www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

19/04/08

 

  Η διαδρομή του Νίκου Καρρά (1922-2008) δεν χωρά στις γνώριμες σχηματοποιήσεις του πρόσφατου παρελθόντος της κομμουνιστικής αριστεράς, δεν βολεύεται με τις ευθύγραμμες όσο και αυτάρεσκες αναγνώσεις της ιστορίας της. Γιατί, πράγματι, ο Νίκος Καρράς ακολούθησε ως ένα σημείο την πορεία ενός κομματικού στελέχους της γενιάς του: από την αντίσταση στους μεταπολεμικούς διωγμούς, κι από εκεί στην ηγεσία της ΕΔΑ και του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, όμως, όταν βρέθηκε στις ανώτερες κομματικές βαθμίδες, επέλεξε μια στάση διαφορετική από εκείνη των υπόλοιπων πρωτεργατών της διάσπασης του 1968. Και την επέλεξε με βαρύτατο προσωπικό κόστος.

  Πάλεψε για τις ιδέες του, συγκρούστηκε γι' αυτές και αποσύρθηκε, όταν ένιωσε ότι η συμμετοχή του στην ηγεσία του ΚΚΕ (εσωτερικού) της μεταπολίτευσης θα πρόδιδε το όραμά του για την κομμουνιστική ανανέωση. Αποσύρθηκε, αλλά δεν σταμάτησε να παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο, όταν έκρινε ότι οι περιστάσεις το απαιτούσαν: χαρακτηριστικά παραδείγματα η συνέντευξη με τίτλο «Το ελληνικό '68» που παραχώρησε το 1988 στο περιοδικό «Σχολιαστής» (τχ. 60 και 61), καθώς και η αρθρογραφία του κατά της συνεργασίας της αριστεράς με τη δεξιά το 1989.

  Από την πολιτική κατάθεση του Νίκου Καρρά στον «Σχολιαστή» αναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα, που αφορά τη διαφωνία του με τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ (εσωτερικού) στο θέμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

  «Μέχρι τώρα δεν έχω βγει να μιλήσω δημόσια γι' αυτό το θέμα, όπως και για άλλα, κηδόμενος του χώρου αυτού από τον οποίο προήλθα και στον οποίο πρωτοστάτησα. Το θεωρώ, όμως, το μεγαλύτερο στίγμα του ΚΚΕ (εσωτερικού), αληθινή προδοσία στην επανάσταση, που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του κόμματος. Η στάση στο Πολυτεχνείο φανερώνει τον τύπο του διαλόγου που επιλέχθηκε να γίνει με τις μάζες. Ενα διάλογο που αφορούσε μόνο τα καθυστερημένα κομμάτια τους και όχι τα πρωτοπόρα και επαναστατικά».

 

  «Μόλις έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αυτοί (η τότε ηγετική ομάδα του ΚΚΕ εσωτ.) την αναθεμάτισαν με την απόφασή τους, τα περίφημα "Μαθήματα του Νοέμβρη". Τους έστειλα τότε ένα γράμμα, υβριστικότατο, παρόλο που ήμουν παραιτημένος, αναφέροντας ότι αυτές οι θέσεις ήταν κατάπτυστες».

  Μια βδομάδα μετά το Πολυτεχνείο, ο Ν. Καρράς έγραψε ένα άρθρο στην «Ελεύθερη Ελλάδα» με τίτλο «Οι ματοβαμμένες σημαίες μας μηνούν τη νίκη», το οποίο θεωρήθηκε από την ηγεσία του κόμματος «πισώπλατο χτύπημα του Νίκου Καρρά, στο απόγειο της ανηθικότητάς του, επειδή πίστεψε ότι ο Ιωαννίδης θα μας έπιανε και επί των πτωμάτων μας θα αναλάμβανε ξανά την ηγεσία με την παλιά γραμμή». [βλ. ολόκληρη τη συνέντευξη]


 


«Πολλά από τα στελέχη που σήμερα πρωτοστατούν στις παρελάσεις με τις σημαίες, τότε έκλαιγαν γιατί "το Πολυτεχνείο μάς πήγε δέκα χρόνια πίσω"».

Νίκος Καρράς

(«Σχολιαστής», τχ. 60, 05.02.1988)

 

 

12/04/08

 

  Είναι γνωστή η υπόθεση του ατόμου με την αθλητική φανέλα που πριν από τρία χρόνια πρωτοστάτησε στους τραμπουκισμούς κατά των διαδηλωτών που αντιδρούσαν στην κατεδάφιση του παραδοσιακού «Ξενία» των Ιωαννίνων (βλ. «Η φανέλα με το επτά», 3/6/06). Λίγους μήνες αργότερα, και αφού είχε καταναλώσει τα αμινοξέα του, ο ίδιος άνθρωπος έσπασε στο ξύλο ένα νέο με ειδικές ανάγκες και μια μικροκαμωμένη κοπέλα επειδή είχαν πάρει μέρος στις διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση του «Ξενία» από τον όμιλο Μήτση. Τώρα λοιπόν -και αφού όλες οι κατεδαφίσεις έχουν τελειώσει, με τη θερμή υποστήριξη του δήμου καταστράφηκε άλλο ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο (εκτός από την ΟΑΣΗ και την πλατεία)- έφτασε η ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης του ξυλοδαρμού. Ολοι περίμεναν να οδηγηθεί στη δίκη αυτός ο παρορμητικός εργαζόμενος του ομίλου.

  Εκείνος όμως αποφάσισε διαφορετικά. Το βράδυ της Κυριακής 30/3, παραμονές της δίκης του, έστησε ενέδρα και επιτέθηκε μαζί με τον πατέρα του σε ένα νέο που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του «Ξενία». Ηταν τόσο σφοδρά τα χτυπήματα που ακρωτηριάστηκε το αυτί του νέου και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο για εγχείρηση.

  Ο Μενέλαος Λώλας που υπέστη την επίθεση καταγγέλλει την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο συμβάν από τα δελτία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και την αντιστροφή της πραγματικότητας από μερίδα του τοπικού Τύπου. «Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα», λέει ο νέος, «και η βαναυσότητά τους δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους έχουν μάτια και ώτα ανοιχτά, ώστε να αντιλαμβάνονται το χαρακτήρα της συνεχούς και ανελέητης επίθεσης που διεξάγουν κράτος και κεφάλαιο ενάντια στην κοινωνία. Η ιστορία συνεχίζεται. Εγώ θα είμαι παρών».

  Θυμίζουμε για την ιστορία ότι η κατεδάφιση του παραδοσιακού «Ξενία» και η αντικατάστασή του με μεγαθήριο από μπετόν άρχισε επί Τατούλη και ολοκληρώθηκε επί Βουλγαράκη, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής.

 

  Μεγάλη κινητοποίηση για συλλογή υπογραφών ενάντια στην καταστροφική επένδυση στο Κάβο Σίδερο στο Λασίθι γίνεται αυτές τις μέρες (βλ. «Ιό», 15/4/07). Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες του εξωτερικού, πανεπιστημιακοί φορείς, επιστήμονες, ειδικοί και απλοί πολίτες ενώνουν τη φωνή τους λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ. Οι προσπάθειες της επενδυτικής εταιρείας να θεωρηθεί το ζήτημα τετελεσμένο δεν ευοδώθηκαν. Εχουν προκύψει πολλά στοιχεία για τη συγκεκριμένη επένδυση, στα οποία θα επανέλθουμε.

  Τη μαρτυρία του στενού του συνεργάτη Σωκράτη Γκιόλια επικαλέστηκε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος για να μας πείσει ότι αυτός πάντοτε κυνηγούσε το ντόπινγκ. Είναι αλήθεια ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης Σιδηρόπουλου έγινε το 1996 από τη δική του εκπομπή. Ομως και η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Τζέκου, Κεντέρη και Θάνου, πάλι δικό του έργο είναι.


 

Οι εφημερίδες

«Ο κ. Κ. αντάμωσε τον κ. Βιρ που έκανε πόλεμο στις εφημερίδες. "Είμαι ένας μεγάλος εχθρός των εφημερίδων", είπε ο κ. Βιρ, "δε θέλω εφημερίδες". Ο κ. Κ. αποκρίθηκε: "Εγώ είμαι ακόμα μεγαλύτερος εχθρός των εφημερίδων. Θέλω άλλες εφημερίδες"».

Μπέρτολτ Μπρεχτ

(«Ιστορίες του κ. Κόυνερ»,μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, «Κείμενα» 1971)

 

 

 

05/04/08

 

  Η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια (ΠΡΩΚΑΤ) με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τη δράση της Ελ.ΑΣ. (και) εις βάρος της που αποκαλύφθηκε από τον «Ιό» στις23/3: «Τα έγγραφα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που δημοσιεύτηκαν στον "Ιό" αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μια πρωτοφανή επιχείρηση παρακολούθησης και τρομοκράτησης πολιτικών και κοινωνικών χώρων, η οποία ξεπερνά κάθε όριο 'νομιμότητας', παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και προσβάλλει με τον πλέον βάναυσο τρόπο τις κατακτημένες δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα του ελληνικού λαού». Ολη η ανακοίνωση θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του «Ιού», μαζί με τις σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή ο Περικλής Κοροβέσης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ντίνος Βρεττός του ΠΑΣΟΚ.

  Σχετική με το ζήτημα του ελέγχου του φρονήματος των πολιτών είναι το ακόλουθο απόσπασμα από ομιλία του Παναγιώτη Δημητρά σε Στρογγυλή Τράπεζα του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (24/1/08): «Το ΕΠΣΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουμε στα χέρια μας Ημερήσιο Δελτίο Οχήματος περιπολικού και απόσπασμα Β.Α.Σ., του Αυγούστου 2007, που αναφέρει πως το περιπολικό κλήθηκε επειδή 'άτομο-αναρχικός' βρισκόταν 'στην οδό τάδε' και προσθέτει: 'μεταβήκαμε στο σημείο όπου εντοπίσαμε το άτομο, το οποίο εν συνεχεία προσαγάγαμε στο Α.Τ. για εξακρίβωση δικαστικής ταυτότητας'. Για την ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, από μόνη η ιδιότητα του 'αναρχικού' (πώς διαπιστώνεται άραγε;) καθιστά ένα άτομο ύποπτο τέλεσης αδικημάτων και πιθανώς φυγόποινο, όπως από μόνη
και η ιδιότητα του Ρομ ή του μετανάστη».

  Εξαίρεση στην προπαγανδιστική μονοτονία των καναλιών αυτή τη βδομάδα η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη στο MEGA, που θύμισε ότι ζουν και άνθρωποι στην «ακατονόμαστη».

  Γνωρίζαμε ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος θεωρεί τον εαυτό του «Ταρζάν» και «Ρομπέν» της δημοσιογραφίας. Τώρα ταυτίζεται και με τον Μέγα Αλέξανδρο! Το διέπραξε στην εκπομπή του, θέλοντας να δείξει τις ιστορικές του γνώσεις: «Κοντά στην αρχαία Βαβυλώνα στασίασαν οι Μακεδόνες στρατιώτες του Αλεξάνδρου. Οπως έκαναν κάτι δικοί μου εκεί στην εφημερίδα που δε με θέλανε. Στασίασαν» (3/3/08). Ευχόμαστε και Μέγας Ναπολέων.

 

  Ο καμένος Κρόνιος λόφος έδινε το φόντο στους επισήμους της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και ο Μίνως Κυριακού δίπλα στον πρωθυπουργό έμοιαζε να οραματίζεται τη διαμόρφωση της Ολυμπίας σε αθλητικό κέντρο, ίσως και την τέλεση εκεί αγώνων χόκεϊ επί χόρτου. Στο μεταξύ, οι πολίτες των Αθηνών περιμένουν, αφού τελειώσουν οι δικαστικές περιπέτειες του κ. Κυριακού στο Ναύπλιο (κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση) να εφαρμοστεί η απόφαση της Δικαιοσύνης και να γκρεμιστούν και τα αυθαίρετα του προέδρου της ΕΟΕ από το Πεδίον του Αρεως.

  Το κείμενο του «Ιού» για την τελετή της Αφής στην Ολυμπία («Σβήστε τη Φλόγα!» ) αναδημοσιεύτηκε στη γερμανική δικτυακή εφημερίδα Telepolis σε μετάφραση της Χάικε Σράντερ.

 

Τι είναι έθνος

Ανθρωποι που μιλούν μια γλώσσα και διαβάζουν τις ίδιες εφημερίδες ονομάζονται σήμερα "έθνη" και μάλιστα επιθυμούν διακαώς να διαθέτουν την ίδια καταγωγή και ιστορία. Πράγμα, όμως, που δεν έχει γίνει εφικτό ούτε με τις πλέον ολέθριες διαστρεβλώσεις της ιστορίας

Φρίντριχ Νίτσε (1885) 

 

 

www.iospress.gr