www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

22/02/03

 

 

ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» (www.lysistrataproject.com) έχουν ήδη ενημερωθεί οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες της «Ε» (βλ. το άρθρο του Γ. Καρουζάκη «Λυσιστράτη κατά... Μπους», 15/2). Πρόκειται για μια διεθνή αντιπολεμική δράση ανθρώπων του θεάτρου, οι οποίοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη θα παρουσιάσουν ταυτόχρονα ποικίλα θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το συγκεκριμένο έργο του Αριστοφάνη. Στην Ελλάδα, όπως γράφηκε ήδη, ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. 

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ αυτές θα συμμετάσχει με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: στις 4 Μαρτίου, στο Θέατρο Σπίρερ του Βόλου, «Λυσιστράτη» θα διαβάσουν δώδεκα καθηγητές του Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο πρύτανης Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, μαζί με άλλους διδάσκοντες και μεταπτυχιακούς. 

«ΘΕΩΡΗΣΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ να συμμετάσχουμε στη διεθνή αυτή εκδήλωση και το πανεπιστήμιο να καταθέσει κι αυτό το μήνυμά του «Ναι στην ειρήνη, όχι στον πόλεμο», ενώνοντας τη φωνή του με αυτές των ηθοποιών και ανθρώπων του πνεύματος σε όλο τον κόσμο», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση Αλκηστις Κοντογιάννη, στην οποία ανήκει η όλη ιδέα. «Πάντα πίστευα ότι μια θεατρική παράσταση με καθηγητές-ηθοποιούς αφ' ενός μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερο τους φοιτητές και τον κόσμο, αφ' ετέρου μπορεί να αναδείξει τα πιστεύω, την αγωνιστικότητα, τα ιδανικά, τη στάση ζωής των καθηγητών, που, ειδικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν έχουν σκεβρώσει μέσα σε παρωχημένες γνώσεις και επιφάσεις επιστημονικής σοβαροφάνειας, αλλά είναι σε συνεχή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με το κοινωνικό και πνευματικό γίγνεσθαι».

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ, εξηγεί η Αλκηστις Κοντογιάννη, θα ακολουθήσει εικαστικό δρώμενο, όπου όλοι οι θεατές, με ευχάριστη μουσική υπόκρουση, θα κληθούν να γράψουν τα μηνύματά τους σε εφημερίδα τοίχου, να αποτυπώσουν το χέρι τους ή να σχεδιάσουν ό,τι επιθυμούν. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθεί υλικό από οργανώσεις για την ειρήνη που δραστηριοποιούνται στο Βόλο αλλά και αλλού.

«ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΜΕ παραστάσεις και δρώμενα από φοιτητικές ομάδες», συμπληρώνει η κυρία Κοντογιάννη. «Τώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται. Οι καθηγητές, κάτω από τους προβολείς του Θεάτρου Σπίρερ που παραχώρησε με προθυμία ο Δήμος Βόλου, διαβάζουν Αριστοφάνη και με πολύ απλό τρόπο σκηνοθετούν εαυτούς, ενώ στη θέση των θεατών βρίσκονται οι φοιτητές και οι πολίτες του Βόλου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την επιβίωση του πλανήτη μας. Πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να δείξουμε ότι το πανεπιστήμιο ζει, προβληματίζεται και αγωνίζεται ειρηνικά, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν».

 

 

 

15/02/03

 

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η παρέμβαση του Σταμάτη Σεκλιζιώτη, γεωπόνου και αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος, με αφορμή το δημοσίευμά μας για το Πεδίον του Αρεως, μας γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Μέχρι τους (Ολυμπιακούς) Αγώνες απομένει ουσιαστικά μία και μοναδική φυτευτική περίοδος (Οκτώβριος-Απρίλιος 2004), χωρίς κάποιο Master Plan Τοπίου Ολυμπιακής Πόλης, χωρίς επάρκεια σε φυτά, χωρίς πρόβλεψη για αυτόματη άρδευση και παροχή επαρκούς ύδατος στον αστικό ιστό σε περίοδο αιχμής, χωρίς ομοιογένεια συντονισμού και προδιαγραφών δημιουργίας αστικού πρασίνου (ολυμπιακού και μη) και με απρόβλεπτο το μέγεθος και την εικόνα (απέραντες χωμάτινες επιφάνειες) που θα προκύψει μετά το σκέπασμα των έργων. Τα έργα που βλέπουμε παντού θα τρέχουν με ταχύτητες βιασύνης, προχειρότητας και παραδοσιακού ελληνικού "αρπακολλισμού", μέχρι και την τελευταία ώρα.

ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ όλα τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, με «σκαμμένη» ολόκληρη την Αθήνα και με συμβατικά πλαίσια χρονοδιαγραμμάτων, με προκλητική όμως παράβλεψη του παράγοντα «πρασίνισμα». Στο Σίδνεϊ η πρόβλεψη και οι προδιαγραφές πρασίνου έγιναν 6 χρόνια νωρίτερα, στην Ατλάντα δύο χρόνια πριν και, απ' ό,τι μαθαίνουμε, στο Πεκίνο η πρώτη έγνοια τους για το 2008 είναι το αστικό πράσινο και η ολυμπιακή αισθητική εικόνα...

ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ αφαιρούνται φοίνικες, στο Πεδίον του Αρεως γίνονται αποψιλώσεις μέσα στο πάρκο, στην Κηφισίας αφαιρέθηκαν αργυρόλευκες λεύκες, στα Κουντουριώτικα κινδυνεύουν 180 σοφόρες και καμιά πενηνταριά πεδινές φτελιές [...]. Η σημερινή μανία τσιμεντοποίησης, πλακόστρωσης, λιθόστρωσης και ασφαλτόστρωσης των πάντων (η χαρά του εργολάβου...) θα συμπληρωθεί με μια απέραντη "ολυμπιακή αλάνα" που θα κάνει αισθητή την παρουσία της μετά το σκέπασμα του οτιδήποτε που τούτη τη στιγμή σκάβεται και, δυστυχώς, σε λίγους μήνες θα είναι πολύ αργά για σοβαρό πράσινο. [...]

ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ για ένα σύνθετο αστικό "ολυμπιακό" περιβάλλον, με κυρίαρχη τη σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες (τόσο τσιμέντο θα επιτείνει το πρόβλημα), τη διαβρωτική μανία των ανά πάσα στιγμή απροειδοποίητων καταιγίδων και το "διαβλεπόμενο" κίνδυνο να εκτεθούμε από πλημμύρες στη διάρκεια των Αγώνων, την αδυναμία να ποτίζουμε τα όσα λίγα και μίζερα προλάβουμε να φυτέψουμε, για εικόνες πολλών χιλιομέτρων με γυμνά πρανή δρόμων, καμένα δάση στην περίμετρο, μπάζα και σκουπίδια [...], δηλαδή για ένα γενικώς ασύδοτο αλαλούμ από θλιβερά συστατικά πόλης (ταμπελοτοπίο, αυθαίρετα, παράγκες, μάντρες υλικών, αλάνες, ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, λατομεία, σκουπιδαριό, λακκουβόδρομους, απέραντα πλακόστρωτα, κακοβαμμένα κράσπεδα, εκατοντάδες χιλιόμετρα κάγκελα, πεζοδρόμια κακοφυτεμένα ή καθόλου φυτεμένα και ό,τι άλλο έχει ο μπαχτσές)».

 

 

 

1/02/03

 

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο θέμα μας του Σαββάτου 18/1/2003. «Στο δρόμο της Κρουέλα Ντεβίλ» δίνει ο αναγνώστης μας κ. Γιάννης Ηλιόπουλος. Θυμίζουμε ότι με δική του επισήμανση προχωρήσαμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, από το οποίο προέκυπτε ότι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες πολυκαταστημάτων, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, τουλάχιστον στην Ιταλία, μας ντύνουν και με γούνες κατοικιδίων ζώων, παρά τις νομοθετικές απαγορεύσεις. Η σοβαρή αυτή υπόθεση τις επόμενες μέρες απασχόλησε εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

ΠΡΟΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ το κείμενό μας, είχαμε θέσει υπ' όψιν της ελληνικής Carrefour-Μαρινόπουλος όλα τα στοιχεία της καταγγελίας, χωρίς ωστόσο οι υπεύθυνοι να μας δώσουν επίσημη απάντηση. Ομως ο αναγνώστης μας κ. Ηλιόπουλος, που είχε κι αυτός ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία, στάθηκε πιο τυχερός. Η Carrefour-Μαρινόπουλος τού απάντησε.

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ εκ μέρους της εταιρείας υπογράφει ο Χρήστος Καραχάλιος (Sales Development Textile, Carrefour Marinopoulos) και υποστηρίζει τα εξής: «Αγαπητέ κ. Ηλιόπουλε. Σχετικά με την ερώτησή σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλα τα δέρματα που χρησιμοποιούνται για τα δερμάτινα ρούχα τα οποία πωλούμε στα καταστήματά μας στην Ελλάδα, προέρχονται μόνο από χοιρινό, μοσχάρι και πρόβατο. Δεν υπάρχει κανένα προϊόν που να προέρχεται είτε από γάτες είτε από σκύλους.[...]

ΤΕΛΟΣ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα είδη που αναφέρονται στο άρθρο της Repubblica δεν συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή της Carrefour Ελλάδας. Κάθε χώρα έχει δική της συλλογή προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πελατών της. Υπάρχουν είδη τα οποία μπορεί να είναι κοινά για όλη την Ευρώπη, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για όποια επιπλέον πληροφορία».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το πρώτο φύλλο του Φόρουμ Εργαζομένων στα ΜΜΕ με τίτλο «Ενας άλλος Τύπος είναι εφικτός». Πρόκειται για την έκφραση στο δημοσιογραφικό χώρο της Πρωτοβουλίας συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, οι ιδρυτικές εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα και αύριο στα κεντρικά κτίρια του ΕΜΠ. Περιέχει κείμενα κατά του πολέμου, κριτική στην Κοινωνική Πολιτική της Ε.Ε., παρουσίαση των διεθνών πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας νέας Αριστεράς, αναφορά στην εμπειρία από την κινητοποίηση στον Planet και σχόλια για τη διαφθορά στα ΜΜΕ, αλλά και στα σεξιστικά τους στερεότυπα.

 

 

 

 

 

www.iospress.gr