www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

23/02/08

 

ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ στο δάσος του Αϊ-Γιάννη καλεί η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής αύριο Κυριακή 24/2 στις 11 π.μ., απαντώντας στο ξερίζωμα από το μητροπολίτη Δανιήλ των πεύκων που είχαν φυτευτεί εκεί σε προηγούμενη κινητοποίηση, για να εμποδιστεί η ανέγερση μητροπολιτικού μεγάρου μέσα στο δάσος. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 80% και ο κρατικός προϋπολογισμός με 20% επιδοτεί με 3.000.000 ευρώ την Μητρόπολη Καισαριανής για να τσιμεντοποιήσει τον Υμηττό, την ώρα που 1 στους 5 Ελληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας», υπενθυμίζει η Πρωτοβουλία. «Η Περιφέρεια Αττικής δίνει άδεια στη Μητρόπολη για να οικοδομήσει αρχονταρίκι στο δάσος της Καισαριανής. Ο μητροπολίτης Καισαριανής βιάζεται να ξεκινήσει την τσιμεντοποίηση στο δάσος του Αϊ-Γιάννη για να προλάβει την προθεσμία που λήγει στο τέλος του 2008 και να πάρει τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό προκλητικά ξερίζωσε τα πεύκα που είχαν φυτέψει οι κάτοικοι και στη θέση τους φύτεψε ελιές, όπως κάνουν οι καταπατητές για να οικειοποιηθούν δασικές εκτάσεις. Εβαλε σύρματα, αγκαθωτά πλέγματα και πόρτες με λουκέτα που εμποδίζουν την πρόσβαση στο δάσος. Είναι έτοιμος να αρχίσει την καταστροφή του Υμηττού.... Καλούμε όλους τους κατοίκους της Καισαριανής που ζούμε κάτω από το δάσος του Αϊ-Γιάννη όπου επιχειρεί να χτίσει αρχονταρίκι ο μητροπολίτης, όλους τους συμπολίτες μας όπου και αν κατοικούν που κατανοούν την ανάγκη να σώσουμε το δάσος από την τσιμεντοποίηση, τους φοιτητές που ζουν στην Πανεπιστημιούπολη και βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τη περιοχή του δάσους που επιχειρείται να τσιμεντοποιηθεί, συλλογικότητες και κινήσεις πόλης που υπερασπίζονται τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πράσινου που έχουν απομείνει στις πόλεις μας, την Κυριακή 24/2 στις 11 π.μ. στον Αϊ-Γιάννη της Καισαριανής, για να φυτέψουμε πάλι τα δέντρα που ξεριζώθηκαν».

 

 

16/02/08

 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ δημοσιογράφος Χάικε Σράντερ, ανταποκρίτρια της καθημερινής εφημερίδας «junge Welt» στην Ελλάδα και διαπιστευμένη στο ελληνικό υπουργείο Τύπου, υπέστη τις οδυνηρές συνέπειες της απόφασής της να παρουσιάσει στη Γερμανία το βιβλίο του Σάββα Ξηρού. Το βιβλίο «Η μέρα εκείνη», που στη Γερμανία εκδόθηκε με το τίτλο «Γκουαντάναμο στα ελληνικά - Σύγχρονα βασανιστήρια στο κράτος δικαίου» από τον εκδοτικό οίκο Pahl-Rugenstein-Verlag, σε μετάφραση της ίδιας, επρόκειτο να παρουσιαστεί μεταξύ άλλων και στη γερμανική Βουλή με πρωτοβουλία του κόμματος Die Linke. Οπως περιγράφει η ίδια η δημοσιογράφος, «με το που έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο με συνέλαβαν με τη χρήση ενός παμπάλαιου εντάλματος σύλληψης. Σε αυτό κατηγορούμαι ότι ήμουν από την άνοιξη του 1996 μέχρι την άνοιξη του 1998 μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, που υπήρχε -κατά τη γνώμη των γερμανικών αρχών- μέσα στην κατά τα άλλα νόμιμη οργάνωση DHKP-C, μια αριστερή τουρκική οργάνωση που αγωνίζεται και στην Ευρώπη με δημοκρατικά πολιτικά μέσα για την ανατροπή του ολοκληρωτικού συστήματος στην Τουρκία. Πέρασα λοιπόν τη νύχτα σε κελί στη Βόνη και την επόμενη μέρα οδηγήθηκα στην Καρλσρούη, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, για να αποφασίσει ο δικαστής εάν πρέπει να φυλακιστώ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Εκεί όλες οι προσπάθειες της Εισαγγελίας να αποδείξει ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και ότι εγώ ήμουν φυγάς όλα αυτά τα χρόνια κρυβόμενη στην Αθήνα έπεσαν στο κενό. Το 1996-98 δούλευα στο Κέντρο Ελευθέρων Λαών και ήμουν εκδότρια της πολιτικής εφημερίδας Kurtulus. Η δουλειά μου ήταν να οργανώνω επιτροπές που πήγαιναν στην Τουρκία να παρακολουθούν πολιτικές δίκες ή να γράφω δελτία Τύπου καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Νομίζω πως το ότι επιχειρείται να κατασκευαστεί μια τρομοκράτισσα από μια όντως αριστερή και πολιτική δημοσιογράφο είναι σύμπτωμα της κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».

«Επειδή ούτε ο δικαστής πίστεψε ότι είμαι μια επικίνδυνη για φυγή τρομοκράτισσα, αφέθηκα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Μέχρι στιγμής δεν μου επιτρέπεται να φύγω από τη Γερμανία, πρέπει να δίνω το παρών μια φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα και πλήρωσα 5.000 ευρώ εγγύηση. Αν η παρεμπόδιση ήταν το σχέδιό τους, δεν πέτυχε! Αφού αφέθηκα ελεύθερη, την ίδια μέρα έκανα ολόκληρη περιοδεία συμπεριλαμβάνοντας και την παρουσίαση του βιβλίου στη Βουλή. Λόγω της "διαφήμισης" που έκανε η σύλληψή μου, στις παρουσιάσεις μετείχαν περισσότερα άτομα από όσα περιμέναμε. Εν τω μεταξύ, έκανα αίτηση για να με αφήσουν να γυρίσω στην Αθήνα. Κατηγορητήριο δεν υπάρχει ακόμα και έτσι δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν και πότε θα ασκηθεί δίωξη εναντίον μου».

 

 

09/02/08

 

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ χαρακτηριστικές γλωσσικές παραδρομές των ημερών πρέπει να αποδοθεί στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος μιλώντας για τους σημερινούς αρχιτέκτονες ξεστόμισε το αμίμητο: «Δεν έχουμε τον Δάμωνα και τον Φιντία τώρα! Εχουμε κάποιους άλλους που κάνουν τα τέρατα όπου βλέπετε!» Βέβαια ο Δάμων και ο Φιντίας δεν είχαν καμιά σχέση με αρχιτεκτονική, όσο για τον Φειδία (που κάτι θα θύμιζε στον Μ.Τ. και τον μπέρδεψε) ήταν βέβαια γλύπτης. Οι Δάμων και Φιντίας έμειναν στην Ιστορία μόνο χάρη στη στενή τους φιλία, που έφτασε μέχρι την αυτοθυσία. Αυτή τη φιλία θα είχε στο νου του ο Μ.Τ. που αποπειράθηκε κάτι παρόμοιο με τον Θέμο, αλλά χωρίς την ευτυχή κατάληξη των αρχαίων προτύπων του.

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/2 η «Επιτροπή πρωτοβουλίας πολιτών Σαντορίνης» οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία των Φηρών με αιτήματα τη διατήρηση του φράγματος στην περιοχή του ναυαγίου του Sea Diamond, την άντληση των πετρελαίων και την ανέλκυση του πλοίου. Η επιτροπή συγκροτήθηκε μετά τη διαπίστωση ότι η υπόθεση έχει αφεθεί στη μοίρα της από την εταιρεία και τις υπεύθυνες κρατικές αρχές. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, έπειτα από παρέλευση δέκα μηνών, «η εταιρεία που ευθύνεται για το ναυάγιο (εταιρεία Louis) έχει αναλάβει την άντληση των πετρελαίων που έχουν βγει στην επιφάνεια της θάλασσας μόνο. Και θεωρώντας ότι έχει επιτελέσει το χρέος της στην κοινωνία της Σαντορίνης, στο ελληνικό κράτος και στον εαυτό της, αποφάσισε να τα μαζέψει και να φύγει. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα είναι μια συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο της Σαντορίνης, με πρωτοβουλία της εταιρείας, με τους φορείς του νησιού. Εκεί ακούστηκαν πρωτοφανή έως και ανατριχιαστικά πράγματα εκ μέρους της. Από το ότι το πλοίο δεν έχει κάνει καμία καταστροφή, γιατί δεν κουβαλούσε ούτε πολλές τηλεοράσεις ούτε πολλές μπαταρίες ούτε πολλά καθαριστικά, ήταν δηλαδή ένα οικολογικό καράβι, έως ότι η περαιτέρω άντληση του πετρελαίου (δηλαδή ποιο πετρέλαιο, το περισσότερο το βγάλαμε) και η ανάσυρση του πλοίου είναι αδύνατα. Εκτός και αν ένας σεισμός με τους κραδασμούς που δημιουργήσει, στείλει το καράβι μεν στον πάτο αλλά τα πετρέλαια στην επιφάνεια, οπότε θα τα μαζέψουμε εύκολα. Θεωρώντας ότι οι επίσημοι φορείς του νησιού μας και του ελληνικού κράτους έχουν αδρανήσει για το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας».

 

 

02/02/08

 

ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ να απαντήσει στον «Ιό» ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επέμενε στην εκπομπή του της προηγούμενης Πέμπτης (24/1/08) στη γνωστή υπόθεση με τη χρήση κρυφής κάμερας στο ξενοδοχείο που έμενε ο Κώστας Χαρδαβέλλας, την οποία είχαμε αποκαλύψει στον «Ιό» («Η πολύ κρυφή κάμερα του κ. Μ.», 18/12/05). Επειδή οι τηλεθεατές του κ. Μ.Τ. και οι αναγνώστες του «Ιού» δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν παρακολουθήσει όλη αυτή τη μυστήρια ιστορία, θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια σοβαρή και δημόσια καταγγελία που έκανε ο ίδιος ο Κώστας Χαρδαβέλλας στην ΕΤ-3 σε συνέντευξη που του πήρε η Λίτσα Τότσκα. Για να μη μένει καμιά αμφιβολία, έχουμε αναρτήσει το επίμαχο απόσπασμα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί καθένας να κρίνει.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ νεφροπαθών στο κύκλωμα εμπορίας νεφρών από ζωντανούς «δότες», που αποκαλύφτηκε αυτές τις μέρες στην Ινδία, μας φέρνει στο νου την υπόθεση που είχε αποκαλύψει ο «Ιός» πριν από 14 χρόνια. Μια ομάδα απελπισμένων Ουκρανών μεταναστών είχαν καταγγείλει τον Ιούλιο του 1994 ότι μέσω ενός ατόμου ποντιακής καταγωγής διαπραγματεύονταν στο κέντρο της Αθήνας την πώληση των νεφρών τους, έναντι 15.000 δολαρίων το ένα. Η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών της δικηγόρου Γιάννας Κούρτοβικ, στην οποία είχαν καταφύγει οι μετανάστες. Η αναφορά της κυρίας Κούρτοβικ συνοδευόταν από ορισμένα ντοκουμέντα για τα πρόσωπα που αναμειγνύονταν στην υπόθεση. Διασταυρώσαμε τα στοιχεία της καταγγελίας με συνεντεύξεις από τους μετανάστες αλλά και από τον φερόμενο ως μεσάζοντα στην υπόθεση, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον γνωστό κατσέρ Μεγαρίτη, ο οποίος εκείνη την περίοδο εμπορευόταν διάφορα παρασκευάσματα και όργανα αμφίβολης αξίας, με τρομακτική όμως προβολή στην τηλεόραση (χάπια αδυνατίσματος από ...φύκια, «μασαζοκαλσόν» αδυνατίσματος, σεξουαλικά βοηθήματα κ.λπ.). Προκλήθηκε σκάνδαλο, αλλά η υπόθεση δεν οδήγησε πουθενά. Εκπρόσωποι των ασθενών διαμαρτυρήθηκαν ότι μ' αυτό τον τρόπο δυσφημείται η προσπάθειά τους να βρουν μοσχεύματα, ενώ οι γιατροί που ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις κατέθεσαν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο κατσέρ εξαφανίστηκε από την πιάτσα μαζί με τα παρασκευάσματά του ενώ οι μετανάστες απελάθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον μάρτυρας στην υπόθεση. Και να τώρα που από την Ινδία μάς έρχεται η σκληρή επιβεβαίωση. Είναι βέβαια πολύ αργά.

 

 

 

www.iospress.gr