www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

25/06/05

 

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας δεν αντέχουν τον αντίλογο ούτε και των λιγοστών φωνών που αναλύουν στον ελληνικό Τύπο τα αρνητικά της νέας "μόδας" των γηπέδων γκολφ που εισβάλλει και στη χώρα μας ως μεσσίας και απόλυτη λύση για την τουριστική κρίση. Μια ιδέα απ' αυτή τη στάση των υποστηρικτών του γκολφ πήραμε την περασμένη Κυριακή με τη δημοσίευση στον "Ιό" επιστολών. Και τώρα μαθαίνουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και ιδιοκτήτης του SANI RESORT Σταύρος Ανδρεάδης καταφέρθηκε δημόσια με έντονο τρόπο κατά του πρόσφατου ρεπορτάζ του "Ιού", όπου περιγράφονται αναλυτικά οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για δημιουργία γηπέδων γκολφ σε όλη τη χώρα με πρόσχημα την ανάγκη παράτασης της τουριστικής περιόδου.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ο κ. Ανδρεάδης έκανε λόγο για τρισέλιδα δημοσιεύματα που δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις χωρίς, μάλιστα, όπως σημείωσε, να υπάρχει αντίλογος. Βέβαια ισχύει το αντίθετο. Δεκάδες δημοσιεύματα έχουν πλημμυρίσει τον Τύπο όπου η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ θεωρείται πανάκεια, ενώ η κριτική παραμένει συνήθως στα ψιλά.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι ο εκπρόσωπος της τουριστικής βιομηχανίας αναγνώρισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε γήπεδα γκολφ σε άνυδρες περιοχές, κάτι που βέβαια δεν συμμερίζονται οι συνάδελφοί του στην Κρήτη, όμως αμέσως μετά πρόσθεσε -και εδώ φτάνουμε στο ψητό- ότι σε περιοχές με πλούσια υδάτινα αποθέματα όπως η Χαλκιδική αυτό δεν είναι απαγορευτικό.

ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ της Χαλκιδικής, πάντως, δεν χάνουν τον καιρό τους καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ήδη κάλεσαν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό οι οποίοι υπέδειξαν τις περιοχές Σάνη και Πόρτο Καρράς ως εξαιρετικά "ώριμες" για την κατασκευή γηπέδου γκολφ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ" επιχειρήματα των υποστηρικτών του γκολφ, είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντηση που μας έστειλε το Γραφείο Τύπου του Πόρτο Καρράς, το πρώτο στοιχείο που αναφέρει είναι ότι "ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών χρειάζεται από 450-600 στρέμματα το πολύ για να κατασκευασθεί". Ομως από την ίδια την ιστοσελίδα της επιχείρησης πληροφορούμαστε ότι το γήπεδο γκολφ που διαθέτουν καταλαμβάνει χώρο 770 στρεμμάτων. Ποιους κοροϊδεύουν, λοιπόν; Εμάς και τους αναγνώστες μας ή τους πελάτες τους;

 

 

18/06/05

 

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (11/6) πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας «Εκτακτου» Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΕΠ) καθώς και η συνάντηση των Δ.Σ. των συλλόγων των ΤΕΙ Ελλάδας, υπό την αιγίδα της.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία δηλώνει ότι οι συνομιλίες της με το υπουργείο Παιδείας έχουν αποβεί ατελέσφορες και καταγγέλλει ως παρελκυστική την τακτική της πολιτικής ηγεσίας του (εγκύκλιοι, νομοσχέδια κ.λπ.).

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Δ.Σ. της ΟΣΕΕΠ ΤΕΙ, οι Σύλλογοι του «Εκτακτου» Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Ελλάδας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν προειδοποιητικές δυναμικές κινητοποιήσεις προχθές Πέμπτη 16 Ιουνίου. Το Δ.Σ. της ΟΣΕΕΠ και εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ, που αποφεύγει συνάντηση μαζί τους.

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ της ΟΣΕΕΠ ΤΕΙ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ., είναι:

- Αναγνώριση της κάλυψης από το «έκτακτο» διδακτικό προσωπικό πάγιων και διαρκών αναγκών των ΤΕΙ. Επιβεβλημένη λύση, τα ειδικά εκλεκτορικά για την κάλυψη θέσεων τακτικού Ε.Π. και η δημιουργία 5ης βαθμίδας ΕΕΔΙΠ, αντίστοιχης των πανεπιστημίων.

- Αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών να αντιπροσωπεύονται στα θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων των ΤΕΙ.

- Αναγνώριση της διδακτικής προϋπηρεσίας του συμβασιούχου Ε.Π. στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

- Ακύρωση των σχεδίων του ΥΠΕΠΘ υποβάθμισης των ΤΕΙ, με υπερωρίες του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, συνδιδασκαλία του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού ΕΤΠ (που δεν είναι εκπαιδευτικό προσωπικό) και απόσπαση για διδακτικό έργο (χωρίς προκήρυξη!) εκπαιδευτικών από την Α' βάθμια και Β' βάθμια εκπαίδευση.

- Αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτει το ΥΠΕΠΘ, με την από 12/5/05 εγκύκλιό του, με θέμα τη δημιουργία Ειδικού Κωδικού πληρωμής Ε.Π. με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ του αναρχικού Γιώργου Μεριζιώτη απέδειξε τους λόγους εφαρμογής ιδιαίτερα αυστηρών ελέγχων στους -ελάχιστους- πολίτες που επιχειρούν να παρακολουθήσουν τη δίκη Νο 2 για τον ΕΛΑ στο δικαστήριο του Κορυδαλλού. Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο συνελήφθη με πρόσχημα παλιότερη καταδίκη του για μαζική αφισοκόλληση. Αποδείχθηκε, δηλαδή, ότι η Αντιτρομοκρατική δεν αρκείται στους ελέγχους για όπλα και ναρκωτικά που πραγματοποιούν τα υπερσύγχρονα και ακριβοπληρωμένα μηχανήματά της, αλλά ανοίγει και τους φακέλους όλων των ακροατών της δίκης. Το χειρότερο είναι ότι μετά τη σύλληψή του και αφού εξαγόρασε την ποινή του ο κ. Μεριζιώτης αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δύο μέρες αργότερα, καθώς γύριζε με μηχανάκι σπίτι του, έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από μοτοσικλετιστή που τον κλότσησε επιδεικτικά και τον έριξε πάνω σε διερχόμενο ταξί και τον τραυμάτισε.

 

 

11/06/05

 

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ το εισαγγελικό κλητήριο θέσπισμα που παραπέμπει τον καλλιτεχνικό διευθυντή της έκθεσης Outlook Χρήστο Ιωακειμίδη, ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης παρατήρησε ότι πέραν της ουσίας της υπόθεσης υπάρχει και το σοβαρό ζήτημα ότι αυτό το επίσημο έγγραφο χαρακτηρίζει ως «κατάπτυστο» το έργο τέχνης που θεωρήθηκε βλάσφημο και αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2004. Ο κ. Τσακυράκης υποστηρίζει ότι τίθεται θέμα ακυρότητας της δίωξης, εφόσον μ' αυτές τις διατυπώσεις «υπάρχει θέμα ισορροπίας της δίκης» και «όταν έχεις μια θέση εισαγγελέα και ασκείς υποτίθεται τη δίωξη πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι λές». Ολα αυτά ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η εικαστική ομάδα ΠLATFORMES και η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή τη δίκη του κ. Ιωακειμίδη (βλ. σχετικά το αφιέρωμα του αυριανού "Ιού").

ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ, αυτή ακριβώς την έκφραση («κατάπτυστος») χρησιμοποίησε στις 31 Μαϊου ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη του Κορυδαλλού, για να χαρακτηρίσει έναν κατηγορούμενο, τον κ. Κώστα Αγαπίου. Η φράση αυτή ξεστομίστηκε από τον εισαγγελέα σε στιγμή εκνευρισμού, καθώς κατηγορούμενοι και συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτύρονταν ότι υποβάλλει παραπειστικές ερωτήσεις στους κατηγορούμενους.

Η ΕΞΥΒΡΙΣΗ κατηγορούμενου από τον εισαγγελέα της έδρας -και μάλιστα την ώρα των απολογιών- είναι ασφαλώς πρωτοφανής. Οπως πρωτοφανές είναι και το γεγονός ότι η δίκη συνεχίστηκε σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Ούτε ο ίδιος ο εισαγγελέας ανακάλεσε ούτε και το δικαστήριο (το οποίο διά του προέδρου του είχε ζητήσει την ίδια μέρα από κατηγορούμενο να μην προβαίνει σε χαρακτηρισμούς προσώπων) θεώρησε υποχρέωσή του να αποκαταστήσει την τάξη. Αυτή η φράση («είσαι κατάπτυστος») προδίδει όλη την αγωνία της εισαγγελικής αρχής να αναπληρώσει με χαρακτηρισμούς ή περιφρονητικές εκφράσεις την απόλυτη ένδεια του κατηγορητηρίου. Στην αγόρευση του εισαγγελέα που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα (την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη) φάνηκε η αδυναμία να στηριχτεί οποιαδήποτε κατηγορία με σοβαρό τρόπο. Για περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμπουμε στις διπλανές στήλες.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης". Καλεί τους κατοίκους της Ηλιούπολης μεθαύριο Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 8:00 το βράδυ σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια της αθηναϊκής αυτής πολιτείας στην Κεντρική Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παιδική Χαρά). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πάνος Τότσικας (αρχιτέκτων-πολεοδόμος), η Γαβριέλα Χαμογεωργάκη (π. Δημοτική Σύμβουλος) και ο Θωμάς Μηλούλης (Δημοτικός Σύμβουλος). Συντονίζει ο Ταξιάρχης Παπαδόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου.

 

 

04/06/05

 

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ που ακολουθεί προέρχεται από τον αναγνώστη της στήλης Χ.Μ.: «Βρισκόμαστε υπομονετικά Μ. Παρασκευή 29.04.2005 και γύρω στις 16.20 στην ουρά (τετραπλή και τεράστια) της Πύλης Ε8 του λιμανιού του Πειραιά, όπου και όπως ακριβώς μάς είχαν υποδείξει τα αρμόδια όργανα τάξης τού Λιμενικού. Ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά δύο ακριβά αυτοκίνητα, τα οποία παρέκαμψαν τη 200 μέτρων σειρά και βρέθηκαν πρώτα στο γκισέ έκδοσης των εισιτηρίων.

ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ διαμαρτυρίες μας [...] μία κατά τα άλλα συμπαθής δίοπος μας πέταξε ένα "αυτοί πάνε αλλού και όχι στην Αίγινα". Υπ' όψιν ότι στην ουρά υπήρχαν αυτοκίνητα μόνο για Αίγινα. Τα αυτοκίνητα αυτά ήταν μία ασημίζουσα rover ή jaguar με "τσαλακωμένη" πινακίδα στερεωμένη με βίδες-πεταλούδα και αριθμό κυκλοφορίας ΖΖΧ-1439 και επιδεικτικό μπλε πρόσθετο καρούμπαλο στην οροφή και το δεύτερο μια μαύρη BMW ΖΥΒ-7267 που οδηγούσε μια δυναμική σπορτίβ νεαρά κοπέλα με μαύρο καπελάκι τζόκεϊ. Και τα δύο μπήκαν εκτός σειράς και ταξίδεψαν κανονικά με το φέρι μπόουτ "ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ" που θα έφευγε σε λίγη ώρα, στις 16.30.

ΠΛΗΣΙΑΣΑΜΕ δυο-τρεις και εκθέσαμε το πρόβλημα και σε έναν δίοπο του Λιμενικού ο οποίος δήλωσε άγνοια. Πλησιάζουμε μια δίοπο [...], και αφού της εκφράσαμε την απορία "μήπως θα πρέπει και εμείς την επόμενη φορά να βάλουμε μπλε φωτεινό καρουμπαλάκι στο αυτοκίνητό μας και να κάνουμε πίου-πίου για να περάσουμε εκτός σειράς", μας απάντησε ρητά ότι "αυτοί δεν πάνε Αίγινα, αλλά Αγκίστρι!" και έφυγε θιγμένη για την ενόχληση».

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι το πλοίο πήγαινε στην Αίγινα και ότι τα δύο αυτοκίνητα ξεκίνησαν αμέσως για τον προορισμό τους, ενώ ο Χ.Μ. και άλλοι πολλοί περίμεναν άλλη μιάμιση ώρα για να ταξιδέψουν. Εξού και τα ερωτήματά του προς κάθε αρμόδια αρχή: «Τα με αρ. κυκλ. ΖΖΧ-1439 και ΖΥΒ-7267 ΙΧ είναι υπηρεσιακά και ποιας υπηρεσίας; Το μπλε χρώματος πρόσθετο φωτεινό "καρουμπαλάκι" (φάρος με πρόσθετο καλώδιο) στην οροφή του ΖΖΧ-1439 (αριθμός σε τσαλακωμένη πινακίδα από την πολλή χρήση και με ειδική πεταλούδα/βίδα για να μπαινοβγαίνει γρήγορα και άνετα σε πολλά και διαφορετικά αυτοκίνητα) με βάση το ισχύον Δίκαιο και τις κείμενες διατάξεις, ποια αυτοκίνητα έχουν δικαίωμα να φέρουν και πότε;»

ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ, η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως διοργανώνει αύριο Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Αγαλμα του Κωνσταντίνου, 11 π.μ.). Στόχος, η ικανοποίηση αιτημάτων που χρονίζουν, μεταξύ των οποίων
και η αποκατάσταση της νομιμότητας στα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα του Πανελληνίου.
 

 

www.iospress.gr