www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

29/11/03

 

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ μας με τίτλο "Επιστημονικές έρευνες, φονταμενταλιστικά κηρύγματα" (15/11) και αντικείμενο το γεγονός ότι νέες έρευνες σχετικές με τον αριθμό των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως αφορμή για την ανακύκλωση παλιών μισογυνικών απόψεων αναφέρεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας η αναγνώστρια Ελένη Χατζοπούλου. Η κυρία Χατζοπούλου υποστηρίζει πως αγνοούμε "κάποιες ζωτικές λεπτομέρειες επί του θέματος" και, προφανώς για να μας διαφωτίσει σχετικά, μας στέλνει κείμενο με τίτλο "Πόσο κοστίζει μια έκτρωση; Μια ανθρώπινη ζωή!" που υπογράφεται από τον Μιχάλη Γεωργιάδη, φοιτητή του Α.Π.Θ.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να σταθούμε στο περιεχόμενο του επισυναπτόμενου αυτού κειμένου, το οποίο, ακόμη και στο επίπεδο του ύφους, συνιστά μια τετριμμένη σύνοψη των απόψεων του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, καθώς και όλων των αντίστοιχων σωματείων και κινήσεων του εξωτερικού. Με τις κινήσεις αυτές και την ελληνική εκδοχή τους έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και δεν έχει νόημα να επανέλθουμε.

Μια ματιά στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, η οποία εξάλλου αναφέρεται ρητά ως βιβλιογραφική πηγή του άρθρου του κ. Γεωργιάδη, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η θεματολογία της διήμερης συνάντησης με θέμα "'Παράπλευρες απώλειες' και επιπτώσεις για τους Ολυμπιακούς του 2004 - Μέτωπα αντίστασης" που διοργανώνει το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο Πολυτεχνείο η "Καμπάνια Αντι-2004". Σταχυολογούμε ενδεικτικά: Ολυμπιακή Παιδεία, Ολυμπιακή Απασχόληση, Ολυμπιακή Καταστολή, Ολυμπιακά Αδέσποτα, Ολυμπιακές Δαπάνες, Ολυμπιακά 'Ατυχήματα', Ολυμπιακή Πορνεία, Ολυμπιακός Εθελοντισμός, Ολυμπιακή Ασφάλεια κ.ο.κ.

"ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, για μια άλλη Ευρώπη" τιτλοφορείται το μανιφέστο που εγκρίθηκε από περισσότερες από 2.000 γυναίκες στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. "Εμείς οι γυναίκες που συγκεντρωθήκαμε στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι διακηρύσσουμε ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή", διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο μανιφέστο. "Μια Ευρώπη ειρηνική, που θα αρνείται να αντιμετωπίζει τον πόλεμο ως λύση στις διεθνείς διενέξεις.

Μια Ευρώπη των ανθρώπινων, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μια Ευρώπη στην οποία οι γυναίκες θα κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και θα συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων. Μια Ευρώπη όπου οι άνθρωποι θα μετακινούνται χωρίς περιορισμούς και η οποία θα αναγνωρίζει την ιδιότητα του πολίτη σε κάθε άτομο που ζει στο έδαφός της. Μια Ευρώπη όπου οι γυναίκες θα διαθέτουν ελεύθερα το σώμα τους και όπου η έκτρωση και η αντισύλληψη θα είναι νόμιμες. Μια Ευρώπη που θα αναγνωρίζει τη σεξουαλική επιλογή κάθε ατόμου".

 

 

22/11/03

 

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ο Θανάσης Βαλτινός από την αναφορά μας στο πρόσωπό του, ως του ανθρώπου που -με το βιβλίο του "Ορθοκωστά" και τις συνοδευτικές δηλώσεις του (1994)- άνοιξε το δρόμο για την πολιτική αποκατάσταση των Ταγμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν στις μέρες μας οι οργανικοί διανοούμενοι της δεξιάς ιστοριογραφίας ("Ιός" 26.10.03). "Τα παιδιά αυτού του 'νοσηρού' τετράπολου καπέλου, που δεν είναι και τόσο παιδιά απ' όσο μπορώ να εικάσω, σίγουρα δεν ξέρουν να διαβάζουν λογοτεχνία", αποφάνθηκε για τον "Ιό" στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην "Κ.Ε." της περασμένης Κυριακής (16.11). "Ούτε την Ιστορία μπορούν να διαβάσουν. Η νοσταλγία τους για το 1930 είναι προφανής. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί την αριστεροσύνη μου".

ΧΩΡΙΣ να έχουμε την παραμικρή πρόθεση να θίξουμε την "αριστεροσύνη" κανενός, θα συστήναμε στον κ. Βαλτινό να ξαναδιαβάσει τόσο το κείμενό μας όσο και τα δικά του. Αν η "Ορθοκωστά" ανήκει (όπως, άλλωστε, γράφουμε και στο άρθρο μας που τόσο τον ενόχλησε) στο χώρο της μυθοπλασίας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις συνεντεύξεις που έδωσε και τα κείμενα που έγραψε ο συγγραφέας της, την ίδια εκείνη εποχή, προκειμένου να υπερασπιστεί πολιτικά (και όχι, φυσικά, "λογοτεχνικά") το δημιούργημά του. "Οταν ξέρω ότι οι μισοί κάτοικοι του χωριού μου (σ.σ. Καστρί Κυνουρίας), με τους οποίους συναλλάσσομαι, ήταν ταγματασφαλίτες, για μένα ταγματασφαλίτης δεν σημαίνει τίποτα εν τέλει. Είναι απλώς μια ετικέτα". [...] Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Οταν λέω κάποιοι, εννοώ τους από πάνω, αυτούς που συνέλαβαν το σχέδιο δημιουργίας των ταγμάτων ασφαλείας. Αλλά, όμως, πώς επανδρώθηκαν τα τάγματα; Και γιατί; Ο μισός πληθυσμός της Πελοποννήσου ήταν στα Τάγματα. Ολοι αυτοί ήταν προδότες, που υπηρέτησαν συνειδητά τον Χίτλερ; Είναι αφέλεια και χοντράδα να το πιστεύουμε" ("Ε" 24.8.94).

ΟΣΟ ΓΙΑ το χαρακτηρισμό της "Ορθοκωστάς" σαν "λογοτεχνική αναπαραγωγή των παραπόνων του ανώνυμου ταγματασφαλίτη, ότι ο ΕΛΑΣίτης συγχωριανός του που 'έσφαξε κόσμο, τώρα παίρνει σύνταξη για αντίσταση'", ο κ. Βαλτινός ας μας συγχωρήσει: το συγκεκριμένο απόσπασμα το πήραμε από το οπισθόφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του -και, αν δεν κάνουμε λάθος, αυτού του είδους η επιλογή συμπυκνώνει συνήθως αυτό που ο ίδιος ο συγγραφέας, ο εκδότης ή και οι δυο τους θεωρούν ως το νόημα (ή, τουλάχιστον, ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι) του έργου...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ για το ίδιο δημοσίευμά μας έχει στείλει και ο καθηγητής Στάθης Καλύβας. Μαζί με την απάντηση του "Ιού", θα δημοσιευθεί σε προσεχές φύλλο της "Κ.Ε."

 

 

15/11/03

 

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας του ζητά να εξαντλήσει όλες τις θεσμικές του δυνατότητες προκειμένου να επανεξεταστεί μια δικαστική υπόθεση που έχει επανειλημμένα απασχολήσει τη στήλη. 

"ΣΤΙΣ 13/10 ολοκληρώθηκε η δίκη πέντε κατηγορουμένων για μαστροπεία και παράβαση καθήκοντος στο πενταμελές Εφετείο Σύρου", αναφέρεται στην επιστολή. 
"Η απόφαση υπήρξε ομόφωνα αθωωτική και για τους πέντε κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι δύο, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, και τρεις αστυνομικοί.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, η δίκη έγινε μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη της εισαγγελέως Νάξου το 2000, ύστερα από καταγγελία σε εφημερίδα του Παναγιώτη Βήχου για ύπαρξη κυκλώματος μαστροπείας στη Σαντορίνη τον Σεπτέμβριο του 1998. Μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη ήταν ο Παναγιώτης και η Αθηνά Βήχου και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η δίκη είχε αναβληθεί δύο φορές. [...] Το Φεμινιστικό Κέντρο ζήτησε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, η οποία δεν έγινε δεκτή και απεβλήθη.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ δελτίο Τύπου του Φεμινιστικού Κέντρου στο οποίο εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι στη δίκη αυτή δεν έλαμψε η αλήθεια και σας ζητούμε να το λάβετε υπ' όψιν σας. Με την παρούσα επιστολή-αίτησή μας, σας απευθύνουμε έκκληση να ασκήσετε αναίρεση για την επανάληψη της δίκης και να εξαντλήσετε όλες τις θεσμικές σας δυνατότητες προκειμένου να εναρμονιστεί η Δικαιοσύνη με τις απαιτήσεις της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πάταξη της καταναγκαστικής πορνείας."

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης (και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του γραφείου του ΟΗΕ για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ), Παναγιώτη Καραφωτιά, λάβαμε το παρακάτω φαξ, σχετικά με το πρόσφατο (9.11.03) ρεπορτάζ μας για το μικρό παγκόσμιο πόλεμο της Κορέας:

"ΘΑ ΗΘΕΛΑ να διευκρινίσω ότι το ιστορικό για τη στρατιωτική επιχείρηση του ΟΗΕ στην Κορέα έχει ως εξής: εξαιτίας του αδιεξόδου (impasse) στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της αποχώρησης του Σοβιετικού αντιπροσώπου, οι ΗΠΑ παρέπεμψαν το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση η οποία, με το γνωστό 'Ψήφισμα που ενώνει για την Ειρήνη' (Uniting for Peace Resolution) στις 3 Νοεμβρίου 1950, ενέκρινε την επιχείρηση, η οποία στη σημαντική του ΟΗΕ ονομάζεται 'Ενέργεια Επιβολής 
της Ειρήνης' (Peace Enforcement Action) και, όπως ορθά αναφέρει και ο 'Ιός' της Κυριακής, 
δεν αποτελεί ειρηνευτική επιχείρηση με την κλασική έννοια του όρου στον ΟΗΕ".

 

08/11/03

 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσαν στις 27 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, το περιοδικό Αντιπληροφόρησης για τη Λατινική Αμερική "Σήματα Καπνού" και η Καμπάνια "Ενα σχολείο για την Τσιάπας" καλούν σε ανοιχτή συζήτηση με τον μεγάλο Λατινοαμερικανό συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο την Παρασκευή, 14 Νοέμβρη, 7μ.μ., στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών (ΜΑΧ) στο Πολυτεχνείο, με θέμα: "Ενας κόσμος ανάποδα".

Ο ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ, από τους πλέον εξέχοντες συγγραφείς και διανοούμενους της Λατινικής Αμερικής, γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 1940. Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα κάνει σε ηλικία μόλις 13 ετών, δημοσιεύοντας σκίτσα στο περιοδικό EL SOL. Από το 1961
έως το 1964 υπήρξε διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας EPOCA και αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας επιθεώρησης MARCHA, που, αφού για χρόνια πρόσφερε βήμα στις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές των λατινοαμερικανικών γραμμάτων, έκλεισε οριστικά το 1974 από τη δικτατορία. Το 1973, ο Γκαλεάνο
αναγκάζεται να καταφύγει στην Αργεντινή, όπου ιδρύει το λογοτεχνικό περιοδικό CRISIS. Πολύ σύντομα το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων και μετά το πραξικόπημα του 1976, οι δρόμοι της εξορίας τον φέρνουν στην Ισπανία, όπου και έζησε μέχρι το 1986. Μετά την πτώση της δικτατορίας (1985) επιστρέφει στην Ουρουγουάη.

ΣΤΟ ΕΡΓΟ του Γκαλεάνο συνυπάρχουν η δημοσιογραφία, το δοκίμιο και η αφηγηματική αλληγορία. Πάνω απ' όλα, όμως, ο Γκαλεάνο είναι ένας εύστοχος και θαρραλέος χρονικογράφος που σκιαγραφεί με αιχμηρότητα τη σύγχρονη κοινωνία, τις πληγές, τα φαντάσματα, αλλά και τις ελπίδες της. Ενας συγγραφέας που πιστεύει στον Ανθρωπο, στρατευμένος στο όραμα μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη
και αξιοπρέπεια. ΜΕΡΙΚΑ από τα σημαντικότερα έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα είναι:

* Las venas abiertas de America Latina, 1971 ("Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής", εκδόσεις Θεωρία)

* Vagabundo, 1973

* La cancion de nosotros, 1975

* Dias y noches de amor y guerra, 1978 ("Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου", Εξάντας, 1978)

* La trilogia Memoria del fuego (τριλογία "Μνήμες φωτιάς", Εξάντας)

* El libro de los abrazos, 1989 ("Το βιβλίο των εναγκαλισμών", Κέδρος)

* Las palabras andantes, 1993

* El futbol a sol y sobra, 1995 ("Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου", Ελληνικά Γράμματα)

* Patas arriba, 1998 ("Ενας κόσμος ανάποδα," Στάχυ)

(Περιοδικό ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ, ΚΑΜΠΑΝΙΑ «ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ» Τσαμαδού 13, τηλ. 210.75.22.248 E-mail: escuelapara@yahoo.com)

 

 

01/11/03

 

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ από τα πρακτικά των αποφάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της 21ης Οκτωβρίου 2003 τη συζήτηση για το «Αρθρο στην εφημερίδα "ΒΗΜΑ" της κυρίας Μάνδρου»:

«Η ΚΥΡΙΑ ΚΙΑΟΥ Α' Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, ο κ. Σχινάς, ο κ. Φίλης και η κυρία Δροσοπούλου ζήτησαν να συζητηθεί στο Δ.Σ. το θέμα που αφορά άρθρο της κυρίας Μάνδρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΒΗΜΑ" στις 16.10.2003 στη στήλη "Γνώμες" με τίτλο "Αλλο υβρίζω και άλλο υπερασπίζω. Ο ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης και η διαχείρισή του". Το άρθρο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς υπερασπίστηκε στην τελική αγόρευσή του τον εντολέα του κ. Τζωρτζάτο στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κ. ΦΙΛΗΣ πρότεινε να εκδοθεί μία ανακοίνωση από το ΔΣΑ. Μετά από συζήτηση που επακολούθησε, προτάθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο δύο κείμενα, ένα της κυρίας Κιάου και ένα του κ. Φίλη, ως περιεχόμενα της ανακοίνωσης. Της κυρίας Κιάου: "Το Δ.Σ του ΔΣΑ πρέπει α) να εκφράζει την ανησυχία του και να αποδοκιμάσει ως άκρως επικίνδυνη για τη δίκαιη δίκη και τη δημοκρατία την άποψη που εκφράζεται στο άρθρο ότι, δηλαδή, ο ΔΣΑ οφείλει να ελέγχει το περιεχόμενο της αγόρευσης των υπερασπιστών δικηγόρων, β) να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι πυρήνας του θεσμικού ρόλου του συνηγόρου υπεράσπισης είναι να διαμορφώνει αυτός ελεύθερα και ανεπηρέαστα το περιεχόμενο της αγόρευσής του και γ) ότι ο ΔΣΑ δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις ή ελέγχους σε αγορεύσεις υπερασπιστών δικηγόρων, προληπτικώς ή κατασταλτικώς, από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται".

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του κ. Φίλη: "Ο ΔΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόπειρα από μερίδα του Τύπου, με αφορμή τη δίκη της 17Ν, δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και απόπειρα αλλοίωσης της λειτουργηματικής τους ιδιότητας"».

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΣΑ τελικά έκανε δεκτό, κατά πλειοψηφία, το πνεύμα μιας «ισορροπημένης» πρότασης του κ. Χατζημιχάλη και η απόφαση διαμορφώθηκε ως εξής: «Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΒΗΜΑ" στις 16.10.2003 της κυρίας Ιωάννας Μάνδρου, ο ΔΣΑ αφενός μεν σέβεται τη συνταγματική ελευθερία και το δικαίωμα για την ενημέρωση των πολιτών και, αφετέρου διεκδικεί το σεβασμό στο θεσμικό ρόλο και κυρίως το σεβασμό του ρόλου του δικηγόρου υπερασπιστή και καλεί τα ΜΜΕ να δείξουν και αυτά τον αντίστοιχο σεβασμό».

 

www.iospress.gr