www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

24/12/05

 

ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ της στήλης μάς ρωτούν γιατί δεχτήκαμε να παραστούμε στο τηλεδικείο του Alpha τη Δευτέρα και την Τρίτη. Είναι αλήθεια ότι στα δεκαπέντε χρόνια ζωής του «Ιού» -από τον Μάιο του 1990- έχουμε αποφύγει συστηματικά την παρουσία μας στην τηλεόραση και έχουμε αρνηθεί πολλές προσκλήσεις και μάλιστα από έντιμους και σοβαρούς δημοσιογράφους.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ βέβαια -και το έχουμε γράψει πολλές φορές- ότι ειδικά οι τηλεοπτικές εκπομπές του είδους «τηλεδικείο» δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τη δημοσιογραφία ούτε με την ανταλλαγή επιχειρημάτων. Τις εντυπώσεις τις έχει δεδομένες με το μέρος του ο παρουσιαστής και το κανάλι. Η παρουσία μας στο δελτίο του Alpha είχε, λοιπόν, έναν και μοναδικό στόχο: να προβληθεί το επίμαχο βίντεο με τη συνέντευξη του Χαρδαβέλλα στην ΕΤ 3 (25/3/2005), το οποίο επιμελώς απέφυγε να μεταδώσει ο σταθμός την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι ούτε κι εμείς που ερευνούμε το είδος δημοσιογραφίας της παρέας του κ. Μ. δεν περιμέναμε την εικόνα που συναντήσαμε εκεί. Και κυρίως δεν περιμέναμε ότι ο ίδιος ο κ. Χατζηνικολάου θα άφηνε τα προσχήματα και θα μετατρεπόταν ο ίδιος σε αρχηγό της ομάδας των «αγανακτισμένων πολιτών» που βρίσκονταν στα θεωρεία του τηλε-Κολοσσαίου. Αλλά ακόμα και στα πιο γκροτέσκα κινηματογραφικά μπι-μούβις η ανάκριση απαιτεί την ύπαρξη και κάποιου καλού μπάτσου. Πώς θα γίνει καλό τηλεοπτικό θέαμα αν όλοι είναι με τη μια πλευρά; Και για ποιο λόγο έχασε τόσο πολύ την ψυχραιμία του ο κ. Χατζηνικολάου, ώστε να φτάσει να κάνει τον ντελάλη του κ. Μ.; Υπάρχει ίσως μια εξήγηση: δεν έχει φαίνεται ξεχάσει ότι το 2001, όταν η Ν.Δ. συζητούσε να τον κατεβάσει για δήμαρχο Αθηναίων, είχαμε αποκαλύψει ότι η μοναδική ανοιχτή πολιτική του δραστηριότητα έως τότε ήταν η πίεση που άσκησε το 1983 στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ για να μη συμμετέχει η οργάνωση στην πορεία του Πολυτεχνείου.

ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ότι με την ευκαιρία αυτή ξεφύτρωσε και κάθε πικραμένος που έχει λόγους να διαφωνεί με τις έρευνες του «Ιού». Επεσε στα χέρια μας κάποιο περιοδικό εθνικο-χριστιανικού περιεχομένου, το οποίο αφιερώνει δύο άρθρα εναντίον του «Ιού» για να «αποκαλύψει» τις σχέσεις μας με τη νέα τάξη πραγμάτων και άλλες ιστορίες για αγρίους. Οι εκλεκτικές συγγένειες των συνεργατών του περιοδικού με την παρέα του κ. Μ. είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

 

 

17/12/05

 

ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος για να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η έκφραση «κατά Ισραήλ ή μάλλον κατά διαβόλου» κατάφερε να «διορθώσει» μια αντισημιτική κορόνα με μια άλλη μεγαλύτερη. Είπε, λοιπόν ο κ. Χριστόδουλος ότι πρόκειται περί μιας παροιμίας, η οποία υπήρχε πολύ πριν ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ. Ευθέως, δηλαδή, ομολογεί ότι η φράση του δεν είχε καν στόχο τον «σιωνισμό του Ισραήλ» (όπως παγίως κάνουν οι «ντροπαλοί» αντισημίτες), αλλά τον ίδιο το λαό του Ισραήλ, δηλαδή τους Εβραίους.
Απ' αυτή την άποψη ήταν ανεπαρκής ο σχολιασμός του κ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε σχετικά και επισήμανε τον κίνδυνο αυτές οι δηλώσεις να δυσκολέψουν τις διεθνείς μας σχέσεις. Τα αντισημιτικά κηρύγματα από άμβωνος θίγουν πρώτα πρώτα τους ίδιους τους συμπολίτες μας.

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ-Διαμαρτυρία» στο άρθρο μας για τον Παύλο Γύπαρη («Ιός» 30.10.05), και ιδιαίτερα στο απόσπασμα «Η πείρα του μακεδονομάχου», στέλνει η «Αδελφότης Κρητών συν. Ελευθερίου Βενιζέλου». Την οργή των επιστολογράφων μας προκαλεί κυρίως η περιγραφή των κομιτατζήδων ως «αγροτικών επαναστατών» και η αναφορά στη συμμαχία των μακεδονομάχων με τους Τούρκους, που θεωρείται «λασπολογία». Για να αντικρούσει το κείμενό μας, η Αδελφότητα επικαλείται τον ...ορισμό του κομιτατζή από το Λεξικό Μπαμπινιώτη (!) και το γεγονός ότι «ο Παύλος Γύπαρης τις μεγαλύτερες μάχες του τις έδωσε εναντίον των Τούρκων».

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ πολύ αν θίγουμε τα ιερά και όσια κάποιων, όμως η περιγραφή της συμμαχίας των Μακεδονομάχων με τούρκους μπέηδες και οθωμανικές αρχές ανήκει στον ίδιο το Γύπαρη, από το αδημοσίευτο αρχείο του οποίου και την αντλήσαμε (φ.1/β/3, εγγρ.21). Προφανώς ο οπλαρχηγός ήξερε για τη δράση του (όπως και γι' αυτήν των συμπολεμιστών του) κάτι περισσότερο απ' ό,τι ο κ. Κων/νος Καλημεράκης που υπογράφει την επιστολή. Θα συνιστούσαμε, επίσης, στο Δ.Σ. της Αδελφότητας κάπως μεγαλύτερη προσοχή στην ανάγνωση, πριν ξαναπροχωρήσει στο μέλλον σε παρόμοια διαβήματα. Οταν π.χ. αποφασίζει «να εκφράσει την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία των μελών του στο απαράδεκτο δημοσίευμα του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή στην "Ελευθεροτυπία" της 30/10/2005», όπως διαβάζουμε στην «απάντηση-διαμαρτυρία» του, καλό θα είναι να έχει πάρει πρώτα είδηση ότι οι συντάκτες του «Ιού» είναι άλλοι (τα ονόματα των οποίων αναγράφονται φαρδιά-πλατιά στο τέλος του άρθρου) κι ότι το ζεύγος των παλαίμαχων αγωνιστών της φωτογραφίας απλώς μας είχε δώσει συνέντευξη...

 

 

10/12/05

 

ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ του "Κονώνειου Τείχους" (βλ. Ιός 20/11 και 3/12) παρεμβαίνει ο Στέλιος Λογοθέτης, υποστηρίζοντας ότι κατά τη δημαρχία του (1/1/91 έως 31/12/98) "καμία καταγγελία δεν έγινε για πέταγμα 'κομματιών των τειχών' και προκαλώ αυτούς που σας πληροφόρησαν να σας φέρουν τη σχετική αυτοψία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για μια τέτοια καταστροφή. Ούτε δέντρα κόπηκαν από το Δήμο στο συγκεκριμένο χώρο, αντίθετα φυτέψαμε δέντρα και διαμορφώσαμε χώρους πρασίνου. Οσο για 'επεκτάσεις μαγαζιών', δεν υπάρχει επί των ημερών μου ένα κτίσμα, καμία πολεοδομική άδεια δεν εξεδόθη".

"Εμείς βρήκαμε μια διαμορφωμένη κατάσταση. Το τεράστιο μπάζωμα είχε πλέον παγιώσει μια κατάσταση ακόμη και πολεοδομική: τμήμα της οδού στην Ακτή Θεμιστοκλέους έχει κατασκευασθεί πάνω στο μπάζωμα, ενώ σε πρασιά πολυώροφης πολυκατοικίας θα βρείτε τμήμα του Κονώνειου Τείχους! Σε εκτεταμένο τμήμα του μπαζώματος θα βρείτε και πάρκο πρασίνου, παιδικές χαρές, κ.λ.π, όπως περίπου αναφέρει και ο κ. Δρίτσας. Αυτή την κατάσταση βρήκαμε, και ποτέ δεν μας παρουσιάσθηκε η απαίτηση να την ανατρέψουμε κατεδαφίζοντας αυτό το τείχος πολλών εκατομμυρίων κυβικών μπάζων που ξεκίνησε επί δημοκρατίας 1964-1965, έφτασε στο ζενίθ του επί δικτατορίας και διαμορφώθηκε όπως αναφέραμε την περίοδο 74-90".

"Τι πιστεύω; H άρση του 'τείχους του αίσχους' είναι έργο που απαιτεί σοβαρότατες τεχνικές και πολεοδομικές μελέτες, γιατί επηρεάζει όλο το μέτωπο της πόλης στην Φρεαττύδα που είναι το μπάζωμα. Θα πρέπει να καταργηθεί ή να γεφυροποιηθεί τμήμα της Ακτής Θεμιστοκλέους, να δημιουργηθούν τεράστια τοιχία που για λόγους αισθητικής πρέπει να καλυφθούν με πέτρα, μάρμαρο ή άλλο υλικό για να μην προσβάλλουν το αποκαλυπτόμενο τείχος, θα πρέπει σε ορισμένα σημεία να γίνει τροποποίηση σχεδίου. Υπολογίζω ότι το έργο αυτό ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ και πάντως πρέπει να γίνει μία ενδελεχή μελέτη που θα χρηματοδοτεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι και έπι αείμνηστης Μελίνας δεν άγγιξε το ΥΠΠΟ καν το 'ξεμπάζωμα' άλλα μόνο την απομάκρυνση των κατασκευών και των τραπεζοκαθισμάτων από το τείχος που ευτυχώς δεν είχε καλυφθεί".

ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ διαπιστώνουμε ότι τόσο ο νυν όσο και ο πρώην δήμαρχος αμιλλώνται για τη σωτηρία του Κονώνειου Τείχους. Η απορία όμως παραμένει: τότε γιατί συνεχίστηκαν οι καταστροφές και γιατί παραβιάζονται όλες οι αποφάσεις των δικαστικών, αρχαιολογικών και διοικητικών αρχών που επιβάλλουν την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο; Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον Δήμο;

 

 

03/12/05

 

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Βερελή, σχετικά με την υπόθεση του Κανονισμού REACH για τα επικίνδυνα χημικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επιχειρεί να διαψεύσει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο πλευρό των μεγάλων χημικών βιομηχανιών.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ εκτενώς στο ιστορικό του κανονισμού REACH («Ο μυστικός χημικός πόλεμος», 18/9/05 και «Το δίλημμα των ευρωβουλευτών», 5/11/05). Η σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο οδήγησε σε μια συμβιβαστική πρόταση που υποστηρίχθηκε από τις τρεις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες (Σοσιαλιστικό, Φιλελεύθερο και Λαϊκό Κόμμα). Το περιεχόμενο αυτής της πρότασης, όπως είπε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΝ, «είναι μια light πρόταση που απονευρώνει καθοριστικά την πρόταση που εγκρίθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος». Το ενδεχόμενο να είναι ευνοϊκότερη για την υγεία των πολιτών η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών δεν είναι πολύ πιθανό.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΕΙ και η διαβεβαίωση του κ. Σιούφα ότι «οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ποτέ δεν ήλθαν σε συμφωνία ή συνεννόηση με μεγάλες χημικές βιομηχανίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ». Η πληροφορία για την παρουσία των εκπροσώπων της χημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις επαφές τους με κυβερνητικούς παράγοντες προέρχεται από επίσημη ενημέρωση του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα προς τον προϊστάμενό του Κόλιν Πάουελ (βλ. «Ιός», 18/9/05). Ποιους είδαν, λοιπόν, τον Μάρτιο του 2003 στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Dow Chemical, με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό πρόεδρο του πολυεθνικού γίγαντα; Και για ποιο λόγο επιμένει η σημερινή κυβέρνηση να καλύπτει τις επαφές των προκατόχων της;

ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ δημοσίευμα αλιεύσαμε στο «Βήμα» της 17/11/05. Η μισή σελίδα των επιστολών της εφημερίδας είναι αφιερωμένη σε κείμενο κάποιου Γεράσιμου Βλάχου, ο οποίος επιτίθεται στον «Ιό» με ύβρεις και εμπάθεια: «Η λέξη Ιός χαρακτηρίζει ένα ανεγκέφαλο παράσιτο το οποίο κάτω από συνθήκες μόλυνσης, προσβάλλει ανεξέλεγκτα όποιους βρει». Αυτό που ενοχλεί τον επιστολογράφο δεν είναι άλλο παρά το γεγονός ότι ο Ιός «ενώ δείχνει ότι ξεσκεπάζει σκάνδαλο όμως στην ουσία βάλλει -και με ανέντιμο συχνά τρόπο- εναντίον εκείνων που θεωρεί αντιπάλους του- ειδικά την Εκκλησία». Βεβαίως, ο κ. Βλάχος μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Αλλά είναι πρωτοφανές μια εφημερίδα να φιλοξενεί μακροσκελείς επιστολές με ύβρεις για συντάκτες άλλης. Ειδικά το «Βήμα» φημίζεται για την επιλεκτική αντιμετώπιση των επιστολογράφων του. Πώς να ερμηνεύσουμε την προθυμία της εφημερίδας να δημοσιεύσει αυτή την υβριστική επιστολή; Μάλλον πρέπει να την αποδώσουμε στο κλίμα των επιθέσεων κατά της «Ε» που βρήκε φιλόξενο χώρο και στις σελίδες της εν λόγω εφημερίδας.

 

 

 

www.iospress.gr