www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

23/07/05

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ: Στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Επτά γράμματα του Σωτήρη» (17/07/2005) παραλείψαμε τη λεζάντα του εξωφύλλου και της φωτογραφίας της σελίδας 44.

Γιάννη Ψυχοπαίδη «Στη μνήμη Σ. Πέτρουλα», 1976 (απόσπασμα). Από τον τόμο «Πατριδογνωσία. Τέχνη, Κοινωνία, Πολιτική 1964-2004», εκδόσεις Μεταίχμιο, 2005.

10 Ιανουαρίου 1991. Οι διαδηλωτές για τη δολοφονία Τεμπονέρα τιμούν τον Πέτρουλα. Στο κέντρο διακρίνεται ο Γιώργος Χατζόπουλος.

 

 

16/07/05

 

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ μας της περασμένης Κυριακής με θέμα την τύχη των αδέσποτων ζώων στη μεταολυμπιακή Ελλάδα («Ο αδέσποτος πόλεμος», 10/07/05) παρουσιάσαμε τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την τύχη που άνθρωποι και νόμοι επιφυλάσσουν στα δεκάδες χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γατιά της χώρας. Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο της έντονης αυτής διαμάχης έχει βρεθεί η αποστολή αδέσποτων ζώων σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, η οποία για ορισμένους συνιστά την ενδεδειγμένη λύση στο χρονίζον εγχώριο πρόβλημα. Αλλοι, αντιθέτως, ζωόφιλοι υποστηρίζουν με πειστικά επιχειρήματα ότι η «εξαγωγή» των ζώων δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς και ότι πολλές φορές οι αποστολές αυτές δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, όπως σημειώναμε, έχουν πληθύνει οι φωνές εκείνων που καταφέρονται κατά της υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει τις -αυστηρότερες απ' ό,τι στο παρελθόν- προϋποθέσεις για την αποστολή των ζώων εκτός των συνόρων της χώρας. Στη συζήτηση παρεμβαίνει σήμερα η Ελευθερία Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής: 

«ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ των ανθρώπων που δέχονται τα περισσότερα παράπονα από τους πολίτες, αλλά και από την οπτική γωνία των επιστημόνων που καθημερινά καλούνται να περιθάλψουν τα όποια αδέσποτα, άρρωστα, τραυματισμένα ή υγιή ζώα, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής έχει απόλυτη επίγνωση της έκτασης του προβλήματος των μη δεσποζόμενων ζώων.

ΕΙΔΙΚΑ στο θέμα της «εξαγωγής» των ζώων προς άγνωστο ή όχι προορισμό, δηλώνουμε ότι παρακολουθούμε στενά τα δρώμενα και μέσω του Τύπου. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει ρητά επιστήσει την προσοχή των μελών του όσον αφορά την έκδοση διαβατηρίων. 

ΕΠΙΣΗΣ θέλουμε να δηλώσουμε ότι ο νόμος 3170/2003 περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων είναι ένας νόμος στην έκδοση του οποίου βοηθήσαμε και ο οποίος διαπνέεται από μια διαφορετική αντίληψη για την προστασία των αδέσποτων. Στείρωση, εμβολιασμός, επανατοποθέτηση. Θεωρούμε ότι όντως είναι πολύ περίεργη όλη αυτή η κατάσταση και ειδικά οι κινήσεις περί προσβολής του νόμου, και οφείλουμε να σταθούμε στο γεγονός ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος της εξαγωγής των ζώων από την Ελλάδα έχουμε την έναρξη διαδικασιών αμφισβήτησης και κατάργησης του νόμου από συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Κτηνιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων (FVE) όπου θα υπερασπιστούν το νόμο της χώρας μας».

 

 

09/07/05

 

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταδικάζει τις απαράδεκτες και παράνομες ενέργειες των αρχών στην Πάτρα, εις βάρος των Ρομά, που συνεχίζονται παρά τη διεθνή κατακραυγή για όσα έχουν προηγηθεί. "Δύο φορές αστυνομικοί ζήτησαν φορτικά από Ελληνες Ρομά στην περιοχή Μακρυγιάννη να αναφέρουν στην αστυνομία τυχόν νέα εγκατάσταση Αλβανών Ρομά, ωσάν οι Ελληνες Ρομά να είναι χαφιέδες της ΕΛ.ΑΣ. που προφανώς έχει εντολή εθνοκάθαρσης των Αλβανών Ρομά Ψεκτός κι αν η ηγεσία της καταδικάσει τις ενέργειες αυτές... Ας σημειωθεί πως, στις 26 Ιουνίου 2005, λίγες ώρες μετά την επίθεση με μολότωφ «αγνώστων» κατά των Αλβανών Ρομά, αστυνομικοί είχαν πάλι επισκεφθεί τον καταυλισμό, όχι για να πάρουν καταθέσεις για την επίθεση Ψδεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα!- αλλά για να ρωτήσουν πάλι για τυχόν νέες εγκαταστάσεις Αλβανών Ρομά".

"ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όπως γράφει η «Πελοπόννησος», δύο αντιδήμαρχοι Πατρέων έκαναν αυτοψία σε ενδεχόμενες περιοχές εγκατάστασης Ρομά συνοδευόμενοι όχι από ενδιαφερόμενους Ρομά ή/και εκπροσώπους τους, αλλά από περιοίκους που έχουν ως γνωστό διακριθεί για το φυλετικό μίσος κατά των Ρομά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά προς τη δημοτική αρχή της Πάτρας, πως οι Ρομά δεν είναι μια χωματερή που δεν έχει προφανώς άποψη για μετεγκατάστασή της, αλλά άνθρωποι με πλήρη δικαιώματα: μόνο όταν υπάρχει μίσος συζητούνται μετεγκαταστάσεις ανθρώπων χωρίς τη συμμετοχή τους – όπως συνέβη για παράδειγμα με τους Εβραίους στη ναζιστική Γερμανία".

"ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ άρχοντες αναφέρονται σε έλλειψη χώρων και σε διαφορετική αντιμετώπιση κάποιων δήθεν «πλανόδιων» Ρομά από κάποιους άλλους «πατρινούς» Ρομά, το ΕΠΣΕ υπενθυμίζει πως πριν δύο εβδομάδες η Κτηματική Υπηρεσία ανέφερε στο ΕΠΣΕ πως τους χώρους ιδιοκτησίας της στου Μακρυγιάννη και στο Ρηγανόκαμπο στους οποίους κατοικούν σήμερα Ρομά τους έχει προσφέρει δωρεάν στο Δήμο για εγκατάσταση όσων οικογενειών Ρομά μπορούν να έχουν αξιοπρεπή στέγαση σε αυτούς. Ο δε Δήμος είχε στο παρελθόν δηλώσει πως σχεδίαζε να δημιουργήσει μόνιμη εγκατάσταση στο Ριγανόκαμπο. Επίσης, υπενθυμίζεται στις αρχές πως έχουν καταγράψει περί τις 80 οικογένειες Ρομά με πολύχρονη εγκατάσταση στη Πάτρα: όλοι αυτοί έχουν τα ίδια δικαιώματα σε μόνιμη αξιοπρεπή στέγαση, ανεξάρτητα από αστικοδημοτική κατάσταση ή υπηκόοτητα".

 

 

02/07/05

 

Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Ανδρέας Σακελλίων μας έστειλε τις γραμμές που ακολουθούν για την ταλαιπωρία ενός συμπολίτη μας μουσουλμάνου σε ορεινό χωριό της Ξάνθης:

"Η περιπέτεια του Ξανθιώτη ξεκινά από το 1997, όταν θέλησε να χτίσει σπίτι στο οικόπεδό του. Ο μηχανικός στον οποίο απευθύνεται του φτιάχνει το σχέδιο του σπιτιού, τετραγωνισμένο, μέσα σε ένα τετράγωνο οικόπεδο και τον προτρέπει να ξεκινήσει το χτίσιμο. Ελα όμως που μόλις τελείωσε τον πρώτο όροφο τον γράψανε, γιατί ο μηχανικός δεν είχε υποβάλει την άδεια και κυρίως το οικόπεδο δεν ήταν τετράγωνο αλλά μοιάζει με «τρένο που στρίβει», και κυρίως έχει κλίση αφού είναι σε λοφοπλαγιά.

Αντί λοιπόν να πάει σε ανέγερση σπιτιού, πάει για νομιμοποίηση (με την απόφαση ΝΑ65/99) αυθαιρέτου. Και ιδού η αποθέωση της γραφειοκρατίας.

Νομιμοποιεί ένα όροφο, σε κάλυψη 64 τ.μ., δόμηση 128 τ.μ. και ύψος οικοδομής 7 μέτρα και 61 εκατοστά. Μετά βεβαιότητος πάντως ο άνθρωπος δεν είναι γίγαντας.

ΤΟ 2004 ΞΕΚΙΝΑΕΙ πάλι τις προσπάθειες για να είναι όλα νόμιμα στο σπίτι του. Στις 25/2/2005 κατατίθεται ο φάκελος αναθεώρησης της αρχικής άδειας. Στις 22/3/05 γίνεται ο πρώτος έλεγχος και τα τοπογραφικά και τα αρχιτεκτονικά ελέγχονται στις 20/4/05 (από την ίδια υπάλληλο, οποία ταχύτης!)

Ελα όμως που έγινε η νέα καταμέτρηση του κτίσματος η οποία απέδειξε τη μεγάλη αυθαιρεσία. Αντί για 128 μέτρα, το κτίσμα με τη νέα μέτρηση βγήκε 128,22 μέτρα. Η αρμόδια υπάλληλος, αφού εντόπισε τον μέγα παραβάτη και για να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον από τον αυθαίρετο πολίτη προωθεί επιβολή προστίμου και εκτός των άλλων ζητά νέα, την τρίτη, σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ της πολεοδομίας της νομαρχίας δεν παίρνει θέση. Ευτυχώς το πρόστιμο για την παράβαση των 22 πόντων δεν επιβάλλεται λόγω εξυπνάδας άλλου υπαλλήλου (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι). Αλλά η ταλαιπωρία συνεχίζεται, αφού όχι μόνο η δουλειά πρέπει να γίνει σχεδόν από την αρχή, αλλά η πολεοδομία ζητά σχέδια θερμομόνωσης και -το φοβερότερο- και δείκτη πυραντίστασης για το βερνίκι της στέγης, κάτι που μόνο για τα βιομηχανικά κτίρια απαιτείται.

Το αν θα καταφέρει να ηρεμήσει ο συγκεκριμένος πολίτης, με αυτή την πολεοδομία (τα στοιχεία όλα είναι στη διάθεσή μας) μέχρι τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή, το Μπαϊράμ, που γίνεται στα τέλη του φθινοπώρου είναι άγνωστο".
 

 

www.iospress.gr