www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

30/01/10

 

  Το ευεργετικό για τους κρατούμενους καθεστώς των αδειών, μετά την τελευταία τροποποίηση του Νόμου 3772/2009 (αρ. 20 παρ. 3) επί Ν.Δ, έγινε αποκλειστικό προνόμιο του κάθε προϊστάμενου εισαγγελέα που συμμετέχει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της φυλακής. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ταπεινωτικό για τους άμεσα υπεύθυνους, όπως η Διεύθυνση των φυλακών και οι κοινωνικοί λειτουργοί, να έχουν ρόλο δεύτερο, είναι φανερό ότι η αρχή του ενός ανδρός είναι στοιχείο όλο και μεγαλύτερης περιστολής των λιγοστών δικαιωμάτων των κρατουμένων. Η δε προσφυγή του εισαγγελέα στα Συμβούλια Πλημμελειοδικών κατά των θετικών αποφάσεων, προδικάζει τη σύμπλευσή τους με την αρνητική απόφαση του συναδέλφου τους.
 

  Στην περίπτωση του κρατούμενου Βασίλη Ξηρού, που είχε πάρει 4 άδειες πριν τροποποιηθεί ο αρχικός νόμος του 1999 και είχε πάντοτε επιστρέψει στην ώρα του, τηρώντας και όλους τους πρόσθετους όρους που του είχαν επιβληθεί, εφαρμόζεται ξανά η αυθαίρετη άποψη του ενός. Ενώ η διαγωγή του στις φυλακές είναι άψογη και τόσο η διοίκηση των φυλακών όσο και η κοινωνική λειτουργός συμφωνούν στη συνέχιση παροχής των αδειών που δικαιούται, ο εισαγγελέας συνεχώς ανατρέπει τις θετικές αυτές αποφάσεις.

 

  Μεταξύ των επιχειρημάτων εις βάρος του κρατούμενου ο εισαγγελέας επικαλείται και το γεγονός ότι έχει ηλικιωμένους γονείς: «Λόγω της προχωρημένης ηλικίας των γονέων του δεν καθίσταται εφικτός από εκείνους ο ουσιαστικός έλεγχος της συμπεριφοράς του». Επί πλέον ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι «λόγω της φύσης του αδικήματος αποδεικνύεται σταθερή ροπή και εσωτερικό υπόβαθρο αποκλίνουσας συμπεριφοράς και αφετέρου ιδιαίτερη επικινδυνότητα και ετοιμότητα να προβεί εκ νέου σε παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, κατά τη διάρκεια της αδείας του». Εδώ δηλαδή ο εισαγγελέας έρχεται να ανατρέψει τους όρους χορήγησης άδειας που δεν προβλέπουν πουθενά ότι μεταξύ αυτών που έχουν καταδικαστεί με παρόμοιες κατηγορίες θα εξαιρούνται από τις άδειες οι κρατούμενοι της "17Ν".

  Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς, με βούλευμά του (786/2009), δέχτηκε την προσφυγή του εισαγγελέα, θεωρώντας ύποπτη την καλή συμπεριφορά του κρατούμενου: «Tα στοιχεία όμως αυτά (εν. η καλή διαγωγή και η τήρηση των όρων της άδειας) δεν είναι αρκετά για να πείσουν το Συμβούλιο ότι ο κρατούμενος παρέχει τα εχέγγυα καλής χρήσεως της άδειάς του, διότι το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που παρέμεινε εκτός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (εν. τις 4 προηγούμενες άδειες), δεν δύναται να αποτελέσει σοβαρή ένδειξη για την ανυπαρξία μελλοντικής υποτροπής του, όταν μάλιστα έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενεργώντας πάντα βάσει σχεδίου και προγραμματισμού [...] Η πειθήνια προσαρμογή του και η καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα εκτιμάται ότι έχει ως κύριο σκοπό την απόλαυση των παρεχόμενων προνομίων ως αντάλλαγμα της φερόμενης καλής συμπεριφοράς του, εκτός του Καταστήματος Κράτησης, η οποία όμως είναι σκοπούμενη».

  Στη συνέχεια, ο Β. Ξηρός υπέβαλε εκ νέου αίτηση για χορήγηση τακτικής άδειας, η οποία έγινε πάλι δεκτή από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, μειοψηφούσης και πάλι της εισαγγελικής λειτουργού, η οποία άσκησε εκ νέου προσφυγή και τώρα αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

 


«Ο ελληνικός λαός αποτελεί Γένος και η έννοια του Γένους είναι σύμφυτος με το δίκαιο του αίματος».

 

Σεραφείμ

(Μητροπολίτης Πειραιώς, 14.1.2010)

 

 

16/01/10

 

  Με συγκίνηση και ευαισθησία τίμησε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους δύο ευζώνους και τον συνάδελφό τους παρατηρητή που παρέμειναν στο Mνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη τη στιγμή της βομβιστικής ενέργειας, το περασμένο Σάββατο. Ακολούθησαν διθύραμβοι στον Τύπο και την τηλεόραση. Δεν υποτιμούμε τη σημασία που έχουν αυτοί οι συμβολισμοί και τη σκοπιμότητα εθνικής απομόνωσης των βομβιστών. Ομως ο τρόπος που εξελίχτηκε αυτή η υπόθεση είναι το λιγότερο επιπόλαιος. Αν ισχύουν όσα είπαν οι ίδιοι οι εύζωνοι, ρωτήθηκαν αν θέλουν να φύγουν και αρνήθηκαν. Αλλά μ’ αυτό τον τρόπο ήταν σαν τους έλεγαν να μείνουν. Γιατί κανένας από όσους υπηρετούν στην Προεδρική Φρουρά δεν θα ήθελε να στιγματιστεί με την κατηγορία ότι δείλιασε.
 

  Οι εύζωνοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Εκείνος που είναι υπόλογος σ’ αυτή την υπόθεση είναι όποιος απέφυγε να τους διατάξει να φύγουν. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θεωρούν τους ανθρώπους αυτούς αναλώσιμους. Τώρα που η βόμβα αποδείχτηκε ανίσχυρη είναι εύκολο να μιλά κανείς για «ηρωισμούς». Υποτίθεται, όμως, ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις πρώτο μέλημα των αρχών είναι να εκκενώνουν το χώρο στον οποίο υπάρχει πληροφορία (ή ειδοποίηση) ότι θα σκάσει βόμβα. Και μην επικαλεστεί κανείς τα ιερά και τα όσια της φυλής που τιμούν οι εύζωνοι στο Σύνταγμα. Αν είχε τραυματιστεί ή σκοτωθεί κάποιος απ’ αυτούς, όλοι θα αναζητούσαν τον υπεύθυνο να αποδώσουν ευθύνες. Γνωρίζουμε βέβαια και κάποιους που θα έτριβαν τα χέρια τους.

 

  Καμιά εθνική αξιοπρέπεια δεν θα θιγόταν αν εγκατέλειπαν για δέκα λεπτά το συμβολικό τους φυλάκιο οι δυο άνδρες. Κάθε μέρα κατεβαίνουν σωρηδόν από τις έδρες των δικαστηρίων δεκάδες δικαστές, από ειρηνοδίκες μέχρι αρεοπαγίτες, μόνο και μόνο επειδή κάποιος έκανε ένα τηλεφώνημα που όλοι γνωρίζουν ότι είναι φάρσα. Και καλά κάνουν. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι αναίσθητοι ή ...τρομοκράτες.

  Ο ψυχίατρος Νίκος Πλυτάς, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος στις φυλακές του Ελαιώνα, με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ιού» για το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, μας επισημαίνει ότι «στον Ελεώνα Θηβών λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2002 στεγνό Θεραπευτικό Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε τοξικομανείς κρατούμενους».

  Πράγματι στον Ελεώνα Θηβών λειτουργεί από το 2002 «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αποτελεί παράλειψη η μη αναφορά σε αυτό. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις στον Ελεώνα Θηβών αγοράστηκαν και σχεδιάστηκαν για λειτουργία Κέντρου Απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων 300 θέσεων, αλλά στην ουσία έμειναν αναξιοποίητες και λειτούργησαν για περιορισμένο αριθμό κρατουμένων. Σήμερα, έχουν μετατραπεί σε Γυναικείες Φυλακές για τις κατάδικες κρατούμενες και, ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη και για προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων (άνδρες, γυναίκες, εφήβους), συνεχίζεται η μη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Καλό θα ήταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σύντομα στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων απεξάρτησης με τη συνεργασία και των φορέων απεξάρτησης που λειτουργούν στη χώρα μας, όπως το ΚΕΘΕΑ.

 


«Κύρκο, θα αποτύχεις! Είσαι σε λάθος τόπο, σε λάθος χρόνο, σε λάθος κόμμα».

 

Κωνσταντίνος Καραμανλής

(Λ. Κύρκος, «Στιγμές από την προσωπική μου διαδρομή», Εστία, Αθήνα 2007, σ. 151)

 

 

 

09/01/10

 

  Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του ρεπορτάζ μας για τη "Χρονιά του Μαύρου Τρόμου" ("Κ.Ε." 3/1/10), και οι ακροδεξιοί τρομοκράτες φρόντισαν να μας επιβεβαιώσουν πυκνώνοντας μέσα στις γιορτές τις επιθέσεις τους:
 

  Στις 2/1 τα ξημερώματα, ναζιστές μαχαίρωσαν με κατσαβίδι νεαρό που έβγαινε από μαγαζί στο Γκάζι, επειδή η αμφίεσή του τους θύμισε "αναρχικό".

 

  Το ίδιο βράδι 3 ακροδεξιοί με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε φοιτήτρια, μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ), στα Βριλήσσια.

  Στις 5/1, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (1.15 πμ), "άγνωστοι" έβαλαν φωτιά στο κτίριο της Συναγωγής στα Χανιά. Η φωτιά κατασβέσθηκε από την Πυροσβεστική στις 1.50 πμ, αφού πρώτα (κατά την εκεί Αστυνομική Διεύθυνση) "προκλήθηκαν φθορές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε διάφορα βιβλία που υπήρχαν στον χώρο της βιβλιοθήκης". Το νέο χτύπημα ήρθε λίγες μέρες μετά από παρόμοια επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών της πόλης (16.12), οι δράστες της οποίας είχαν αφήσει και τα ιδεολογικά διαπιστευτήριά τους.

  Επιστολή διαμαρτυρίας από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στέλνουν τρεις από τους 7 προφυλακισθέντες για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου (Δημήτρης Μαυρέας, Χρυσοβαλάντης Πουζιαρίτης, Αντώνης Ταχάτος). "Κατά τη προσαγωγή μας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης", καταγγέλλουν, "κατασκευάστηκαν τα κατηγορητήρια και μας ασκήθηκε ψυχολογική πίεση με σκοπό να τα υπογράψουμε. Μας αρνήθηκαν το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε με τους δικηγόρους μας και δεν επέτρεψαν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έναν από τους συλληφθέντες που είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. Κατασκευάστηκαν κατηγορητήρια με πρόσχημα 'πειστήρια αγνώστου πατρός', τα οποία βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα, συνελέγησαν και μας 'φορτώθηκαν' από τους αστυνομικούς, με σκοπό να τιμωρηθούμε και να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η Αστυνομία 'παράγει έργο'. [...] Απαιτήσαμε και απαιτούμε την άμεση ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων ώστε να αποδειχθεί και να καταρρεύσει το στημένο κατηγορητήριο κατοχής μολότοφ και να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η προσφιλής τακτική της Αστυνομίας".

  Νέες τεχνολογίες, νέα ήθη. Με τίτλο "Πώς παγιδεύσαμε τον Αλέξη Τσίπρα", το protagon.gr παρουσίασε με τον τρόπο του (23/12) όσα γράψαμε για την εκ μέρους του συκοφαντική παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ σαν φυτώριο "τρομοκρατών" (βλ. "Ε" 19/12). Μέχρι εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο. Όμως η καλή ιστοσελίδα δεν αρκείται στην "καθωσπρέπει" επώνυμη απάντηση. Παραπέμπει ταυτόχρονα (με hyperlink) σε ανώνυμο, κουτσομπολίστικο σάιτ, όπου αναπαράγονται ακριβώς τα ίδια "επιχειρήματα" με μπόλικη όμως υβριστική σάλτσα. Κατά τα άλλα, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης επαίρεται ότι "όσοι γράφουν στο protagon.gr έχουν το θάρρος της γνώμης τους", σε μια εποχή που "το διαδίκτυο έχει γεμίσει πια με σχόλια και πληροφορίες χωρίς υπογραφή" και "κανόνας είναι 'λέγε ό,τι θες - κάνε θόρυβο - μείνε ανώνυμος και κανένας δεν θα σου ζητήσει ποτέ το λόγο'" (30/12). Προφανώς, το hyperlink προς τους ανώνυμους υβριστές μας το έβαλαν εξωγήινοι...


 


«Και, όπως ξέρετε, τα μισά οικονομικά είναι ψυχολογία».

 

Αντώνης Σαμαράς

(Προσερχόμενος στην ετήσια εκδήλωση του ΕΒΕΑ, 4/1/2010)

 

 

02/01/10

 

  Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, πρώην κρατούμενος στον Κορυδαλλό μάς γράφει με αφορμή το ρεπορτάζ για την Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στη φυλακή (Ιός, 25.12.09): "Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την κατάσταση των ελληνικών φυλακών θα ήθελα να σας θυμίσω μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη φυλακή, όντας κρατούμενος εκεί για ενάμιση χρόνο. Ζητήματα που δυστυχώς δεν βγαίνουν στο φως. Πραγματικά εγκλήματα που είτε υπήρξαν και θάφτηκαν είτε συνεχίζουν να διαπράττονται με μια διαρκή θεσμική κάλυψη που παρέχεται διαχρονικά από όλες τις πολιτικές ηγεσίες".
 

  "Τον Απρίλιο του 2006, τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί στο κελί 80 της Δ΄ πτέρυγας. Επί πενήντα περίπου λεπτά ακούγαμε τις κραυγές τους για βοήθεια. Δεν υπήρχε κανένα σύστημα πυρόσβεσης. Για το έγκλημα αυτό η τιμωρία ήταν περικοπή τριών ημερομισθίων σε τρεις υπαλλήλους της φυλακής. Οσοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ξυλοκοπήθηκαν και μετήχθησαν σε άλλες φυλακές".

  "Στην εξέγερση του 2007, δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με σωφρονιστικούς υπαλλήλους εισέβαλαν στις πτέρυγες και ξυλοκόπησαν ανελέητα τους κρατούμενους που διαμαρτύρονταν. Κρατούμενοι φώναζαν από τα παράθυρα των κελιών 'βοήθεια, μας σκοτώνουν'. Στην ψυχιατρική μονάδα του Κορυδαλλού υπάρχουν τα περιβόητα 'μπλε δωμάτια'. Ο ψυχικά ασθενής τοποθετείται γυμνός σε δωμάτιο όπου η θερμοκρασία εναλλάσσεται από 0 σε 40 βαθμούς και ταυτόχρονα του χορηγείται κοκτέιλ ψυχοφαρμάκων. Πολλοί κρατούμενοι γύρναγαν φυτά από την παραμονή τους εκεί. Κανείς ποτέ δεν έχει καταφέρει να επισκεφτεί τους χώρους του συγκεκριμένου κολαστηρίου. Προ ημερών είχαμε εκεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το θάνατο του 45χρόνου κρατούμενου Νίκου Πολυκρέτη".

  "Αθλια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οσο ήμουν κρατούμενος, δεκάδες άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω καθυστερημένης μετάβασης σε αληθινό νοσοκομείο, αφού το νοσοκομείο Κορυδαλλού μόνο κατ' ευφημισμό μπορεί να ονομάζεται έτσι. Γέροι κρατούμενοι και τοξικοεξαρτημένοι πέθαιναν στην κυριολεξία στα χέρια μας. Τα κελιά, με εμβαδόν 2Χ3, 'φιλοξενούν' 4 ανθρώπους ενώ συνολικά η φυλακή έχει πληθυσμό τριπλάσιο του προβλεπόμενου".

  "Ο Κορυδαλλός διαχρονικά τιμωρεί με πειθαρχικά μέτρα όσους κρατούμενους διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες. Στον αναρχικό Γιάννη Δημητράκη έριξαν πειθαρχική ποινή 2 χρόνων ώστε να μην μπορεί να εργαστεί και να μειώσει την ποινή του, επειδή, όταν τον είχαν κλειδώσει οι υπάλληλοι μέσα στα μπάνια, είπε σε έναν από αυτούς 'καψόνια μας κάνεις ρε;'. Ταυτόχρονα άφηναν σε πλήρη ατιμωρησία κρατούμενους-μπράβους, όταν αυτοί ξυλοκοπούσαν άλλους, μπροστά σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους".

 

  "Τα μεροκάματα χορηγούνται κατά κύριο λόγο σε κρατούμενους που η συμπεριφορά τους δεν δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κολαστηρίου. Και, τέλος, υπάρχουν εδώ και εφτά χρόνια τα λευκά κελιά ή υπόγειοι τάφοι, όπου είναι θαμμένοι ζωντανοί οι κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν. Σε δύο απ' αυτούς, τον Χριστόδουλο και τον Σάββα Ξηρό, παρότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χορηγείται η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κινδυνεύοντας έτσι η ζωή τους. Αυτά τα λίγα παραδείγματα για το πώς λειτουργεί αυτή η αποθήκη ψυχών. Η ανθρώπινη ελευθερία θα ανθίσει πάνω στα ερείπια των φυλακών".

 


«Το troktiko είναι μία από τις πιο σοβαρές ιστοσελίδες».

 

Γιώργος Καρατζαφέρης

(Βουλή, 23.12.09)

 

 

 

 

www.iospress.gr