www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

28/02/04

 

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της αλληλεγγύης μας ζητά (και οφείλουμε να ανταποκριθούμε) ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ): Μεσολογγίου 5, 10681 Αθήνα, τηλ. 3820537, 5238148, 6944439203, sefk@sefk.gr. Συγκεκριμένα καλεί σε συμπαράσταση πολιτικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε πολίτη την ερχόμενη Τρίτη, 2/2/04, το πρωί στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Ευελπίδων), όπου δικάζονται 4 καθηγητές εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, ύστερα από μήνυση του Μ. Χαρίση, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής και μέλους της διοίκησης της σχετικής εργοδοτικής ένωσης.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ όταν η Μ. Πετρίδου, η μία κατηγορούμενη, ανασφάλιστη εργαζόμενη καθηγήτρια στο φροντιστήριο του κ. Χαρίση (από τον Νοέμβριο 1995 έως τον Σεπτέμβριο 1998), τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της προσφεύγοντας στο ΙΚΑ. Το ΙΚΑ διαπίστωσε και άλλους ανασφάλιστους στην επιχείρηση, επέβαλε πρόστιμα και υπολόγισε τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούσε ο εργοδότης και η αρμόδια επιτροπή ζήτησε, όπως προβλέπεται, και τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών (Α. Αποστολόπουλος, Γ. Σαμοϊλης, Μ. Σκουτέλη).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του εργοδότη ήρθε με τη μορφή μηνύσεων εναντίον των 4 καθηγητών με τις απίθανες κατηγορίες (ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, συκοφαντικής δυσφήμησης και απάτης) διότι, όπως υποστήριξε ο φροντιστηριάρχης, ποτέ δεν απασχολούσε την καθηγήτρια που προέβη στην καταγγελία στο ΙΚΑ!

Στη συνέχεια ο τόσο εύθικτος κ. Χαρίσης προχώρησε και σε αγωγή ζητώντας 100.000.000 δρχ. από κάθε καθηγητή για την «ηθική βλάβη» που υπέστη και αργότερα υπέβαλε νέα μήνυση και αγωγή στην εφημερίδα του συλλόγου των καθηγητών «Το Διάλειμμα» για σχετικό με την υπόθεση δήθεν συκοφαντικό άρθρο, απαιτώντας από τον πρόεδρο του συλλόγου και τον συντάκτη του κειμένου άλλα 150.000.000 δρχ. Στο πλάι του -για να μην ξεχνιόμαστε- είχε την εργοδοτική ένωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων Ν. Αττικής (ΕΣΙΦΜΕΑ).

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ δίκη (27/6/02), όπου το κατηγορητήριο κατέρρευσε, ο κ. Χαρίσης άρχισε να μαζεύεται και στο εφετείο (20/12/02) δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου του ΣΕΦΚ. Και τώρα αναμένουμε τη δίκη κατά των 4 καθηγητών την Τρίτη.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΕΦΚ υπογραμμίζεται ότι «αν παγιωθεί η πρακτική των μηνύσεων ενάντια στα σωματεία, όταν αυτά πράττουν το αυτονόητο, θα μιλάμε πλέον για τρομοκράτηση και ουσιαστική εξαφάνιση της συνδικαλιστικής δράσης».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ιστορία και σχολείο. Η περίπτωση των εθνικών γιορτών» διοργανώνει η Κίνηση για έναν Παιδαγωγικό Ομιλο αύριο Κυριακή 29/2 (10.30 π.μ., στο Παιδαγωγικό Τμήμα, Χημείο, Ναυαρίνου 15 3ος όροφο).
 

 

21/02/04

 

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Ελληνικού τμήματος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) εγκρίθηκαν δυο ψηφίσματα, στα οποία καταγγέλλεται ο Υπουργός Πολιτισμού: α) Για τους ατυχείς χειρισμούς του στο θέμα του νέου Μουσείου Ακρόπολης, β) Για τους ανεπιτυχείς χειρισμούς του στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και γ) Για τον συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στο ελληνικό τμήμα του ICOMOS. Οπως πληροφορύμαστε από ανακοίνωση του ICOMOS, η αντίδραση του κ. Βενιζέλου υπήρξε άμεση: α) Δεν προήγαγε στο βαθμό του Διευθυντή δυο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ICOMOS, που είναι καταξιωμένοι και με μεγάλη εμπειρία υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, προάγοντας άλλους με «άγνωστα» κριτήρια και β) Μετέθεσε δυσμενώς στην επαρχία, δυο άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ICOMOS, που είναι επίσης υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, σε εφαρμογή των «ίδιων» κριτηρίων. "Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS εκφράζει τη βαθιά λύπη του διότι η Ελλάς έχει τον εν λόγω Υπουργό Πολιτισμού", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το δημοσίευμά μας με τίτλο "Η ανεπιθύμητη έκθεση" (25/1/2004), ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, σημειώνει τα εξής:

"ΟΙ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται το ΕΠΣΕ δεν συμμερίζονται την άποψη πως 'το EUMC από το 1997 έχει δώσει απολύτως θετικά δείγματα γραφής', όπως το αξιολογεί ο ελληνικός φορέας συνεργασίας με το EUMC. Απέχει πολύ από το να έχει εξασφαλίσει ανάλογο κύρος με, ας πούμε, το ECRI του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δυστυχώς, ένα από τα αδύνατα σημεία του είναι και η υποβάθμιση αρκετών προβλημάτων στην Ελλάδα, γενικά και ειδικότερα για τον αντισημιτισμό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα: στην 'ανεπιθύμητη έκθεση' για τον τελευταίο, γράφεται πως στην Ελλάδα 'κυβέρνηση, κόμματα και Εκκλησία καταδικάζουν κάθε βεβήλωση εβραϊκού μνημείου' και αναφέρονται οι αντισημιτικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Δράμα και Πάτρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002. Ομως, για μεν τις δύο πρώτες που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα υπήρξε καταδίκη, οι άλλες δύο όμως ούτε καν αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ και δεν υπάρχει καμιά καταδίκη από κανέναν. Οπως και δεν υπήρξαν καταδίκες για αρκετές από τις επιθέσεις στο δεκαοκτάμηνο που πέρασε έκτοτε. Οταν ζητήσαμε να πληροφορηθούμε την πηγή της είδησης, ο συνεργαζόμενος φορέας 'Αντιγόνη' μας ανέφερε πως 'οι αντιδράσεις κυβέρνησης, κομμάτων και Εκκλησίας δεν δημοσιεύονται πάντοτε' και απλώς διατυπώθηκαν σε αυτόν μετά από σχετική ερώτησή του. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να κρίνει αν αυτό καταλαβαίνει, όταν διαβάζει στην έκθεση τη στερεότυπη φράση για γενική καταδίκη μετά από κάθε αντισημιτικό βανδαλισμό"..

 

 

14/02/04

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ο τρίτος τόμος του περιοδικού ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, σε ανατύπωση, από τις εκδόσεις «Γραφές». Ο ογκώδης τόμος των 760 σελίδων περιλαμβάνει τα τεύχη του 1978 και 1979 του περιοδικού (βλ. σχετ. Ιός, 23/2/03, «Το κόκκινο περιοδικό της μεταπολίτευσης»). Πρόκειται για πολύτιμο βοήθημα για όποιον θέλει να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι γεγονότα, απόψεις και πληροφορίες γύρω από το μαζικό και το δυναμικό κίνημα της περιόδου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται σημαντικά ντοκουμέντα για την απαγωγή του Μόρο, για την υπόθεση της AEG, για τον Μπάμπαλη, κ.λπ. Θυμίζουμε ότι η «Αντιπληροφόρηση» έβγαλε 44 τεύχη από το Μάιο του 1975 μέχρι το Φεβρουάριο του 1982. Αντίθετα με αυτά που θα περίμενε κανείς από ένα «περιοδικό τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως εμφανίζεται από τη δικογραφία του ΕΛΑ, το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του καταλαμβάνει καθαρά δημοσιογραφική ύλη, προσανατολισμένη σε εργατικές κινητοποιήσεις κάθε είδους. Αναδημοσιεύονται ανακοινώσεις, προκηρύξεις και δραστηριότητες εργατικών σωματείων και επιτροπών, χωρίς πολιτικές διακρίσεις.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ προσπαθεί η συγγραφέας Βίκυ Θεοδωροπούλου να πείσει τους αρμόδιους να αποτρέψουν το σχέδιο οικοδόμησης των κυκλώπειων ογκόλιθων της περιοχής Ράμμος στην ήδη ταλαιπωρημένη Σέριφο (βλ. σχετικό σχόλιο του Γ.Β. στην «Ε» 22/11/2003). Σε επιστολή που απηύθυνε στις 12 Ιανουαρίου προς τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, η κυρία Θεοδωροπούλου αναφερόταν στις πολύμηνες προσπάθειές της προκειμένου να αποδείξει ότι η ανέγερση οικοδομής στη συγκεκριμένη περιοχή συνιστά κακοποίηση του περιβάλλοντος και έδινε ακριβή στοιχεία για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκε από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της, η άδεια ανέγερσης βασίστηκε σε ψευδή σχέδια, ενώ το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος του Νομού Κυκλάδων «διενήργησε καθυστερημένα αυτοψία-ινκόγκνιτο» και μάλιστα «χωρίς μηχανικό, και άρα χωρίς τη δυνατότητα να διαπιστωθεί η τήρηση ή όχι των όρων των σχετικών με το σύμπλεγμα των ογκόλιθων».

ΚΑΙ ΕΝΩ η κυρία Θεοδωροπούλου δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει σε κάθε περίπτωση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, έγινε γνωστό ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του (27/1) το Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος γνωμοδότησε ομόφωνα ότι «επιβάλλεται η διατήρηση της συστάδας των ογκόλιθων ως έχει κατά θέση, διάταξη και όγκο. Οποιαδήποτε αναθεώρηση της 151/03 οικοδομικής άδειας συνεπάγεται τροποποίηση της μελέτης και προσαρμογή της στις διαμορφώσεις του φυσικού εδάφους (Σύμπλεγμα Ογκόλιθων)». Μένει να δούμε ποια εξέλιξη θα έχει η υπόθεση μετά τη νέα αυτή τροπή.

 

 

07/02/04

 

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι γνωστό στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της στήλης: Το περασμένο φθινόπωρο, η ομάδα εκπαιδευτικών "Τα πίσω θρανία" κατήγγειλε ότι εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών απευθυνόμενη στο υπουργείο Παιδείας ζητούσε να μην εγγράφονται στα σχολεία παιδιά "παράνομων" αλλοδαπών. Η εγκύκλιος είχε διοχετευτεί μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ δεν έγιναν ποτέ γνωστές οι σχετικές εντολές που είχαν δοθεί προφορικά στους υπεύθυνους των σχολείων. Μετά την αποκάλυψη το ζήτημα "πάγωσε", τα εμπλεκόμενα υπουργεία έσπευσαν να νίψουν τας χείρας των και παρέμεινε ασαφές ποια ακριβώς στάση επρόκειτο να κρατήσουν στο μέλλον οι διευθύνσεις των σχολείων (βλ. "Ιός" 2/11/2003).

ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ επανήλθε το υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Αλλοδαπών) σε έγγραφό του προς τον Συνήγορο του Πολίτη (30/10/2003) με τίτλο "Εγγραφή τέκνων παράνομων αλλοδαπών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση", στο οποίο υπερασπίζεται την κυβερνητική επιλογή της μη εγγραφής των συγκεκριμένων παιδιών στο σχολείο και υποστηρίζει συμπερασματικά ότι "δεν τίθεται ζήτημα ανάκλησης εγγράφου που παρέχει οδηγίες για τις νόμιμες ενέργειες των Υπηρεσιών". Εκτός όλων των άλλων, στο εν λόγω κείμενο, ο Συνήγορος του Πολίτη αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή -βλέπε προσβλητική- "συγκατάβαση": "Είναι κατανοητό", αναφέρεται στην απάντηση, "ότι το νεοσύστατο του Τομέα σας, αλλά και γενικά η έλλειψη ενασχόλησης του Συνήγορου του Πολίτη με το αντικείμενο, δεν επιτρέπει τη γνώση του θέματος σε όλες του τις διαστάσεις" (!).

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ των παιδιών "παράνομων" αλλοδαπών στο σχολείο ασχολήθηκε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης καταθέτοντας στις 29 Ιανουαρίου σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας: "Με μια απαράδεκτη εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν μπορούν να εγγραφούν σε ελληνικό σχολείο τα ανήλικα τέκνα αλλοδαπών γονέων, εφόσον οι τελευταίοι δεν είναι κάτοχοι ισχυρού διαβατηρίου και άδειας παραμονής. Επειδή η εγκύκλιος δεν στηρίζεται στο νόμο, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αντιβαίνει στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες παιδιά μεταναστών αντί να πηγαίνουν σχολείο να βρίσκονται σε διαρκή κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό". Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Εσωτερικών καλείται να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο και ο υπουργός Παιδείας να λάβει συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ, σε εκτενή απάντησή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Συνήγορος του Πολίτη αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα εκείνων που απεργάζονται τον αποκλεισμό των μεταναστόπουλων από το σχολείο. Αλλά θα επανέλθουμε.

 

 

www.iospress.gr