www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

27/06/09

 

  Με το ρεπορτάζ του "Ιού" για την άτυπη ανάδειξή του σε ελεγκτή των "εθνικών φρονημάτων" των υποψηφίων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών ("Ε" 20.6) ασχολήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή του στο ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ. Για την ουσία βέβαια του δημοσιεύματός μας, ο γνωστός τηλεπλασιέ βιβλίων και βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν είπε ούτε λέξη. Επανέλαβε μόνο όσα έχει ξαναπεί σχετικά με μια υπόθεση για την οποία ...δεν γράψαμε! Αυτό που δεν μπόρεσε πάντως να κρύψει, ήταν η χαρά του για την αναγνώριση του (λογοκριτικού) ρόλου του από τους αρμοδίους του ΥΠΕΠΘ: "Εγώ αυτά είπα. Από κει και πέρα, είδε το Υπουργείο Παιδείας, απ' ό,τι κατάλαβα, ότι είχα δίκιο κι έγιναν όσα έγιναν". Αντε, με το καλό και πρύτανης...

  Ομως ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει και άλλα να σκεφτεί για το υπουργείο του πέρα από τις υποδείξεις του κ. Βελόπουλου. Αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Καλλιθέα ΕΔΕ εις βάρος του δάσκαλου Δημήτρη Ντούσα, με την "κατηγορία" ότι άσκησε δημόσια κριτική σε πράξεις της διευθύντριας του σχολείου του. Αυτή η ακατανόητη πειθαρχική δίωξη έρχεται να συμπληρώσει όσα γράφαμε σ' αυτές τις στήλες πριν από μήνες, για την απαγόρευση μιας άλλης πρωτοβουλίας του δασκάλου και των συναδέλφων του: να καθιερώσουν κάθε βδομάδα στο σχολείο μια δίλεπτη αναφορά σε έναν σπουδαίο φιλόσοφο (βλ. "Τα δύο λεπτά που δεν άλλαξαν το σχολείο", Ιός, 31/1/09).

  Λέμε "ακατανόητη", γιατί η ελεύθερη έκφραση των υπαλλήλων κατοχυρώνεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα με απόλυτη σαφήνεια: "Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφι­κών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επί­στημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής" (Ν. 3528/2007, άρθρο 45, παρ. 1).

  Αυτό που ενοχλεί κάποιους φαίνεται ότι είναι η επιμονή του Δημήτρη Ντούσα να διεκδικεί κάτι περισσότερο για τους μαθητές και τους δασκάλους από αυτά που επιβάλλει η τυπική γραφειοκρατία. Τον θυμόμαστε από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν έσκυβε με γνώση και στοργή στο εκπαιδευτικό πρόβλημα των Ρομά στη χώρα μας, πολύ πριν τους "ανακαλύψουν" οι τρόφιμοι των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η δίωξή του αποτελεί και ένα αποτρεπτικό μήνυμα σε όλους τους δασκάλους που αγαπούν τη δουλειά τους και επιχειρούν να ξεπεράσουν με προσωπική προσφορά τις αδυναμίες του συστήματος.


  Με εξαίρεση ελάχιστα άρθρα (όπως αυτά του Δημήτρη Ησαϊα και του Στάθη Γκότση στην Κυριακάτικη Αυγή) ο Τύπος υποδέχτηκε με διθυραμβικά σχόλια το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Βέβαια όταν έχεις υποδεχτεί ακόμα και τον Ερντογάν που δεν ήρθε, πώς να μη θαμπωθείς από την πραγματική λαμπρότητα του μουσείου. Για τους λίγους που επιμένουν να αναζητούν όλες τις παραμέτρους αυτής της νέας Μεγάλης Ιδέας, παραπέμπουμε στα σχετικά μας δημοσιεύματα (κυρίως "Το νέο Τάμα του Εθνους", 10/3/02, "Πριν χτιστεί", 7/4/02, "Μολυσμένα Μάρμαρα", 8/2/04).
 

 

 


«Οι ιδέες μου δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής εκκαθάρισης».

 

Κώστας Αγαπίου
(Δικαστήριο Κορυδαλλού, 12/7/2004)

 

 

 

20/06/09

 

  Πολύς λόγος έγινε για την αδυναμία των εταιρειών δημοσκοπήσεων να συλλάβουν εγκαίρως το σαφές ρεύμα ανόδου του ΛΑΟΣ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ακόμα και με τα exit polls. Εχει ενδιαφέρον ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί (και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό) στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004. Το ΛΑΟΣ είχε λάβει τότε 4,12%, ενώ οι δημοσκοπήσεις με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου πρόβλεπαν κατά μέσο όρο να φτάσει το 2,7%. Επικρατέστερη ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του κόμματος θεωρούν «ακραία» την επιλογή τους και αποφεύγουν να την παραδεχτούν δημόσια, επηρεασμένοι και από τις συνωμοτικές θεωρίες που διατυπώνει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.

  Ο πανικός της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην άνοδο του ΛΑΟΣ οφείλεται στο γεγονός ότι είχε στηρίξει όλη την πολιτική της του μεσαίου χώρου στην ύπαρξη του ακροδεξιού κόμματος! Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιάννης Λούλης την επαύριο των ευρωεκλογών του 2004 έκρινε ότι «τα ποσοστά που κέρδισε στις ευρωεκλογές το ΛΑΟΣ δεν θα πρέπει να ανησυχούν τη Νέα Δημοκρατία. Το αντίθετο. Το ξεκαθάρισμα της Νέας Δημοκρατίας στα δεξιά της την έχει κάνει πιο πολυσυλλεκτική» (Απογευματινή, 14/6/04). Ο λόγος είναι ότι «για τη στρατηγική Καραμανλή η ύπαρξη ενός ακραίου δεξιού κόμματος περιορισμένης εμβέλειας και συγκυριακής ελκτικής δύναμης είναι εν τέλει πολιτικό δώρο. Είναι ακόμη ένας παράγοντας που καθιστά πειστική τη Νέα Δημοκρατία ως παράταξη του μεσαίου χώρου» (Απογευματινή, 4/7/04).

  Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων, αυτό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο με σημαντική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα από τον εκλογικό χάρτη της Ευρώπης, όπου επικρατεί η κεντροδεξιά σε συνεργασία με την ακροδεξιά. Σ’ αυτά τα απλά συμπεράσματα διαφωνεί ο κ. Πρετεντέρης, ο οποίος δείχνει να μην το έχει καταλάβει: «Από μια άποψη γίναμε Ευρώπη», γράφει ο αρθρογράφος (Βήμα, 17/6/09). «Η έλλειψη πλειοψηφικής δυναμικής στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο». Ο έρωτας και οι πολιτικές προτιμήσεις δεν κρύβονται.

  Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η "Χρυσή Αυγή" ήρθε τρίτο κόμμα σε δύο φυλακές με ποσοστά 8,2% και 7,69 (Κασσάνδρας και Κορίνθου), ενώ είχε σημαντικά ποσοστά και σε άλλες (Δομοκός 4,17%, Αμφισσα 4,11%, Νέα Αλικαρνασσός 3,61%). Την είδηση προβάλλει με περηφάνια το ίδιο το έντυπο της ναζιστικής γκρούπας (12.6.09). Κάθε ερμηνεία δεκτή.


  Αναγνώστης της στήλης από τη Γερμανία μας ενημερώνει για ένα ζήτημα που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πρόσφατων εκλογών. Οι Ελληνες της Γερμανίας μπορούσαν να ψηφίσουν αφού δήλωναν αυτή την πρόθεσή τους μέσω διαδικτύου στις προξενικές αρχές. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές όσοι έκαναν αυτή τη δήλωση έλαβαν προεκλογικό υλικό του ΛΑΟΣ (και μόνον αυτού). Το ερώτημα προς το υπουργείο Εξωτερικών είναι με ποιό τρόπο τα στοιχεία των ελλήνων πολιτών διαβιβάστηκαν από το προξενείο στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.
 

 

 


«Τερατούργημα το νέο Μουσείο Ακρόπολης».

 

Σταύρος Ξαρχάκος
(«Ελεύθερος Τύπος», 16/4/2002)

 

 

 

13/06/09

 

  Στη φωτογραφία εικονίζονται δύο τους Χρυσαυγίτες που διέκοψαν με τραμπουκισμούς στις 2 Ιουνίου την παρουσίαση του «Ελληνο-μακεδονικού λεξικού» του Βάσκο Καρατζά στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο Ηλίας Παναγιώταρος που ήταν επικεφαλής της ομάδας των είκοσι νεοναζί εικονίζεται αριστερά. Θυμίζουμε ότι ο Παναγιώταρος, μαζί με άλλα τρία μέλη της Χρυσής Αυγής περιλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του κ. Καρατζαφέρη στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002.

  Το αστείο είναι ότι το ίδιο πρόσωπο είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εκδήλωση κατά της ελληνοτουρκικής φιλίας στις 20.4.2000, όπου είχε καεί τουρκική σημαία. Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης που αναδημοσιεύεται σε βιβλίο άλλου μέλους της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώταρος στην απολογία του καταδίκασε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας και κατονόμασε δυο «συναγωνιστές» του ως συμμετέχοντες στην εκδήλωση (Χάρη Κουσουμβρή, «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής», εκδ. Ερεβος, Πειραιάς 2004). Αυτά από τα «παλικάρια» της νεοναζιστικής εθνικοφροσύνης.

  Με την μετριοπάθεια που τον διακρίνει, ο κ. Πρετεντέρης υπέδειξε την Τρίτη από το δελτίο του Mega τους δυο δρόμους που έχει να ακολουθήσει ο κ. Καραμανλής, αν θέλει «να κυβερνά τα επόμενα 15 χρόνια»: είτε να γίνει Μπερλουσκόνι, συνεργαζόμενος με την ακροδεξιά, είτε να γίνει Σαρκοζί, αποκρούοντας τη συνεργασία, αλλά υιοθετώντας όλη την πολιτική ατζέντα του Λεπέν. Η κυβέρνηση έσπευσε την επομένη μέρα να υιοθετήσει τη δεύτερη εκδοχή, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη επανέλαβε κατά λέξη το δίλημμα «Μπερλουσκόνι ή Σαρκοζί», προβάλλοντας τον εαυτό του ως Ελληνα Φίνι ή Λεπέν.

  Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης που προαναγγέλλει πογκρόμ κατά των μεταναστών και αναβίωση της νομοθεσίας της κουκούλας επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που της έχει μείνει είναι να ακολουθήσει τις προτάσεις του ΛΑΟΣ, εκμεταλλευόμενη την προπαγάνδα του φόβου και της ανασφάλειας που διαχέεται από το λαϊκισμό των τηλεοπτικών εκπομπών. Αλλά μ’ αυτό τον τρόπο ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε Σαρκοζί. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τη θέση του κ. Καρατζαφέρη στο εσωτερικό της πολυκατοικίας κατά τη διεκδίκηση μεριδίου από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, όταν έρθει η ώρα να αποκαθηλωθεί ο σημερινός πρωθυπουργός.


  Για όσους δεν έχουν το άγχος της επιβίωσης του κ. Καραμανλή, όπως ο κ. Πρετεντέρης, καλό είναι να εξετάσουν –έστω και με καθυστέρηση- τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Τότε ίσως θα καταλάβουν ότι το 7% δεν είναι τόσο μεγάλο ποσοστό ώστε να σέρνει από τη μύτη όλο το πολιτικό προσωπικό. Ούτε η φοβία που εξέφρασε ο Λεωνίδας Κύρκος ούτε η ελπίδα που διατύπωσε ο κ. Πρετεντέρης μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι το ΛΑΟΣ είναι ένα προσωποπαγές συνονθύλευμα με στοιχεία πρωτόγονου λαϊκισμού, ακραίου ρατσισμού και απροκάλυπτου νεοναζισμού.
Ας το σκεφτούν όσοι σπεύδουν τόσο πρόθυμοι να υιοθετήσουν την πολιτική του ατζέντα.

 

 


«Ο,τι και να κάνετε, άλλο το αυθεντικό και άλλο το αντίγραφο».

 

Γιώργος Καρατζαφέρης
(προς την κυβέρνηση, 10/6/09)

 

 

 

06/06/09

 

  Αυτή τη φορά οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής αρκέστηκαν σε ύβρεις, τραμπουκισμούς, αλαλαγμούς και καταστροφές. Την Τρίτη το βράδυ εισέβαλαν καμιά εικοσαριά μαυροντυμένοι στο κτίριο των Ξένων Ανταποκριτών για να προστατέψουν το έθνος που αυτή τη φορά κινδύνευε από την παρουσίαση ενός λεξικού! Ηταν βλέπετε το «ελληνομακεδονικό» λεξικό, το ύστατο έργο ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Του σημαντικού λογοτέχνη Βάσκο Καρατζά (1923-2005), από το Δενδροχώρι (D’mbeni) της Καστοριάς, ενός από τους πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου που το ελληνικό κράτος εξακολουθεί θεωρεί ανεπιθύμητους, μόνο και μόνο επειδή κατάγονται από τα σλαβομακεδονικά χωριά.

  Ενθαρρυμένοι από την πετυχημένη συνεργασία τους με την ΕΛ.ΑΣ. στη Σωκράτους τις προάλλες (βλ. φωτογραφία του Σπύρου Τσακίρη), οι Χρυσαυγίτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εμφανιστούν ως Τάγμα Εφόδου της χιτλερικής Γερμανίας και να απειλήσουν τους παρουσιαστές: τον εκπρόσωπο του Ουράνιου Τόξου Παύλο Βοσκόπουλο, τον καθηγητή Βαλκανικών και Σλαβικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Victor Friedman, την καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Riki Van Boeschoten, τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις Λιγότερο Διαδεδομένες Γλώσσες και τον συγγραφέα Δημήτρη Λιθοξόου.

  Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη. Από την αρχή της παρουσίασης βρίσκονταν στην αίθουσα τρεις Χρυσαυγίτες και ο γνωστός αρθρογράφος όλων των εντύπων του ακροδεξιού χώρου Θόδωρος Χατζηγώγος. Αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν υπήρχε καμιά αστυνομική παρουσία, δόθηκε το σύνθημα. Το αστείο είναι ότι το βίντεο από την επίθεση που έχουν κρεμάσει όλα τα φασιστικά και «πατριωτικά» μπλογκ είναι τραβηγμένο από παριστάμενο δημοσιογράφο καναλιού της FYROM! Και βέβαια από το βίντεο φαίνεται ότι δεν ακυρώθηκε η παρουσίαση ούτε αποχώρησαν οι παριστάμενοι, όπως παραπληροφορούν τους αφελείς οπαδούς τους οι πολιτευόμενοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ηταν ένα απλό «coffee break», όπως παρατήρησε μια από τις παριστάμενες που διατήρησε την ψυχραιμία και το χιούμορ της.

  Και για να καταλαβαίνουμε ποιός είναι ποιός: το γνωστό «τρωκτικό» μπλογκ παρουσίασε την επίθεση ως «φασιστική» μεν, αλλά που είχε πολύ «πλάκα». Και βέβαια με τη γνωστή εγκυρότητά του βεβαιώνει ότι οι παριστάμενοι βγήκαν έξω. Αλλά βέβαια όταν η μοναδική σου «πηγή» είναι η Χρυσή Αυγή και ο Στόχος αυτά παθαίνεις.


  Το χειρότερο είναι ότι η επίθεση αυτή είναι μέρος της «προεκλογικής» στρατηγικής της Χρυσής Αυγής. Οπως μαθαίνουμε από τον ιστότοπό τους, έχουν ήδη συγκροτηθεί «σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις ομάδες ταχείας επέμβασης που θα επεμβαίνουν άμεσα και όπως πρέπει σ’ όποιο εκλογικό τμήμα γίνονται ατασθαλίες». Η απειλή για επέμβαση στα εκλογικά τμήματα είναι άμεση: «Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι δεν τους παίρνει να κάνουν ατιμίες γιατί θα το μετανιώσουν πικρά. Δε θέλουμε να γίνουμε Καλπογιάννηδες και να κάνουμε την εκλογική διαδικασία άνω κάτω, αλλά άμα χρειαστεί θα το κάνουμε». Αυτά από τους συνεργάτες των οργάνων του κ. Μαρκογιαννάκη.

 

 


«Το εκλογικό σύστημα (της ΕΣΗΕΑ) είναι σύστημα ακυβερνησίας, αλισβερισιού, αναξιοκρατίας, συμβιβασμών και γενικά χωρίς να μπορεί κάποιος να διοικήσει όπως επιβάλλεται».

 

Πάνος Σόμπολος
(Για την απλή αναλογική, "Εθνος", 29/5/09)

 

 

 

 

www.iospress.gr