www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

27/12/03

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και φέτος το Ημερολόγιο 2004 του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών με τίτλο «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον πόλεμο». Θέμα του Ημερολογίου ο πόλεμος με τα μάτια των παιδιών. Το φετινό πολύγλωσσο αντιρατσιστικό ημερολόγιο εικονογραφούν 59 αντιπολεμικές ζωγραφιές που δημιούργησαν παιδιά από όλο τον κόσμο, πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, μαζί με τους συμμαθητές τους στην Ελλάδα. Οι ζωγραφιές είχαν εκτεθεί στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το Ημερολόγιο διατίθεται σε πολλά βιβλιοπωλεία, καθώς και στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13). Τα έσοδα χρηματοδοτούν τις αντιρατσιστικές και φιλομεταναστευτικές καμπάνιες του Δικτύου.

Η ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Θεσσαλονίκης και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης γυναικών και ώθησής τους στην καταναγκαστική πορνεία. «Το σύγχρονο δουλεμπόριο γυναικών, μία από τις πιο επικερδείς μορφές οργανωμένου εγκλήματος, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. «Η έξαρση του φαινομένου διευκολύνεται από την ανεπάρκεια και τη μη σωστή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, από τις πολιτικές μετανάστευσης (που μετατρέπουν τις πρόσφυγες σε λαθρομετανάστριες), από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και από την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση στις χώρες προορισμού (στην Ελλάδα, οι πελάτες αυτών των υπηρεσιών υπολογίζονται στο ένα τρίτο του ενεργού σεξουαλικά ανδρικού πληθυσμού).

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΑ τη φτώχεια, την ανεργία, τη βία, τις συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης των χωρών καταγωγής των θυμάτων, τα μέλη του κυκλώματος απευθύνονται σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπου μέσα από εταιρείες "βιτρίνες" ή "αγγελίες προσφοράς εργασίας" στρατολογούν γυναίκες με απατηλά μέσα για να τις μεταφέρουν στην Ελλάδα και να τις υποχρεώσουν, με την παρακράτηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, να προσφέρουν καταναγκαστικά τις υπηρεσίες τους στη βιομηχανία του σεξ».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι γυναίκες-θύματα ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, υφίστανται εγκλεισμό, σωματική και ψυχολογική βία, απειλές κατά της προσωπικής τους ζωής και ασφάλειας, ενώ πολλές παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. [...] Η αδιαφορία της κοινωνίας των πολιτών που είτε συναινεί σιωπηρά, δηλώνοντας άγνοια, είτε κάνει χρήση των υπηρεσιών και άρα συνεργεί έμπρακτα, είτε τέλος ενοχοποιεί τις ίδιες τις γυναίκες μετατρέποντάς τες από θύματα σε θύτες ("κλείνουν σπίτια", "τα θέλουν"), αφήνει το κύκλωμα αυτού του οργανωμένου εγκλήματος να δρα ανενόχλητο. Παράλληλα, πολλές φορές η εμπλοκή της Αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων και άλλων ευυπόληπτων πολιτών στο κύκλωμα διακίνησης, δυσχεραίνει επιπρόσθετα τη διαλεύκανση των υποθέσεων».

 

 

20/12/03

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (12/12) ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας έστειλε ένα δελτίο Τύπου με τα νέα κατορθώματά του για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας: Την αγορά δηλαδή από το κράτος της χρεοκοπημένης TVX -στην οποία το ελληνικό κράτος το 1995 είχε πομπωδώς πουλήσει τα μεταλλεία- και την ταυτόχρονη μεταβίβαση των ίδιων μεταλλείων σε ένα νεφελώδες «νέο επενδυτικό σχήμα».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο κ. Πάχτας κατάφερε να συμπεριλάβει τις σχετικές περίπλοκες συμβάσεις (και τους περίεργους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς) της αγοραπωλησίας ως τροπολογία άσχετου νομοσχεδίου (του ΥΠΕΧΩΔΕ) που θα ερχόταν στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη (16/12). Δικαίως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (και ο πρόεδρος της Βουλής) αρνήθηκαν να ψηφίσουν ελαφρά τη καρδία μια υπόθεση που επιβαρύνει με «άγνωστο κόστος», όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο, το δημόσιο Ταμείο.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ που διοχετεύει ο κ. Πάχτας στα ΜΜΕ και με την οποία δικαιολογεί αυτές τις αιφνιδιαστικές κινήσεις είναι, υποτίθεται, η ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων των απλήρωτων εργαζομένων των μεταλλείων. Είναι όμως έτσι;

ΤΟ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινοτήτων από τις αρνητικές συνέπειες της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης (http://www.antigold.gr), θέτει σοβαρά ερωτήματα:

«ΑΝ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ των μεταλλείων στην TVX το 1995 ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο, ωστόσο ωχριά μπροστά σε αυτό που επιχειρείται να γίνει σήμερα». Και αυτό διότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και TVX Hellas σημαίνει ότι κάπως κουκουλώθηκαν τα καταγεγραμμένα χρέη της εταιρείας.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της πτώχευσης της TVX Hellas, στις 12/12/03, πληρώθηκαν ή χαρίστηκαν τα ποσά που αναφέρονται στην απόφαση πτώχευσης των μεταλλείων (1286/2003). Συγκεκριμένα: 190 εκατ. ευρώ προς την Kinross (τη μητρική εταιρεία), 2,2 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ και Δημόσια Ταμεία και 4,4 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές. Επιπλέον η TVX Hellas (Kinross) έχει αποδεχτεί και τις εξής ζημίες: Αρχικό κεφάλαιο 64 εκατομ. ευρώ, ζημίες (2002) 7 εκατομ. ευρώ, ζημίες (2003) 5 εκατομ. ευρώ. Σύνολο: 272.000.000 ευρώ! Πριν από λίγο καιρό η TVX (Kinross) απαιτούσε και 300 εκατομ. δολάρια ως αποζημίωση, επειδή με ευθύνη του Δημοσίου δεν πραγματοποιήθηκε η εξόρυξη του χρυσού.

«ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ να συζητάμε για διαφάνεια της διαδικασίας» -υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο. «Τα μεταλλεία και το σύνολο της περιουσίας της TVX μεταβιβάζεται απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, με εξευτελιστικό τίμημα (11 εκατομ. ευρώ) που καθόρισε ο κ. Πάχτας, σε αγοραστές της επιλογής του κ. Πάχτα».

 

 

13/12/03

 

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σωματείο αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινοτήτων από τις αρνητικές συνέπειες της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής για τις συνέπειες της πτώχευσης της μεταλλευτικής εταιρείας TVX: 

"6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003. Οριστική πλέον η πτώχευση της TVX Hellas, σύμφωνα με την απόφαση 1286/03 του Πρωτοδικείου Αθηνών που κάνει αποδεκτή τη σχετική αίτηση που κατέθεσε τον περασμένο Μάιο η νέα ιδιοκτήτρια, Kinross. Τα χρέη της TVX Hellas ανέρχονται σε 216.156.000 ευρώ.[...]

ΘΟΛΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το τοπίο από πλευράς Κυβέρνησης.[...] Στην προσπάθειά μας να αποσαφηνίσουμε τις προθέσεις Κυβέρνησης και εταιρείας, απευθυνθήκαμε σε έγκριτους νομικούς επιστήμονες. Συνοψίζουμε τις απόψεις τους και τις απορίες μας:

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ της πτώχευσης είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλούς μήνες και έχει παρουσιασθεί ελάχιστες φορές στα δικαστικά χρονικά. Απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να εξοφληθούν τα τεράστια χρέη της TVX Hellas. Ποιος θα τα πληρώσει;

Η ΑΠΟΦΑΣΗ πτώχευσης απαγορεύει στην TVX να κάνει απολύσεις εργαζομένων και να πληρώσει αποζημιώσεις και συντάξεις - ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα το ήθελε. Σύμφωνα με τον κ. Πάχτα, στους απολυμένους (;) θα καταβληθούν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα που ανέρχονται στα $27.000.000 περίπου. Εφόσον η TVX δεν μπορεί να κάνει πληρωμές, η μόνη που θα μπορούσε να τα πληρώσει είναι η Kinross. Ομως η Kinross έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία της να απεμπλακεί από την Ελλάδα και έχει εγείρει αξιώσεις ύψους $300.000.000 από το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν έχει κανένα λόγο να δεχτεί να πληρώσει αυτά τα λεφτά, εκτός κι αν έχει λάβει διαβεβαίωση από την Κυβέρνηση ότι θα ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ περιουσιακών στοιχείων της TVX δεν μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχει η απόφαση πτώχευσης. Η περιουσία της θα εκτιμηθεί και θα μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές. Ακόμα κι αν όλα γίνουν σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ποιο μεταλλείο θα δουλέψει το περιβόητο "νέο σχήμα"; Οι νομικές δεσμεύσεις γύρω από το μεταλλείο Ολυμπιάδας είναι απαγορευτικές. Η νέα Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για το μεταλλείο Μαύρων Πετρών- Στρατονίκης είναι νομικώς διάτρητη και έχει ήδη προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πέραν τούτου, η συναίνεση του ΠΑΣΟκικού Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου στη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη, ουδόλως εξασφαλίζει τη συναίνεση της ίδιας της Στρατονίκης. Οσο για τις Σκουριές, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο το ότι ένα τερατώδες επιφανειακό μεταλλείο μέσα σε παρθένο δάσος θα 'περάσει' από το ΣτΕ[...]".

 

 

06/12/03

 

ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μας καταγγέλλονται τα εξής: "Τη Δευτέρα 24/11 στο χώρο της λέσχης, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αρχικά κατέλαβε το χώρο που βγάζει τραπεζάκι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) και στη συνέχεια 60 ΔΑΠίτες συγκεντρώθηκαν προκλητικά με σχέδιο να επιτεθούν στα ΕΑΑΚ. Αφού τράβηξαν έξω μέλη της ΕΑΑΚ και της αντιεξουσιαστικής κίνησης «Χειρονομία» έκλεισαν την πόρτα εγκλωβίζοντας τον υπόλοιπο κόσμο μέσα στη λέσχη, με σκοπό να χτυπήσουν όσους είχαν βγει έξω. Στην προσπάθειά τους να παραμείνει κλειστή, πόρτα, έσπασε η εξωτερική τζαμαρία με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Στη συνέχεια, όταν βγήκαμε έξω, συνέχισαν τους προπηλακισμούς και τα χτυπήματα. Η θρασύδειλη πρακτική τους φάνηκε ακόμη και στο γεγονός ότι όλα αυτά τα έκαναν στις 4 η ώρα όπου οι περισσότεροι φοιτητές είχαν φύγει, θέλοντας έτσι να μην εκτεθούν στα μάτια τους".

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, αυτή τη φορά από τον Αλέξανδρο Διαμαντόπουλο, γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Φλώρινας: "Αισχρή και μόνο αισχρή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άνανδρη επίθεση που δέχτηκαν σπουδαστές της ΠΑΣΠ σήμερα τα ξημερώματα (3/12/2003) από συναδέλφους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έξω από γνωστό κέντρο διασκέδασης στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά γίναμε δέκτες τέτοιων βάνδαλων και τραμπούκικων συμπεριφορών από τους γνωστούς άγνωστους του ΤΕΙ που ο μόνος τους στόχος είναι να αμαυρώσουν οποιαδήποτε εκδήλωση πραγματοποιεί ο σύλλογος σπουδαστών και η παράταξη της ΠΑΣΠ. Με φιλικό τρόπο προσέγγισαν συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και τους παρακίνησαν να βγουν έξω από το χώρο που διασκέδαζαν. Αφού έβριζαν με χυδαίο τρόπο και φώναζαν σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους θέλοντας να μας φιμώσουν, έφτασαν στο σημείο να προσπαθήσουν να επιτεθούν για να χτυπήσουν συνδικαλιστή της ΠΑΣΠ με αποτέλεσμα να επέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να πέσουν οι τόνοι". Οπως μας εξήγησε ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, αφορμή για την επίθεση στάθηκε αφίσα της ΠΑΣΠ που καλούσε σε εκδρομή στην Οχρίδα-FYROM (!).

ΣΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από την ίδρυσή της, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο με θέμα "1953-2003: Τα δικαιώματα στην Ελλάδα από το τέλος του εμφυλίου στο τέλος της μεταπολίτευσης", αφιερώνοντάς το στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου της Γιάννη Σουριαδάκι.Το συνέδριο διαιρείται σε δύο μέρη (12-14 και 19-20 Δεκεμβρίου) και θα διεξαχθεί στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλου).

 

 

www.iospress.gr