www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

27/11/04

 

"ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944. Πολιτική της μνήμης, μνήμη της πολιτικής" είναι το θέμα της ημερίδας που οργανώνει η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση την ερχόμενη Παρασκευή (3.12) στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου. Βασικοί ομιλητές θα είναι οι πανεπιστημιακοί Γ. Μαργαρίτης ("Δεκεμριανά: μια επανάσταση σε μη επαναστατικούς καιρούς"), Θ. Σφήκας ("Η Βρετανία, η ΕΣΣΔ και το ΕΑΜ, 1941-44") κι Ε. Μπιτσάκης ("Εθνικό και κοινωνικό την εποχή της Αντίστασης"), ο δημοσιογράφος Φ. Οικονομίδης (Δεκέμβρης 1944, ΕΣΣΔ και βαλκάνιοι παρτιζάνοι) κι ο κινηματογραφιστής του ΔΣΕ Μάνος Ζαχαρίας.

ΣΤΙΣ 12 ΜΑΙΟΥ η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Μπαλούση ζήτησε απόσπαση από την Πολεοδομία του δήμου Ξάνθης στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου που εδρεύει και αυτή στην Ξάνθη.

Από εδώ αρχίζει η παράνοια. Το υπηρεσιακό συμβούλιο του δήμου θεωρεί ότι η απόσπαση δεν μπορεί να γίνει διότι κατά τον διορισμό της μοριοδοτήθηκε για την παραμεθόριο άρα θα έπρεπε να μείνει 10 χρόνια στη θέση της δηλαδή η 10/ετία αφορά τον φορέα διορισμού και όχι την παραμεθόριο περιοχή. Ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης όμως δίνει την έγκρισή του εκτιμώντας ότι αφού δεν απομακρύνεται από την παραμεθόριο μπορεί να πάρει την απόσπαση.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ στο νομικό συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών από τον ίδιο τον γεν. γραμματέα κ. Αθανάσιο Βεζυριάνη. Παρά τις προσπάθειές της η υπάλληλος δεν μπορεί να μάθει τίποτα για την τύχη του αιτήματός της. Οι πιέσεις και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της την εξωθούν σε παραίτηση στο τέλος Αυγούστου του 2004.

Ομως στα χέρια της έρχονται δύο έγγραφα. Το ένα του Υπουργείου Παιδείας (73319/Β2/2-9-2004) το οποίο αναφέρει ότι δικαιούται την απόσπαση, αλλά και ότι η δαπάνη μισθοδοσίας της θα καταβάλλεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για όσο χρόνο αυτή διαρκεί. Ηδη όμως ήταν αργά αφού στις 1/9/2004 ο δήμαρχος Ξάνθης είχε αποδεχθεί την παραίτηση της.

Ο ΜΟΝΟΣ που δεν είχε καταλάβει ότι ένας υπάλληλός του παραιτήθηκε και ότι η παραίτησή του είχε δημοσιευτεί στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 225/22-9-2004 τ. ΝΠΔΔ) ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών. Της στέλνει λοιπόν με φαξ στις 1-11-2004 τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και την απόφαση της υπηρεσίας (48666-12-10-2004) ότι απορρίπτεται η αίτηση απόσπασης για τους ίδιους λόγους που την απέρριψε και το υπηρεσιακό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης. Και η ερώτηση της παθούσας είναι απλή. «Για το ίδιο απλό πράγμα δυο υπουργεία έχουν διαφορετική γνώμη. Ο πολίτης τι μπορεί να κάνει;»

 

 

20/11/04

 

ΑΠΟ ΙΔΙΑΖΟΝΤΑ σαδισμό φαίνεται ότι διέπονται οι σχεδιαστές των «μέτρων ασφαλείας» που λαμβάνονται στη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων. Εκτός από το «προληπτικό» κόψιμο της κυκλοφορίας σε απίθανα μεγάλη έκταση και πολλές ώρες πριν από κάποια κινητοποίηση (όπως έγινε την περασμένη Πρωτομαγιά ή με το συλλαλητήριο του ΚΚΕ
στις 9 Οκτωβρίου), έχουμε τώρα την αδικαιολόγητη «αχρήστευση» μιας σειράς σταθμών του... Μετρό! Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πορείας του Πολυτεχνείου, τέθηκαν λ.χ. για ώρες «εκτός λειτουργίας» οι σταθμοί του Ευαγγελισμού και του Μεγάρου Μουσικής. Είναι αδύνατο να φανταστούμε οποιαδήποτε πρακτική χρησιμότητα αυτής της διατεταγμένης «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Εκτός αν οι ιθύνοντες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πιστεύουν ότι, μαζί
με την ενίσχυση του αισθήματος πολιορκίας της πόλης και των πολιτών της, θα ενισχύσουν έτσι τις φωνές που ζητούν τον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση.

ΣΤΑ ΨΙΛΑ πέρασε η τελευταία επίθεση μελών της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» εναντίον δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μελών της αριστερής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» και του Δ.Σ. τού εκεί φοιτητικού συλλόγου, το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου στο κέντρο των Χανίων. Οι δύο φοιτητές, που είχαν την ατυχία να πάνε να βγάλουν φωτοτυπίες δίπλα στα γραφεία της οργάνωσης, ενώ στην κοντινή πλατεία της Αγοράς πραγματοποιούνταν αντιφασιστική διαδήλωση, δέχτηκαν επίθεση από «χρυσαυγίτες» με σιδερολοστούς, με αποτέλεσμα την κακοποίησή τους.

ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ιδίοις όμμασι, ελάχιστα λεπτά μετά την επίθεση κατέφθασε επιτόπου ισχυρή δύναμη των «Ειδικών Φρουρών» της ΕΛ.ΑΣ. -όχι όμως για να αναζητήσει τους δράστες της επίθεσης, αλλά για να «προστατέψει» τα γραφεία των νεοναζί από τους αγανακτισμένους διαδηλωτές. Γραφεία τα οποία, σημειωτέον, κάθε άλλο παρά «ευάλωτα» μπορούν να θεωρηθούν, καθώς είναι καταχωνιασμένα σε κάποιον όροφο του ογκώδους «μεγάρου Πάνθεον», μακριά πολύ από τα μάτια του «πεζοδρομίου» και χωρίς κανένα εξωτερικό γνώρισμα (ταμπέλα κ.λπ.) να «προδίδει» την παρουσία τους. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία και στα χανιώτικα ΜΜΕ, αφού είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται στην πόλη τέτοιο κρούσμα ακροδεξιάς βίας -και μάλιστα εν ψυχρώ, σε κεντρικό δρόμο και μπροστά στα μάτια τόσων κατοίκων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ σχετικά με το αφιέρωμά μας στη βιβλιογραφία του Μακεδονικού Αγώνα («Βιβλιοθήκη» 5.11.2004) έστειλε στον «Ιό» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας, Βασίλης Γούναρης. Θα δημοσιευτεί, μαζί με την απάντηση του «Ιού», σε προσεχές τεύχος της «Βιβλιοθήκης».
 

 

13/11/04

 

ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ένας από τους φρέσκους διοικητές νοσοκομείων που επέλεξε ο νέος υπουργός Υγείας μάλλον βρήκε τον τρόπο να απαλλαγεί μια για πάντα από τα ανεπιθήμητα ράντζα. Αλλιώς πώς εξηγείται το ότι ο δρ Αντώνιος Αυγερινός, διοικητής του Νοσ. «Γ. Γεννηματάς» (Γενικό Κρατικό), έστειλε ανακοίνωση προς όλο το προσωπικό του νοσοκομείου με την οποία γνωστοποιεί ότι "στο εξής κάθε 1η του μήνα στο Αμφιθέατρο του ανατολικού κτιρίου θα τελείται αγιασμός εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ειδικά για το προσωπικό του Νοσοκομείου". Ελπίζουμε ότι αυτό είναι "πιλοτικό" πρόγραμμα και ότι αν δεν εξαλειφθούν μ' αυτό τον τρόπο τα ράντζα, θα χρησιμοποιηθούν και άλλες περισσότερο τεχνοκρατικές μέθοδοι. Αν δεν πιάσει ο αγιασμός, ας κρατήσει και μια γάτα ο δρ διοικητής.

ΤΕΛΙΚΑ ο κ. Καλός μοιάζει να φροντίζει πριν από την υπουργό για τα του υπ. Παιδείας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Φλώρινας (5/11/04) για το δημοσίευμα του "Ιού" (16/10/04) περί εκκλησιαστικού διαγωνισμού στα σχολεία του νομού με θέμα τον Παύλο Μελά και τη στάση του υπουργείου, ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας (δεξί χέρι του μητροπολίτη Θεόκλητου) αποκάλυψε: "Πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός κατέβηκα ο ίδιος με τον Σεβασμιώτατο στην Αθήνα και είχαμε μία συνάντηση με φορείς του υπουργείου αλλά και τον υφ. κ. Καλό και μας διαβεβαίωσαν προφορικά ότι η έγκριση για το διαγωνισμό ήταν θέμα ωρών και μάλιστα στα χέρια τους κρατούσαν και τα απαντητικά. Εχοντας λοιπόν αυτή τη διαβεβαίωση και επειδή μας πίεζε ο χρόνος (σ.σ. άφιξη Χριστόδουλου στο Πισοδέρι για τις γιορτές Π. Μελά) προχώρησε ο Σεβασμιώτατος στην αποστολή επιστολής στους διευθυντές των σχολείων και τους ενημέρωνε για το διαγωνισμό, ενώ λίγες μέρες μετά ήρθε η έγκριση και το φαινομενικό αυτό κενό καλύφθηκε". Μόνο που ακριβώς αυτό ήταν και το θέμα μας: πώς, πότε και γιατί "εισπηδά" στα καθαρά εκπαιδευτικά ζητήματα ο κάθε μητροπολίτης, προκαλώντας ακόμα και ετεροχρονισμένες αποφάσεις και μάλιστα με τη βοήθεια του υφυπουργού; Ισως όμως την απόφαση να την πήρανε οι φορείς του υπουργείου και ο κ. Καλός παρευρέθη στη συνάντηση απλά για να τους ...συστήσει! Οσο για την αποστροφή του κ. Μπαρδάκα για το ότι το κείμενο του "Ιού" δεν γράφτηκε από αθηναϊκό αλλά από φλωρινιώτικο χέρι, τον διαβεβαιώνουμε ότι τα χέρια είναι αθηναϊκά, αλλά οι διαμαρτυρίες φλωρινιώτικες και μάλιστα μαθητικές.

 

 

06/11/04

 

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1/11, στις 5.30 τα ξημερώματα, πλοίο της ΑΝΕΚ LINES (Κρήτη ΙΙ) έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας από το Ηράκλειο περισσότερους από πενήντα πρόσφυγες με σκοπό την άμεση απέλασή τους. «Επιβάτες του πλοίου αντίκρισαν έκπληκτοι την εικόνα πενήντα
και πλέον προσφύγων δεμένων και ακινητοποιημένων με χειροπέδες στις αεροπορικές θέσεις του πλοίου. Κάποιοι από αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός αντιμετωπίστηκαν με απειλές από τους συνοδούς αστυνομικούς», διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου που διένειμε την επομένη το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ από τους επιβάτες του πλοίου, έσπευσαν στο λιμάνι του Πειραιά ακτιβιστές και ακτιβίστριες που δραστηριοποιούνται για την αποτροπή μαζικών και συνοπτικών απελάσεων, μεταξύ των οποίων μέλη της Ομάδας Virus, του Δικτύου για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του περιοδικού "Κόκκινο".

«ΑΜΕΣΩΣ μετά την άφιξη του πλοίου», συνεχίζει το Δελτίο Τύπου, «ο κόσμος που συγκεντρώθηκε γνωστοποίησε την ύπαρξη των αλυσοδεμένων προσφύγων σε όσους επιβάτες δεν το είχαν αντιληφθεί και παρεμπόδισαν την 'ομαλή' μεταφορά τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάθε άλλο παρά εξαίρεση του κανόνα, καθώς
οι αστυνομικές αρχές δεν παραλείπουν να υπονομεύουν την προστασία των στοιχειωδών εγγυήσεων για ενδελεχή εξέταση κάθε περίπτωσης πρόσφυγα εξατομικευμένα, όπως οφείλουν. Τέτοιες δράσεις εναντίωσης στις αστυνομικές πρακτικές καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την κατάργηση των απελάσεων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία χώρων υποδοχής ανοιχτών στην κοινωνία και εξασφάλιση του δικαιώματος των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων να κινούνται ελεύθερα».

ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για το θέμα στην «Αυγή» (4/11), ο Ν. Μορφονιός σημειώνει ότι, σε ερώτημά του προς τον διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής κ. Μπαλάκο σχετικά με την εν κρυπτώ ομαδική απέλαση των πενήντα μεταναστών, πήρε την κυνική απάντηση: «Οπως ήλθαν, έφυγαν».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, από τον Οκτώβριο συγκεντρώνονται υπογραφές (no-camps@migreurop.org) Ευρωπαίων πολιτών κατά της δημιουργίας στρατοπέδων φύλαξης στα σύνορα της Ευρώπης. Οπως τονίζεται στη σχετική Εκκληση, «αν η πρόταση πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια χωρίς προηγούμενο οπισθοδρόμηση στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της απέναντι σε όσους ξεφεύγουν από τις συγκρούσεις, τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη φτώχεια. Είναι η προέκταση μιας κυνικής λογικής, η οποία αντί να λάβει υπόψη τις αιτίες που προκαλούν την αναγκαστική μετανάστευση για να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις, πασχίζει τα τελευταία δέκα χρόνια να προστατέψει την Ευρώπη από αυτά τα θύματα της παγκόσμιας αναταραχής» (βλ. σχετικά: «Ανθρώπινες ασπίδες στα σύνορα», «Ιός» 11/7/2004).

 

www.iospress.gr