www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/02/05

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της Τζ.Μ. και της Κ.Π., των δύο κοριτσιών από τη Ρουμανία που έπεσαν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης γυναικών και τόλμησαν να καταγγείλουν τους μαστροπούς τους, είναι γνωστή στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της στήλης ("Ο ατέλειωτος εφιάλτης της Τζ.Μ.", 19/7/2003 και "Το ροζ κύκλωμα του ενός", 12/12/2004). Δύο περίπου μήνες μετά τη δίκη των μαστροπών, οι εξελίξεις της υπόθεσης υποδεικνύουν ότι ο εφιάλτης των δύο γυναικών δεν προβλέπεται να πάρει γρήγορα τέλος.

Η ΜΙΑ ΑΠΟ τις δύο κοπέλες, η Κ.Π., συνελήφθη στις 9 Φεβρουαρίου για μια τυπική παράβαση, επειδή δηλαδή δεν διέθετε άδεια εργασίας. Οπως μας εξηγεί η Σίσσυ Βωβού, μέλος του Φεμινιστικού Κέντρου και της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, η Κ.Π. είχε υποβάλει αίτηση για να της χορηγηθεί άδεια, η οποία ωστόσο αργούσε να εκδοθεί. Στις 11 του μήνα αθωώθηκε στο αυτόφωρο, αλλά η κράτησή της συνεχίστηκε και βγήκε και εντολή απέλασής της γιατί είχε καταδικαστεί ερήμην το 2000, επειδή το 1998, όντας ακόμη ανήλικη, εκδιδόταν χωρίς άδεια! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Κ.Π. υπήρξε θύμα τράφικινγκ και ότι ορισμένοι από τους μαστροπούς που την είχαν οδηγήσει με τη βία στην πορνεία είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ τους προς τις αρμόδιες αρχές, δεκαέξι φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και πέντε κοινωνικές οργανώσεις ζήτησαν στις 10/2 την άμεση απελευθέρωσή της και την ακύρωση της αδιανόητης καταδίκης της. "Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η γυναίκα αυτή, όπως και κάθε άλλη που έχει καταγγείλει κυκλώματα, βρίσκεται σε συνεχή φόβο για εκδίκηση από τη μεριά τους", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω διαμαρτυρία. "Επομένως ζητούμε να απόσχετε από οποιαδήποτε πράξη απέλασής της, γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ίσως και τη ζωή της, και να συμβάλετε στη χορήγηση άδειας παραμονής της".

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ παρέπεμψε το θέμα στην επιτροπή αντί-τράφικινγκ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η εκπρόσωπος της οποίας συνέστησε να γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές προσφυγές. Στη διαβεβαίωση ότι αυτές γίνονται αλλά η κοπέλα δεν μπορεί να κρατείται, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ τις πιέσεις αυτές, η Κ.Π. αφέθηκε ελεύθερη την περασμένη Δευτέρα. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει: Η πολιτεία δεν μοιάζει πρόθυμη να αναλάβει το κόστος της εφαρμογής της ισχύουσας από το 2002 νομοθεσίας, να προστατέψει δηλαδή και να βοηθήσει ουσιαστικά -οικονομικά, και όχι μόνο- τις αλλοδαπές κοπέλες που έχουν το κουράγιο να καταγγείλουν τα κυκλώματα που τις οδήγησαν στην καταναγκαστική πορνεία.
 

 

 

19/02/05

 

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ επιτέλους από τα σχολεία το περιβόητο CD για το μάθημα των θρησκευτικών της Γ΄ Λυκείου με θέμα (και) τις αμβλώσεις με το οποίο η στήλη ασχολήθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Με αξιοσημείωτη καθυστέρηση τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν το λόγο σε εκπροσώπους της Ομάδας "Γυναίκες στην Εκπαίδευση", οι οποίες πρώτες κατήγγειλαν το αντιεκπαιδευτικό και παράνομο περιεχόμενό του, καθώς και σε αρμοδίους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δήλωσαν ότι το CD πρόκειται να αποσυρθεί. 

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ εξάλλου στον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε στη βουλή (11/2/2005) ότι το CD μοιράστηκε το 2003 και ότι "ενώ η απόφαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ήταν να δοθεί πιλοτικά σε σχολεία, αυτό μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία χωρίς κανείς να μπορεί να βρει ποιος έδωσε την εντολή". "Γνωρίζετε", συμπλήρωσε η υπουργός "ότι έχει αποσυρθεί και ελέγχεται από την αρχή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Παιδείας ούτε η Εκκλησία ούτε και κανείς άλλος μπορεί να επιβάλει, πέρα από τους μηχανισμούς που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, το τι θα πάει στα σχολεία".

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ της ρατσιστικής διαφήμισης οδοντόκρεμας στα σχολεία που κατήγγειλε στη στήλη η ομάδα εκπαιδευτικών "Τα Πίσω Θρανία" μάς γράφει ο αναγνώστης μας Ιωάννης Κασσάρος: "Απόρησα το Σάββατο 5/2/2005 με τη δημοσίευση της επιστολής των εκπαιδευτικών 'Τα Πίσω Θρανία' την οποία υιοθετήσατε και επικροτήσατε, γιατί διακρίνατε και εσείς πονηρό δάκτυλο για σεξισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία στο διαφημιστικό κάποιας οδοντόκρεμας. Μάλλον σας λείπει το χιούμορ: Δεν εξηγείτε πώς την αλλοδαπή τερηδόνα που έρχεται στο στόμα απ' έξω με τη σκανδαλιάρα τη ζάχαρη και τα λοιπά γλυκά της δώσατε τις έννοιες 'ξενοφοβία, σεξισμό, ρατσισμό' και ότι τα παιδιά με το διαφημιστικό αυτό θα απομονώσουν τους μετανάστες, 'τους λέει να μην παντρευτούν αλλοδαπούς τα κορίτσια για να μην τους φάνε τα λεφτά και τις εγκαταλείψουν... (πολλή φαντασία ρε παιδιά!!!). Και εγώ πριν τριάντα χρόνια, που σαν αριστερός πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, προσκαλούσα παρακαλώντας τον Οδοντιατρικό Σύλλογο με τις εταιρίες από οδοντόκρεμες για να μιλήσουν για τη στοματική υγιεινή, αφού η πολιτεία δεν έκανε τίποτα, προβληματίζομαι μήπως βοήθησα στην ανάπτυξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας!".

ΜΠΟΡΕΙ να μας λείπει το χιούμορ ή να διαθέτουμε πλούσια φαντασία, ωστόσο η Crest αποφάσισε να αποσύρει τη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια της.

 

 

12/02/05

 

ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ στο Πολυτεχνείο η τριήμερη συνάντηση που οργανώνει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Ειδικότερα σήμερα το πρωί (10 πμ) το θέμα είναι τα δικαιώματα και η καταστολή στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και τα νέα κοινωνικά κινήματα. Το απόγευμα μια ανασκόπηση στην ιστορία του Δικτύου και τις προοπτικές του. Αύριο (10 πμ) θα τεθούν τα θέματα των μεταναστών, των πολιτικών κρατουμένων, του ελληνικού και ευρωπαϊκού Φόρουμ, καθώς και οι πρωτοβουλίες για την ενότητα της αριστεράς. Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Αννης Βρυχέα.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ πέρασε από το θάνατο του αγωνιστή και φίλου Ρολφ Πόλε. Από το βιβλίο του "Το όνομά μου είναι άνθρωπος" αντιγράφουμε την απάντησή του σε μία ερώτηση δημοσιογράφου περί του αν αισθάνεται ένοχος η αθώος: "Αθωότητα και ενοχή: για μένα αυτές οι έννοιες είναι κατηγορίες... Στο μάθημα των γερμανικών ήμουν πολύ καλός. Μια φορά όμως πήρα 6. Το θέμα μας ήταν το γνωστό αξίωμα του Ντοστογιέφσκυ από το Εγκλημα και Τιμωρία: 'Το ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για τα πάντα δεν το γνωρίζουν. Αν το γνώριζαν θα είχαμε τον Παράδεισο επί της γης'. Αυτό για μένα ήταν ένα αξίωμα-κλειδί, γι' αυτό πήρα 6 στην έκθεση". "Πήρες 6 γιατί διαφώνησες;", τον ρωτάει ο δημοσιογράφος. "Οχι, πήρα 6 γιατί συμφώνησα, και αιτιολόγησα αυτή τη στάση μου όχι από θρησκευτική σκοπιά αλλά ορθολογικά, λογικά" απάντησε ο Πόλε.

ΑΥΡΙΟ στις 7μμ, στο χώρο του Δικτύου Γυναικών Θεσσαλονίκης (Π. Παπαγεωργίου 8, πεζόδρομος Αχειροποιήτου) η Ομάδα "Γυναίκες στην Εκπαίδευση" διοργανώνει συζήτηση με θέμα "Απόσυρση από τα σχολεία του παράτυπου και αντιπαιδαγωγικού CD, παραγωγής ΥΠΕΠΘ και Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για το μάθημα των Θρησκευτικών της Γ΄Λυκείου". Το (πολύ γνωστό στη στήλη) CD τιτλοφορείται "Θέματα Χριστιανικής Ηθικής. Ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και οι κίνδυνοι που την απειλούν" και θίγει προβλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, το AIDS, την κακοποίηση των παιδιών και τις εκτρώσεις. Οπως μας πληροφορεί η Ομάδα "Γυναίκες στην Εκπαίδευση", στην αυριανή συνάντηση θα προβληθεί το CD, το οποίο βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση και θα ακολουθήσει συζήτηση και ενημέρωση για το ιστορικό της υπόθεσης και τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα (επιστολές σε υπουργό Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο κ.ο.κ.). Υπενθυμίζουμε ότι η στήλη ασχολήθηκε πρόσφατα με το θέμα ("Η Σκοταδιστική Κραυγή", 26/12/2004), καθώς και ότι ακόμη περιμένουμε μια απάντηση του υπουργείου.

 

 

05/02/05

 

ΑΠΟ ΤΗ γνωστή στη στήλη ομάδα εκπαιδευτικών «Τα Πίσω Θρανία» πήραμε και δημοσιεύουμε μια εξαιρετικά εύγλωττη καταγγελία:

«ΣΕ ΠΟΛΛΑ σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα το ΙΚΑ πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής. Σε σχολείο της Αθήνας, όταν τελείωσε το πρόγραμμα, δόθηκε στους μαθητές/τριες μια τσάντα με διαφημιστικά της εταιρείας Crest, καθώς και ένα βιβλιαράκι για την υγιεινή του στόματος.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Crest και το περιεχόμενο του έγχρωμου, πολυσέλιδου, ιλουστρασιόν βιβλίου της, για όλα ευθύνεται η τερηδόνα, που βέβαια είναι "αλλοδαπή, σκανταλιάρα και ανάποδη". Ο διδακτισμός του βιβλίου στο σεξισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι στο μεγαλείο του. Πρέπει, κατά την Crest, οι μαθητές/τριες του Δημοτικού να μαθαίνουν στο σχολείο ότι αν πλένεις τα δόντια σου, θα παντρευτείς νέα, Ελληνίδα, πλούσια και ωραία, θα έχεις φίλους, θα αποκτήσεις λεφτά, αλλιώς θα μείνεις στο ράφι γεροντοπαλίκαρο και τα λεφτά σου θα σου τα φάει μια αλλοδαπή, που στο τέλος θα σε παρατήσει.

ΑΥΤΑ και άλλα πολλά κοινωνικά στερεότυπα αλλά και εχθρότητα απέναντι στον αλλοδαπό -που πιθανότατα είναι ο συμμαθητής και η συμμαθήτρια των παιδιών- περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο το οποίο διανέμεται στα παιδιά μαζί με οδοντόβουρτσες και οδοντόπαστες ώστε μετά, στο σπίτι τους, να φροντίζουν την υγιεινή του στόματος και προφανώς και την υγιεινή του πνεύματός τους με τις ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες του ξενοφοβικού, ρατσιστικού εντύπου της Crest.

ΑΠΟΡΙΑ προκαλεί και η αδιαφορία των υπευθύνων του ΙΚΑ που δέχτηκαν να διανείμουν, χωρίς καμία προσοχή στο περιεχόμενο, το άθλιο αυτό έντυπο. (...)

"ΕΘΝΙΚΟΣ διάλογος για την παιδεία", "μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση", "ορθολογικότερη κατανομή των πόρων και του προσωπικού" και "εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα" είναι αυτό ακριβώς που συνέβη στο συγκεκριμένο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Αυτό που αποτελεί ευθύνη του δημόσιου τομέα, δηλαδή η εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών για ζητήματα υγείας, να εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών:

1. Να καταδικάσουν φαινόμενα τύπου "εκπαίδευση στον ρατσισμό α λα Crest".

2. Να βάλουν φραγμό στη δυνατότητα που φαίνεται να αποκτούν, με την παρότρυνση του ίδιου του ΥΠΕΠΘ, οι ιδιωτικές εταιρείες να διαφημίζονται μέσα στα σχολεία, χρησιμοποιώντας τους μαθητές/τριες ως εν δυνάμει ή ως υποψήφιους πελάτες.

3. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και να μην επιτρέψουμε να εκχωρείται εκπαιδευτικό έργο στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με την κάλυψη της χορηγίας, της βοήθειας κ.λπ.

ΕΞΩ οι έμποροι και οι χορηγοί από τα σχολεία μας».

 


 

 

www.iospress.gr