www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

18/12/04

 

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ των αστυνομικών σε νόμιμους οίκους ανοχής στην περιοχή της Καλλιθέας καταγγέλλουν εργαζόμενες και μάλιστα τη στιγμή που βρίθουν οι εφημερίδες από αγγελίες "μασαζάδικων" στην ίδια περιοχή. Και όταν στις αγγελίες αυτές διαφημίζονται οι συχνές αλλαγές γυναικών ή οι νέες γυναίκες που «αναλαμβάνουν» τους πελάτες, μάλλον δεν πρόκειται για τα Bodyline. Πώς λοιπόν να μην πάει ο νους μας στο κακό, όταν η Αστυνομία κάνει συλλήψεις και σφραγίζει τους νόμιμους οίκους κι όταν μάλιστα αμέσως μετά στο Αυτόφωρο οι γυναίκες αυτές αθωώνονται αφού προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα; Τι είδους επιλεκτική πολιτική «αγνότητας» είναι αυτή του Δήμου Καλλιθέας σε συνεργασία με την Αστυνομία; Για ποιο λόγο διώκεται το νόμιμο και όλοι κάνουν τα στραβά μάτια στο παράνομο; Δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι ίσως η λειτουργία του "μασαζάδικου" είναι πιο προσοδοφόρα για τους θεσμούς και ότι ισχύει το «όπου δεν πίπτει χρήμα πίπτει ράβδος». Θυμόμαστε άλλωστε την πρόσφατη δίκη των δύο κοριτσιών που δούλευαν με το ζόρι σε τέτοιο "μασαζάδικο" ενώ ένα ολόκληρο αστυνομικό τμήμα δίπλα δεν είχε πάρει χαμπάρι!

ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ της Καλλιθέας και ειδικότερα αυτός της κυρίας Ε. Βακαλίδου δεν παραβιάζουν καμιά από τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Ν.2734/99 για τα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα. Αντίθετα, ο Δήμος Καλλιθέας όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στους ειδικότερους όρους του νόμου αλλά θέτει ως πρόσκομμα για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης μία απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, βάσει της οποίας απαγορεύεται απολύτως η λειτουργία οίκων ανοχής στην Καλλιθέα (βλ. ΙΟΣ 31/1/04). Η απόφαση αυτή είναι αντισυνταγματική, όπως επισήμαινε με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, γιατί απαγορεύει με το έτσι θέλω κάθε δυνατότητα άσκησης της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας. Είναι τουλάχιστον παράξενο αντί ο Δήμος της Καλλιθέας να ρυθμίζει το θέμα με νέα απόφαση που θα αποκαθιστά τη νομιμότητα να συνεχίζει αυτή την τακτική της απαγόρευσης, αφήνοντας παράλληλα εντελώς ανεξέλεγκτη την Αστυνομία να αποφασίζει ποια "μασαζάδικα" θα λειτουργούν και ποιες νόμιμες δραστηριότητες
θα οδηγούνται στο δικαστήριο.

ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ από τις μεσημβρινές «κοινωνικές» εκπομπές της τηλεόρασης που αποφασίζουν με επιλεκτικά μικρόφωνα σε επιλεκτικά στόματα «αγνών» κατοίκων να μας λύσουν κι αυτή την "κοινωνική μάστιγα".

Ας φροντίσουν πρώτα τους λογαριασμούς τους με το ΕΣΡ...

 

 

11/12/04

 

ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της στήλης του περασμένου Σαββάτου για το σχέδιο Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού σχολιάζουν με επιστολή τους προς τον «Ιό» δύο εξέχοντες αρχαιολόγοι, οι επίτιμοι διευθυντές Αρχαιοτήτων Λάζαρος Δεριζιώτης και Ολγα Κακαβογιάννη:
«ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ το εμπεριστατωμένο άρθρο σας της 4/12/04 σχετικά με την προετοιμαζόμενη νέα αναθεώρηση του πρόσφατου Οργανισμού του ΥΠΠΟ και θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας συγχαρούμε για τον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, τα οποία θα δημιουργήσει η προτεινόμενη τροποποίηση. Λόγω του ότι έχουμε διατελέσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑ κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 οπότε υπήρχε συνεχής συνεργασία (και αρκετές φορές και σύγκρουση) με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ κατά τη μακρόχρονη προετοιμασία του νέου Οργανισμού γνωρίζουμε καλά τα σχετικά θέματα και σας πληροφορούμε ότι εκτός από τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν με τη νέα διοικητική βαθμίδα που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μεταξύ των αποκεντρωμένων Εφορειών Αρχαιοτήτων και της Κεντρικής Υπηρεσίας-Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, υπάρχουν κυρίως θέματα επιστημονικής δεοντολογίας και νομικά.

ΑΠΟΡΟΥΜΕ πώς θα διασφαλίσουν οι συντάκτες του νέου σχεδίου την τήρηση των αυστηρών κανόνων για την εν γένει διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ιδίως των αρχαιοτήτων) τους οποίους προβλέπουν ο Αρχαιολογικός Νόμος καθώς και οι διεθνείς (υπό την αιγίδα της Unesco) και οι ευρωπαϊκές συμβάσεις (που είναι και νόμοι του ελληνικού κράτους) όταν σκέφτονται να αναθέσουν τη διοίκηση αυτών των υπηρεσιών σε managers και την τελική κρίση για αρχαιολογικά θέματα σε συμβούλιο δημάρχων, επισκόπων, εκπροσώπων επιμελητηρίων, οργανώσεων πολιτών στο οποίο και θα συμμετέχουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων της περιφερειακής διεύθυνσης».

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ των δύο πολύπειρων επιστημόνων ελπίζουμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και την επιτροπή που έχει κληθεί να συντάξει το νέο Οργανισμό. Πάντως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά επίσημη αντίδραση για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Από τη δική του πλευρά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στις 9 το πρωί στο κτίριο του ΣΕΑ. Μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι ο νέος Οργανισμός. Αναμένονται
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις που θα εκφράσουν στη συνέλευση τα μέλη του συλλόγου τα οποία μετέχουν και στην επιτροπή σύνταξης του νέου Οργανισμού. Είναι άλλωστε οι μόνοι αρχαιολόγοι που γνωρίζουν τις κατευθύνσεις του νέου Οργανισμού, διότι ο ΣΕΑ δεν έχει ακόμα λάβει απάντηση στο αίτημά του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενημερωθεί πλήρως.

 

 

04/12/04

 

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ επιθέσεις στο Νέο Κόσμο καταγγέλλουν σε προκήρυξή τους αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές συλλογικότητες που οργανώνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον τοπικό σταθμό του μετρό, αύριο Κυριακή στις 11 πμ: "Τα βράδια του Σαββάτου (13 Νοέμβρη), της Τρίτης (16 Νοέμβρη) και της Τετάρτης (17 Νοέμβρη), μια συμμορία από 20-30 φασίστες, με 15 μηχανές, βγήκε παγανιά στους δρόμους του Νέου Κόσμου, χτυπώντας μετανάστες από τη Συρία και την Αλβανία, αλλά και όσους Ελληνες ή Ελληνίδες δεν έμειναν άπραγοι και προσπάθησαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις".

"ΔΥΣΤΥΧΩΣ", διαπιστώνουν, "μέσα στο κλίμα του ελληνοκεντρισμού και της εθνικής 'περηφάνιας' που καλλιεργούν κράτος, ΜΜΕ κι αφεντικά, ειδικά μετά τη φιέστα των Ολυμπιακών αγώνων και τις αναμετρήσεις στα γήπεδα, οι επιθέσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά: σε όλη την Ελλάδα πυκνώνουν τα χτυπήματα σε μετανάστες και Ελληνες αντιφασίστες. Μεγαλύτερος ωστόσο κίνδυνος από τις ίδιες τις φασιστικές επιθέσεις, είναι η πιθανότητα να να δηλητηριαστεί η κοινωνία μας με μικρές και μεγάλες δόσεις απάθειας και συνενοχής σε τέτοια φαινόμενα".

ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ παρέμεινε το ρεπορτάζ του "Ιού" (21/11/04) για την υπόθεση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Καλάν Καζίμ, ο οποίος κινδυνεύει με απέλαση, μετά την απόρριψη της αίτησης ανανέωσης της άδειας παραμονής του στην Ελλάδα. Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε και από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικά από τον γεν. γραμ. κ. Ευαγγελίδη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. Θυμίζουμε ότι στην απόφαση απόρριψης περιλαμβάνονται εξόχως κολακευτικά λόγια για τη δημοκρατία στην Τουρκία και "τις πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις (από το έτος 2001 και εντεύθεν) οι οποίες στοχεύουν στον εκδημοκρατισμό και την προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών".

ΒΕΒΑΙΑ ο κ. Ευαγγελίδης έχει έναν επιπλέον λόγο να παραμένει σιωπηλός. Είναι η υπενθύμιση αυτής της παλιάς ιστορίας με την αφαίρεση του διαβατηρίου του Βαγγέλη Σακκάτου λίγους μήνες πριν τη δικτατορία για πολιτικούς λόγους. Για το ζήτημα αυτό ζητήσαμε εγκαίρως (15/11) τη γνώμη του, αλλά δεν θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει. Πού να φανταστεί ότι ο Σακκάτος και ο Καζίμ θα βρίσκονταν μαζί σήμερα στο σύλλογο Ελληνοκουρδικής Συμπαράστασης; Και όμως. Η υπόθεση του Καλάν Καζίμ του προσφέρει έναν απρόσμενο τρόπο να επανορθώσει εμπράκτως, έστω και μετά από 38 χρόνια!
 

 

www.iospress.gr