www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

28/05/05

 

Η ΣΤΗΛΗ εκφράζει τη συμπαράστασή της στη Ρίκη Βαν Μπουσχότεν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει στόχος μιας κλασικής μακαρθικής καμπάνιας από μέρους των γνωστών κύκλων της διατλαντικής εθνικοφροσύνης με μπροστάρισσα τη (γνωστή στους αναγνώστες του "Ιού") "Παμμακεδονική Α.Ε." των ΗΠΑ. Πέτρα του σκανδάλου, μια διάλεξη (10.5.2005) στο πανεπιστήμιο Πρίνστον με θέματα παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου στην Ανατ. Ευρώπη, που η "Παμμακεδονική" επιχείρησε εκ των προτέρων να ματαιώσει, και κατά την οποία η κ. Μπουσχότεν έκανε -μεταξύ άλλων- το έγκλημα να μιλήσει για "εκκένωση" (κι όχι, ως όφειλε, για "απαγωγή") των παιδιών από τον ΔΣΕ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η δυναμική παρέμβαση του Νίκολας Γκέιτζ, το μυθιστόρημα του οποίου αναγορεύεται από τους "αγανακτισμένους εθνικόφρονες" σε βίβλο της ιστορικής αλήθειας και της επιστημονικής "ορθοδοξίας".

ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ακούσαμε την επιχειρηματολογία των διωκτικών αρχών για τις συλλήψεις μετά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Αφού μεσολάβησαν δύο ώρες από τα επεισόδια, οι αστυνομικοί όρμησαν με κουκούλες και κράνη -όπως μας περιέγραψαν αυτόπτες- σε δύο μπαρ και επιλεκτικά συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπων. Η εξωτερική εμφάνιση των πελατών αποτέλεσε το αποκλειστικό κριτήριο για την προσαγωγή τους, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα η κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε ένα μπαρ - προς το παρόν τουλάχιστον. Πέρα όμως από αυτό το συνηθισμένο "αδιάψευστο" στοιχείο, οι αστυνομικοί δικαιολόγησαν την επιλογή κάποιων υπόπτων επειδή "ήταν ιδρωμένοι"! Οπως μας πληροφορούν οι μετεωρολόγοι, την Πέμπτη 19 Μαΐου η θερμοκρασία της Αθήνας ήταν 29 βαθμοί. Ευτυχώς που οι συλλήψεις δεν έγιναν σε συνθήκες καύσωνα, διότι τότε ίσως θα μπορούσαν να παραπλανηθούν οι αρχές και να έκαναν λάθος ...συλλήψεις.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει την προσπάθεια σπίλωσης της γνωστής αγωνίστριας ψυχιάτρου Κατερίνας Μάτσα, επιστημονικής υπευθύνου του "18 ΑΝΩ" από εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στις 22 Μαΐου, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: "Ο κύριος Τριανταφυλλόπουλος, αφού κάποια στιγμή δήλωσε ότι δεν υιοθετεί τις κατηγορίες εις βάρος της, στη συνέχεια άφησε τη λάσπη να αιωρείται. Η δήλωση της Κατερίνας Μάτσα που μαγνητοσκοπήθηκε από την ομάδα του Μ.Τ. προβλήθηκε λογοκριμένη σε καίρια σημεία.[...] Γνωρίζοντας την ακεραιότητα, το χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τον αγώνα της Κ.Μ. ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή των κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών καταγγέλλουμε με οργή τη συκοφαντική επίθεση από την τηλεοπτική εκπομπή, που έρχεται σα συνέχεια μιας συνολικής εκστρατείας ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα. [...] Η ρυπαρή δημοσιογραφία, οι κίτρινοι και φαιοί ρύποι τους δεν μας αγγίζουν".
 

 

 

21/05/05

 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ Πολιτικής Υγείας ("International Association of Health Policy", ΙΑΗΡ) διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το 14ο Συνέδριο Πολιτικής Υγείας στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (25-28 Μαΐου). Σκοπός του διεθνούς συνεδρίου είναι η διεξοδική συζήτηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών υγείας στην Ευρώπη υπό την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Συμμετέχουν επιστήμονες από την Ευρώπη -για πρώτη φορά και αρκετοί από τις βαλκανικές χώρες- και οι εργασίες θα γίνουν στα αγγλικά. Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της Ενωσης (www.healthp.org).

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Σάββατο (28 Μαΐου) η τελετή λήξης του συνεδρίου θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο με ομιλήτρια την Ida Hillander από τις ΗΠΑ, η οποία θα παρουσιάσει την εμπειρία των Αμερικάνων -την πραγματικότητα δηλαδή που θα ζήσουμε αν δεν ανακοπεί η κυρίαρχη σήμερα πολιτική. Μεθαύριο Δευτέρα (23 Μαΐου) στις 12:30, ως προσυνεδριακή εκδήλωση και με την ευκαιρία της επετείου λήξης του πολέμου, ο καθηγητής Ιατρικής Κοινωνιολογίας Η. U. Deppe από τη Φρανκφούρτη θα αναπτύξει το θέμα "Physicians and the Nazi medicine" στο αμφιθέατρο 300 θέσεων της Ιατρικής Σχολής. Θα προλογίσει ο Αλέξης Μπένος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της ΙΑΗΡ.

ΔΟΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ στη δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός: «Ο μη σεβασμός των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς όρους, από ένα κράτος -μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως είναι η Τουρκία, η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει αναστείλει και δεν εφαρμόζει την απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση της κ. Λοϊζίδου στην Κύπρο, προσβάλλει την αξιοπιστία του Δικαστηρίου αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει δικαίωμα να το παίζει τιμητής. Οπως μας θυμίζει το "Ουράνιο Τόξο", η χώρα μας έχει αρνηθεί να επικυρώσει τη Σύμβαση- Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (χωρίς όρους και εξαιρέσεις) ενώ την έχει υπογράψει από το 1997. Στην περίπτωση μάλιστα του σωματείου Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρνησή της να αναγνωρίσει και να εγγράψει τον σύλλογο (απόφαση Ε.Δ.Α.Δ. στις 10/07/98) και μέχρι σήμερα τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση αυτή, "προσβάλλοντας" κατά το συλλογισμό Καραμανλή "τα ανθρώπινα δικαιώματα". Ας μη μιλάμε λοιπόν για σκοινί στο σπίτι μας.

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: το ίδιο ομογενειακό λόμπι που ασχολείται συστηματικά με τη διατήρηση της εθνικοφροσύνης μας (Κυπριακό, Μακεδονικό, κ.λπ.), έχει τώρα ριχτεί στον αγώνα της Eurovision, με το σύνθημα "Go Helena, Go Greece!"

 

 

14/05/05

 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ των δικαστικών σκανδάλων αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές. Απορρίπτονται συλλήβδην οι αιτήσεις αποφυλάκισης και καθυστερούν ακόμα και όσες προβλέπει ρητά ο νόμος (στα 3/5 της ποινής κ.λπ.). Αυτοί που το βιώνουν στο πετσί τους είναι φυσικά οι φυλακισμένοι και όσοι δικάζονται αυτόν τον καιρό ακόμα και για πλημμελήματα. Από κρατούμενες του Κορυδαλλού λάβαμε ένα πυκνογραμμένο κείμενο που αποτυπώνει τη διαμαρτυρία τους αλλά και την απελπισία μπροστά στις νέες αυθαιρεσίες που ζούνε καθημερινά. «Οι εισαγωγές γίνονται εδώ και μερικούς μήνες με ιλιγγιώδη ταχύτητα», μας γράφουν μεταξύ άλλων οι κρατούμενες. «Η φυλακή είναι χωρητικότητας 200 ατόμων και σε χρόνο ρεκόρ γίναμε 580 ανθρώπινες ψυχές στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη. Οι αποφυλακίσεις μειώνονται κατακόρυφα γιατί τώρα, μετά από τα δικά τους εγκλήματα που διέπραξαν και βγήκαν τ' άπλυτά τους στη φόρα, βρήκαν ευκαιρία να ξεσπάσουν για άλλη μια φορά πάνω στα απελπισμένα κεφάλια μας. Οι δικαστές εισαγγελείς και Φαρισαίοι παρασυρμένοι πως είναι θεοί και δήμιοι συγχρόνως αποφασίζουν για τις ζωές μας με μία και μόνη λογική: Να ικανοποιήσουν τον ακόρεστο, κομπλεξικό κι απάνθρωπο εαυτό τους λέγοντας σαν δικαιολογία πως κινδυνεύει η κοινωνία από μας».

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των κρατουμένων αναφέρεται και σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Μόλις λίγο καιρό πριν αυτοκτόνησε μια νέα κοπέλα 23 ετών μ' ένα παιδάκι μικρό αφημένο σε ξένα χέρια και αυτοκτόνησε γιατί εσείς τη φτάσατε σε αυτό το σημείο. Πείτε μας ποια δικαιοσύνη είναι αυτή που ζητάει να πεθαίνει κάποιος μέσα στη φυλακή; Εμείς δεν λέμε όχι στην τιμωρία! Λέμε όχι στην εξόντωση, όχι στα πολλά χρόνια, όχι στον εξευτελισμό και όχι στην καταστροφή που είναι τεράστια για τις φτωχές μας τσέπες. Οι ποινές που κοπανάτε τώρα τελευταία είναι απάνθρωπες και εξαντλητικές. Στην πραγματικότητα όλα αυτά που μας συμβαίνουν δεν σας ενδιαφέρουν, το πώς και το γιατί, αν εσείς παρανομείτε αδιαφορώντας για τους νόμους κι όλοι μαζί, κράτος και παρακράτος, βάζετε ανθρώπους στη φυλακή κι άλλους τους κρατάτε άδικα αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους. Μας οδηγείτε όλο και πιο πολύ στην απόγνωση και στην οργή και η υπομονή μας βρίσκεται πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί που είναι έτοιμο να σπάσει και η οργή μας είναι ένα καζάνι που βράζει».

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ του «Ιού» για το γκολφ και τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις προκάλεσαν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες αντιδράσεις. Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε για να εκτεθούν αυτοί οι προβληματισμοί.
 

 

 

07/05/05

 

ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Στέγγου που σημάδεψε την τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου; Από όλη εκείνη την ιστορία που εμφανίστηκε ως μέγα σκάνδαλο ο μόνος που φαίνεται ότι κινδυνεύει να διωχθεί είναι ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο οποίος δικάζεται την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη τού Πόρτο Καρράς.

ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ Συμβούλιο Θεσσαλονίκης είχε από τις 30 Ιουνίου 2004 εκδώσει ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δηλώνει τη συμπαράστασή του στο νομαρχιακό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο, που κατηγορείται από τον ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς κ. Στέγγο με έγκληση για "συκοφαντική δυσφήμηση". Εκτιμά ότι η δημόσια πολιτική κριτική, ακόμη και αν είναι σκληρή, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με δικαστικές μεθοδεύσεις».

ΣΤΟ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ του υπόμνημα ο κ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του που αποτελούν αφορμή της έγκλησης στηρίζονται στην πάγια άποψή του "ότι το Δάσος της Σιθωνίας -όπως άλλωστε και όλα τα δάση της χώρας- πρέπει να μην οικοπεδοποιηθεί, να μην απολέσει τον δασικό χαρακτήρα του. Αυτή η θέση συμπυκνώνει την ουσία της πολιτικής μου δράσης εδώ και είκοσι πέντε χρόνια (...) Στον σχολιασμό μου αυτό, δεν είπα τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα, στηρίζοντας για ακόμη μια φορά την πολιτική άποψη που τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κοινής γνώμης έχουμε εκφράσει. Οτι με τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου τους και την καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων με στελέχη των μεγάλων κομμάτων, οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς πέτυχαν την ψήφιση ενός νόμου, που αποτελεί προκλητικότατη ικανοποίηση των ιδιωτικών τους συμφερόντων (...) Είχα καθήκον ως δημοσιογράφος, ως ενεργό μέλος του οικολογικού κινήματος, αλλά και ως νομαρχιακός σύμβουλος να εκφράσω την αντίθεση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας σε εκδηλώσεις χειραγώγησης της Βουλής των Ελλήνων με σκοπό την σε βάρος του περιβάλλοντος οικιστική εκμετάλλευση".

ΛΑΒΑΜΕ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ απαντήσεις για δημοσιεύματα της στήλης. Πρόκειται για επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, σχετικά με την επιδότηση του τρίτου παιδιού των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης ("Η συνταγή της χούντας", "Ιός", 17/04/05) και για άρθρο του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ Ι. Κ. Χασιώτη σχετικά με τις ελληνοαρμενικές σχέσεις ("Ο ξεχασμένος 'εθνικός εχθρός", "Ιός", 24/04/05). Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι δύο απαντήσεις θα τις παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες από τις στήλες του "Ιού".

 

 

www.iospress.gr