή μου στο άρθρο σας είναι δεοντολογικά ορθός, τότε κάθε περαιτέρω συζήτηση περιττεύει".

  Συμφωνούμε απολύτως με την κατάληξη του κ. Κουριαννίδη. Καμιά συζήτηση δεν είναι δυνατή με κάποιον που όχι μόνο δεν έχει την ευθύτητα να αναλάβει τις συνέπειες των πολιτικών πράξεών του, αλλά έχει το θράσος να καταγγείλει και εμάς που τις αποκαλύπτουμε. Γιατί βέβαια το επιχείρημα ότι πρότεινε να τιμηθεί ο κ. Βγενόπουλος μόλις υλοποιούσε τις προθέσεις του είναι τουλάχιστον αστείο. Η αλήθεια είναι ότι με δελτίο Τύπου στις 2.10.09 ο κ. Κουριαννίδης ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ζητώντας να τεθεί αυτό το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση! Αντί λοιπόν να κάνει μαθήματα δεοντολογίας ο κ. Κουριαννίδης καλό θα ήταν να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του το λόγο που είχε αυτή τη φούρια να πιστωθεί πρώτος την ιδέα να τιμηθεί ο κ. Βγενόπουλος. Και, βέβαια, να δηλώσει χωρίς περιστροφές ποια είναι η σημερινή του άποψη για το ζήτημα.


 


«Το ΛΑΟΣ είναι εθνοσοσιαλιστικό κόμμα. Και ο Χίτλερ αυτά έλεγε, μειλίχια και γλυκύτατα».

 

Θοδωρής Δρίτσας

(βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ολομέλεια βουλής, 9.3.10)

 

 

06/03/10

 

  Ως «σκάνδαλο του ΔΟΑΤΑΠ» και «ελληνική τραγωδία» εμφανίστηκε σε άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη το αίτημα δέκα καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να ελεγχθεί αν ορθά θεωρείται «ομοταγές» προς τα ελληνικά Πανεπιστήμια, στον κλάδο νέων τεχνολογιών το Regis University, Denver, Colorado (Καθημερινή, 18.2.2010). Αφορμή για το ερώτημα αυτό ήταν η επιχειρούμενη μετάκληση καθηγητή από αυτό το ίδρυμα των ΗΠΑ στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο αρθρογράφος οικτίρει την «ιθαγενή μετριοκρατία» που αντέδρασε στη μετάκληση και ισχυρίζεται ότι το Regis είναι «το 27ο καλύτερο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ», ενώ συγκρίνει την υπόθεση με την αντίδραση στη μετάκληση του καθηγητή Νανόπουλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν από χρόνια.
 

   Για την ουσία της κριτικής προς το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) απάντησε με επιστολή του προς την ίδια εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του οργανισμού καθηγητής Αθανάσιος Αθανασίου (24.2.2010). Η αλήθεια είναι ότι το αρχικό αίτημα των καθηγητών προς το ΔΟΑΤΑΠ υποβλήθηκε στις 26.5.2009 και επισημαίνει σοβαρές αποκλίσεις των χαρακτηριστικών του Regis, από όσα προβλέπει ο νόμος για τα «ομοταγή» ιδρύματα. Η επιστολή αυτή έμεινε αναπάντητη από το ΔΟΑΤΑΠ. Υποχρεώθηκαν λοιπόν οι υπογράφοντες να επανέλθουν με υπενθύμιση του αιτήματός τους στις 16.12.2009 και τον Ιανουάριο το ΔΟΑΤΑΠ συγκρότησε επιτροπή που μελετά τις αιτιάσεις αυτές, χωρίς να έχει μέχρι στιγμή καταλήξει σε πόρισμα.

 

  Σύμφωνα με το νόμο 3328/2005, ομοταγές θεωρείται το εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, εφόσον μεταξύ άλλων απονέμουν ως τίτλους σπουδών πτυχία, μεταπτυχιακά διπλώματα και διδακτορικά διπλώματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών έχει διδακτορικό δίπλωμα. Στην περίπτωση του Regis, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του ίδιου του ιδρύματος προκύπτει ότι δεν απονέμει διδακτορικά διπλώματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών δεν έχει διδακτορικό δίπλωμα. Κατά συνέπεια δεν πληρούνται στην περίπτωση αυτού του ιδρύματος οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να χαρακτηριστεί «ομοταγές».

  Στον ιστότοπο που φιλοξενείται διάλογος για τη μεταρρύθμιση στο ελληνικό πανεπιστήμιο (Greek University Reform Forum, http://www.gurforum.org) υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην υπόθεση, με αναλυτική εξέταση όλων των πτυχών της. Εκεί επισημαίνεται και το γεγονός ότι αντίθετα από όσα υποστηρίζει το άρθρο της Καθημερινής, το Regis University δεν είναι το 27ο καλύτερο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Είναι 27ο στην κατηγορία Universities Master’s West, πράγμα που βέβαια είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

 

  Περιττό να προσθέσουμε εμείς ότι δεν είναι «Νανόπουλοι» όλοι οι Ελληνες που υπηρετούν σε Πανεπιστήμια της Απω Εσπερίας. Και η ουσία της υπόθεσης είναι ότι αν ο μετακαλούμενος είναι όντως τόσο επιφανής επιστήμονας, ποιος ο λόγος να θέλει να αποφύγει τη δοκιμασία της κανονικής εκλογής (με προκήρυξη της θέσης) και να υποστεί τη σύγκριση με (τυχόν) άλλους συνυποψήφιους; Ισως λοιπόν το «σκάνδαλο» να βρίσκεται στον αντίποδα αυτών που καταγγέλλει το άρθρο της Καθημερινής.

 


«Eχουμε καταλήξει τελικώς να είναι η Ευρώπη ενός πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου κι όχι η Ευρώπη των λαών».

 

Ανδρέας Βγενόπουλος

(Συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, Alter, 22.2.2010)

 

 

 

 

www.iospress.gr