www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/06/04

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΤΕΣ το τριήμερο 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Σήμερα το απόγευμα υπάρχουν συζητήσεις για τη «Νομική στήριξη μεταναστών/τριων», την «Αντίρρηση συνείδησης στο Ισραήλ», την «Αντιρατσιστική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση μεταναστών/τριων», την «Ισλαμοφοβία και τον 'διαρκή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας'», τις «Δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα», τα «Λευκά κελιά και τους πολιτικούς κρατούμενους» και τους «Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες».

ΑΥΡΙΟ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην «Αθήνα 2004: η Ολυμπιάδα της καταστολής, του ρατσισμού της εκμετάλλευσης». Ακολουθεί «Ανοιχτή συνάντηση στεκιών, κοινωνικών κέντρων, καταλήψεων», και συζητήσεις με θέμε «Ομοφυλοφιλία, ομοφυλοφοβία και βία» και «Λευκά κελιά και πολιτικοί κρατούμενοι». Το πρόγραμμα και των δύο ημερών περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά. κλπ.

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ πρέπει να περιμένουν την ερχόμενη Παρασκευή (2/7) που ανοίγει τις πύλες του το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Σε καινούργιο χώρο φέτος (στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, μεταξύ των Δικαστηρίων και του Πεδίου Αρεως), κρατώντας την παράδοση της αλλαγής του τόπου διεξαγωγής ανά τετραετία, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνεχίσει την ανοδική πορεία του, ξεπερνώντας τους 15.000 περσινούς επισκέπτες.
Στο χώρο του Φεστιβάλ, τις τρεις μέρες της διεξαγωγής του, θα πραγματοποιηθούν σε δύο εξέδρες έξι συζητήσεις για τον διαρκή πόλεμο, την ασφάλεια, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, το πολιτικό άσυλο, το Παλαιστινιακό και τη θέση της μετανάστριας.
Παράλληλα, σε ειδικό χώρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με ευθύνη του Αντί-2004, θα διεξαχθούν τρεις αντιολυμπιακές συζητήσεις-εκδηλώσεις με θέματα: ολυμπισμός, εθελοντισμός, χειραγώγηση και εμπορευματοποίηση, ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας, εργατικά «ατυχήματα», ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, στρατιωτικοποίηση, καταπάτηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Παρασκευή 2 Ιουλίου, στις 8.00 μμ: Funk Collective, Hound Dogs, Mono tones, Locco Mondo, D-Traces.
Σάββατο 3 Ιουλίου, στις 10.00 μμ: Στέλιος Μποτονάκης, Κωνσταντίνος Βήτα, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς
Κυριακή 6 Ιουλίου, στις 10.00 μμ: Κωστής Μαραβέλιας. Τραγούδια και μουσική από την παράσταση «Transit» του Θεάτρου Τέχνης με την Κάτια Γέρου τον Θοδωρή Οικονόμου, τον Σταύρο Τσιόλα και τον Τζο Τορναντένε. Ελλη Πασπαλά και Ντέιβιντ Λιντς με τους Human Touch.
Σκηνή Μεταναστών: Κάθε ημέρα, μουσική και χορός με καλλιτεχνικά σχήματα των κοινοτήτων των μεταναστών από τις χώρες τους
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος προς τη Δύση» του εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη. Εκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη και της Μαρίας Μαρουδή
Γκράφιτι, ζογκλέρ, κρουστά, παράσταση καραγκιόζη
Λεπτομέρειες και εμπειρίες από τις προηγούμενες διοργανώσεις μπορείτε να βρείτε στο site του Φεστιβάλ: http://www.antiracistfestival.gr

 

 

19/06/04

 

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ η κλασική μελέτη του Richard Mandell "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Ναζ" (μετ. Βαγγέλη Κούταλη, επιμ. Ασπα Γολέμη, εκδ. Ισνάφι). Στο κεφάλαιο "Γιορτές και σύμβολα" αναλύεται η ναζιστική έμπνευση της ολυμπιακής φλόγας και περιγράφεται ο ρόλος του Καρλ Ντιμ, τον οποίο ακόμα τιμάμε στην Ολυμπία (βλ. "Ιός", 21/3/04).

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου απέστειλε στις 14/6/2004 το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη ΛΑΟΣ. Το κείμενο κοινοποιείται και στους πρεσβευτές Ιρλανδίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, δεξιά κυβερνητικά κόμματα των οποίων έχουν νομιμοποίησει το ΛΑΟΣ ως σύμμαχό τους στην ευρω-ομάδα "Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών" (UEN), προσφέροντάς του "αμέριστη στήριξη" και εκθειάζοντας "το κουράγιο ενός κόμματος που υπερασπίζεται τις αρχές τις νέας Δεξιάς". Τη στήριξη της UEN επικαλείται, ως γνωστόν, ο Γ. Καρατζαφέρης για να ...αποδείξει ότι δεν είναι ακροδεξιό κόμμα:

"ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, Αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη οι δηλώσεις σας, χθές στη ΝΕΤ και κατά ένα μέρος σήμερα στον Flash 96, ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι κόμμα της ακροδεξιάς αλλά της λαϊκής δεξιάς, και ότι ο λαός είναι σοφός ψηφίζοντας και τα μικρά κόμματα ώστε να εκπροσωπείται η Ελλάδα σε κάθε ευρω-ομάδα και να αποφεύγεται έτσι ευρω-ομάδες όπως οι Πράσινοι του Κον Μπεντίντ να παίρνουν αποφάσεις επιζήμιες για τα ελληνικά συμφέροντα! Παρόμοια νομιμοποίηση από σας του, πιθανότατα πιο ακροδεξιού, υπερεθνικιστικού, ξενοφοβικού και αντισημιτικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμβάλλει στην εκκόλαψη του 'αυγού του φιδιού'.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ διαβάστε στη συνέχεια αποσπάσματα από προεκλογικά φύλλα της εφημερίδας του ΛΑΟΣ "Αλφα Ενα" και σκεφτείτε πώς θα εξηγήσετε στους Ελληνες Εβραίους που υπάγονται μέσω του ΚΙΣ στο υπουργείο σας τις απόψεις σας για το ΛΑΟΣ. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε δημόσια τη θέση σας".

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η εφημερίδα του κόμματος Καρατζαφέρη στις 5/6/2004 αναπτύσσει τα εξής ...ενδιαφέροντα θέματα: "Σιωνιστικός δάκτυλος η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας" "Οι σιωνιστές ελέγχουν τον πλανήτη", "Το τρομοκρατικό κτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης αποδείχθηκε άμεσα ότι οφείλεται στη δράση των εβραιοσιωνιστών της Αμερικής", "Το δολάριο δεν συμβολίζεται με D αλλά με $ (SH) δηλαδή Shekel προς τιμή του πρώτου εβραϊκού νομίσματος".

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ της "Αλφα Ενα" (29/5/2004) υπήρχε μια ακόμα αναφορά στο προσφιλές θέμα του Καρατζαφέρη: "Σιωνιστική νίκη η εκλογή Ροζάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ...επιβεβαιώνει τη σιωνιστική τάση που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή νίκη του σιωνισμού που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματά της...".

 

 

12/06/04

 

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ της "Επιτροπής Αγώνα για την Τιμή και την Αξιοπρέπεια της Τουρκικής Μειονοτικής Ψήφου" να μην ψηφιστεί αύριο ούτε η Ν.Δ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, συντάσσεται η κ. Αϊσέλ Ζεϊμπέκ, φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου, γράφοντάς μας ότι:

"ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ένα τόσο σοβαρό λάθος εκ μέρους του κ. Παπανδρέου να παρασυρθεί από αντί-μειονοτικούς κύκλους και να επιλέξει τον κ. Καπζά Μουζαφέρ στην 13η θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω υποψήφιος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με την έκδοση πομακικού λεξικού και εφημερίδας που δεν εκφράζουν τη μειονότητα και στοχεύουν στη διάσπασή της (...) Η Ν.Δ παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή ότι 'θέλει να αγκαλιάσει τη μειονότητα', δεν βρήκε ούτε καν μια τιμητική θέση στη λίστα της για έναν εκπρόσωπό της (...) Η ψηφοθηρική αντιμετώπιση της τουρκικής μειονότητας από τα δύο κυρίαρχα κόμματα και η αδιαφορία των υπολοίπων, δεν μπορεί παρά να διαψεύσει τις ελπίδες της για πολιτική ισοτιμία και αξιοπρέπεια. Οποιοι θέλουν να την 'κερδίσουν' θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις της και πραγματικά να θέλουν να την εκπροσωπήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

ΓΙΑ ΤΟ "ΜΙΚΡΟ" του περασμένου Σαββάτου ("Με το ψαλίδι παρά πόδα") ο κ. Γιάννης Δημοτικάλης -από τον Αγιο Νικόλαο- σημειώνει: "Σε όλες τις διδακτορικές διατριβές αναφέρεται υποχρεωτικά στην πρώτη σελίδα μετά το εξώφυλλο το ότι 'η έγκριση της διατριβής δεν σημαίνει την αποδοχή των απόψεων του συγγραφέα...'. Είναι ένα περίεργο σημείο που προτρέπει τον αναγνώστη ουσιαστικά να μην πιστεύει αυτά που ακολουθού στο κείμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό ότι η ακαδημαϊκή έρευνα προστατεύεται ακριβώς με αυτή την υποσημείωση. Η επιτροπή που εγκρίνει το διδακτορικό δεν τοποθετείται στις απόψεις και τα συμπεράσματα του συγγραφέα, αλλά για το αν 'λειτούργησε' (ερεύνησε) με επιστημονικά ορθή πρακτική. Κατά την άποψή μου το όποιο δικαστήριο με την υποσημείωση αυτή μπορεί εύκολα να μην ασχοληθεί με μηνύσεις του είδους που αναφέρετε..."

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ του ίδιου κειμένου μας αναφέρεται η κ. Μαρίνα Παπαδοπούλου, υπενθυμίζοντας σχετική με τον ρόλο του ΕΔΕΣ και του Ν. Ζέρβα, βιβλιογραφία (Chris Woodhouse, The stuggle for Greece 1941-1949, J.M.Stevens, C.Woodhouse, D.J.Wallace British Reports on Greece 1943-1944), την οποία αποσιωπούν οι "εύθικτοι" εθνικόφρονες κυνηγοί πανεπιστημιακών κεφαλών.

ΟΙ ΔΥΤΕΣ της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων της Πύλου ευχαριστούν την στήλη και την "Κ.Ε" για τον "Ιό" ("Στο βυθό του πολιτισμού", 6/6/2004), και μια αρχαιολόγος "επιφανείας" -που δεν θέλει να δημοσιεύσουμε το όνομά της- μάς παρακινεί να ερευνήσουμε τις συνθήκες δουλειάς στις ανασκαφές και τα ατυχήματα (υπάρχουν και θανατηφόρα, υπογραμμίζει), ώστε να εννοήσουμε το μέγεθος της κρατικής αμεριμνησίας.

 

 

 

05/06/04

 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ αυτή είχαμε επισημάνει την πρωτοφανή απόφαση του Δήμου Καλλιθέας να απαγορεύσει τη χορήγηση αδειών οίκων ανοχής στην περιοχή της δικαιοδοσίας του («Επιχείρηση καθαρός Δήμος», 31/1/04) με αποτέλεσμα απλώς να ενθαρρύνονται όλες οι παράνομες μορφές πορνείας. Το δημοσίευμά μας τελείωνε με την πληροφορία ότι η κ. Μπέττυ Βακαλίδου, μία από τις τρεις γυναίκες που διεκδικούν το δικαίωμά τους να διατηρούν νόμιμο οίκο ανοχής στην περιοχή, κατέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Συνηγόρου του Πολίτη που μόλις εκδόθηκε μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι έχει συνταχθεί πόρισμα για τα ζητήματα των εκδιδομένων γυναικών, το οποίο δεν είχε αντιμετωπίσει την απόλυτη απαγόρευση άσκησης της δραστηριότητάς τους εντός των διοικητικών ορίων ενός δήμου, διότι δεν είχε τεθεί τέτοιου είδους υπόθεση υπόψη της αρχής. Μέχρι σήμερα οι σχετικές προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη αφορούσαν ειδικούς περιορισμούς. Ρητά λοιπόν, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι «η απόλυτη απαγόρευση άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας, όπως καταγράφεται στην απόφαση του Δήμου Καλλιθέας αντιβαίνει στη συνεπή τήρηση των αρχών της προστασίας ατομικών ελευθεριών και ιδίως της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας και καταλήγει να αναιρεί στην πράξη κάθε δυνατότητα άσκησης της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας κατά παράβαση του αρ. 5, παρ. 1 του Συντάγματος». Μετά την εξέλιξη αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο ανέστειλε προσωρινά την απαγορευτική του απόφαση.

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΜΑΣ Αρης Παπαγεωργίου από τη Θεσσαλονίκη κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, με αφορμή το ρεπορτάζ του Ιού της περασμένης Κυριακής (30/5/04) για τις εταιρείες κατασκευής αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων: «Η εκμετάλλευση που στηλιτεύετε μοιάζει ιδιαίτερα ως προς την έντασή της με την ανάλυση του Μαρξ στο Κεφάλαιο, εκεί που αναφέρεται στη πάλη για μια δικαιότερη εργοστασιακή νομοθεσία στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα: άπειρες ώρες εργασίας, συμπίεση του μισθού εργασίας μέσω της ύπαρξης ενός τεράστιου εφεδρικού βιομηχανικού στρατού και συνακόλουθη διόγκωση της παραγόμενης μάζας υπεραξίας (κερδών)». Στη συνέχεια ο επιστολογράφος παρατηρεί ότι η λύση που προτείνεται (από την έκθεση που παρουσιάζουμε) είναι ουσιαστικά μη λύση: «Είναι γνωστή η ευθύγραμμη σχέση εξάρτησης που υφίσταται ανάμεσα στην ΔΟΕ και στις μεγάλες εταιρείες που καταναλώνουν την ανθρώπινη ζωή για να παράγουν δολάρια. Για την ακρίβεια, η ΔΟΕ και οι αντίστοιχες ΔΟΕ σε άλλους τομείς της καπιταλιστικής αγοράς αποτελεί τον θεσμικό φορέα ιδεολογικής επικάλυψης και δικαιολόγησης των τεκταινομένων στο χώρο της παραγωγής. Αυτό συμβαίνει γιατί μέρος του πλεονάσματος που παράγεται κάτω από τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν πια παγκοσμίως, με διαφορετικές εντασιακές βέβαια διαβαθμίσεις, καταναλώνεται απευθείας από τα μέλη θεσμικών φορέων σαν τη ΔΟΕ».
 

 

 

 

www.iospress.gr