www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/11/05

 

Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ από την Ξάνθη εφιστά την προσοχή του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στην περίπτωση του 16χρονου Μουράτ Μπαϊρακτάρ από τον Εχίνο:

"Σας γνωρίζουμε ότι η Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή του Υποκαταστήματός μας με την αριθμ. 276/05 απόφασή της σας έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 80% από 28-7-2005 έως 31-7-2005 για 3 χρόνια. Συγγενής νόσος. Δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.1140/81 περί χορήγησης παραπληγικού επιδόματος. Χρήζει συμπαράστασης.

Αυτή η φοβερή γνωμάτευση του ΙΚΑ Ξάνθης καταδικάζει τον Μουράτ να μένει καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, να μην μπορεί να πάει σχολείο και δείχνει την παντελή απουσία του κοινωνικού κράτους στην περιοχή.

Το πρόβλημα του Μουράτ παρουσιάστηκε ένα χρόνο μετά τη γέννησή του, τότε που αρχίζουν τα παιδάκια να περπατάνε. Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία διαπιστώνεται η ατελής οστεογένεση του αριστερού του ποδιού που είχε σαν αποτέλεσμα να σπάνε τα κόκαλα του.

Από το σημείο αυτό αρχίζει ο γολγοθάς της οικογένειάς του. Ο πατέρας είναι εργάτης, που δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την ασθένεια του παιδιού αλλά και το τέρας της γραφειοκρατίας που κοιτά τον τύπο και όχι την ουσία.

Το 2001 ο πατέρας Τζεμήλ Μπαϊρακτάρ κάνει προσφυγή στο ΙΚΑ Ξάνθης. Η επιτροπή τον βγάζει ανάπηρο 80% αλλά δεν του χορηγεί το επίδομα-σύνταξη παραπληγικού. Ο πατέρας επικοινωνεί με τον τότε υφυπουργό Υγείας κ. Νασιώκα, ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι επίκειται αλλαγή του νόμου που θα περιλάβει και την περίπτωση του παιδιού του.

Ο νόμος αλλάζει, το παιδί περνά και πάλι επιτροπή και στις 14/10/05, η επιτροπή τον απορρίπτει εκ νέου παρά τη διαπιστωμένη κατά 80% αναπηρία.

Ο Μουράτ παίρνει μόνο ένα βοήθημα από την Πρόνοια, ύψους 200 ευρώ, το οποίο ίσα που καλύπτει τα φάρμακά του με δεδομένο ότι ένα από τα σκευάσματα που του χρειάζονται κοστίζει 47 ευρώ.

Η οικογένεια έχει φτάσει σε απόγνωση, ιδιαίτερα όταν αντικρίζει την περίφημη φράση 'χρήζει συμπαράστασης'. Ισως με αυτό τον τρόπο επιχειρούν οι εμπλεκόμενοι φορείς να 'βγάλουν την ουρά τους απέξω'. Αλλά δυστυχώς ο Μουράτ κατοικεί στον Εχίνο μακρυά από την Αθήνα και τις εκλογικές τους περιφέρειες".

ΜΕΓΑΛΕΣ καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα "Σταν" στις ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας και η Καμπάνια "Ενα Σχολείο για την Τσιάπας" καλεί συλλογικότητες και άτομα να τις ενισχύσουν. Οι καταθέσεις που θα γίνουν από 14 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου στο λογαριασμό της Καμπάνιας (Εθνική Τράπεζα, 116/771965-59) θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των ζαπατιστικών κοινοτήτων που πλήγηκαν από τον τυφώνα.

 

 

19/11/05

 

ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ (!) επέλεξε να στείλει στην «Ε» την άποψή του για το κείμενο του «Ιού» της 22/10 («Ο αντιαιρετικός αγώνας ως κακή πεθερά») ο μοναχός Αρσένος Βιαγκόφτης, ο οποίος υπογράφει ως Διδάκτωρ θεολογίας, αλλά βέβαια είναι και στέλεχος της Επιτροπής Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου.

«Στο δημοσίευμά σας κόβετε στη μέση αυτά πού είπα για τις σέκτες (στην κατάθεσή μου στο δικαστήριο της Ρόδου). Είπα ότι 'στις σέκτες υπάρχει μια ισχυρή προσωπικότητα στο κέντρο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Αλεξίου'. Στη συνέχεια είπα ότι 'η ισχυρή αυτή προσωπικότητα παρουσιάζεται ως απόλυτη αυθεντία (θεϊκός Δάσκαλος) και αξιώνει από τους οπαδούς απόλυτη υπακοή, οδηγώντας τους σταδιακά σε ολοκληρωτική εξάρτηση'. Αυτό είναι το πρόβλημα. Είπα επίσης ότι οι οργανώσεις αυτές παρουσιάζονται, συνήθως με ένα φιλοσοφικό προσωπείο. Στην περίπτωση πού εξετάζουμε, το προσωπείο είναι ο Ρούμι. Το ότι ο κ. Αλεξίου έδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο, της απόλυτης αυθεντίας του θεϊκού Δασκάλου-γκουρού, φαίνεται και από τα εξής δύο αποσπάσματα του βιβλίου του 'Μια ζωντανή διδασκαλία', Βιβλίο 2, Εκδόσεις 'Τέσσερις Εποχές', Αθήνα 1990 σελ. 3 και 6 αντιστοίχως. Γράφει: ΣΗ γνώμη σου, επαναλαμβάνω, για τη διδασκαλία του... ή οποιουδήποτε άλλου... και η οποιαδήποτε γνώμη σου για οποιοδήποτε άλλο θέμα, δεν μ' ενδιαφέρει, χώνεψέ το, και καλά θα έκανε να μην ενδιαφέρει και σένα. Οι γνώμες είναι ο αντίποδας της Γνώσης'. Και αμέσως παρακάτω: 'Οι γνώμες είναι τροφή τού Εγωισμού, δηλαδή τού σατανά...' (ο.π. σελ. 3).

Και στη σελ. 6 τού ίδιου βιβλίου γράφει: '"Για να ξαναγεννηθεί" και όπως γράφεις "ν' ανυψωθεί ό άνθρωπος", δεν έχει μόνο ανάγκη από κάποιο Πραγματικό Δάσκαλο, αλλά θα πρέπει σ’ Αυτόν να παραδοθεί, όπως το σώμα ενός νεκρού στα χέρια αυτού πού θα το ετοιμάσει για ταφή'. Συμφωνούν άραγε οι συντάκτες του «Ιού» με αυτές τις θέσεις και πρακτικές του κ. Αλεξίου;»

ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ο κ. Βλιαγκόφτης επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα γράφαμε από τις στήλες αυτές. Οτι δηλαδή κατέθεσε εναντίον του κ. Αλεξίου μόνο και μόνο επειδή τον θεωρεί αιρετικό και δεν συμφωνεί με τις απόψεις του. Αλλά η δίκη της Ρόδου για την οποία γίνεται λόγος δεν αφορούσε τις θεολογικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του κ. Αλεξίου, αλλά μια διαμάχη μεταξύ πρώην συζύγων. Θα μας επιτρέψει, λοιπόν, ο κυνηγός των αιρετικών να επιμένουμε ότι άλλο πράγμα η θεολογική ή ιδεολογική αντιπαράθεση με όσους θεωρεί η Εκκλησία αιρετικούς και άλλο η προσπάθεια να διωχθούν ακόμα και δικαστικά ως «ηθικοί αυτουργοί» κάθε διαμάχης προσώπων του περιβάλλοντός τους. Το φρόνημα πρέπει να μείνει ελεύθερο.

 

 

12/11/05

 

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ του «Ιού» για το πραγματικό σκάνδαλο των ημερών, δηλαδή τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Κανονισμό REACH για τα επικίνδυνα χημικά (18/9 και 5/11) έρχονται στη Βουλή με ερώτηση του Χρήστου Βερελή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας. Στην ερώτηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει:

«Η Κυβέρνηση αντί να προβεί σε μια ευρύτατη διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα,
1. Συντάσσεται και μάλιστα πρωταγωνιστεί και αντιδρά, μαζί με την Πολωνία, στην πρόταση της Βρετανικής Προεδρίας για αυστηρούς κανόνες ελέγχου των χημικών ουσιών, υποστηρίζοντας τη θέση των Χημικών Βιομηχανιών της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

2. Με δηλώσεις, ανακοινώσεις και προτάσεις της φαίνεται να έχει ταχθεί με την ομάδα των Κυβερνήσεων που υιοθετούν την πιο επιφυλακτική και εχθρική στάση απέναντι στην πρόταση του REACH.

3. Προκαλεί δημοσίευμα του Ευρωπαϊκού Τύπου που φέρει την Ελλάδα να υποστηρίζει και να υιοθετεί θέσεις που επικροτούν τα ισχυρά λόμπι των Χημικών Βιομηχανιών.

4. Δεν δέχεται να συζητήσει το εξαιρετικής σημασίας αυτό θέμα με τους φορείς των περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

5. Αγνοεί τις προθέσεις επί του θέματος του Ελληνα Επιτρόπου που έχει το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος στην Επιτροπή και ο οποίος επιχειρεί να συμβάλει στη σύνταξη και αποδοχή ενός αποτελεσματικού κανονισμού.

Μετά τα ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αν η Κυβέρνηση έχει καταλήξει στην τελική της θέση που θα στηρίξει κατά τη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Σύνοδο Υπουργών.

2. Ποια στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ιδιαίτερου αυτού ενδιαφέροντος για τις μεγάλες Χημικές Βιομηχανίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αφού η εγχώρια Χημική Βιομηχανία δεν θίγεται από τον κανονισμό.

3. Αν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι "οι πολυεθνικές χημικές βιομηχανίες και η αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ αποτέλεσε χώρο σχεδιασμού των οργανωμένων πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω επαφών με στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης".

4. Αν έστω και λίγες μέρες πριν από τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητηθεί σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβάλλοντος στη Βουλή για διαμόρφωση της θέσης της Βουλής για το εν λόγω θέμα που αφορά το ευαίσθητο θέμα της υγείας των πολιτών».

 

 

5/11/05

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Καρδιολογίας κ. Διονύσιο Καραλή, εργαζόμενο από το 1965 στο Σικάγο, λάβαμε επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τραυμάτισε την αλήθεια το άρθρο σας "Η Υγεία από το Σικάγο" (2-10-05). Σας διαβεβαιώ ότι δεν γίνεται απολύτως καμιά διάκριση φυλετική, χρώματος (...) το απαγορεύει η ιατρική συνείδηση και ο νόμος-κέρβερος. Απεναντίας, οι άποροι δέχονται πλήρη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς επιβάρυνση του πολίτου και τα αυτοκίνητα του νοσοκομείου τούς μεταφέρουν δωρεάν (...) επιπλέον η πολιτεία και όχι το κράτος δίνει επιδόματα ενοικίου, τροφίμων (κλπ.) Επιπλέον, το πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και οι κλινικές παρέχουν την ύψιστη παγκοσμίως ποιότητα νοσηλείας προς όλους, απόρους και μη, την ύψιστη ποιότητα διδασκαλίας ασθενών, φοιτητών και των συνεχώς μετεκπαιδευομένων γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών, ιατρικών παρασκευαστών, εργαστηριακών και εν γένει τεχνικών. Η δε ποιότητα της έρευνας είναι ύψιστη στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Οι φοιτητές είναι αριστούχοι (...) Τον περασμένο αιώνα αλλά και τον παρόντα έγιναν κατά πολύ περισσότερες ανακαλύψεις θαυματουργών φαρμάκων, διαγνωστικών τεχνικών και θεραπευτικών μεθόδων στις ΗΠΑ από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου αθροιστικά. Και ο ερευνητικός καλπαστικός ρυθμός συνεχίζεται επ' ωφελεία του Ανθρώπου, της ποιότητας ζωής του και της μακροβιότητας. Δυστυχώς ο άκριτος και τυφλός αντιαμερικανισμός στον οποίο διαπρέπει η εφημερίδα σας σάς ώθησε να τραυματίσετε βάναυσα την αλήθεια...»

ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ κοστίζει μια τέτοια θαυματουργή θεραπεία από ένα τόσο εξειδικευμένο γιατρό σε ένα τέτοιου υψηλού επιπέδου νοσοκομείο στις ΗΠΑ μάλλον δεν μοιάζει να απασχολεί τον βασιλικότερο του βασιλέως κ. Καραλή. Ισως οι εκατοντάδες χιλιάδες άδειες κλίνες στα νοσοκομεία μπορεί και να οφείλονται στην καλή αμερικανική υγεία κι όχι στο απλησίαστο οικονομικά κοινωνικό αγαθό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι μαύροι και οι άστεγοι νοσηλεύονται στο Memorial!

ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΙΕΦΥΓΕ από τον κ. Καραλή ότι όλα τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε προέρχονται από μια πολυπληθή ομάδα διακεκριμένων Αμερικανών συναδέλφων του (9.000) που εργάστηκαν πολλά χρόνια για να καταφέρουν να συνοψίσουν τα συμπεράσματα και τις μετρήσεις τους για τη βλαβερή επίδραση της ιδιωτικοποίησης της υγείας στους Αμερικανούς πολίτες. Μειώθηκε ο προσδόκιμος χρόνος ζωής, αυξήθηκαν τα ιατρικά λάθη, κατέρρευσαν οικογενειακοί προϋπολογισμοί, φιμώθηκαν ερευνητές, τροποποιήθηκαν έρευνες σύμφωνα με τα ιδιωτικά συμφέροντα, το ένα τρίτο των εργαζομένων παραμένει ανασφάλιστο και συρρικνώθηκαν όλες εκείνες οι δημόσιες φροντίδες που θυμάται ίσως από το 1965 ο κ. Καραλής. Το αμερικάνικο ΕΣΥ έχει μισοδιαλυθεί στα πόδια των εταιρειών που ελέγχουν άμεσα την υγεία, την έρευνα, την αγορά και σε μεγάλο ποσοστό τις αμερικανικές κυβερνήσεις.

 

 

www.iospress.gr