www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/01/08

 

«ΧΟΥΝΤΑ δε θυμάμαι, μα ούτε ελευθερία - Κάτω της χούντας τα μνημεία», έγραφε το πανό που οι φοιτητές του ΣΥΝ επιχείρησαν να αναρτήσουν στις 21 Απριλίου 2007 στο χουντικό μνημείο (ένα τεράστιο σπαθί) που αποτελεί μέχρι σήμερα το επίσημο «ηρώο» της Κομοτηνής, γιορτάζοντας με τον τρόπο τους την 40ή επέτειο από το εθνοσωτήριο πραξικόπημα του 1967. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή και τα ΜΑΤ, που γιόρτασαν κι αυτά με τον τρόπο τους την ημέρα εκείνη, ξυλοκοπώντας απρόκλητα τους συγκεντρωμένους και συλλαμβάνοντας δύο απ' αυτούς.

Την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου ένας από τους συλληφθέντες, ο φοιτητής Κώστας Παππάς, δικάζεται από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης για «απείθεια», επειδή κατά την επίθεση των ΜΑΤ «αρνήθηκε, χωρίς αντίσταση, να δηλώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του σε αστυνομικό της ΟΠΚΕ Ροδόπης, κατά τον προληπτικό αστυνομικό έλεγχο που επιχειρήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προς αποφυγή επεισοδίων».

ΚΑΙ ΚΑΛΑ, οι «πραίτωρες» του κ. Πολύδωρα είναι μάλλον λογικό να βαφτίζουν τη βίαιη διάλυση των συγκεντρωμένων «προληπτικό έλεγχο προς αποφυγή επεισοδίων» - ακόμη κι όταν οι σκηνές των (απρόκλητων) κατορθωμάτων τους έκαναν το γύρο της Ελλάδας μέσα από τα ειδησεογραφικά δελτία των αθηναϊκών καναλιών.

Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεθσημανή Χατζηπαρασίδου, που συνέταξε το κατηγορητήριο κατά του φοιτητή ενάμιση μήνα μετά τα γεγονότα (7.6.2007), τηλεόραση δεν είχε δει για να καταλάβει πόσο αναξιόπιστες είναι οι (πανομοιότυπες) σχετικές καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων πάνω στις οποίες βασίστηκε η δίωξη;

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ δικαστική απόφαση κατά Πλεύρη για το φιλοχιτλερικό του πόνημα περί Εβραίων που τόσο μάγεψε τον Αδωνι Γεωργιάδη. Αυτή τη φορά είχε ζητήσει ο ίδιος ασφαλιστικά μέτρα κατά της Αντρέα Γκίλμπερτ, ζητώντας δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, ενόψει της μήνυσης που της έχει υποβάλει, όπως και σε όσους τον εγκάλεσαν γι' αυτό το βιβλίο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρόεδρος Πρωτοδικών Διονυσία Νίκα απέρριψε την αίτηση Πλεύρη με ένα εξαιρετικό σκεπτικό, στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυρία Γκίλμπερτ «κινήθηκε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον και χωρίς να υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της ως ανήκουσα στο σύνολο των Εβραίων» και ότι ο ίδιος ο Πλεύρης «δηλώνει ευθέως ότι είναι αντισημίτης και ναζιστής και επομένως τον ισχυρισμό αυτό δεν τον θεωρεί προσβλητικό και μειωτικό της τιμής του».

 

 

19/01/08

 

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της αστυνομίας στην Κρήτη υποδηλώνει η παρακάτω καταγγελία:

«Τη Δευτέρα 14/1/2008 ώρα 12.00 το μεσημέρι και ενώ επέστρεφα στην οικία μου, έπεσα θύμα απαγωγής από ένοπλους κουκουλοφόρους. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Καθώς έβγαινα από το αυτοκίνητό μου, σταματάει ένα τζιπ μάρκας BMW, τύπου Χ5. Από μέσα βγήκαν 2 άτομα (κουκουλοφόροι) και αφού με ακινητοποίησαν διά της βίας, με οδήγησαν στο εσωτερικό του παραπάνω οχήματος όπου ένα τρίτο άτομο μου φόρεσε κουκούλα. Επειτα, πάντα ακινητοποιημένο (3 άτομα είχαν καθίσει επάνω μου), το όχημα με μετέφερε (μετά από περίπου 20 λεπτά) σε άγνωστο χώρο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο ήχος από ασύρματο και η εμφάνιση των ατόμων, που είχα δει, με έκαναν να υποψιαστώ ότι πρόκειται για αστυνομικούς.
Στο χώρο αυτό (υπόγειο) μου τοποθετήθηκαν χειροπέδες, δίχως να μου έχει δηλωθεί η ιδιότητά τους και χωρίς να μου έχει γνωστοποιηθεί ο λόγος της κράτησής μου, ακινητοποιήθηκα εκ νέου σε μια καρέκλα. Μετά από κάποια ώρα και αφού μου διευκρινίστηκε ότι δεν κατηγορούμαι για κάτι αλλά ότι πρόκειται για μια "φιλική κουβέντα", ακολούθησε ένα είδος ανάκρισης, από 3 διαφορετικούς άντρες διαδοχικά, από τους οποίους ερωτήθηκα σχετικά με κάποια άγνωστα σε έμενα άτομα.

Οι αναφορές από μεριάς τους του τύπου: "τι τα θέλετε τα όπλα;" "πού ετοιμάζεστε να χτυπήσετε;" "είστε μικροί, θα μεγαλώσετε και θα σας περάσει", εκτός από την έκπληξή μου, διότι καμία σχέση δεν έχω με τα παραπάνω, με έκαναν να συμπεράνω ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν η τρομοκράτησή μου προσωπικά και ο περαιτέρω εκφοβισμός του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου στον οποίο και κινούμαι.

Κατόπιν μου ξανακάλυψαν το πρόσωπο και με μετέφεραν και με εγκατέλειψαν (ώρα 16.00 περίπου) στην εθνική οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του ΚΤΕΟ.

Συμπερασματικά, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί, σε περίπτωση που ήταν αστυνομικοί, δεν προέβησαν σε νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή να με καλέσουν επίσημα και να ανακριθώ για όλα αυτά που ειπώθηκαν στη δήθεν φιλική κουβέντα.

Ο λόγος που καταγγέλλω το γεγονός αυτό είναι για λόγους αυτοπροστασίας, καθώς και για να γνωστοποιήσω στον καθένα τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν άγνωστοι σε μένα μηχανισμοί προκειμένου να με τρομοκρατήσουν».

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. Τα στοιχεία του πολίτη που καταγγέλλει την περίεργη αυτή ιστορία είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

 

 

12/01/08

 

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα» και υπότιτλο «Η σκοτεινή πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας» κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρά (πρόλογος Γιώργου Τσιάκαλου, εκδ. Τυπωθήτω, σειρά Αντιρρήσεις). Περιλαμβάνει σημαντικά ντοκουμέντα για το «τεράστιο δικαιωματικό έλλειμμα του υποτιθέμενου ελληνικού κράτους δικαίου». Οι τομείς δικαιωμάτων στους οποίους αναφέρεται το βιβλίο είναι η ανισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των παιδιών, η εμπορία ανθρώπων με κρατική συνενοχή, η αδιαφορία της πολιτείας για τους Ρομά, ο μύθος της μιας και μόνης μειονότητας και τα βασανιστήρια.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του Ανοικτού Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Α.Π.Θ., πραγματοποιείται η δράση της προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο. Η δράση πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, σε κεντρικά σημεία της πόλης. Είναι το μοναδικό πρόγραμμα στη Βόρεια Ελλάδα το οποίο πραγματοποιεί ανάλογη δράση με αυτή τη συχνότητα και σταθερότητα. Βασικός στόχος είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών σε διαδικασία απεξάρτησης και η διασύνδεσή τους με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και τις ομάδες αυτοβοήθειας που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, όσοι από τους χρήστες το επιθυμούν, διασυνδέονται με το Ημερήσιο Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων, το οποίο αποτελεί την κομβική δράση του Ανοικτού Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 20.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 13.00 έως τις 20.00. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. υλοποιείται με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο αν. καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας, του Α.Π.Θ., Φοίβος Ζαφειρίδης.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Κόντρα στον καιρό» καταγγέλλει ότι «με πρωτοβουλία του δημάρχου, άλλος ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος στο Μαρούσι τσιμεντοποιείται, αυτή τη φορά στο όνομα της ασφάλειας των κατοίκων της πόλης». Πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρή και Πλαστήρα έκτασης περίπου 650 τ.μ. και παραχωρείται στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να κατασκευαστεί «σύγχρονο» αστυνομικό τμήμα. «Δημοτική περιουσία παραχωρείται στο κράτος αντί να συμβαίνει το αντίθετο!», σχολιάζει η Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου. Και συμπεραίνει: «Η πραγματική ανάγκη για μεταφορά της έδρας του αστυνομικού τμήματος από την περιοχή της Αγίας Φιλοθέης στο κέντρο της πόλης γίνεται το άλλοθι για να καλυφθούν οι ελλείψεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως».
 

 

 

04/01/08

 

ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ και το σκίτσο ενός μικρού μαθητή -μετά από μια συζήτηση στην τάξη- φιλοξενεί η στήλη και τον αφιερώνει σε κάθε υπεύθυνο των περιβαλλοντοκτόνων νόμων που θα «φορεθούν» φέτος στη Βουλή.

«Η ΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ,


22/10/3125: σταμάτησε να βρέχει, οι άνθρωποι άρχισαν να ανησυχούν. Μετά από μια βδομάδα μεγάλη πυρκαγιά απειλεί τα δάση της Κεντρικής Ευρώπης και μεγάλη πετρελαιοκηλίδα απειλεί τα νησιά του Ειρηνικού. Η τρύπα του όζοντος αυξάνει τη θερμοκρασία, οι πάγοι στους πόλους της γης λιώνουν. Τα νερά της γης άρχησαν να εξαφανίζονται.

1/12/3125: η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική, υπάρχει ένας ίδιος πλανήτης με τη γη και μερικοί άνθρωποι πήγαν σε εκείνο τον πλανήτη και ξανάρχησαν από την αρχή. Τα αυτοκίνητα κινιόντουσαν με ηλιακή ενέργεια, τα καλοριφέρ δούλευαν με φυσικό αέριο, τα εργοστάσια ήταν υδροηλεκτρικά και τα αεροπλάνα δεν δουλεύουν με πετρέλαιο αλλά με αέρα.

3/2/3126: η κατάσταση στη γη δεν ήταν καλή, η γη άρχισε να βουλιάζει, να σκάνε οι πλάκες της γης, ο πυρήνας της γης σταμάτησε, το νερό εξαφανίζεται, η θερμοκρασία αυξάνεται, η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει και μια έκρηξη στον πυρήνα της γης εξαφανίζει τη γη.

Γιώργος Κλιγκάτσης, μαθητής Δ' τάξης 2ου Δημοτικού σχολείου Φλώρινας».

ΤΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ καταγγέλλει τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Παναγιώτη Βήχου, του οποίου η νέα δίκη έχει οριστεί για τις 7 Ιανουαρίου. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Φεμινιστικό Κέντρο θυμίζει ότι το 2003 αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση μαστροπείας και καταναγκαστικής πορνείας στη Σαντορίνη το 1998, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί μετά από καταγγελία του Παναγιώτη και της Νανάς Βήχου. Ο Π. Βήχος είχε μηνυθεί τότε για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά τελικά απαλλάχτηκε. «Σήμερα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ασκήθηκε νέα δίωξη εναντίον του, βασισμένη σε χαλκευμένες κατηγορίες, με βάση την τότε γραμμή της Αστυνομίας, η οποία τότε όπως και τώρα δεν πτοήθηκε από τα άφθονα αθωωτικά αποδεικτικά στοιχεία του Π. Βήχου. Συνεπώς πιστεύουμε ότι έχουν στόχο το διασυρμό και εξευτελισμό του αλλά και το "σωφρονισμό" των πολιτών που θα σκέφτονταν να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά».

 

 

 

www.iospress.gr